Keresés

Részletes keresés

grim94 Creative Commons License 2009.02.01 0 0 23
Sziasztok, a sulinkban lesz házibajnokság amit kézilabdapályán játszunk 5+1 ben
minden taktikát megköszönök
fezo01 Creative Commons License 2008.05.26 0 0 22
Sziasztok!

A jövő héten indulunk egy kisebb bajnokságban kezdőkként.Néhány taktikai és technikai tanácsot szeretnék kérni tőletek.A pálya 20x40 méteres lesz és 6+1ben kell játszani.Minden érdekel...védelem és támadás is.Segítségeteket előre is köszönöm.Sziasztok
-Trompi- Creative Commons License 2005.02.10 0 0 21
Legelőszőr olyan játékosokat kell találni, akik képesek valamilyen taktikát megvalósítani, nem csak össze-vissza rohangálnak, mint pók a falon.
FotexZoli Creative Commons License 2000.03.03 0 1 19
Tisztelt JB

el vagyok havazva a munkával, de kinyomtatom, hazaviszem, elolvasom, és reagálok

Előzmény: Josselin Beaumont (17)
zbiro Creative Commons License 2000.02.29 0 0 18
Sziasztok,

Lenne egy kerdesem, lehet, hogy nem a legjobb helyen teszem fel, de nem akartam miatta kulon topicot nyitni. En jatszom egy kispalyas bajnoksagban, ahol a meccseink tobbseget aszfaltos palyan rendezik. Eddig nem nagyon foglalkoztam azzal, hogy milyen cipot hordok, de par honappal ezelott megmutottek a terdemet, ami azota eleg erzekeny, es az orvos is azt javasolta, hogy nem artana valami jobb cipo, de konkretumokat nem tudott mondani, mert nem ert hozza. Azt tudom, hogy leteznek mindenfele legtalpu, meg zseletalpu cipok, amik nagyon jo rugalmasak, kimelik az ember terdet, viszont ezekrol azt hallottam, hogy nagyon gyorsan kopnak, es hamar tonkremennek, leven hogy nem elsosorban aszfalton valo focizashoz talaltak ki oket. Van valaki, aki mar kuzdott hasonlo problemaval, esetleg nem kuzdott, csak egyszeruen ert a dologhoz? Minden javaslatot orommel fogadnek, akar konkret cipomarka-megjelolessel is, maganlevelben is.

Udvozlettel,
Biro Zoltan

Josselin Beaumont Creative Commons License 2000.02.15 0 0 17
Tisztelt Asztaltársak!

Mivel nem érkeztek reakciók az előbbi szösszenetemre, ezért lehetséges, hogy a topic el fog süllyedni. Mivel azonban megígértem, hogy a védekezésről is fogok írni, ezért hát megteszem.

Nos: először is azt kell eldöntenünk, hogy mire játszunk. Nem kell minden meccset megnyerni, különösen több fordulós bajnokságokban nem. Néhány erősebb csapattól elvenni az egyik pontot már elég lehet egy bajnokság megnyeréséhez.

Ehhez egyértelműen a kontrajátékot kell előnyben részesíteni. Egy erős csapat ellen azonban ez nehéz. Mivel itt minden közel van, ezért bátrabban lőhetnek távolról, ami ellen védekezni kell. Ezért azt kell eldönteni, hogy mekkora területen védekezünk. Ha egy erős csapat ellen a saját térfelünket teljes egészében tudjuk védeni, akkor jók az esélyeink. Ha 1-2 méterrel hátrébb, akkor hátrébb: az a lényeg, hogy ne alakuljon ki a kézilabdához hasonló felállás, mert az fociban biztos bukás. A lényeg a támadás tempójának megfékezése. Folyamatosan futó, rövid húzásokkal manipuláló csatárok ellen nem sok remény van. Kényszerítsük őket keresztirányú mozgásokra és a labda keresztirányú megjátszására. Ilyenkor hibáznak a legtöbbet és ez jól jön nekünk a kontránál.
Jobb csapatok 4-1 felállásban történő támadással küzdenek a kontrák ellen. A hátsó ember fő feladata a kitörő játékos megállítása. Ha ezt észrevesszük, mindig kísérje egy vagy két játékos a kitörőt. A lényeg itt is a támadás tempójának megőrzése: ne engedjük az ellenfelet visszazárni.

Kevésbé erősen támadó csapatok ellen jó lehet a lazább, nagyob területet lefedő védekezés. Itt az első vonal átlépi a felezővonalat és akadályozza a labdafelhozatalt. Figyelem: ezzel két dolgora kényszerítjük az ellenfelet. Egyrészt arra, hogy a támadásokat hátrébról indítsák, így egy esetleges labdaszerzéskor már feláll a védelmük, mire eljutunk a kapujukig. Másrészt arra, hogy hosszirányban mozogjanak, ami lehet jó is és rossz is. Akkor jó, ha a levegőben kell a labdát lepasszolni a hosszirányban mozgó játékosnak. Ekkor egy felkészült védő meg tudja akadályozni a támadást akár azzal is, hogy egyszerűen visszafejeli a lasztit. A lényeg az, hogy egy hosszirányban mozgó támadásnál ne álljunk le cselezgetni, ne erőltessük a keresztirányú játékot, hanem a támadás irányával ellentétesen játsszuk meg a labdát. Ez éri a legfelkészületlenebbül az ellenfelet. A módszer akkor rossz, ha teret hagyunk az ellenfélnek a labda föld közeli megjátszásához. Ekkor a futó csatár lendületből vezetheti rá védőjére a labdát; a következmények megjósolhatók.

Hát, egyelőre ennyit. Várom a véleményeteket!

Joss

Josselin Beaumont Creative Commons License 2000.02.11 0 0 16
T. Azstaltársak!

Mióta visszavonultam a nagy pályás labdarúgástól, sok kis pályás meccsen ácsorogtam már a háló előtt. Innen jól át lehet tekinteni a játék képét. A legtöbben 2-1-2 vagy 2-2-1 felállásban játszanak. Mindkettő lehet jó, a 2-2-1 felálláshoz kimagasló csatár kell. Ha az nincs, akkor marad a 2-1-2. Ahhoz viszont nagyon jó "középpályás" kell, aki hol itt segít, hol ott, és tud kétszer anyit futni, mint a többiek. Tapasztalatom szerint komoly helyzetet felállt védelem ellen nehéz kialakítani, ezért magunkra kell csalogatnunk őket. Ez viszont 1-2-2 szisztémával nem megy, mert megkapjuk a nekünk járó gólokat.

Talán két olyan tényező van, ami hozzásegíthet egy csapatot a győzelemhez. Először is a begyakorolt figurák. Nem csak támadásról beszélek, hanem szögletről, bedobásról/berúgásról is. Másodszor is a távoli lövések. A legtöbb csapat megpróbálja becipelni a labdát a kapuba (nagy pályán is gyakran így van, úgy látszik, hogy ez magyar betegség). Pedig kis pályán, ahol tkp. minden közel van, gyakori lenne a kipattanó (nem lehet mindent kényelmesen kitenyerelni az alapvonalon), amire aztán mozdulni lehetne. A távoli lövés azért is veszélyes, mert a kapus szinte mindig takarásban véd, ami nem könnyíti meg a helyzetét és így kooly esély van a gólra vagy a már említett kipattanóra. Védekezési taktikákról majd később!

Üdv!

Joss

twitter Creative Commons License 2000.02.11 0 0 15
Szerintem is a legjobb az 1-2-2-1. Egy kiváló reflexekkel megálldott kapus fél győzelem. Két brutálisan technikás védő megnyugtató a csapatnak. Két dolgos középsős mint a higany. És az isteni cica elől, akinek a góljaiért járnak a nézők a meccsre.
Előzmény: Commune (4)
Ian Brady Creative Commons License 2000.02.11 0 0 14
Szerintem elsősorban embert kell fogni, bár ,ha jól összeszokott a védelem, cserélgethetik az embereket. De nagyon sok védőt meg lehet etetni csak azzal, hogy keresztbe futnak a csatárok.
Carloos Creative Commons License 2000.02.09 0 0 13
hmm... aszem ehhez ertek is ugyhogy velemeny:
a 2-1-2 es felallas tenyleg jo de nem mind1 hogy hasznaljuk... szerintem letamadashoz tul sok kondi kell... jo hujen hangzik, de inkabb ugy erdemes, hogy a ket csatar felpalyara visszahuzodik es felpalyatol emberfogast jaccanak... nalunk ez bejott... eleg kenyelmesen jaccunk, es ezzel a taktikaval es persze ket cserevel konnyen hozhatok a nehezebb meccsek is...
letamadas se lenne rosz, csak ahhoz jo kondi kell, eshat nem lehet mindenki vastudeju :)
nah ennyi...

tsa'

Légtornász Creative Commons License 2000.01.13 0 0 12
A taktikát tekintve 2-1-2, vagy a 2-2-1 egyaránt használható, a lényeg inkább a labda körforgása. Nálunk ebbe a kapus is be szokott kapcsolódni, lényegében a két védő visszajátsza neki is a labdát, így megkönnyíti a felhozatalt.

A fő mozgás nálunk az, hogy mindig visszajátszuk a labdát, úgymond v alakban, aki a labdát megkapta, elindul közép irányba, a másik kettő pedig vagy elviszi az embert, ilyenkor szadad az út, vagy üresbe tud kerülni, ilyenkor megkapja a labdát, s beindul középre, hogy szélen újra üresbe lehessen játszani. Úgy is mondhatnánk: szét kell húzni a játékot a pályán!

FotexZoli Creative Commons License 2000.01.13 0 0 11
a topic alcime: Pályázatkiirás a Szövetségi Kapitány posztra

egyébként valóban jókat irtok, ami szerintem nagyon fontos: FEJBEN IS NAGYON KELL TUDNI FOCIZNI
ÉS LÁTNI A PÁLYÁN, nemcsak nézni

sting Creative Commons License 2000.01.12 0 0 10
Az a legegyszerűbb,ha a védelem tartja a labdát a beállók pedig gyors keresztmozgásokkal hozzák magukat helyzetbe.Sok viszapaszra és mégtöbb türelemre van szükség.Persze
ha van néhány konkrétabb elképzelés és már kicsit összeszokottabb a csapat akkor érdemes
széthúzni az ellenfelet az oldalvonalak felé, mivel szerintem a kispálya lényege a térnyerés.Ha van hely a lövésre akkor akár a félpályáról is lehet próbálkozni.
Blasios Creative Commons License 2000.01.12 0 0 9
5+1-esnél mi a 2-1-2-t alkalmazzuk.
két csatár elöl folyamatosan letámad, megakadályozza a labda felhozatalt, középen védekezik a középső és hátul két védő. Eddig ez egész jól bevállt, nem kaptunk túl sok gólt.
A támadásnál csak egy védő marad hátul-középen biztosítani, a többi támad.
Sok futás kell hozzá.
Ha néha a kaput is eltaláljuk, akkor győzni szoktunk.
I. Blasius Creative Commons License 2000.01.12 0 0 8

Szerintem sokszor az a legjobb, ha az egész csapat beáll védekezni, csak egy ember marad elöl, keményen védik a területet, az ellenfél pedig egyre idegesebb lesz, mert szerintem az a legbosszantóbb, amikor minden lövésbe, vagy kísérletbe belelép valaki. Egy-egy megszerzett labdával pedig az elől lévő csatárt lehet indítani, akinek nagy esélye van a gyér védelemmel szemben. (mi nagyon sokszor kaptunk így gólt, és amikor ezt a taktikát alkalmaztuk mi is, sokkal kevesebb gólt kaptunk, mint ha amikor támadtuk az ellenfél kapuját a beállt védelemmel szemben.
FotexZoli Creative Commons License 2000.01.12 0 0 7
egészpályás letámadás.......ha mindenki birja kondival

de ha valaki mellet elhozzák, akkor emberelönyös helyzet alakul ki pl 3 a 2 ellen, ciki

más: probálom a fiukba eröltetni a 6-os, 9-es magasságából végzett bedobások fontosságát, ha három ember tudná, hogy merre kell mennie, berobbania, akkor nagy helyzetek lehetnek, ja és egy salakos meccsen kb 12-15 ilyen bedobás van
szerintetek???

Előzmény: Csülök (5)
Commune Creative Commons License 2000.01.12 0 0 6
Még annyit hogy, kispályás focinál nem az számít igazán, hogy a játékosok mennyire "jó" focisták, hanem, hogy egy-két begyakorolt támadást mennyire hatékonyan tudnak alkalmazni.
Pl. mi annak idején éppen ezért nyertünk nem egy meccset olyan csapatok ellen, ahol profi focisták játszottak, de nem voltak összeszokott csapat. Azt hitték, hogy azért mert ők profik mi meg amatőrök, könnyedén legyőznek. Hát nem így volt, nem kicsi gólkülönbséggel nyertünk!
Csülök Creative Commons License 2000.01.12 0 0 5
Csak félve mondom:
Egészpályás letámadás ?
Bocs...
Előzmény: FotexZoli (-)
Commune Creative Commons License 2000.01.12 0 0 4
1-2-2-1, az ütőképes felállás.
Kétféleképpen lehet támadni:
1. Az elöl lévő szélességben mozogva csinál helyet a mögötte levő kettőnek.
2. Vagy fordítva, a második vonal, a szélekre játszva széthúzza az ellenfél védelmét, és akkor az első ember mehet "lukra".

Zaza Creative Commons License 2000.01.12 0 0 3
Oké,oké,
most olvastam csak bele a másik topicba...:-)

Hú, nem is olyan könnyű a kérdés, nagyon sokmindentől függ,

a csapatszellemtől, csapattagoktól, hogy mióta játszik együtt a csapat, van e valaki irányító, egy az egybe milyenek a csapattagok, milyen az ellenfél, van e kiemelkedő játékosa, ésatöbbi...

alapesetbe én a területfogást tartom jobbnak, persze ehhez egy nagyon összeszokott csapat kell...

ja, ezeket mosta a salakosra értettem...

Zaza

FotexZoli Creative Commons License 2000.01.12 0 0 2
elsősorban a salakos focira gondoltam, 5+1
de a többi is érdekes lehet 4+1 v. 3-3 teremben
Előzmény: Zaza (1)
Zaza Creative Commons License 2000.01.12 0 0 1
Mit jelent a kispálya??

5+1
v.
6+1
esetleg
3-3 ellen??
vagy?

különböző taktikákat lehet szvsz alkalmazni, a lényeg, hogy az egész csapat ugyanazt a taktikát játsza...
:o)

freeze flash Creative Commons License 2000.01.12 0 0 0
Először is kell hozzá egy ilyen alakú labda: O
FotexZoli Creative Commons License 2000.01.12 0 0 topiknyitó
érdemes erről dumcsizni??

területet fogjunk, vagy "embert"??

Légtornász, Zizi, többiek, hogy kell szerintetek jól taktikázni kispályán??

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!