Keresés

Részletes keresés

sallustius Creative Commons License 2000.04.19 0 0 28
Mumu Creative Commons License 2000.04.14 0 0 27
Majus 5-en talalkozast keszitek elo tarsainkal.Aki tud es akar kerem jelentkezen a torzsasztalon e celbol megnyitott Mumu talli topicban.Szeretettel elvarok mindenkit.
Mumu Creative Commons License 2000.02.09 0 0 26
Kedves alomhajos,dehogy haragszom en ha Te vitatkozol,plane szemelyesen Rad,csak :
-ezek az idezetek ketsegkivul a vilag legszebb es bolcsebb kolektiv munka-a Biblia magas nivojat mutatja.Ezt nem ugyanakkor irtak ,hanem sok szazadon keresztukl,javitottak rajta-az akkori izles szerint,vagy az ujabb erkolcsi magatartas szerint igy hogy ugy mondjam napra van.Ez nem baj,csak nem kell korabelinek hinni.Tudtad persze hogy az elso Evangeliumunk 7o-ben Jezus utan (Mark)iratott szajhagyomanyok szepitett tortenetek utan.Ha nem is tudott mindenki olvasni,de a tudomany.irodalom ugy terjedt akoraban.Az Isten-felelem ,imadat,volt es ez nagyon jo,a motzorra,mar ebben is az en Isten fogalmamnak megfelel.O van es neha megmagyarazhatjuk Ot.Csak nem kell biztosan arcot adni Neki es tortenetekkel hogyí erthetobb legyen persze akkoribban meginkabb megmagyarazni Ot.Mert O van.Es nem is kell hogy szemely legyen,sot...
alomhajos Creative Commons License 2000.02.07 0 0 25
Kedves Mumu!

"vagy a masik forditasban en vagyok a Let."

Tudod, amikor régen olvasgattam Mózes könyvét, ledöbbentem ezen a részen, ettől az egy mondattól, ahogyan Isten megnevezte magát. Ilyet az akkori ember, az akkori gondolkodásával nem tudott volna kitalálni, hisz inkább valami földi hasonlatot mondott volna.
De nem, Isten azt mondta, hogy "én vagyok az ÉLŐ".

Írtad, hogy utálod az idézeteket, ne haragudj Mumu, hogy ezekkel tűzdelem topicodat - igaz nem a Bibliából -, hanem egy bölcs tanítótól, ám én úgy érzem, hogy ez kapcsolatban van egyrészt a topic témájával, másrészt az "én vagyok az ÉLŐ"-vel. És szerintem mind UGYANARRÓL szól.

Íme:

"Ha azok, kik titeket vezetnek, azt mondják nektek: A királyság a mennyben van, úgy az ég madarai megelõznek titeket.
Azt mondják nektek: A tengerben van, akkor a halak elõznek meg titeket.
A királyság azonban bennetek és rajtatok kívül van. Ha megismeritek magatokat, titeket is megismernek, hogy az élõ Atya fiai vagytok. De ha nem ismernek fel titeket, akkor szegénységben vagytok és ti vagytok a szegénység."

"Ismerd meg, ami szemed elõtt van, és ami elrejtett, és ki lesz nyilatkoztatva neked. Mert nincs semmi elrejtett, ami majd ki ne lenne nyilatkoztatva."

"Legyetek átmenők."

"Míg éltek, az Élõre tekintsetek, nehogy meghaljatok, és arra törekedjetek, hogy õt lássátok és ne láthassátok õt."

"Aki a mindenséget hiányosnak ismeri meg, az maga hiányos, tökéletlen."

"Aki gazdag lett, király lehet. Akinek hatalma van, lemondhat róla."

"Aki megtalálta a világot és gazdaggá lett, lemondhat a világról."

"Elõttetek göngyölõdik fel majd az ég és a föld. És az élõbõl élõ sem halált, sem szorongást nem fog látni, mert a bölcs tanító ezt mondta: Aki megtalálta önmagát, arra a világ nem méltó."

"Tanítványai ezt mondták neki: Mely napon jön el az ország? A bölcs tanító ezt válaszolta: Nem akkor jön el, amikor várják. Azt mondják majd: Nézd, itt van! Vagy: Nézd, ott van! Az Atya országa azonban a föld fölött terül el és az emberek nem látják."

Megjegyzés: ezek a mondások számomra nincsenek ellentmondásban a 17-es hozzászólásomban leírtakkal. :o))

Szeretettel:
áh

Előzmény: Mumu (24)
Mumu Creative Commons License 2000.02.05 0 0 24
Kedves Viktor,ugy erzem inkabb szeretettbol adsz nekem igazat(fo az onmegelegedesem)de ez is jol esik nekem.
Kedves alomhajos,nagyon orulok Neked most is.Most hogy ideztel(a masodik idezetet ertem hat....bevalom nem valami ertheto...persze en is vedekezek a faradsagal de akkor ne irjak hulyeseget...ugyebar).Szoval az en Istenkepemet azert nevezem antikepnek tehat egyx valodi kep ellenkezojenek mert nem subjektiv(szemelyes)hanem objektiv(targyias) ejshe ase ejshe,mondja a Heber Biblia(mi,keresztenyek, Otesztamentumnak nevezzuk)ami sokkepen lett forditva de mondjuk ket forditasal-en vagyok aki vagyok,vagy a masik forditasban en vagyok a Let.Mind kett forditas egy nem valtozo allando es szemelytelen valakit(valamit ) ert.En utalom az idezeteket(a leninieket is) de most csak magam kimagyarazarara megis Neked ezt idezem,hogy megerts.Olelek.
aranyviktor Creative Commons License 2000.02.04 0 0 23
Jól van Mumukám!

A lényeg, hogy a belső békéd meglegyen! Ha az megvan, akkor nincs ok az aggodalomra!

üdv: a.v.

Előzmény: Mumu (21)
alomhajos Creative Commons License 2000.02.04 0 0 22
Kedves Mumu!

Eszembe jutott az a kedves kis történet amit a nevedről meséltél, vlahogy az ott mélyen megmaradt bennem. Valóban rég futottunk össze valamely toicban, én elég ritkán szólok hozzá, nem mintha gyakran nem lenne mit mondanom, csakhát rengeteg érdekes téma van én meg szeretek elmélyedni a dolgokban! :o)

"Te mar uton vagy a menyorszagba mert pont ez a bizonyosag kell hozza amivel Te rendelkezel(ennyi szamit ez a virtualitas es nem az objektivitas)"
Úgy érzem, hogy mindenkinek megvan a saját útja, lehet, hogy nekem, az én racionális eszemnek pont ez kellett, ez a bizonyosság, ami egyensúlyban tart. S habár időnként elbóklászok, kedvem támad egy kis csihi-puhira :o), azért mindig akad egy jótét lélek, akiben megszólal egy tiszta hang, emlékeztetve a lényegre. (Ez most neked szólt Viktor.:o) )

"Mert nekem a vilagkepem egy integrativ,ugyan olyan elemekbol minden szamara osszelott dolog.Ebben ott van az en minden tudomanyos kutatast kibiro,tehat megrendithetetlen Isten kepem(tulajdonkepen egy anti -kep)es jol elek vele egyutt.

Így hajnalfelé már kezdek kissé fáradni, dehát nem egészen értem, hogy mire gondolsz.

Szeretettel,
áh.

Mumu Creative Commons License 2000.02.04 0 0 21
Hat persze Viktor,kedves .okos valaszod mint mindig feludit.
A napokban elmentem a szivben fogadott leanyom(ez csak az en kifejezesem,nem rokon csak nagyon kedves es nagyon kozelallo 16 eves sajnos komolyka kisleany)keresere a tole nagyon szeretett reformatus kor vezetojehez egy beszelgetesre,mert szerette volna a mi vitankon keresztul maganak velemenyt csinalni miben hihett miben nem(mar maga ez kerdeses,nem nekem kell,hanem neki ezt eldonteni,de igy akarta,mert fel hogy ha nem hisz teljesen minden dogmaba akkor nem lesz helye ebben a kituno tarsasagba-javaressze sokal idosebb mint o).Itt talalkoztam egy misszionarusnak kikepezett reformatus ifju lelkeszel(lam ilyen is van..)es felsorolvan minden olyan tezist ami ellentetben van a mai tudomanyal,ismeretekel,ott a kisleany elott kertem szoljon hozza.Bar nagyon komoly lexikalis felkeszultsege volt(nona...)az utolso argumentum visszavitt minket az eredendo ponthoz:..mindegy, en ezt hiszem...Mire meg mondtam kisleanyomnak:ezt es csak ennyit kerdezhetsz meg magadtol.A vegere minden racionalitas eltunik es maradsz a kerdesel amit erzelembol oldasz meg.
Mar aki ,sajnos en nem.Mert nekem a vilagkepem egy integrativ,ugyan olyan elemekbol minden szamara osszelott dolog.Ebben ott van az en minden tudomanyos kutatast kibiro,tehat megrendithetetlen Isten kepem(tulajdonkepen egy anti -kep)es jol elek vele egyutt.Az erkolcsomot pedig a keresztenyi torzsbol noveltettem ki.Olelek.
aranyviktor Creative Commons License 2000.02.04 0 0 20
Mumukám!

"akkor nincs az ateistaknak sem okuk retegni"

Okos gondolat, hisz a félelem a szeretnek antagonisztikus ellentéte, "Aki fél, még nem lett erős a szeretetben", és természetesen sok ateista is erős a szeretetben, tehát nem fél, vagy esetleg kisebb mértékben, mint egy hívő, akinek Istenképe egy büntető-haragvó Isten, és attól tart, hogy ennek az Istennek nem tud megfelelni.

Az ateizmus, ateista is csak egy címke, ahány ember, annyi féle. Őket is csak Isten ismeri, mi nem tudjuk megítélni egymást, nem is dolgunk.

üdv: aranyviktor

Előzmény: Mumu (18)
aranyviktor Creative Commons License 2000.02.04 0 0 19
Szia Mumukám!

Ne törődj azzal, hogy kereszténynek tartanak-e, vagy nem! A "keresztény" szó egy cimke, mindenki mást ért alatta, és Jézus szájából sohasem hangzott el. Az azonban elhangzott, hogy "A jó pásztor ismeri az övéit", így abban kell bíznod, hogy ha van Isten, ő biztos megismeri, hogy övé vagy.

Kicsit később azzal folytatod, hogy a topic azért íródott, hogy ellentmondjon a telesítményközpontú, biztosítás szemléletű túlvilági mennyországképnek. Jézus nagyon érthetően mondta, hogy "Mt.5.39. Én pedig azt mondom nektek, hogy ne szálljatok szembe a gonosszal, hanem annak, aki arcul üt jobb felől, tartsd oda másik arcodat is.Ha valaki pereskedni akar veled, és el akarja venni az alsó ruhádat, engedd át neki a felsőt is."

Semmi értelme perlekedni! Épp ez a mennyország, hiszen minden erőkifejtés ellenállást szül, és a legnagyobb erő épp az erőtlenségben van, ezt mutatta meg a Mester a keresztfán azok után, hogy kijelentette, "Mt.28.18.Nekem adatott minden hatalom mennyen és földön."

Ne törődj vele, ki, mit akar tőled! Hadd vigyék a kabátodat! Add oda a köntösödet is! Az erő Benned van! Bízz mindent Istenre, aki Benned lakik!

üdv. aranyviktor

Előzmény: Mumu (15)
Mumu Creative Commons License 2000.01.31 0 0 18
Kedves Alomhajos(mar reg nem talalkoztunk valamelyik topicba,orulok hogy itt vagy)Te mar uton vagy a menyorszagba mert pont ez a bizonyosag kell hozza amivel Te rendelkezel(ennyi szamit ez a virtualitas es nem az objektivitas)
Kedves Khaosmage(bar szegyelem tudatlansagomat talan megmagyaraznad nicked etimologiajat) rendben van csak azt nem ertem miert kellene az ateistaknak retegni.Ha a menyorszagnak azt az ertelmezeset adjuk mint itt sokan kozuolnk(egyebkent keresztenyek es nem hivok egyarant)akkor nincs az ateistaknak sem okuk retegni,hiszen megteremthetik a menyorszagot sajat maguk itt is.
A topic csak azt akarna hogy a menyorszagot ne associaljuk mindenkepen valami jutalommal valami kert szolgaltatas utan.Ebben gondolom hogy olvasvan Teged ertelek ,hogy Te sem vagy a baratja.
Khaosmage Creative Commons License 2000.01.31 0 0 17
A haláltól félni nem jó.
Mindenki, aki gondolkodik rajta, rájön, hogy nem kell félni tőle.
Aki gondolkodik és jóindulatú, megpróbál sagíteni aznnak, aki nem gondolkodik, hogy neki is jó legyen.
Kitalálja pl. a mennyországot, hogy ott majd kolbászból kerítés és ilyesmi, sok szimbólummal, hogy esetleg annak is mondjon valamit, aki meghallja ezt, és mégis gondolkozik.
Ezért van az, hogy aki gondolkozik rajta, az rájön, hogy a mennyország tudatállapot (ahogy ez már le lett itt írva), és el lehet érni akár ebben az életben, akár halálunk után is, aki meg nem, és csak hinni akar, nem megérteni, annak ez a tudat bitosítja a biztonságot, és ő is jól fogja érezni magát.
Az ateistáknak pedig marad a rettegés:)))
Chao!
alomhajos Creative Commons License 2000.01.30 0 0 16
Szia Viktor!

"Jézus olyan egyértelműen elmondta, hogy Isten országa "elközelgett" "köztünk van", bennünk van, ezt csak nagyon félreértve lehet a túlvilágra vonatkoztatni."

Részemről egy kicsit kiegésziteném: lehetőségünk van arra, hogy már itt a földi életben úgy éljünk "tisztán, mint a gyermekek, akiké a mennyek országa" (by Jézus) viszont rengeteg utalása van Jézusnak a túlvilágra is. Ez nem azt jelenti, hogy gyermetegek legyünk, de végülis nézzük csak, milyenekis a gyermekek?
Nincs időérzékük, nincsenek tudatában a halál fogalmának, a jelenben élnek, nincsenek félelmeik, aggodalmaik, nincsenek vágyaik, mindenkihez bizalommal, szeretettel vannak, nincs lelki bánatuk, fájdalmukban tudnak sírni (boldogok, akik sírnak mert megvígasztalódnak-ugye?), mindent szívből csinálnak, őszinték, nem keltenek félelmet az emberben... szóval sorolhatnám még.

Valóban úgy van, ahogy mondta: "elközelgett", azaz vannak akik már e földi létben belépnek a mennyek országába.

A halálközeli élmények megerősítik azt, hogy a test halála után tovább élünk, amúgy meg a különös álmaimban is ezt éreztem. Szóval én biztos vagyok a folytatásban. :o)

Hali,
áh.

Előzmény: aranyviktor (14)
Mumu Creative Commons License 2000.01.30 0 0 15
Nagyon nagyon orulok Viktor hogy ujra talalkozunk itt is.Andrevel szazszazalekben egyetertek es bar talan furcsanak tunnik a keresztenyeket kepviselok itt is tulajdonkepen ezt mondjak(en is bar en valoszinuleg legtobbunknel nem szamitathatnek erre a megallapitasra).
A menyorszagot vagy annak pillanatait(gratulalok Viktor) magunkban hordjuk.LEGY HU ONMAGADHOZ hogy egy hires konyv cimet idezem.Es ez az onmagad pedig a kor erkolcsenek megfelelve (ebben ma itt Europaban az ateistak is a keresztenyseg erkolcsi eszmeit atveszik tudva nem tudva)eljen.Tehat a tortenelmi Jezustol kimondott vagy neki tulajdonitott elvek szerint masokra figyelve tisztelve elni segiteni es resztvenni ez ma a szamomra jarhato ut a menyorszag fele.
Ezert a topic hogy ellentmondjon egy premialasra es formai ritualéra, Leistungra, epitett mennyorszag kepnek,amely konnyu elerni es hamis.
Az automatizmus es kilometeres imak elmormolasa,a kozosen elvalalt tornamutatvanyok nem elegek erre.Es ezt nem lehet kulso feluletes szolgaltatasokkal elerni csak benszoseges onbiralatal kisert eletmodal,amely istenments hogy aztetikus vagy prud legyen de az ido erkolcsi igenyenek megfelelo.Most vitatkjozhatunk azzon is hogy mi az idonek megfelelo erkolcs.
aranyviktor Creative Commons License 2000.01.30 0 0 14
Szia Mumukám!

Jó témát dobtál fel, mint mindig! Arra a tévedésre éreztél rá, hogy a mai keresztény közösségek jórészt azt hirdetik, illetve olyan szellemben gondolkodnak, hogy a mennyország egy túlvilági hely, itt kell kiérdemelni, stb.

Jézus olyan egyértelműen elmondta, hogy Isten országa "elközelgett" "köztünk van", bennünk van, ezt csak nagyon félreértve lehet a túlvilágra vonatkoztatni.

A Korán is írja, hogy menny és pokol közelebb van hozzád, mint a sarud szíja, ugyanis mindkettő tudatállapot, amely már itt a Földön elérhető. Itt is sokunk van pokolban, és csak az bírja a földi élet megpróbáltatásait (és ez épp te is lehetsz) aki fél lábbal már a mennyben van, tehát a tudatállapota nem sznvedteti.

Én például ma este egy találkozás keretében, baráti körben megtapasztaltam egy olyan mennyei boldogságérzést, mely még sokáig fog rezegni bennem, és elviselhetővé teszi azokat a nehézségeket, melyet sokak pokolként élnének meg.

üdv. aranyviktor

Előzmény: Mumu (-)
andré Creative Commons License 2000.01.24 0 0 13
Sziasztok,

Az emberben működik belső iránytű.Mindnyájunkban. Az ateistákban is. Ez a belső iránytű részben - úgymond - genetikai örökség, részben pedig külső, közvetlen és környezeti hatások eredménye. De van egy sokkal de sokkal fontosabb forrása: ez pedig a saját magunk által tudatosan választott értékrend, mely szerencsés esetben meglehetősen egyszerű: kimerül a jóra való törekvésben, célja a tisztesség és becsületesség. Ez persze nagyon kifizetődő: az ember képes a tükörbe nézni és nyugodtan aludni éjjel. Ezt fejezi ki a a "Boldogok a lelki szegények.." is. Persze lehet komplikálni különböző kérdésekkel, főként, hogy mi a jó, lehet-e jó, aki gazdag, aki ateista, aki homoszexuális, stb. Ezek a kérdések csak arra jók, hogy eltereljék a figyelmet a lényegről. Ilyen az a kérdés is, hogy lehet-e értékes, jó ember (keresztény), aki a remélt túlvilági élet kedvéért teszi a jót? Már megbocsássatok, miért baj az? Túl profán? Valaki liberálisnak titulálva magát lekalmározta az ilyen embereket. A liberalizmus lényege éppenséggel a legszélesebb tolerancia, türelem, a sommás, leegyszerűsítéseken alapuló ítélkezéstől való tartózkodás. A filozófia (nem a kereszténység) lényeges kérdése, hogy van-e szellem, vagy csak az anyag létezik? Ha pedig a válasz az, hogy nem csak az anyag létezik, és nem csak a 4 dimenzió, hanem több is, akkor nagyon is helyénvaló elmélkedni azon, hogy milyen formában, hogyan is lakozik a szellem. Ha a válasz az, hogy csak az anyag létezik (mely egy ugyanolyan filozófiai spekuláció, mint a másik lehetőség), akkor ez ad támpontot valakinek a lét célját és a jövőt illetően. A keresztény ember elsősorban itt, evilágon mutatja meg cselekedeteivel, hogy keresztény. Hogy ezt azért teszi-e, mert kincseket gyűjt a mennyben, vagy azért, mert morális objektivációi ezt diktálják, ez a legbelsőbb magánügye. Ez nem lesz tetteinek mérőléce. Nem mindegy, hogy Buddha, vagy Jézus int minket a jámborságra? Dehogynem. Nem mindegy , hogy Allah, vagy Hitler nevében teszünk erőszakot? Dehogynem. Elsősorban magunkkal kell foglalkozni, nem pedig másokkal. Ítéljük meg magunkat. Gondolkozzunk el azon, hogy nem vagyunk e túlságosan elbizakodottak, kevélyek, közömbösek, felületesek, tájékozatlanok, stb. Tartsuk tiszteletben mások nézeteit és hitét; ne sértsük meg őket szavaink élével, durvasággal. Attól még szólhatunk bölcsen és oda is fognak figyelni ránk. Nem tudunk élni mennyország nélkül? Istenem, hát nem tudunk, ez legyen a legnagyobb problémánk. A testnek szüksége van az eledelre, a léleknek a megnyugvásra. Kit zavar? A liberálisokat biztos nem.

André

Törölt nick Creative Commons License 2000.01.23 0 0 12
Helló kedves Fórumtársak !

Gyere a papához írta:

>>Egy kovetkezetes hivonek tulajdonkeppen orulnie kene mint majom a farkanak, hiszen hite szerint e rovid foldi kozjatek utan nem mas, mint a ragyogo, gondtalan, boldog orok elet var ra.<<

Ha valóban következetes, akkor pontosan, hogy nem örülhet, mert azért hogy azt a ragyogó, boldog örökéletet elérje meglehetősen sokat kell ám tenni.
A Mennyt sajnos nem lehet - ahogy a legtöbb keresztény hiszi - a sült galambot várva bárgyú halleleujázásal elérni.
Hangoztatják, hogy Jézus példáját követik, de csak szavaikkal. Tetteikkel egész mást követnek (tisztelet a minimális kivételnek).
Jézus ugyanis, vándor koldusként élt. Családtagjait (a külvilág, azaz a "normális" világ számára) megtagadta. Teljesen elzárkózott minden külsőségtől . Alig evett, alig aludt, minden téren teljesen önmegtartóztató, mértékletes, önfeláldozó, szelíd, lemondó, önzetlen, szerény életet élt. És rengeteget elmélkedett magányosan (bátortalanul hezitálva írom: meditált).
Én úgy gondolom, hogy a mennyország allegóriájával megjelölt állapotot (amit Jézus egyébként élt) csak hasonló életmóddal és gondolkodásmóddal lehet elérni...
Mutassatok nekem egyetlen vallásost is, aki így él !!!

Kedves Mumu !

>>Szivesen vennem azokat a tarsainkat akik valobban hisznek benne es megvedik ebben valo hituket.<<

Azt hiszem mondhatom, hogy valamelyest magam is hiszek Istenben. Persze nem keresztény módon.
És azt állítom, hogy a Mennyország perspektívája ill. az, amit ÉRTE KELLENE TENNI, világi, ösztönlény számára (amilyen pl. sajnos még én is vagyok) kellemetlenebb dolog, mint az, amiért a Pokol (állapotot) érdemeljük ki.
Jézushoz hasonlóan, önmegtartóztató, mértékletes, önfeláldozó, szelíd, lemondó, önzetlen, szerény (stb) életet élni, magunkfajta "civilizált" embernek őrjítően nehéz és kellemetlen, sőt majdhogynem szenvedés (legalábbis az eleinte).
Ennek ellentétét élni viszont igen kellemes. Nemde ?
Szóval bizony, aki IGAZÁN a Jézusi életet választja, annak nem túl kellemes kilátásai vannak, ugyanis az "átállás" nagyon nehéz. Persze lehetséges, hogy, akik olyan nagy hangon és örömmel hangoztatják, hogy rájuk milyen jó jövő vár a Mennyországon, azok már túl vannak eme kezdeti nehézségeken. De az is lehet nem…

>>Megjobban varnam azokat is akik megmagyarazak miert vagyunk annyira kiteve ,annyira gyengek hogy ahhoz hogy jok legyunk,hogy kovesuk tolunk valasztott hitet mindenkepen valamit elvarunk cserebe. <<

Úgy gondolom, az oka korlátoltság, félelem és önzés, melyek szellemi fejletlenségből fakadnak.
Keményen kellene elménket trenírozni ahhoz, hogy eljussunk arra a szintre, ahol már nem vár az ember viszonzást.

>>Es en a szerint elek mar jo harminc eve(fele eletem)es elnyertem nyugalmamat es onbizalmamat.Ez a menyorszag<<

Azért a helyedben óvatosabban fogalmaznék: ez egyfajta mennyország, ill. a te mennyországod. Nem ?
Ne feledd, hogy a Mennyország örökélettel is jár ám ! ;-D

Kedves noway !

>>Ha rosszindulatú lennék, úgy fogalmaznám: sokkal kevesebb energiát kell a gondolkodásra pazarolni.<<

Szerintem - bár szomorú de - ez az igazság.

Kedves Nan !

>>Asszem az az elgondolas hogy a jutalomert tesszuk a jot es buntetes miatt nem tesszuk a rosszat az egy kicsit leegyszerusito magyarazat. Az ember ennel bonyolultabb leny. <<

Úgy gondolom, sajnos a legtöbben nem, hanem jól álcázzák. Vannak kivételek is persze, csak nagyon-nagyon kevesen.

Üdv
Big

Mumu Creative Commons License 2000.01.21 0 0 11
Kedves Nan ,te ismered elveimet.En keresztenynek tartom magam anelkul hogy barmelyik dogmaba hinnek.Nekem eleg az hogy Jezus ittlete milyen erkolcsi es ethikai allaspontot,sok evszazadon at csiszolva ,alakitott ki.Es en a szerint elek mar jo harminc eve(fele eletem)es elnyertem nyugalmamat es onbizalmamat.Ez a menyorszag.Masut nem varik semmit talan meg tulvilagot sem.Azert kell emberszeretokent,segitokeszen,magadat masert feladva elned mert ezt az elet vitelt valasztotad es erre nagyon regen azt irtak legalabb 7o evel Jezus megfeszitese utan az elso Markus evangeliumba o vagy talan masok,vagy tobben is,hogy Jezus adta a peldajat egy olyan vilagba ahol csak az egoizmus egymas legyozese volt az erdem.Ez az erkolcs megcsirazott kiviragzott mert eppen akkor lett az emberk jobbik ressze eret ra,a levegoben volt casak Jezus es epigonjai megtudtak kesobb fogalmazni.Elterjedt mert igazsagosnak talaltatott .Ennyi,igazsagos a socialis tanitasaval egyetemben ma is.

Most elbucsuzom 3o-ig mert Beneluxba mennem kell de nem turistanak.Aztan gyorsan hazateresem utan benezek,lett a topicnak visszhangja vagy sem.Ha nem hat az is egy valasz.Olelek Nan,visszontlatasra mindnyajatoknak.

Nan Creative Commons License 2000.01.21 0 0 10
Kedves Mumu,

Asszem igazad van, tenyekkel nem szeretnek vitazni es elozo hozzaszolasom elegge kizarolagosra sikerult. Elhiszem neked, hogy sokan vannak akik "jo pontokat " szeretnenek meg gyujteni hatralevo idejukben. Asszem az elszamolas ideje ilyen. Az ember szamot vet mit tett es mit nem. Aztan igyekszik. Csak az a kar, hogy ezt nem tudjuk eletunk soran mind gyakrabban es komolyan megtenni. Asszem mindanyian ugy vagyun vele, hogy amig nem erezzuk, hogy fogy a lehetoseg, addig azt hisszuk vegtelen idonk van. Vagul is a megszuleto szandek az mar lepes a menyorszag fele.
Nem hiszem, hogy csak azok kerulnek a menyorszagba akik hisznek, de ne is mondjunk ellent Isten segito kegyelmenek, ha bele akadunk eletunkben.

Nan

Előzmény: Mumu (9)
Mumu Creative Commons License 2000.01.20 0 0 9
Kedves Nan baratomnak elhiszem hogy igy gondolkozik.Ismerem Ot.
Tehat itt van egy vallasos ember hozzaallasa a kerdeshez.Neki elhiszem de azt mar nem hiszem hogy minden vallasos ember ugy gondolkozik mint O.
Latam sokat eletuk vege fele ,hogy szerettek volna pontokat gyujtenni a tulvilagi jobb helyekert...
Nosza,csapjunk ossze de nem mi szemelyesen hanem elveink.
Nan Creative Commons License 2000.01.20 0 0 8
Kedves Mumu,

Asszem egy hivonek nem a jutalom a legfontosabb, hanem az Istenhez tartozas vagya, Az, hogy az Isten atyai szereteteben, kegyelmeben, gondoskodasaban megmaradjon.

A menyorszag ennek a szeretetnek, gondoskodasnak egy nagyon kozeli es vegleges allapota.

A Pokol meg az Istentol valo vegleges elszakitottsage.

Az ember utalja a maganyt es szuksege van kornyezete szeretetere, elismeresere, arra, hogy akik szamara fontosak odafigyelnek ra. Egy hivo szamara Isten ilyen "figyelme" talan a legfontosabb. A pokol az a "hely" ahol ennek mar az eselye is vegleg odavesz.

A vallasos ember szemeben a vilag olyan otthon amit az Isten alkotott gondoskodasbol, szeretetbol teremtmenyeinek. Gondoljunk bele, mennyire fazik egy hajlektalan telen, mivel neki nincs otthona, ahol meleg van, nincs konfort ami korulvegye, nincs eeleg vstag ruhaja hogy ezt potolja. A karhozatban Isten elutasitasa folytan mi is elveszithetjuk ezt a gondoskodast. Ha vegleg elutasitjuk azt amit kapunk es nem kapjuk tobbe annak hianya bizony szenvedest okoz.

Asszem az az elgondolas hogy a jutalomert tesszuk a jot es buntetes miatt nem tesszuk a rosszat az egy kicsit leegyszerusito magyarazat. Az ember ennel bonyolultabb leny.

Asszem az ateista barataink vallas ellenes indulatai az ilyen leegyszerusito elkepzelesekbol taplalkoznak leginkabb.

Na nem szeretnek hosszura nyulni.

Udv Nan

noway Creative Commons License 2000.01.20 0 0 7
Hát, nem, ezek nem igazán jöttek be.
(A biztatás azért midig jöhet. :-)
Előzmény: Mumu (6)
Mumu Creative Commons License 2000.01.20 0 0 6
Kedves noway szoval :
-hiszel a tulvilagban
-szukseged van valami szepre utana
-hiszed hogy nem hiaba elsz
-szukseged van biztatasra.
Helyes.Olelek.
noway Creative Commons License 2000.01.20 0 0 5
Én úgy gondolom, nagyon érződik rajta, hogy kitalált. Olyannal pedig nem érem be. :)

Keresni termeszetesen keresek, nem hiszem, hogy barki is meglenne e nélkül.

Előzmény: Mumu (4)
Mumu Creative Commons License 2000.01.20 0 0 4
Igen kedves noway ez egy magyarazat.Es Te ,Te mit hiszel,Te megnyugodz-e tole,keresel valami helyetesitot vagy nem kell semmi ilyesmi,megvagy nelkule.
noway Creative Commons License 2000.01.20 0 0 3
Szvsz nem a mennyország a fő mozgatórugó (az inkább a középkorban lehetett fontos, amikor pl. egy jobbágy életében nem sok perspekítva volt), hanem a készen kapott, egyszerű, és emberközpontú világmagyarázat. Egyfajta biztos támaszt jelent a nagy bizonytalanságban - mindent hozzá lehet mérni, célkitűzést ad, előrehaladott állapotban segíthet legyőzni a kísértést, szenvedélyt, és nem utolsósorban az ember tagja lesz egy nagy közösségnek, mindenhonnan pozitív visszajelzést kap, megerősítik a hitét...
Ha rosszindulatú lennék, úgy fogalmaznám: sokkal kevesebb energiát kell a gondolkodásra pazarolni.
Előzmény: Mumu (-)
Mumu Creative Commons License 2000.01.20 0 0 2
Gyerekek,nem szeretnem ezt a topicot vallasellenesnek csinalni,bar mar a cimeben van egy bizonyos malicia..Szivesen vennem azokat a tarsainkat akik valobban hisznek benne es megvedik ebben valo hituket.Megjobban varnam azokat is akik megmagyarazak miert vagyunk annyira kiteve ,annyira gyengek hogy ahhoz hogy jok legyunk,hogy kovesuk tolunk valasztott hitet mindenkepen valamit elvarunk cserebe.
Meg kell vallanom hogy en magamat keresztenynek tartom es a jezusi aldozatot persze csak meszirol kovetve ugy probalok elni mint egy kereszteny.De nem varok erte semmi jutalmat,nem is hiszek benne es nem talalnam hozzaallasomat ertekesnek ha valami hasonlo elvarasal tennem azt amit teszek.
gyere a papához Creative Commons License 2000.01.19 0 0 1
Egy kovetkezetes hivonek tulajdonkeppen orulnie kene mint majom a farkanak, hiszen hite szerint e rovid foldi kozjatek utan nem mas, mint a ragyogo, gondtalan, boldog orok elet var ra. Neha irigylem is oket...;-)
Brumimackó Creative Commons License 2000.01.19 0 0 0

Legtobbunk allitasai vegen ,hite bizonyitasaban,igazaban a sor legvegen a premialast (cukorkat) varja:a mennyorszagba jutast.

Bizisten nem várom, részben azért, mert szerintem
1. emberi absztrakció;
2. önmagában is paradoxon. (bővebben)

Ugyanakkor egyes keresztény asztaltársak sem éppen ezzel vannak elfoglalva, ami nekem jobban tetszik, mint a "kalmárok vallása", akik befektetésnek v. életbiztosításnak tekintik a hitüket. Én pl. nem azért vagyok (általában) a liberális politika híve, mert akkor majd én leszek a miniszterelnök, hanem mert azt tartom jelenleg a legmegfelelőbbnek. Ciki, ha valaki a vallását elsődlegesen a jutalommal támasztja alá. Annak idején a náci v. komm. párttagságért is járt jutalom, mégse léptek be sokan. Talán nem is bánják.

Előzmény: Mumu (-)
Mumu Creative Commons License 2000.01.19 0 0 topiknyitó
Ez egy provokativ es proba topic.
Ezzen a forumon nyuzgunk fanatikus hivok,sajt igazsaguk megrendithetetlen lovagjai es megkovesedett ateistak,Szentkonyvbol idezok es vitazok.Kozepkorhoz hasonlithato osszecsapasok szinhelye ez a forum.
Legtobbunk allitasai vegen ,hite bizonyitasaban,igazaban a sor legvegen a premialast (cukorkat) varja:a mennyorszagba jutast.
Nem birjuk ezt a sz...eletet menyorszag nelkul,vagy mi a Ti velemenyetek.
Kivancsi vagyik hogy mar az elejen elsulyed-e a topic mint a finom,elegans Titanic az elso utjan vagy sikerul vitat csiholni.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!