Igaz, az is számít, de nagyon sok autó már egyből leállítja a motorját. Jellemző szerintem egy tehetősebb autós közönség a komp ügyfeleinél. De tévedhetek. Általában nem kell sokat várni.
De a tévés példa alapján csak érdekelne, hogy nálunk miért igen, vagyis miért nem érdemes ide az elektromos üzem?
Tetszőleges szeles, nem strandolós napon képesek megtölteni a Tihanyi utcát és száz méteren még a a csatlakozó irányokat, erről viszonylag reprezentatív megfigyeléseim vannak. Magam sem találom őket hangosnak, arra próbáltam rávilágítani, hogy az arányérzék ajánlatos egy ilyen probléma kezeléséhez.
A két frissen legyártott, unatkozó kompra gondoltam az izlandi villanykomp analógiával.
Ebben az esetben az alternatív hajtás felmerült egyáltalán? Végeztek számításokat? Gondolhattak arra, hogy a kiemelt balatoni híresség villanyos hajtás esetén mekkora országimázs, reklámértékkel bírhat? Vagy csak kiadták a megrendelést az 5-6. kompra mert csak.
Mostanában nagyon ritkán van "kilométernyi autósor". Talán augusztus 20. környékén. De nem találom a mostani kompokat sem hangosnak. Még a szántódrévi büfében sem igen hallani. Bezzeg a Törökszentmiklós! Amikor új volt, elindult Tihanyból és még akkor is jól lehetett hallani, amikor Siófokra megérkezett! Azt hiszem, azóta tompítottak a hangján.
En is. A kezunk a fejunk felett volt, h mikor egy hullamon egy metert ugrottunk, ne verjuk be a fejunket a plafonba 😉 aztan, mikor kiertunk az Angarara, na onnan tenyleg tukorsima Irkutszkig.
Legyen úgy. A rá várakozó kilométernyi autósor zaját és emisszióját milyen módon vinnéd lejjebb? Vajon hányszor több ez, mint a nyolc kompfőgép emissziója?
Ezt most komolyan kérdezed? Hol volt a hatvanas években olyan elektromos hajtómű, ami megfelel? Mai viszonyokat ne akarj már 50 évvel ezelőttre alkalmazni.
Egy érdekességet láttam a tv-ben. Izlandon a Heimaey szigetre 12km az út komppal. A komp néma, mert elektromos.
Csak érdeklődésképpen: Balatonra az út tizedére, 1,2km-re valóban nem lett volna célszerű elektromos üzemű kompokat konstruálni?
Ok, ezek pörögnek, míg az izlandi gondolom napi 1-2 utat tesz meg. Viszont durva szélben, erős áramlattal.
Kérdésem azért merült föl, mert Szántódról és szomszédjaiból elég erős a kompok gépzaja, továbbá a szántódi parton a komhoz közelebb gyakran érezni a légszennyezést.
Az nagyon régen lehetett. Az olaszok már jó ideje készítenek szárnyas hajót és gyors hajót is. Már az alső sorozatot ki is selejtezték. Úgy láttam, nagyjából egyformán gyorsak és ugyanabban a menetrendben járnak.
"meg ugye GDPR" - nekem van egy hivatalos e-mailem hivatalosn helyről, ami kimondja, hogy ha a hajót fényképezed és nem kimondottan egy személyt rajta, akkor az úgy OK és senkinek nincs belekötnivalója... Ennyi erővel egy nevezetességet sem lehetne fényképezni, mert alig van alkalom, hogy más ne legyen a képeken. Annyi maximum, hogy aki arca látszik, azt kitakarod utólagosan.
A régi regiszter nekem is jobban bejött, de lehet annyi csak a baj, hogy hozzá kéne szokni az új működéséhez.
"Akkor a Danubia műszaki hibás volt de annyira megcsinálták, hogy saját lábán hazament ha jól értettem?" - én a műszaki gondokról nem is tudtam, de meglehet. Nem láttam személyesen a menetet, de AIS nem mutatott mellette más hajót haladni.
"éjjel kilopják a katalizátort" - az az enyémben már rég nincs benne, kereshetik :P
"kell társaság csak szólj akkor lespanolhatunk" - előre szinte sosem tervezem a menetet, amolyan beugrok az autóba aztán jutok, ameddig jutok alapon megy a dolog, de h úgy alakul, jelzem ;)
Kicsit olyan lehet mint a Concorede volt: korának csúcstechnikája, nagyon menő (még ma is), de bonyolult és érzékeny technika drága fenntartással és magas üzemanyag fogyasztással.
Ahol van vízmélység, nincs uszadék és az úthálózat lassú (pl. a nagy olasz tavak) ott lehet igazából létjogosultsága.
Igen tudom, hogy mindenki rosszat sejt, meg ugye GDPR, ha egy gépész fél füle beficcen a képen már perelhet személyiségi jogok megsértéséért.
Na mindegy arra viszont büszke vayok, hogy az összes BKV hajó gépházát lefotóztam jó kapcsolati tőkém lévén :D Én szóltam a hajóregiszternek is, hogy írják át a rába motorokat doosan-ra mert már rég kicserélték őket :D
Amúgy utálom a hajóregisztert amióta átalakították asszem 2 éve már, sokkal jobb volr a régi, átlátható, egyben minden kép és adat.... Na mindegy
Akkor a Danubia műszaki hibás volt de annyira megcsinálták, hogy saját lábán hazament ha jól értettem?
Az inota horgonyzási helye ma már jobb, mert kiszedték a kerítést, viszont érdemes rögtön az ösvény előtt parkolni, mert az etnikum-telepen póráz nélkül kiszöknek a kutyák és életveszélyes, csoda, hogy még nem lett ott halálos baleset. De csak nappali fényben parkolj, mert éjjel kilopják a katalizátort.
Én minden második szombaton ki szoktam nézni ha mész és kell társaság csak szólj akkor lespanolhatunk!
Teljesen laikus véleményem szerint azért, mert pl. Európa belsőbb részein a legtöbb helyen van olyan fejlett szárazföldi közlekedési infrastruktúra, ami a szárnyashajónál gyorsabb és fajlagosan olcsóbb eljutási lehetőséget biztosít. A SZU-ban találkoztam olyan viszonylattal, ahol az egyetlen egyenes út a folyó volt, szárazföldön csak nagy kerülővel lehetett az utat megtenni.
Amúgy a Földközi-tengeren utaztam én szárnyashajóval többször is. Pazar élmény volt, de az utasok nagy többsége eléggé megszenvedte az utat. A Ceuts-Algeciras félórás úton az utasok 70%-a csandázott, mint a lakodalmas kutya. Ott most tán ACC-katamaránok járnak, amik adott esetben még gyorsabbak is lehetnek, mint a szárnyashajó, de a hasznos hordképességük sokkal nagyobb.
"Bocsánat ha már kérdeztem, elnézést, nem emlékeztem" - na ne tudd, mennyire meg vagyok botránykozva most ezen :D :D :D Ilyeneken biztos nem fogunk összeveszni, lehet elkerülte a figyelmedet a válaszom ;)
"nem éppen segítőkész társaság" - nézd meg, hova fejlődik a világ. Ha te (én sem) nem is azért mész oda, hogy rosszat hozz rájuk, lehet akadna olyan ember, aki ebből a helyzetből a kukacoskodós forgatókönyvet hozná ki. Készítesz képet, naivan megosztod másokkal, erre a képre hivatkozva majd valaki kellemetlenkedni fog valük valamin. Sajnos benne avan a pakliban, és ez így nincs rendben... Én is már jártam olyan vízhez köthető helyen, ahol megkértek, hogy meg se említsem, hogy beengedtek. Pedig tuti itt is örülnének páran azoknak a képeknek. Na majd lehet 5-10 év múlva, akkor már bőven nyugdíjas lesz mindenki, aki akkor ottvolt, addigra elévül a "bűn"...
"valami szállodahajó vesztegel évek óta" - az a DANUBIA volt. Egy időben áll Budafokon is, aztán Újpesten, aztán megint visszavitték Budafokra, aztán megint az öbölbe. De ő idén elment saját erőből Németországba, állítólag ukrán menekülteket szállásoltak el rajta.
INOTÁ-t láttam ott igen, több mint egy éve voltam arrafelé, de a budai oldalon. Fények is olyanok voltak, amilyenek, így a képek is elég semmilyenek. Az a baj, hogy az a hely nekem kicsit félreeső, bármilyen irányból megyek BP felé. 1x még 4-5 éve elmentem a pesti oldalra is, be a kis utcácskába a parton, akkoriban még a WALHALL állt ot, meg talán a CICA is, de alig látszott valami a szabadon megközelíthető részről, be volt nőve a part, kerítés mindenhol. Azóta el is kerülöm, mert "felesleges". Viszont most hogy így felemlegetted, lehet legközelebb fogom magam és betérek arrafelé...
"elindul a helyzet normalizálódása" -ennek már ideje lenne bizony, minden téren jobb lenne a helyzet utána...
Ami az "érdekes", a szlovák tulajban meg sem fordult, hogy megmentenek egyet. Eladni rosszvasnak oszt´ kész... Pedig tényleg jó lenne megtartani 1-1 darabot az utókornak
Ohh értem. Én is írtam anno e-mailt a "hadásziéknak" de még csak nem is válaszoltak, nem éppen segítőkész társaság, persze nem feladatuk az érdeklődők kiszolgálása, ez van. Viszont a kajakosok jó arcok, ők beengedtek a pontonjukra fotózni a TABÁNT amikor csigát cseréltek rajta lefotóztam relatív közelről. A vaskapu szorosról nem tudok nyilatkozni, de Ada Kahleh szigetéért nagy kár!
igen a népszigetet ismerem, átadták 4 éve az átjárást kis kapun be lehet menni a váci út felől az öböl csücskébe ahol valami szállodahajó vesztegel évek óta. Jó hát nézd én voltam a fanny hajón amiben 12 hengeres MVM motor van de szigorúan megtiltották a fotózást, és nem is beszélhetek róla :P Ilyen világ van, nincs mit tenni. A buzi-szigetnél horgonyzó inotát lesd majd meg ha gondolod írj: jszpmester@gmail.com üdv
Én az elejétől biztos vagyok benne, hogy nem csak nekik fáj, illetve lehet hogy neki a legkevésbé. (mélyebben nem mennék bele inkább, offtopic)
Propaganda, marketing, érzékenyítés, stb. nézőpont kérdése. Ha van/volt rá igény, miért is ne újítottak volna. Lehet, még nagyobb célközönséget tudtak volna megszólítani az új, csillivillibb hajókkal, akik esetleg az "öreg", "lerobbant" (tudjuk, hogy nem, de a laikusnak ez látszik, 95%-a a népnek a külsőségekre ad) eszközökkel nem nagyon akartak utazni