Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2000.02.11 0 0 256
Szerintem nincs annyi haltározó-kapacitás, halászháló, ember stb. A halak egy csekély részét lehetett volna megelőzésben kifogni.
Előzmény: inabu (255)
inabu Creative Commons License 2000.02.11 0 0 255
Pedig már reménykedtem, hogy beszámolsz az eseményről. Most hallottam, hogy a Tisza alsó szakaszán a halak menekülnek fel a mellékfolyókba.

Barátnőm feltett egy költői kérdést tegnap: Mi lett volna, ha lehalásszák a halakat, mire ideér a szennyezés? Ugyanis ígyis-úgyis halászni kellett, csak az olcsóbb lett volna, és nem maradt volna ennyi mérgező haltetem. Plusz a madarak is átvonultak volna a halastavakhoz, holtágakhoz, amelybe a halakat telepítették, így azok sem pusztulnának. Mondtam neki, menjen környezetvédelmi miniszternek, mert már most jóval többet tud nála.

Előzmény: tibra (253)
econ Creative Commons License 2000.02.11 0 0 254
Tisza-sirató

Több száz ember állt csendben, fegyelmezetten, kezében gyertyát tartva szerda késő este, a Tisza és a Zagyva találkozásánál: a tiszai híd lábánál. Azért gyűltek össze, hogy leróják kegyeletüket a halott folyóért, az elpusztult élővilágért, a szennyezett fövenyért, mindazért, ami ezt a mélabús, szőke folyót kedvessé tette számukra.
A megemlékezésen sokan könnyes szemmel nézték a vizet. Akadtak olyanok is, akik a maguk durva szóhasználatával szidták a katasztrófa okozóját. Egy fiatal lány „Vízi Csernobil” feliratú táblát emelt a magasba.
Sorra érkeztek az emberek, akárha a barátjukat, feleségüket, apjukat temetnék. Megálltak néhány percre a folyó mellett: virágot dobtak az esti fényben sötéten hömpölygő Tiszába, majd a lankás parton a földbe szúrták gyertyáikat. – Szégyen, ami történt – mormolta egy idősebb, zubbonyos férfi, aki kéretlenül is kiöntötte a lelkét a mellette állóknak. Arról beszélt, hogy az apja, a nagyapja, tiszai halász volt – a folyó olyan számára, mintha családtagja lenne. A Tisza partján gyűltek össze bánat vagy öröm idején, itt főztek, itt játszottak a gyerekeik, itt aludtak a meleg nyári estéken egy-egy eredményes horgászat és halászléfőzés után. Tisztelték a folyót. Ha haragos volt, megvárták, amíg lecsillapodik, és csak akkor kéredzkedtek a hátára csónakjaikkal, ha már békésen hömpölygött.
A zubbonyos férfi azt is mondta: a halászok sosem öltek céltalanul, mindig annyi halat fogtak ki, amennyit megettek, és amennyit el tudtak adni, hogy eltartsák a családjukat.
Egy asszony közbeszólt: – Én kint voltam akkor hajnalban, amikor ideért a méreg. Olyan volt a víz a döglött halaktól, akár a halotti szőnyeg. Ahogy néztem a vizet, rájöttem: ez a folyó az én életemben már soha nem lesz olyan gyönyörű, mint eddig volt.
A zubbonyos férfi bólintott. Gyertyáját közel a parthoz, szinte a folyó lábaihoz tette le. Alig
észrevehető mozdulattal még végigsimította a kezét a folyó sziluettje fölött, aztán a zubbonya gallérjába burkolózva eltűnt a tömegben.
Doros Judit

Népszabadság 2000.02.11.

tibra Creative Commons License 2000.02.10 0 0 253
Szabolcs!

A gyertyás menet megvolt, én azonban otthon aludtam du, mert írtózatosan
fájt a fejem. Ez is cián tünet - gondoltam. Mára azonban elmúlt.
Biztos ez a csodás anti depi idő elmulasztotta.

CSao,
tibra

Előzmény: Törölt nick (240)
I.M.R.I. Creative Commons License 2000.02.10 0 0 252
Csáó!
Mostan láttam a topikt, és én is szolnoki vónék,vagy mi,ezért a szólás.
Szerintem szolnokon legjobb hely a Fröccsöntő(fröccs)volt úgy pár éve,de azért most se rossz hely.
járt még/jár még oda valaki?

A víz meg végig iható volt...Semmi cián.

sylvie Creative Commons License 2000.02.10 0 0 251
Esküszöm, ártatlan vagyok!!!!!!! Csupán munkahelyi ártalom a viszonylagos jólértesültség. Mellesleg van ebben a nyolc évben valami...
Előzmény: inabu (250)
inabu Creative Commons License 2000.02.10 0 0 250
Most törölgetem a könnyeim a nevetéstől. :-))))

Gyanúsan jól értesült vagy az Orbán család felől. Nem úgy hívnak véletlenül, hogy Orbán sylvie? :o)

Az lehet, hogy hazaugranak, de nem fürdenek egész hétvégén, az biztos, nehogy ciánosak legyenek. Pfuj!

Kíváncsi lennék, mikor kapott valaki 8 év börtönt, azok közül, akik valamelyik Széchenyin lakótól loptak el autót. (Hogy is van ez?)

Előzmény: sylvie (249)
sylvie Creative Commons License 2000.02.10 0 0 249
Inabu!
Kimaradt a (méreg)erős tiszai halászlé!

A Lévai Anikó szülei talán a Rózsa utcában (vagy valamelyik hasonló virágnevűben) laknak a Vosztok környékén. A Széchenyin (pontosabban az Orosz György úton) maga az Orbán házaspár (pontosabban már család) lakott néhány évig. Egyébként átlag minden második héten „ hazaugranak” rokonlátogatóba. Kérdés, most mikor mernek legközelebb jönni???????

inabu Creative Commons License 2000.02.10 0 0 248
Az első tünetei a ciánmérgezésnek a halucináció. :o)
Előzmény: Santoro (246)
Törölt nick Creative Commons License 2000.02.10 0 0 247
Tudomásom szerint Orbán Viktorné Lévai Anikó szolnoki.A szülei talán a Széchenyin laknak (?).
Előzmény: inabu (243)
Santoro Creative Commons License 2000.02.10 0 0 246
Én ittam a vízből és még élek...
inabu Creative Commons License 2000.02.10 0 0 245
Utazási ajánlat az Esmeralda vezetőinek:
- egy hét a szigeteken (Alcsi sziget)
- program:
-minden reggel lubickolás a Tiszában, majd reggeli (Tisza gyümölcsei)
- iszappakolás, eredeti tiszai iszappal, majd maszírozás eredeti tiszai halolajjal
- ebéd: tiszahal roston sütve, Tisza víz lassan kortyolva
- délután napozás a parton és vízi játékok
- este tisza vízzel öntözött zöldségek, (tiszavízzel itatott disznó) zsíros kenyér
econ Creative Commons License 2000.02.10 0 0 244
OV tegnap volt Szolnokon, szerintem ö is agódott a rokonokért, szét nézett a Vízműnél, a város vezetői több száz milliós támogatás kértek.

Más A Tisza menti önkormányzatok szövetsége katasztrófa sújtotta területé szeretnék nyílvánitattni a régiót

Előzmény: inabu (243)
inabu Creative Commons License 2000.02.10 0 0 243
Én úgy tudom, hogy Viktorkának van valami pereputtya Szolnokon. Nem félti őket a víztől? Mi lesz, ha jön az ár, és majd teríti a ciánt?

Egyébként egyet értek, így kitolni egy régióval nem lehetne jobban. Szerintem az eu-t nem fogja érdekelni, hogy honnan jött a szennyezés, csak az, hogy itt van.
Tényleg mennyibe kerülhet Ausztráliába, egy halat tartalmazó expressz csomag? Támadt egy ötletem, adjuk fel az egész cuccot a cégnek. Ja és persze a románoknak is mehet a kostoló.

econ Creative Commons License 2000.02.10 0 0 242
Ezt a jegyzetet csak tegnap este olvastam, szerintem itt a helye, ha Ti is olvastátok akkor boccs érte.

Népszabadság 2000.02.06 3.oldal

Tiszai Bhopal

Ha mindannak az emberi és környezeti katasztrófának, amelynek e napokban szenvedő alanya lett sok ezer honfitársunk, nem a Szamos és a Tisza vidéke lenne a színtere, hanem– mondjuk – valamelyik nyugat-európai nagy folyó, abból már világraszóló botrány kerekedett volna.
Persze, már az is szinte ki van zárva, hogy például az EU-térségben engedélyt adjanak ki egy olyan súlyosan környezetszennyező, az elemi óvintézkedéseket is figyelmen kívül hagyó technológia alkalmazására, mint amilyet Nagybánya környékén alkalmaznak. A Lajtán túl egy ilyen, a hajdani rajnai szennyezések óta gyakorlatilag elképzelhetetlen esetben szempillantás alatt észveszejtő sürgés-forgás támadna politikai és szakmai szinteken egyaránt. Miniszterelnökök röpködnének lóhalálában egymáshoz és a helyszínre, egymást követnék az izgatott válságtanácskozások, egymás után alakulnának a krízisstábok, s ami a legfontosabb: a teljes anyagi és emberi eszköztárat mozgósítva azonnal megindulna a védekezés, a kárenyhítés. Nálunk viszont a tisztességes, elemi tájékoztatás sem történt meg idejében egy olyan katasztrófahelyzetben, amelyben az, hogy folyók halnak meg valószínűleg hosszú időre, csupán a kisebbik rossznak látszik. Ennél súlyosabban esik latba, hogy emberek százezreinek az élete siklik ki időlegesen a mindennapi keretekből, sőt kerül veszélybe sok honfitársunk egészsége, megélhetése.
Ehhez képest az érintett kormányzatok működését elképesztő felelőtlenség és nemtörődömség jellemezte a katasztrófa kezdeti szakaszában. Napok múltak el, amíg román részről valamelyest is hiteles és részletes információ hangzott el a nagybányai balesetről. Ráadásul, az emberi együttérzés, a sajnálkozás szavait azóta sem találta meg irányunkban sem Bukarest, sem a szamosi–tiszai Bhopált előidéző ausztrál–román vegyesvállalat képviselője, hogy az emlékezetes indiai vegyi üzemi katasztrófa helyszínén nevével mindjárt a dolog harmadik világbeli jellegére utaljunk. Nevezettek inkább az elkenés, a felelősség alóli kibúvás kísérleteivel vannak elfoglalva.
Meglepő az is, hogy a magyar kormánynál is az elvárhatónál lényegesen lassabban esett le a tantusz. Az első napokban láthatólag a mérgezőanyag gyors hígulására épültek a magyarországi védekezés alappillérei. Lehet persze, hogy a puszta fohászkodásnál sokkal többre a látottaknál fürgébb hozzáállás esetén sem jutottunk volna, de a Szamos–Tisza-vidéki polgárok valószínűleg értékelték volna legalább a teljes igyekezet felmutatását. Az pedig érthetetlen, miért csak egy hét után ébredt fel a Külügyminisztérium s tett – egyébiránt meglehetősen bátortalanm – kísérletet arra, hogy tájékoztatási és együttműködési kötelezettségére hívja fel Bukarest figyelmét. Adott esetben nyilván senki sem nehezményezte volna, ha Budapest úgy cselekszik, ahogy hasonló katasztrófahelyzetben minden kormánytól elvárható a nemzetközi porondon. Vagyis világosan, határozottan és a lehető legmesszebbre hangzóan közhírré és ezzel közös gonddá teszi a bennünket ért tragédiát, egyben pedig bánatunkat és felháborodásunkat. Ez jobban szolgálná a jó szomszédságot, mint a mostani szemlesütött sunnyogás. Egyébként is: mindenekelőtt éppen azt kellene világossá tenni, hogy Bukarest súlyosan vétett a jó szomszédság alapvető szabályai ellen. Először azzal, hogy közvetlen közelünkben az országhatárokon átnyúló környezetszennyező termelőtevékenységet engedélyezett.
Másodszor: amikor elhallgatni, kisebbíteni igyekezett a történteket. Végül pedig, amikor most mossa kezeit és értetlenül csóválja a fejét a magyar kártérítési igények hallatán. Ennek az egész rémes ügynek az eset hivatalos kezelése az egyik legbosszantóbb része. A tiszai Bhopal arra utal, hogy bizonyos alapvető dolgok még mindig messze nem európai módon működnek egy olyan régióban, amely lassan kvázi EU-érettnek nyilvánítja magát. Márpedig a környezet megóvása, a határokon átlépő igen súlyos környezeti szennyezések problémájának kulturált kezelése meghatározó követelmény az uniós bebocsáttatáshoz. A Nagybányától Szeged felé haladó halálos méregtömeg nyilván sok kérdést vethet fel régiónk valóságos állapotait illetően. Ezekre nagyon sürgősen pontos válaszokat kellene adni. Legelőbb talán arra a kérdésre: hol ketyegnek még a nagybányaihoz hasonló időzített környezeti bombák térségünkben?
Kis Tibor

econ Creative Commons License 2000.02.10 0 0 241
http://www.images.nepszabadsag.hu/20000210/10011gar_600.jpg
Népszabadság 2000.02.10.
"Tegnap este Szolnokon több százan vettek részt a jelképes Tisza-temetésen: a felvonulók a hídon állva gyertyás demonstráción fejezték ki elkeseredettségüket.
...
Dr. Kabács János, a Szolnok megyei állat-egészségügyi állomás vezetője a tiszai halpusztulással kapcsolatban tegnap elmondta: Kiskörétől Szolnokig eddig hatszázötven mázsa haltetemet emeltek ki a vízből, de a szakemberek számításai szerint ennek a mennyiségnek a többszöröse úszott tovább a Tiszán vagy maradt a jég alatt, illetve az iszapban. A környezeti károk egyelőre felbecsülhetetlenek."
Törölt nick Creative Commons License 2000.02.10 0 0 240
Tibra, megvolt a demonstráció?
Előzmény: tibra (235)
econ Creative Commons License 2000.02.09 0 0 239
Támogatom az ötletet!
Előzmény: inabu (236)
inabu Creative Commons License 2000.02.09 0 0 238
Ha tudsz ilyen demostrációról a hétvégén, légyszi szólj, előre is kösz. Ajándékképpen néhány e-mail cím:
http://www.esmeralda.com.au/ ----- esmper@wantree.com.au
az ausztral site + emailcimuk

http://www.extra.hu/cyanide/
magyar oldal, lehet koszonetet mondani......

guv@kappa.ro
roman cim..... no comment..... allitolag tud magyarul

(Románul hogy van a fuck yourself?)

Előzmény: tibra (235)
econ Creative Commons License 2000.02.09 0 0 237
Sajnos az sem fogja feltámasztani az elpusztult halakat.
Milyen a helyzet? Mekkora a pusztulás, igaz, hogy szinte a teljes felszínen döglött halak "úsznak".

de én is gyújtok egy gyertyát a Tisza emlékére,

Előzmény: tibra (235)
inabu Creative Commons License 2000.02.09 0 0 236
Állítólag olyan az íze, mintha barackmagot szopogatnál, és nem is szenved az ember sokáig tőle. Ja bőrön keresztül is felszívódik.

Egyébként te kis vakmerő. Én azért mégis csak előbb a vezetőkkel kóstoltatnám. Milyen szép is lenne, ahogy a fokuszban, mint hajmeresztő dolog,Torgyán papa, és Pepó papa, koccint egy pohár Tisza vízzel, majd lassan kortyolnak, mert úgy az igazi.

Előzmény: Törölt nick (234)
tibra Creative Commons License 2000.02.09 0 0 235
Kedves Mindenki!

Csak nehogy úgy járjunk ezzel a ciánnal, ahogy Csernobli után:
fokozatosan csökken az a koncentráció, ami amúgy sem volt magas....
Egyébként tegnap bátorságot merítettem és villámgyorsan lezuhanyoztam.
Ma már fáj is a fejem, remélem mástól...

Este 6-kor a torkolatnál lesz valamilyen demonstáció a Tiszáért, 1 gyertyával
kéne megjelenni. Asszem elmegyek.

Na csao,
tibra

Törölt nick Creative Commons License 2000.02.09 0 0 234
Ha hétvégén hazajutok (MÁV), akkor önfeláldozóan inni fogok a csapvizből. Hogy lássuk, megbízhatunk-e vezetőinkben.
Előzmény: inabu (233)
inabu Creative Commons License 2000.02.09 0 0 233
Cián van, víz kevés, csak remény van, és utánpótlás ciánból, amennyi csak belénk fér.
Zacskózzák az ártézi vizet, így aztán ihat a nép. A mosakodás, és az egyéb vízigényes dolgok egy időre elfelejtve. Csak azt nem tudom, hogy a mezőgazdasági termelőknek lesz-e annyi lelkiismeretük, hogy nem öntöznek ezzel a vízzel a kutakból (majd ha itt az ideje). Egyébként még mindig várok arra, hogy a kormány végre tesz valamit, de azt hiszem egyre reménytelenebb.
Az fix, hogy egy-két hónapig senki nem iszik ebből a vízből.
Most pedig rohanok, mert köszönő levelet írok az ausztrál cégnek, és a románoknak.

Ja az aluljáró nem felújítás alatt áll. Hajdanán tervezték, hogy egy aluljáró komplexumot építenek. Nos ebből az a kis nyamvadt vakondok alagút lett. Most kitalálták, hogy jobb nekünk a felszínen, és ahogy Szolnokon szokás, igényesen lezárták az aluljárót. Kb 1-2 éve így áll. A P. bankkal szemben pedig továbra is bravúrosan, az autók közt cikázva kel át mindenki a tilosban.

A szolnoki városkép kialakítójának osztályzata: -n

Előzmény: millenium (232)
millenium Creative Commons License 2000.02.09 0 0 232
Mi ujsag cian ugyben? Most olvasom, hogy a tartalek meg egy-ket orara eleg. Akkor most mennyi tartalek volt osszesen? Regebben kb nyolc orat mondtak. Egy napig senki nem fogyasztott vizet feleslegesen? Be kell vezetni heti egy cianmergezest es megvan a sporolas:)))

Most jutott eszembe az alauljaro az Arkadoknal. Legutobb arrajartamban le volt zarva. Azota feujitottak mar? Vagy nem is kell, mert olyan kicsi a forgalom?

M.

inabu Creative Commons License 2000.02.09 0 0 231
Egy szolnoki sztori:
évekkel ezelőtt egy haverommal elindultunk a Nemzetibe a fél 5-ös előadásra. Útközben találkoztunk egy másik haverral, akivel eldumáltuk az időt, így lekéstük a mozit. Sebaj gyerünk a Tiszába, ahol fél órával később kezdődik az előadás. Természetesen azt is lekéstük. No problemo, irány a Tallin, ott pedig nem tetszett a film. Vissza a Nemzetibe, ismét lekéstük (teli a város ismerősökkel). Tisza, ismét késés. Rémlett, hogy nyílt egy Koktél mozi is. Megkerestük, bezárt. Végül már semmi nem maradt, csak a Tallinban az utolsó előadás, valamikor este. Furcsáltam is, hogy végre sikerül valami jó filmet megnézni. Nem véletlenül aggódtam. Nem azt vetítették, ami ki volt plakátolva. Kb 6 ember volt rajtunk kívül a moziban, és mivel nyár volt, dög meleg volt a teremben. Ja, és persze délután óta egy kortyot sem ittunk, mert egyik moziból a másikba rohangáltunk.
Nehezen de véget ért a film, ugyanis csak azért is végig néztük. Baromi szomjasan tántorgunk éjszaka hazafelé (kb 10-11 óra). Megláttuk a Zagyva parton az éppen akkor felállított kutakat. Csak amikor odaértünk éreztük meg a víz szagát, és azt, hogy milyen forró.
Ilyen viszontagságok után hazaértem, és a hűtőből ki akartam venni egy kis jeget, amikor megláttam odabent egy kb. 6 kg-os dinnyét. Kb úgy nézhettem ki, mint egy ősember, ahogyan csupasz kézzel zabáltam a dinnyét. Meg is ettem az egészet. Persze aztán egész éjszaka a wc-re jártam.
inabu Creative Commons License 2000.02.09 0 0 230
Kedves Benedek Szabolcs (alias Gaus)!

Köszönöm a helyreigazítást, valóban két lány dukál a háromszemélyes sátorhoz. Csakhogy az egyik már adott. :-))))
De tetszik a hozzáállásod.

Előzmény: Törölt nick (229)
Törölt nick Creative Commons License 2000.02.09 0 0 229
Inabu, háromszemélyes sátorhoz két lány dukál... (bocs)
Előzmény: inabu (226)
chuckyboy Creative Commons License 2000.02.08 0 0 228
Ha már Szolnok, akkor én is!

18 év Szolnokon, (Gépipari, hú de utáltam), és most már BP.
Néha jó visszajárni, de elég kisváros lett :-) BP után.

- Olajbányász kupagyőztes király volt! .-) Aznap este zászlót vartunk, azzal lobogtunk a főtéren :-) Olyan meccshangulatom azóta sem volt mint ott a 3-4000 ember közt!!

- A Széchenyi lakótelep, egy érdekes élmény :-), nem tudom mi lett belőle... De mögötte a Zagyvára rengeteget járam horgászni gyerekkoromban :-) (Sőt: fürödni!)

- Tiszaligeti srand legkirályabb! Messze az egyik legjobban elrerdezett strand volt sok 10 km-es körzeten belül. (Az árvíz miatt kivágták a fákat, most elég csupaszon és szomorúan fest)

- Aztán a híres Csillagfény disco a 80-as évekből :-) Majd Moment, Fire-disco (ami leégett :-), az örök Matróz, Az egykori Boomerang, ami az elso normalis hely volt (meg is szunt ha jol tudom)...

Kehely cukraszda a szechenyin :-), Kresz park a ligetben, :-) Majális.., "Piros iskola"..
Ságvári Művház, Ötórai teadélutánokkal :-)

Viszont volt egy elég agressziv kisebbség is a városban..nem tudom megvan-e még.

Előzmény: Santoro (227)
Santoro Creative Commons License 2000.02.08 0 0 227
Hello!!!
Akármilyen is az a Város én imádom!
Itt jártam gimibe (Széchenyi), most itt dolgozom, ugyan volt egy 3 éves kitérőm Győrben.
Ja és ujra bajnok lesz az idén az OLAJ!!!!
Na egyelőre ennyi!

Üdv

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!