Keresés

Részletes keresés

Iwo Creative Commons License 2000.01.13 0 0 9
powedemo=powerdemo
Előzmény: Iwo (8)
Iwo Creative Commons License 2000.01.13 0 0 8
gondolom demo partyra gondolt. Ilyen scene ügy. Asszem mostanában lesz esedékes a finnországi Assembly nevű party.

Egyébként már a partyzó coderek többsége is kezd áttérni a windows alá való kódolásra (powedemo), erre pedig a visual c a megfelelő platform (igen, microsoft:)

Szerintem az assemblynek kezd leáldozni, eléggé favágó munka azzal megcsinálni valamit, és valljuk be, amikor már mindenkinek van 64 vagy 128 ram a gépében, kit érdekel, hogy a hardverközelibb kód x százalékkal gyorsabb?

Adatbázisrendszerekhez meg egyenesen semmi értelme, ahhoz vizuális fejlesztőeszköz kell.
Maximum Norton Commandert, meg efféléket érdemes írni ass-ban, az meg már van. Vagy demóeffekteket. Szóval utat törni már nem fog senki az assemblyvel.

szemafor Creative Commons License 2000.01.13 0 0 7
Ezt a party-t hogy érted?

MOV fórum,hozzászólás

szemafor

Előzmény: nandi (-)
MGperY Creative Commons License 2000.01.13 0 0 6
a sebesség nem minden. minden nyelvet arra kell használni amire való.
pl van nekem egy millió sorokból áló adatbázisom egy bizonyos feltételnek megfelelő rekodhalmazt keresek (igen: sql), na ezt kódold le ass-ban.

én elsözör és utoljára plus/4 et kódoltam, tényleg kibaszott gyors volt a basichez képest. (az igazi programozó viszont nem csak pascalban , de basicben sem programoz :))

micu Creative Commons License 2000.01.13 0 0 5
Az assembly és a magasszintü programok sebességviszonya sokmindentöl függ. Elöször is, a magas szintü nyelvek alapvetöen lehetnek értelmezök, vagy fordítók. Az elöbbiek között is vannak akik csinálnak egy köztes kódot, ami néha meglepöen gyors is lehet, pl a Clipper anno még XT-n is elég jól muzsikált, pedig az általa generált exe valójában egy értelmezö programból és a generált köztes kódból, az ugynevezett p-kódból állt. De hasonló módon müködik a java is, bár a kódjának müködési elve eltérö. Aztán vannak az ennél valamivel kevésbé hatékony, de még mindig tömörítö értelmezök, ilyen pl a C64 basic-je. Van olyan is, hogy az értelmezö csak szöveget olvas be és helyben értelmezi azt, ilyen a legtöbb script nyelv, pl a dos bat file-ja, vagy az ennél 100x több lehetöséggel rendelkezö unix-os shell script-ek. Ök a leglassabbak, de többnyire nincs is sok dolguk, csak nagyobb folyamatokat vezérelnek. Aztán van mixelt megoldás is, amikor a rendszer futás idöben fordít, ilyen pl. a perl. Ez beolvassa a szöveges formában lévö programot, majd p-kódra fordítja ezután végrehajtja azt. A magasszintü nyelvek másik megvalósítása a valódi fordítóprogramok. Ök gépi kódot állítanak elö, több-kevesebb hatékonysággal. Ha az ember alaposan ismeri az adott programnyelvet, és nem nagyon kutyaütö a fordító, akkor akár az assembly-vel közel azonos sebességü programot is elö lehet állítani velük. A magasszintü programnyelvek terjedésének egyébként nem csak a programozók lustasága/hülyesége az oka, hanem az elég sürün változó processzorarchitektúra, és a programok egyre nagyobb bonyolultsága is. Persze, ha egy hülye programozó ül egy gagyi fordító elé, akkor ebböl szép nagy, lassú, és nem is mindig túl megbízható dolog lesz. Én például már hallottam olyan operációs rendszerröl, aminek 128MB RAM lesz a hardverigénye ;).
Bocs, ha túl kimerítö voltam, Üdv: Micu
Előzmény: pancho (2)
Aggborsó Creative Commons License 2000.01.13 0 0 4
Nem biztos, hogy túlzás, attól függ, hogy milyen nyelven írt programhoz hasonlítjuk. Minden egyes programozási nyelv, amely egyre inkább távolodik a gép eredeti gépi kódjától, és egyre közeledik a programozók lustasága felé, sok kompromisszumos megoldást tartalmaz, ami mind csökkentheti a program sebességét, ronthatja a hatékonyságát. Ennek a jele az eszement memóriaigény és a programokhoz megadott minimum P166-os processzor, stb.
Előzmény: pancho (2)
kisferó Creative Commons License 2000.01.11 0 0 3
Tévedés.

- hexa számokként (vagy más számrendszerben) megjelenő, közvetlenül futtatható program = gépi kód
- assembly = a gépi kódot mnemonikokkal emészthetőbbé tevő programozási nyelv (plusz egyéb szolgáltatásokat is nyújthat, pl. makrók, direktívák)
- assembler = assembly nyelven írt programból tárgykódot (ami kis "agyusztálással", i.e. linkeléssel már futtathatóvá tehető kód) előállító program.

Előzmény: pancho (1)
pancho Creative Commons License 2000.01.11 0 0 2
Ez enyhe túlzás lehet. Ha már nagyságrendek, az ugye legalább 2 nagyságrend, ami 100-szorostól 999-szeresig terjed. Ezt nem hiszem. Maradjunk a sokkal jelzőnél.
Előzmény: nandi (-)
pancho Creative Commons License 2000.01.11 0 0 1
Tudtommal az az assembler, az assembly az már nem mnemonik, hanem hexa számok.
Előzmény: gecko (0)
gecko Creative Commons License 2000.01.11 0 0 0
mnem0nik???
nandi Creative Commons License 2000.01.11 0 0 topiknyitó
Nem sokan értenek hozzá, mindenki csak egerezik.Pedig nagyságrendekkel gyorsabb
programokat lehet vele írni.Nem tudja valaki, hol lessz mostanában party?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!