Az Sólyom (Meteor) volt! Nagyobb hátsó terasz és fenti nyitott folyosó!
Én Szentpéterváron mentem Meteorral, oda is betört a munka és hülye védelem. Bár a teraszt nem üvegezték ott sem be, mint itthon, de nem engedtek ki. Én is a középfolyosóból és a bejáratból fényképeztem.
Ott 30 feletti Meteort számoltam, ami rendszeresen ment. (4 cég 4/6 hajója pörgött menetrendben és sok állt ezek mellett beugrásra készen esztétikailag üzemképes állapotban).
De tervezési adatok begyűjtésénél megtudja, mire gondolt a költő (megrendelő) és nem a kiírás szerint tervez, hanem a hozzá nem értő, kívülálló megrendelő elvárásai helyett, a igényfelmérés során átgondolttá, szakmaivá váló megrendelő váló tényleges igényei szerint.
Volt egy "ami a szívemen, az a számon", szókimondó főnököm, aki polikarbonátot árult a 90-es években szinte elsőként. Nem volt egy Salesman, néhány ügyfél megijedt, de soha nem volt reklamációnk, elégedetlenség miatt. Az volt a mondása a telefonos érdeklődőknek:
"Beszéltesd a fogalmatlan parasztot, és kérdezz rengeteget, hogy megtudja, mit akar, mert csak azután tudjuk a neki megfelelőt eladni!"
Lehet, h itt a megrendelő annyira magasan érezte az arcát, h a nem elég lelkiismeretes tervező nem is mert kérdezi, inkább tervezett egy fosstalicskát. (Mucsi után szabadon).
látod, ez a baj, sztem 8 tagúakra is kéne gondolni :-)
A viccet félretéve (én 8 tagú családdal utaznék, de pont emiatt nem megyünk ilyen fossokkal sehova) 8-10 tagú társaságokra, osztályokra kéne gondolni, és akkor, talán (félve írom) eljutnak a bezárkózott egyéneken túli világra a tervezők, már ha ezt tervező tervezte, nem pedig egy nagyképű paraszt, aki nincs tisztába a képességeivel és a tervezési követelményekkel. (Ez máshol is így van, kert kerttervező, várost várostervező, iskolát, uszodát meg olyan tervezzen, aki volt már iskolában uszodában, de legalább életében egyszer átöltözött úgy is, hogy közben megzuhanyzott, mert sajnos más szakmában is vannak kóklerek által tervezett használhatatlan, funkcióját el nem látó objektumok.)
Milyen tervezés és milyen terv ellenőrzés volt, ha egy, bár tematikus fórumon, de kibicek (nem tervezők) az első néhány fényképről több oldalnyi hibalistát összedobnak első blikkre?
Mi Kometaval 😉 elol ultunk (gyakorlatilag csak mi voltunk a hajon), amig a tavon mentunk, a fejunk fole tettuk a kezunket, h ne verjuk be a fejunket a plafonba a hullamokon. Aztam, mikor kiertunk az Angarara, tukorsima minden. Jo moka volt vmi 8 rubelert (1 rubel 17 ft)
Az 1962 és 1983 között épült KOMETA típusú szárnyashajók közül ma, 2023-ban összesen 12 van forgalomban, ebből:
- 5 db orosz, Onyega-tó, menetrendet jár - 4 db Albán, Saranda-Korfu közt, menetrendet jár - 2 db görög, Paxos-Korfu közt, menetrendet jár - 1 db olasz, Nápoly-Gaeta közt, magántulajdon.
Leteszteltem az egyik görögöt (PAXOS ISLAND m/s, épült: 1981) utasélmény+kielégülés tekintetében. Az eredmény a következő: aránylag egész jó!
Na de bővebben... :-)
Az üléseket ellátták biztonsági övvel, néhány utas az egyórás út alatt végig mozdulatlanul ült falfehér arccal, becsatolva. Én nem éltem a lehetőséggel, hanem már a kötelek eloldását követően mászkáltam a fényképezővel a fedélzeten össze-vissza, mint a mérgezett hülyegyerek akit kerget a szélgörcs. Szépen vette a hullámokat a testkialakítás, úgy képzeljétek el, mintha folyamatosan egy kisebb, de azért már érezhetően haladó tolóönjáró farvizén haladnánk. Az út alatt tartottuk a 61-64 km/h-s sebességet.
A hátsó, nyitott részre nem engednek ki, illetve az oldalajtókhoz sem. A középső átvezető folyosón lehet nyújtózkodni, illetve az arcot beletolni a menetszélbe, de itt sem egyszerű, mivel a hajókat végpontelérési céllal használják gurulóbőröndös nyaralók, gyakorlatilag ezt a nyitott részt pakolják tele csomagokkal (értsd: nincs más közlekedési lehetőség Korfuról Paxosra, csak a szárnyashajó, és a döglassú komp). Szeptember végéig naponta 2x megy át Paxosra 2 szárnyas, és szinte folyamatosan pörög a 4 albán.
Szépen üzemeltetik őket, bár havariák itt is vannak, a PAXOS ISLAND június elején kapott egy balhorgot az egyik (szintén a társasághoz tartozó) kirándulóhajótól. A személyzet kedves, az érdeklődő fanatikusoknak szívesen elárulnak részleteket, de a gépház és a kormányállás nem fotózható.
Sajnos a ma még működő Kométáknak sincs már sok hátra, bár azt mondták, hogy amíg teljesen szét nem hullanak, üzemeltetni fogják őket (panaszkodnak még nagyon az alkatrészellátásra, ami szintén érthető).
A jövő állítólag itt is a katamaránoké lesz. Fognak épülni újragondolt szárnyasok, de a társaságok szkeptikusak a beszerzés gördülékenységének tekintetében.
Én mindenesetre örülök, hogy kipróbálhattam, mert sose utaztam még Kométával.
Tervezek még majd Rakétával is széles vigyorral hedonistáskodni, hiszen az is kimaradt az életemből. Litvániában a Nyeman folyón találtam is egyet, lehet hogy szervezek egy Rakéta-kipróbálós tematikus hajózási szakmai tanulmányutat, ha érdekel még valakit rajtam kívül, írjon!
Óh, óh! Sőne álte cejt! A 70-es évek első felében, több napja tartó és az előrejelzés alapján még több napig tartó esőzés idején a BKV képes volt vasárnap, az egész nap folyamán, 5-6 perces követési idővel közlekedtetni az 56E autóbuszokat az akkor Moszkva tér és Hűvösvölgy között. Ennek a járatnak Hűvösvölgy vá. felé a hűvösvölgyi Balázs vendéglőnél volt egyetlen megállója. Visszafelé levő pedig egy sem. Nem kell részleteznem, hogy mekkora kiránduló-tömegek maradtak odahaza az időjárás miatt. Gyakorta indultam el a végállomásról üres autóbusszal. Út közbeni megálló hiányában persze a végállomásig magányosan autóztam. Sok esetben ez az ellenkező irányban is így volt. Amikor szóvá tettük ezt a pazarlást, akkor tervteljesítéssel magyarázták a dolgot.
Ennél azért előrébb vagyunk. Ellenben derült, napos öszi hétvégeken akár közlekedhetne néhány hajó. Ugyanis, ha nincs kínálat, akkor nem is lesz utas.
Én is, de az semmit nem változtat azon, hogy a tópart kb. üres volt ma reggel. Tegnap reggel, a mainál sokkal békésebb időben is alig voltunk az első hajón, és napközben sem volt különösebb utasszám egy másikon...
Hat, azert en voltam mar ennel nagyobb viharban is hajoval a Balatonon. Volt olyan is, h a Helka kormanyallason atcsaptak a hullamok a hatso fedelzetre. Par evvel ezelottig nem is nagyon emlekszem olyanra, h hajojaratokat mondtak volna le, plane mindet, egesz napra.
Annodacu szerintem a tervek már itt a topicban véleményezésre kerültek, talán @smith kikotorja a net bugyraiból azt, amit anno akkor is alighanem negatívan véleményeztünk...
Kívül borzalmas, célszerűtlen, ronda. Belül egy fokkal rosszabb. Szívesen hagynám az ellenkezőjéről meggyőzni magamat, de a tervező számára nyilván nem vagyok partner. Munkásjáratként túl rendes, túl lassú. Igazából az állam részéről visszakövetelném a támogatási összeget.