Keresés

Részletes keresés

nitrogen narkozis Creative Commons License 3 napja 0 0 96807
papaIDE(i)G Creative Commons License 5 napja 0 1 96806

Isten hozta őrnagy úr

Eredményváró közben youtube filmnézés.
Láttam már színházban, olvastam az írást, de a fim...eddig kimaradt.
Nagy hiba volt.
Zseniális film, bár Sinkovits parókája ma már nagyon gagyi, de ezt leszámítva minden momentuma tökéletes.

Cs_ Creative Commons License 2026.04.11 0 0 96805

Itt érzem magam otthon

Uh. Vegyes érzéseim vannak. Mint film egész jó, jó színészek meg minden, de nagyon nem az én világom ez a műfaj. 

tt-ths Creative Commons License 2026.04.11 -1 0 96804

MERCY (Mesterséges kegyelem)

AI-ra bízzák a bíráskodást, ítélkezést a közeli jövőben. Erre épülő zs kategóriás krimi. Az AI vonulat semmit nem ad hozzá, gyenge volt.

Új Testaccio Creative Commons License 2026.04.09 0 0 96803

Ők azok?

Előzmény: bytown (96735)
papaIDE(i)G Creative Commons License 2026.04.09 0 0 96802

Damned/Elátkozottak (netflix)
https://www.imdb.com/title/tt15010692/

Pszicho-horror jumpscare-ek nélkül. Nagyon kár a második feléért a filmnek. Ugyan csak másfél óra de a közepétől leül, pedig igazán remek a felütés. Hideg, észak, tenger, babona, egy halásztelep nyomora a 19.században....
Bár a vége sokak szerint banális, szerintem nem volt rossz....csak eléggé kiszámítható.
10/6

Stratonicus84 Creative Commons License 2026.04.09 0 0 96801

Szenvedélyes nők

Hát, ez olyan magyarfilmes lett.

(A Balsai Móni egyébként Mucsi Zoltán rokona? Hasonlóak az arcvonásaik.)

nitrogen narkozis Creative Commons License 2026.04.09 -1 0 96800
Biga Cubensis Creative Commons License 2026.04.08 0 2 96799

Hail Mary küldetés

Nekem bejött, de nekem már a Mars mentőakció is eléggé tetszett, szeretem Weir sztorijait. Na ja el volt nyújtva, és ez nem annyira tech mentőakció volt, inkább egy space buddy movie. Egyébként érdekes, de Matt Damon és Ryan Gosling ezekben a szerepekben szerintem simán felcserélhető lenne, el tudtam volna képzelni Gosling-al a marsos sztorit, ezt meg Damon-al. Legalább látni Goslingtól más alakítást is, mint a szomorú arcú férfit amit a Szárnyas fejvadász 2049-ben nyújtott. Ezek után pótolom a könyvet is, mert gondolom ott alaposabban meg van ágyazva a tudományos körítésnek, mint a filmben. Tetszett a zenéje is, a látvány is rendben volt. Általában túlpontozom ezeket a filmeket, mert örülök, hogy nem csak űr horror és katasztrófafilm létezik, hanem ilyen jópofa történet is vászonra kerül.

7/10  

Előzmény: papaIDE(i)G (96762)
Stratonicus84 Creative Commons License 2026.04.08 -1 0 96798

A nagy fogás

Kimennek a rendőrök egy házhoz, lefoglalni némi drogos lóvét. Csakhogy amennyit találnak, az minden várakozásukat felülmúlja.

Zsebre kéne tenni vagy be kellene szolgáltatni?

Damon és Affleck újra közös filmben szerepel. Ami ráadásul jóval érdekesebbre sikerült, mint amilyenre számítottam. A végén az akciózás feleslegesen nyújtotta a játékidőt, nem is volt izgalmas.

De azt leszámítva egész jó film, lekötött. Még fordulatos is. Nem lehet tudni, kiben szabad bízni. Szeretem az ilyet.

nitrogen narkozis Creative Commons License 2026.04.07 0 0 96797
papaIDE(i)G Creative Commons License 2026.04.07 0 1 96796

Megnéztem. Azért a vége felé már nem értettem, hogy minden különösebb magyarázat nélkül bevetheti a kommandót a fickó, mindenki engedelmeskedik neki...khmm?
Mondjuk olyan 38 perc körül bevillant a fekvenyomó padnál Robert feje minden indok és cél nékül nélkül onnan már csak az indíték kellet olyan bődületesen nyilvánvaló volt hogy mi a szerepe....pff.
Bírónő morális kérdése a végén, pls.
Jaj.
:-)
Amúgy pörgős volt, meg bírom az ilyen kameramegoldásokat...jóvan... egynek elmegy.
10/6

Előzmény: Biga Cubensis (96781)
Tonio 2.0 Creative Commons License 2026.04.07 0 0 96795

*Vinterberg

Előzmény: Tonio 2.0 (96794)
Tonio 2.0 Creative Commons License 2026.04.07 0 0 96794

Submarine

Eredetileg egy Thomas Vinterbeg filmet akartam megnézni, ez lett belőle.

Végül is csak egy betű a különbség a címek között, és ugyanabban az évben mutatták be mindkettőt.

A Broadchurch jutott eszembe a tengerpartról, meg az Atypical a srácról.

Nagyon komoly fílingje van a filmnek, így most jószívű leszek.

8/10

Tonio 2.0 Creative Commons License 2026.04.07 0 1 96793

Nézzünk egy rögtönzött: Best of dél-koreai filmek listáját 2000-től napjainkig:

1. Oldboy

2. A halál jele

3. Élősködők

4. Beasts Clawing at Straws

5. Tavasz nyár ősz tél ... és megint tavasz

6. A sziget

7. Az üldöző 

8. A Sárga-tenger

9. JSA

10. Train to Busan

Honorable mentions: Bittersweet Life, A bosszú asszonya, A titokzatos nő, Snowpiercer, Concrete Utopia...

Szóval leginkább Park Chan-wook, Bong Joon Ho és Kim Ki-duk filmjei.

További, nem dél-koreai, de koreai kötődésű alkotások: Visszatérés Szöulba, Előző életek.

A Gyújtogatókat és az új Park Chan-wookot még nem láttam.

tt-ths Creative Commons License 2026.04.07 0 0 96792

Csak egy anya

https://www.imdb.com/title/tt35485652

Kifejezetten unalmas film, többször bealvós. A vége 20 perc ér valamit, de a felvezetés siralmas.

Kocsmajelentekben érthetetlen elharapott félmondatok, bennfentesség és a néző kizárása.

4/10

Stratonicus84 Creative Commons License 2026.04.07 0 0 96791

Ismeretlen támadók

Nem mindig vagyok kibékülve a magyar címekkel. Most ez megint mi?

Na mindegy, ez összességében egy ilyen gagyibb Predator-utánérzés. Ahhoz képest, hogy nehéz komolyan venni, azért időnként izgalmas volt.

Tonio 2.0 Creative Commons License 2026.04.06 0 0 96790

A titokzatos nő (Decision to Leave)

Biztos kezű rendező ide-oda, nem ez Park Chan-wook mester legjobbja.

Ki is hullott a film a kezeim közül, mint a homokszemek, gondoltam a végéig...

Között marad, mert ha már zsaru-gyanúsított (reménytelen-beteljesületlen) szerelem, elcsavart fejű nyomozó és a végzet asszonya - akkor inkább a Fekete szén, vékony jég (Black Coal, Thin Ice), ha meg átmegyünk gyilkolászós vígjátékba, akkor a Beasts Clawing at Straws (vagy akár a Killing Eve).

Itt meg mintha a kettő között maradnánk.

Jó a fényképezés, az operatőri munka, és a zene is - de azért nem olyan, mint az Oldboy-ban -, vicces dumák, de a koreai rendőrök tökkelütöttségét már én is unom, pedig sem koreai nem vagyok, sem pedig rendőr.

Filozófia, de azért egy Konfuciusz idézet "A bölcs ember a tengert, az erényes a hegyeket szereti. Én nem vagyok erényes. A tengert szeretem." még mindig nem ér fel az Oldboy mélységével.

De talán hagyjuk a hasonlítgatást a csudába, az akkor volt, most meg most van.

Ez egy lírai film, és itt is havazik, mint az Oldboy-ban, a végén pedig eljön a fordulat, ahogy a lányért a tenger.

7/10

papaIDE(i)G Creative Commons License 2026.04.06 -1 1 96789

Father mother sister brorther
https://www.imdb.com/title/tt31189315/

Három kisfilm. Az első kettő annyira kiszámítható, hogy kifejezetten untam, sikeresen be is aludtam vagy 3x a moziban. Az ikertesós rész ért valamit, az megható volt.
10/6

A bűn útjai (Crime 101)
https://www.imdb.com/title/tt32430579/?ref_=fn_t_1

Már megint egy hosszúra nyújtott rétes. Miért kell ez 2 óra 20 percben? Voltak beszélgetések amit konkrétan eltekertem, érezhető volt, hogy nem tesz a filmhez semmit. Mondjuk az ilyen okoskodó krimi nem a műfajom, főleg hogy mindenki átlépi a saját kereteit, és a büntetés alól mindenki felmentést kap. Jó, értjük az okokat, elég szájbarágós. De ennyi erővvel minden bűnöző mögött van valami szenvedés, ami alapján fel lehetne menteni. Barry Keoghan azért itt elég ergya volt, ráadásul leginkább bukósisakban és ugyanabban a ruhában végig...eh.
Nem volt rossz annyira, de jó se. Egynek elment.
10/6

Tavaszi szél
https://www.imdb.com/title/tt40381358/ratings/?ref_=tt_ov_rat

Kifejezetten az érzelmi megközelítéssel operáló film.Néha azért lehet érzékelni, hogy mekkora munka van egy ilyen mozgalom rövid időn belül való összerakásában. Szellemileg felfrissülés volt, a másik oldal végletekig primitív és együgyű kommunikációjához képest. Kicsit betekintés a kulisszák mögé, de azért nem nagyon. Épp meg tudott ott állni, hogy "pusztán" lelkesítő maradt, és nem ment el a szirupos gejl irányba...bár nem sok hiányzott hozzá.(pl. az elharapott sírások azért elég hatásvadászok voltak).
10/7

nitrogen narkozis Creative Commons License 2026.04.05 0 0 96788
Stratonicus84 Creative Commons License 2026.04.05 0 0 96787

Ahá!

Előzmény: mindenki senkije (96786)
mindenki senkije Creative Commons License 2026.04.05 0 1 96786

A Partizán interjú után egy évvel indult a forgatás. 

A korábbi felvételek máshonnan származnak.

Előzmény: Stratonicus84 (96784)
Bateman Creative Commons License 2026.04.04 0 2 96785

Crime 101 - Nem értem, hogy a fenébe lehet egy alapvetően érdekes sztorit, viszonylagosan jó színészekkel ennyire érdektelenné tenni? Egyszerűen nem lehetett végignézni, annyira nem tudta az érdeklődést fenntartani. Tipikusan elbaszott streaming mozi ez is.

Marty Supreme - Szeretem az ilyen hosszú kifutású, nagy történetet bemutató mozikat. Ez is ilyen. Egy nagy baj van vele, hogy az összes turning point negatív kicsengéű történésre épít. Az egész film arról szól, hogy az ember életét alapvetően negatív változások irányítják, amelyek hirtelen és váratlanul jönneki. Ez jó egyszer, kétszer, de 2 és fél órán keresztül rohadtul fárasztó és hiteltelen. Egy órát simán vágni kellett volna, a negatív alaphangon változtatni kicsit és akkor ez egy remek film. Így egy nagyobbacska szenvedéstörténet lett az egész. TC faszán játszott benne, csak így tovább.

Stratonicus84 Creative Commons License 2026.04.04 -2 0 96784

Én is megnéztem, számomra volt egy-két újdonság benne. Legalábbis eddig nem tudtam, hogy a Tisza már egy azelőtt létező mikropárt volt, amit Magyarék csak átvettek, nem alapítottak.

Viszont a film megtekintése közben azon morfondíroztam, hogy jól érzem-e, hogy ezek kezdettől fogva kamerával dokumentálták az eseményeket. Mármint, mielőtt még párt vagy akár csak mozgalom lett volna, már az első partizános szereplésnél ott videózta őt valaki a színfalak mögött? Tudták előre, hogy ebből két évvel később dokumentumfilm lesz majd?

Mert ha Péter megmozdulásai valóban az első pillanattól kezdve filmezve voltak egy későbbi dokumentumfilm célzattal, akkor ez bizony tudatos ambíciót feltételez a legelejétől kezdve! Akkor ez nem csupán spontán ötletekkel való sodródás volt, ahogy azt a film egyébként lefesti.

Érdekes.

Előzmény: mindenki senkije (96780)
Degeczi Creative Commons License 2026.04.04 0 2 96783

Wuthering Heights: nagyon hangulatos képek, gyönyörűen fényképezve szinte minden jelenet. Aki az eredeti művet várja, azt viszont könnyen lehet, h zavarja az erotikára kihegyezett megvalósítás, és helyenként nem kicsit beteg viselkedés némelyik szereplőtől, de nekem tetszett így. Margot Robbie tényleg csodálatos.

Előzmény: Bateman (96632)
nitrogen narkozis Creative Commons License 2026.04.02 0 0 96782
Biga Cubensis Creative Commons License 2026.04.02 0 0 96781

Mercy/Mesterséges kegyelem

Érdekes felvetés, a jövőben AI bírók előtt kell felelni a vádakra, ahol a helyzet fordított, a vádlott automatikusan bűnös és másfél vagy mennyi órája van megvédeni magát (amit kb lefed a film), különben az idő lejártával meghal. Kicsit Különvélemény deja vu, de ettől még van a filmnek egy jó ritmusa, feszültsége, még ha bizonyos dolgok klisések vagy megmosolyogtatók, például amikor "összezavarja" az AI bírónőt, ami glitchel. De vannak benne elég nyomasztó dolgok, ahogy egy ilyen AI bíró mindenhez hozzáfér (telefonok, social media, kamerák), és bárki akit felhív tanúvallomásra, az szinte összeszarja magát. Ilyesmik még 10 éve nagyon az elszaladt fantázia birodalmába tartoztak, de manapság a gyorsuló fejlődés miatt már inkább elgondolkoztatóak, ijesztőek. 

Ferguson jó az AI bírónő szerepében, Chris Pratt-et is imádom, csak az ő szerepei meg olyanok, hogy úgyis tudjuk, hogy nem lehet ő a rosszfiú, amitől kissé kiszámítható lesz a film.

Persze van amiben túl sokat markol a film, amikor azt feszegeti, képes-e egy AI intuícióra, vagy elég az összes információt mérlegelni. Ebben nem is jut túl messzire.

Egyszer azért nézhető.

6,5/10

mindenki senkije Creative Commons License 2026.04.02 -2 4 96780

Tavaszi szél - az ébredés

Az utóbbi bő évben nagyon lejöttem a filmekről, szinte alig nézek. Egyszerűen annyira izgalmas és addiktív a közélet, hogy nem tudok ellenállni és hát nincs is igényem most másra. Egyfolytában követni kell, mint valami  FOMO drog, vagy reality és minden odafigyelésre szánható agysejtemet hadrendbe állítja a sok-sok podcast és esemény stb... Mintha történne a történelem és az ember erről nagyon nem akar, nem ér rá lemaradni.
Turbulens idők! (tessék, meg ilyen szavakat is tanulok...)
Jó ötletnek tűnt hát végre kikapcsolódni és elmenni moziba! :D

Hát, azért van abban valami betegesen hátborzongató, amikor újkori mindennapjaim hősei (Ruff Bálint, Dull Szabolcs és Lakner Zoltán elemzők), már szinte barátaim, kollégáim hirtelen feltűnnek a nagyvásznon :D
Aki ennyire benne van, annak a film sok újat nem mond el, szinte semmit. Van egy-két jó gondolat, az tök jó, hogy elhangzik és amennyire az lehetséges, szórakoztató vagy hát könnyen emészthető doksi formájában mutatja meg az embernek a folyamatokat. Mondjuk ez valóban elég izgi, ahogy egy párt így felépül. Kis hiányérzet, hogy a film ennek leginkább érzelmi és lelki oldalait világítja meg, engem egy kicsit több technikai részlet (önkéntesek, jelöltek castingja, rendezvények, képzések stb...) talán jobban érdekelt volna, valami valóban BTS élmény.
De tényleg érdemes megnézni, akárhová is szándékozzon szavazni az ember.

7 / 10

Stratonicus84 Creative Commons License 2026.04.02 0 0 96779

Gyorsabb a halálnál

Nahátjaim és basszusaim a film megtekintése során:

– Nahát, ez a Jigsaw a Fűrészből!

– Basszus, Alan Silvestri minden filmhez ugyanúgy ír zenét, most megint a Predátor zenéjét hallom!

– Nahát, ez a nagydarab svéd faszi a Schwarzi-filmekből!

– Basszus, de szépek ezek a pisztolyok!

– Nahát, Russel Crowe már A gladiátor előtt is szerepelt filmben? Én csak a Romper Stompert ismertem tőle azelőtt.

– Basszus, ez a Sharon Stone igencsak dögös volt akkoriban!

– Nahát, Russel Crowe és Capribogyó ebben is közösen szerepelnek. A két napja megnézett Hazugságok hálója után különösen érdekes őket 20 évvel fiatalabban együtt látni.

– Basszus, Gary Sinise-t egy ilyen huszadrangú szerepre kérték fel?

szenyor Lopez Creative Commons License 2026.04.01 0 0 96778

Sokkal komolyabb, ez tény. A film, főleg a 2.fele egy limonádé, ahova szinte erőszakkal tuszkolták be a jelenetet, amikor R megmenti Goslingot. Goslinggal pont az a bajom, ami miatt valószínűleg sokan csípik a filmet: túl cuki, szerethető, (mint megtudtam buzis) a karaktere. A könyvben Grace ugyan laza, de egyben céltudatos és összeszedett. Nem csapkodja a gombokat össze-vissza egy általa nem ismert irányítópulton.

Most olvastam valahol, hogy a film eredeti hossza 4 órán túl volt. Emiatt írtam is, hogy lehet, hogy megérdemelt volna két részt, mint a Dűne. 

A nagy nemzetközi összefogásnak sem sok nyoma van, csak amikor egy csokor külföldi ember -láthatóan statisztaként foglalkoztatott csoport- tapsol Grace-nek. 

Előzmény: papaIDE(i)G (96777)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!