Keresés

Részletes keresés

Order of Hermes Creative Commons License 2014.10.31 0 0 58892

Igazság szerint az gondolkodtatott el, hogy a cégnél, ahol dolgozom, van egy csaj - ugyanazt csinálja mint én, a munkakörünk azonos, azzal a különbséggel, hogy ő 6 hónapos szerződések alapján dolgozik dupla annyi pénzért. És ezt már 5 éve csinálja itt, ugyanis mindig megújítják.... én nem igazán értem, miért jó ez a cégnek, de ha ezt meg lehet csinálni, akkor érdemes lehet próbálkozni ebben az irányban.

Előzmény: rev251 (58889)
nyman Creative Commons License 2014.10.31 0 0 58891

Nagyobb varosok kornyeken, ahol tobb a melo mar ki lehet venni akar lakast is.

 

Anno mikor neztegettem rovidebb kifutasu melokat, akkor a hely kivalasztasakor ott volt tenyezonek a repuloter kozelsege, illetve azt is neztem, hogy mondjuk ha megoldhato, hogy hetfon reggel indul a zember Budapestrol (London eseteben igen), es pentek este jon haza, akkor mar eleg negy ejszaka egy panzioban, ami ha idoben veszi az ember a repulojegyet, illetve megegyezik a panziossal, mert adott esetben hetvegeje ami inkabb van fullon, akkor mar versenykepes lehet az alberlettel. Azt nem mondom, hogy olcsobb, de pl. nincs rezsikoltseg, nem kell takaritani, ha unnepek vannak, szabadsagon vagy, nincs kiadas. stb, ugyanakkor ha este meg akarsz sutni egy steaket, akkor az mar lehet nehezkesebb.

 

Az adozassal Svajc eseteben nem vagyok tisztaban, de pl. Angliaban akar a brutto osszeg 90%-a is a zsebedben maradhat.


Ha a google-ben rakeresel az Umbrella Company, Umbrella Services, meg hasonlo kulcsszavakra, ott leirjak, hogy mukodik, es hogyan "optimalizalnak". A nalunk levo beszamlazos megoldasra hajaz, azzal a kulonbseggel, hogy neked meg ceget sem kell csinalnod, felvesznek oda, es az szamlaz.

 

Előzmény: rev251 (58889)
rev251 Creative Commons License 2014.10.31 0 0 58890

Az nem rossz, kicsi a konkurrencia, mert EU-s polgárként, de egyéb vízum hiányában dolgozni csak 90 napot lehet.

Előzmény: Order of Hermes (58886)
rev251 Creative Commons License 2014.10.31 0 0 58889

Arra érdemes figyelni, hogy a kontraktornak a kitöltési tényezője nem 100%.

Azaz dolgozik ár hónapot, aztán 1-2 -t nem.

 

Érdemes még foglalkozni az adózással: egy kontraktor nem rezidens az adott országban, akkor miért adózzon+betegségbiztosítson ott (annyit).

Azt nem értem, hogy miért nincs hajlam annek elfogadására, hogy az ember saját vállakozása számlát adjon (persze sejtem...)

 

Van hajlam arra is, hogy a költségtérítést is beleértsék a fizetésbe, "all inclusive" (és akkor azután is adózni kell). Ez akkor probléma, ha sok a költség, pl. szervizes, autózás havi 1-2-5 ezer km

 

Probléma még, hogy a kontraktus rövis idejű, az albérlet meg nem.

(Tehát egyedi megoldás kell vagy panzió, stb.)

 

Persze minden megoldható, csak a fenti dolgokat be kell vagy be kellene árazni.

Előzmény: Order of Hermes (58884)
nyman Creative Commons License 2014.10.31 0 0 58888

vagy meg kell kerdezni a masik helyen, hogy mennyire rugalmasak. ha nem 3-6 ho a projekt akkor lehet, tudnak ra varni.

 

Vagy egyszeruen fel kell mondani, es utana keresni.

 

Az elmult ca. 12 ev nagreszet szerzodeses poziciokban toltottem, a mostani is ket honapja kezdodott, es 2016 ev elejeig tart. Felmondhato, de most 60 nap a felmondasom.  Na jo, valszeg ha elkuldom a fonokomet melegebb eghajlatra, masnap mar nem kell jonni. :)

 

Jellemzoen azert egy evnel rovidebb szerzodesek voltak, illetve annak indultak, pl. a karib tersegbe is eredetileg 9 honapra mentem, es lett belole 18. Ami k. jo volt, mert a fizetesem, az utolso 2-2,5 honapot leszamitva ugyanaz a szint volt. Az utolso szakasz mar inkabb nyaralas volt, mert akkor mar nem volt full-time munka, csak kertek, hogy legyek ott, viszont csak azt a heti 20-25 orat fizettek ki, amennyit tenyleg dolgoztam. De emellet meg volt a szallasom, kocsim cegkoltsegen stb.

 

En anno is mantraztam, hogy jok ezek a szerzodeses melok, mert akar 2-3x annyi lovet is ossze lehet kalapalni, mint egy sima alkalmazottkent. Az se baj, ha szabadsag sem jar erre az idore, csak esetleg korlatolt keretek kozott. Ket munka kozott meg akar lehet nehany honap is, amikor ugyis kipiheni magat az ember, meg el tud menni ide oda. En voltam harom hetet pl. Del-Afrikaban, egy honapot Kanadaban, de volt, hogy csak otthon aludtam tizig heteken keresztul.

 

Sokan neztek itt hulyenek, mikor leirtam ezeket, illetve nem ertettek mibol elek, ha nem dolgozom.

 

Ugyan en most elvagyok itthon is, mint a befott - szerintem tobb a melo, es annyian elmentek mar kulfoldre, hogy itthon van egy hiany - amibol az jon le, hogy a dijak is emelkednek. Persze meg mindig van olyan megrendelo, munkaado, aki ezt nem akarja felfogni, de elobb utobb kenytelen lesz.

De ha tele lesz megint a hocipom, akkor fogom magam es a csaladot, oszt csokolom. Bar mondjuk Europan belul egyes par honapos szerzodeses munkak eseteben az is megoldhato, hogy kimegy az ember hetfon reggel es hazajon pentek este. 

Előzmény: xtl (58887)
xtl Creative Commons License 2014.10.31 0 0 58887

Ha normális a munkaadó, mindent meg lehet beszélni. Például megkérdezheted, hogy milyen feltételekkel tekintene el a felmondási idő letöltésétől.

Előzmény: Order of Hermes (58886)
Order of Hermes Creative Commons License 2014.10.30 0 0 58886

En most Svajcban elek, itt annyi contract pozicio van mint a rosseb, sot volt, hogy mar konkret ajanlatot is kaptam, csak nem tudtam elfogadni... Horribilis penzeket fizetnek, igazabol ez az, ami ebbe az iranyba lokdos :)

Előzmény: padisah (58885)
padisah Creative Commons License 2014.10.30 0 0 58885

nekem 30 napos volt, amire ráhúztam még pár napot

most váltok állást, de 1 hónapig nem fogok dolgozni

contractor-i szerep nekem is tetszett volna, de ilyen lehetőségeket sehol nem láttam, legfeljebb informálisan lehet találni

Előzmény: Order of Hermes (58884)
Order of Hermes Creative Commons License 2014.10.30 0 0 58884

Mostanaban ezen jar az agyam, talan van valakinek ilyen jellegu tapasztalata: Hogyan lehet biztonsagosan megvalositani egy alkalmazott - contractor valtast? Csak ITs tapasztalataim vannak, de ugy tunik, hogy contractorokat kvazi azonnali kezdessel, par hetes idotartamokon belul keresnek, mikozben nekem mint alkalmazottnak, pl 3 honapos felmondasi idom van...

nyman Creative Commons License 2014.10.16 0 0 58883

az ilyen reklamnak mi ertelme van egy 2 hozzaszolasos nicknel? Nem beszelve, hogy szerintem sokan hasznaljak is, de egy ilyen idiota, buta reklamtol pl. elmegy a kedvem, es csak azert se... Na jo, eselyt azert meghagyom, de nem tul jo szajizzel ezekutan. 

 

Mert ha olyan irja ide, aki mondjuk mar par hete, netan par honapja porog allaskeresesen, itt megosztja a tapasztalatait, kudarcait, sikereit, es vegen belok egy ilyet, akkor annak adott esetben van sulya is, mert neki latatlanban is elhisszuk, hogy tenyleg az oldalon keresztul talalta meg almai melojat, de neked nem.

Előzmény: kiraly.viktoria88 (58882)
xtl Creative Commons License 2014.10.09 0 0 58881

Én is azt akartam hangsúlyozni, hogy a módszer bizonyos esetekben ugyan működik, de az álláskeresés pont nem az az eset. A konklúziót lefelejtettem a hozzászólásom végéről :)

Előzmény: chempelophe (58880)
chempelophe Creative Commons License 2014.10.09 0 0 58880

Azért az más.
Ha beállítana ide egy pofa, hogy megvenné a házam én is úgy csinálnék mint aki eladná. (Hm. Ha ennyire akarja, hogy képes becsöngetni jó üzletet köthetek... talán jobbat is mintha valami ingatlanos portálon nyomulnék vele, lássuk mit ajánl. Max végül nem adom el neki.)

Egy munkahelyen a munka pénzbe kerül. Ha szükség van munkaerőre, azt napi szinten érzik vagy la az álmodozás szintjén jelen van (kellene valaki aki ezt meg azt megcsinálná, ehhez is értene) De jó esetben akkor vesznek fel valakit, ha meg is éri, hogy kifizessék a munkáját. Sőt, meg is engedhetik maguknak, hogy kifizessék azt a pénzt. Nem akkor kapnak rajta amikor betoppan egy jelentkező és gyorsan rászánják a fizuját, mert megtetszett.

Előzmény: xtl (58855)
Dolgos Gyorgy Creative Commons License 2014.10.08 0 0 58878

Elnézést. Nyitottam egy külön topikot.

Előzmény: Dolgos Gyorgy (58877)
Dolgos Gyorgy Creative Commons License 2014.10.08 0 0 58877

Helló

 

kicsit off kérdésem lenne:

 

sajnos elküldtem egy jelentkezést egy munkára és nyelvismeret hiánya miatt (nem követelmény a munkánál) egy baki csúszott a kísérő levélbe...

 

ilyenkor szerintetek mi a helyes stratégia?

 

Küldeni egy javított verziót?

 

Nem tudom, az nem rontana-e még inkább a helyzetemen...

 

Köszönettel:

 

Dolgos Gyuri

Cezaro Rosetti Creative Commons License 2014.10.07 0 0 58872

Most csak takarítás volt,mert nem jellemző a topicra a balhé. Sem a benne írókra.

 

Azt is láttam,ki kezdte. 

amplitudinis2 Creative Commons License 2014.10.07 0 0 58871

Így nincs aki el tudná érni a világpiacot ott el is adható termékekkel. De persze nincs is szakmai folyamatosság, nincs struktúrált munkavégzés. A szakma elszigetelt csoportocskakban jól szét van húzva. Egy lehetőség van. A mérnököket egy szervezetbe tömöríteni, nem kell irodaház, a felhőből minden elérhető. Nem kell Szombathelyre költözni, ma már bárhonnan tudsz dolgozni. 

Egyébként nem megy az a mérnök külföldre, akinek itthon van feladata. De a külföldi tapasztalat is kell.

 

Előzmény: amplitudinis2 (58870)
amplitudinis2 Creative Commons License 2014.10.07 0 0 58870

Na mivel itt nem mindenki műszaki, a mérnök-kamara az kifejezetten építész, épitő mérnököket fog össze. Az épületgépészet már nem tartozik oda. Az sehova. Éppúgy, mint a villamosmérnökök és a gépészmérnökök se. Ezen a területen néhány speciális tervezési feladatra kell külön vizsga, például nyomástartó edények, robbanásbiztonsági követelmények. Ezek általában nem túl gyakori de fontos

tervezési feladatok. A harmadik szint ugye a szakértőibszint még ezek felett. A terveket másik szakértő

felülvizsgálja, még akkor is, ha az aki tervezte szakértői jogosultsággal rendelkezik. A szakértő bármelyik oklevéllel rendelkező mérnök lehet, aki bejelenti, igazolja gyakorlati idejét, tapasztalatát, vizsgát tesz.

Ezek felett vannak az igazságügyi szakértők... Szóvak a klasszikus gépészmérnöki tevékenység az 

a tervezés, gyártás két nagy csoportra bomlik, azon belül van pl. Mechatronika, gép, ...

Szóval a rendszer úgy tagolódott, hogy lapult. Ma már hiányoznak a régebbi szakágak, például a tervező

a gépszerkesztő is. Vagy gyártmánytervező az le is modellezi a darabot. Egyiknek se kell műszaki rajzoló. A munkamegosztás ilyen lenne. Ez ma sok helyen így is van szervezve, mert elég például szakközépiskola a 3d tervezéshez is ma már a műszaki rajzhoz főleg. Máshol nem így van A mérnök csinál mindent. Nyilván ha műszaki rajzol, akkor az neki elvileg azért mellékidő, mert nincs aki megcsinálja. Hasonlóan egyszerűen a folyamatmérnök viszi fel az adatokat sap rendszerbe. Gyárt jelentéseket.... Baj. Neki elemeznie kell, nem adatrögzíteni. Ezt a multit itthoni erőforrás kihasználásnál nem érdekli. Tesz felé egy hazait főnöknek. A kkv vagy hazai kis mérnökirodai mérnökösködés az is ilyen sajnos, annyival komplexebbb, hogy gyorsabbnak kell lenni, de a munka megszerzésétől kezdve szinte minden folyamatot jelentős kockázattal és energiafelhasználással lényegében szekvenciálisan végzi.

Ahelyett , hogy idejének jelentős részét ne csak a főfeladata végzése és a mellékfeladat a többi felügyelete lenne. A kockázatot specialistákkal lehet csökkenteni, röviden tudással és gyorsasággal.

Hol vannak a specialisták? Ez a kulcskérdés. Specialistává válni az a legfontosabb feladatata a mérnöknek mai trendi területen és azt fejleszteni, majd váltani arra a másik speci területre amivel már specialistaként felváltja az előző elavult, megváltozott területet. Na az, hogy itt ez a feladat, ott az a feladat egy százassal többért abból ndm lesz specialista. Legfeljebb csinált már olyat.

Szóval szépen hagyjuk szétforgácsolódni a szürkeállományt. 

Legfeljebb a multik munkaerő igénye van kielégítve, ha van neki magas szinten, ugyanakkor nincs egy 

Agregát erőforrásról még csak kép sem, ki miben specialista. Így nincs akik 

Előzmény: nyman (58864)
amplitudinis2 Creative Commons License 2014.10.06 0 0 58868

Igen. De az speciálisabb alkotó tevékenység. Amiben te gondolkozol, illetve említed, hogy volt felháborodás. Az ok nem maga az a tény volt, hogy nem kell megfelelő szakmai gyakorlati múltat

igazolni. Hanem a munka megszerzésének a módja, tehát a pályáztatás. Ugye egy épületet főleg középületet évtizedekig el kell viselni, ha felépül. Mert ugye te azért építő vagy. Abból is inkább nyugati

gyakorlattal, mint itthonival. Na most ugye ott a gyakorlati idő és a jogosultság igazolása kamarailag

lehet automatikusan a folyamatba épülve megszerezni, lekezelni.

Más mérnöki szakmák szerteágazóbbak, mint az építőipariak. Masrészt ugye a szabványok és anyag forgalmazók szabványnak megfelelése miatt jóval egyszerübb is. És hosszú tavon van csak cserélődés.

 

Előzmény: nyman (58864)
padisah Creative Commons License 2014.10.06 0 0 58867

asszem mindannyian örülnénk, ha kicsit visszafogottabb hangnemben, és a személyeskedést és egymás sértegetését mellőzve folyna a beszélgetés, én legalábbis a magam részéről megtettem, hogy nem személyeskedéssel és anyázással válaszoltam arra amivel nyitottál, főleg mert sejtettem hogy félreértésen alapul

 

plusz vannak indulatok... ami egy szintig tolerálható

Előzmény: amplitudinis2 (58865)
padisah Creative Commons License 2014.10.06 0 0 58866

nekem megfordult a fejemben, hogy amit én csinálok, azt pl egy állami szervnek kéne, esetleg megtámogatni némi erőszakkal, hogy fel is kell tölteni, bár ez pont el is lehetetlenítené a felvételi szándék eltitkolását

 

(van hogy a konkurrenciát, van hogy a poziban még dolgozó embert nem akarják róla informálni, de ezek azért szerintem nem olyan életbevágó dolgok)

 

viszont ismerve a magyar állam hatékonyságát, az egészet megette a fene

most is létezik a munkaügyi központokon állami állás adatbázis, de gyakorlatilag használhatatlan, mind az állások megfogalmazását, mind az informatikai háttér használhatóságát, színvonalát illetően

 

a legtöbb állás valamilyen járulékkedvezmény miatt kerül oda be, amúgy nagy ívben elkerülik

pedig az államnak érdeke is a nagyobb foglalkoztatás, és egy kézben tudja az adatokat tartani

 

én egyébként abszolút nem vagyok az államosítás híve, de ez egy elég speciális terület, ahol a közvetítésnek magának talán nem is piacnak, hanem infrastruktúrának kéne lennie

 

Előzmény: nyman (58864)
nyman Creative Commons License 2014.10.06 0 0 58864

Emlekeim szerint voltak mar ilyen kezdemenyezesek, hogy beakartak terelni a munkaugyi kozpontok rendszerebe az allasokat, de ez szerintem egy szint felett nem mukodik. Katonak meg csak csak feltoltogetik az adataikat, de magas szinten levo emberek, akiket adott esetben el-el kell csabitani masik cegtol a koztiszviseloi berrendszerrel kontraszelektalt szakemberek akik a kozszferaba maradtak nem biztos, hogy alkalmasak egy ilyesmire, nem beszelve, hogy ha jon egy ilyen kereses, jo esellyel be kell vinniuk a rendszerbe, amit sokat lathatnak, szemben a mostani utvonallal, ahol alig nehany ember az, aki tudja mi a feladat.

 

El lehet vitatkozni, hogy mi a koltseghatekonyabb, de talalni peldakat a mostani rendszerekben, amikor az egyik vagy a masik rendszer jobb. Az emberkereskedok (tetszik ez a szo a hr-sekre :) ) kozul is vannak akik specializalodtak bizonyos teruletre. Egyszerubb egy ilyet felhivni es megkerdezni mennyiert hoz 2-3 ilyen vagy olyan kepessegu ember, mint turkaszni egy kozponti adatbazisban.

 

Az is egy tenyezo, hogy adott esetben azok az allaskeresok, akik valami ok miatt valtananak, de van allasuk, hatrebb sorolodnanak, illetve nehany esetben lehet kenyes dolog is, egy ilyen kozponti adatbazis.

 

Ennek analogiajara, ha emlexel volt olyan elkepzeles, miszerint az allami megbizasoknal csak allami mernokcsapat csinalhatja a tervezest. http://index.hu/belfold/2013/12/16/kiakadtak_a_mernokok_az_allamositasi_terveken/

 

Ketsegtelen, hogy van ennek is elonye, koltseghatekonynak is tunhet, de hatranya is boven. Az mas kerdes, hogy most is gyakran elofordul, hogy valamelyik oldal kedvenc tervezo vagy kivitelezo csapata kapja a zsirosabb falatokat, masoknak meg csont se jut.

 

Kozszferaban igy is nehez soxor eladni egy-egy szakember piaci fizeteset, irigyseget szul. Persze van egy rakas dillettans magas, piacinak hazudott fizetesert, de jo esellyel a toredeket nem tudna elerni igazi versenykorulmenyek kozott. 

 

A jelenlegi tobblabu rendszer fenntartasat tartom jonak, az allam max. itt ott tegyen be korlatokat, pl. olyasmit, hogy allaskeresotol nem lehet penzt kerni, adatvedelmi eloirasokat, stb. stb. Itt is biztos akad meg csiszolni valo.

Előzmény: amplitudinis2 (58846)
xtl Creative Commons License 2014.10.06 0 0 58855

Hideg hívás... Erről az jut eszembe, amikor tudtuk a környéket, ahol lakni akarunk, csak nem találtunk érdekes hirdetést, így becsöngettünk a jobb kiállású házakba, hátha eladják nekünk. Minden második-harmadik tulajdonos hajlandó lett volna eladni a házát.

Előzmény: padisah (58854)
padisah Creative Commons License 2014.10.06 0 0 58854

nos, én az egész tevékenységem hr oldalának azt szánom, hogy minél közvetlenebbé tenni a munkavállaló-munkáltató utat, automatizálni amit lehet.

Közvetlenül kapcsolatba lépni a munkáltatóval egy sor csatornán lehet(ne)

 

az egyik a "hideghívás" amit egyes helyeken agyonreklámoznak, ahol az elhelyezkedni vágyó olyan céget keres fel, ahol egyáltalán nincs felvétel, de még karrier oldal sem, csak benyomja hozzájuk az önéletrajzát. Ebbe a logikába teljesen jól beleillik egy olyan általános karrier oldal, ahol konkrét pozíciót nem hirdetnek, viszont akarnak önéletrajzokat gyűjteni, saját jelentkező adatbázist építeni. Ezt most az oldalam nem tudja támogatni, mert kell egy foglalkozás név amit az ajánlathoz kötni tudok, ez következik a normál álláshirdetésekre való berendezkedésből.

 

Tehát a logikába beleillik, más kérdés hogy mi alapján lehetne ezek között válogatni? Mivel állás leírás nincs, és sokszor azt sem adják meg hogy általában milyen embereket keresnek, gyakorlatilag nincs miből kulcsszavakra keresni, és nyilván más formában kéne közzétenni őket, talán leginkább egy lapozható lista passzolna.

 

A másik ilyen csatorna, hogy mondjuk bolti eladót keresnek, kitesznek egy A4 nyomtatott lapot az ajtóra hogy eladói végzettséggel... kit keresnek

a szárnyas fejvadászon pl előfordulnak ilyenek, valaki lefényképezte, feltöltötte, leírta hol találta stb, erre is lehetne automatizálni, de azt nehéz megoldani, sokba kerül, olyan tudást is igényel ami nekem nincs...

Előzmény: chempelophe (58852)
KissMe Creative Commons License 2014.10.06 0 0 58853

Nem, nem sértődtem meg, csak nem volt időm írni.

 

Ezt viszont most fontosnak találtam, ezért bemásolom a linket:

Átverés volt!!!

 

Szóval annyira nem érzem magam helikopternek. Meg azért sem, amikor nem akartam valami magát nagynevű multinak kiadó cég részére 20.000 Ft-ot még a munka megkezdése előtt eszközhasználatra kifizetni.

Egyébként pedig van olyan lehetőségem, amivel tényleg rendesen, rendes pénzt tudok keresni (belga piackutató cégnek magyarországi felmérések végzése), viszont az csak projekt jellegű, és a két munka között kieső pár hónapra - egy évre is jól jönne valami. És hol nyavajogjak, ha nem itt? :)

Előzmény: jones0 (58765)
chempelophe Creative Commons License 2014.10.06 0 0 58852

Hát az tényleg nem a te dolgod, hogy ha általánosságban várják  a jelentkezéseket akkor ne álcázzák álláshirdetésnek :)
Vannak erre megfelelő módszerek, szófordulatok amit el lehet sütni egy karrier fülön és akkor mindenki tudja mi újság. Egy évek óta futó kamuhirdetés, nem szolgálja a cég jó hírnevét.

Előzmény: padisah (58850)
padisah Creative Commons License 2014.10.06 0 0 58850

elég sokat szívtam a dátum szűréssel, biztosan most is van ami átcsúszik

 

viszont sok cégnél azért sincs kint dátum, mert általában véve keresnek egy bizonyos képességű embert, nem konkrét pozícióra

tehát nem úgy jön a felvételi igény, hogy van egy konkrét szerep, amire hiányzik az ember, hanem először keresik az embert aki kb a cég profiljába vágó dolgot jól tudja, és ha megjön majd csinálnak neki szerepet

 

ez a mostani cégemnél is kb így van, vannak projektek, de a legtöbb felvétel a belső poolba történik, ahol csak nagy vonalakban adott mihez kell érteni, és majd onnan kerülnek az emberek a projektekre, bár mondjuk egy egy nagy cég

 

Előzmény: chempelophe (58847)
chempelophe Creative Commons License 2014.10.06 0 0 58848

Hát én nagyon nem szeretném, hogy ez valami állami cucc legyen.
Még ha jól működne - amire semmi esélyt nem látok a következő húsz évben - sem lenne jó. Mindenkinek más és másmilyen kell, egy ilyen bnagy monstrum nem képes ezeket kezelni és kiszolgálni.

A mérnökszakmáról gondolom sokat tudsz, de más szakmák is léteznek, ahol sokkal árnyaltabb a kép. A tudás mellett fontos szerepet kap a személyiség is  - szinte mindenhol, ha emberekkel kell foglalkozni, konfliktusokat kell kezelni - gyakran előny más területek passzív ismerete, mert dolgozni pl nem kell benne, a kezük alá kell dolgozni, együtt kell velük működni.

Még soha a büdös életben nem láttam olyan hivatalt amire kicsit is jellemző lenne a rugalmasság és a széles látókör. 


Amúgy meg vannak szakmai tömörülések, kisebb-nagyobb regisztrált listák bizonyos szakmákban; a nagy kapcsolati tőkédet mozdítsd meg, hogy mérnököknek is legyen olyan amire gondolsz. A többit is szakmabeliek szervezik belső indíttatásból.

Előzmény: amplitudinis2 (58846)
chempelophe Creative Commons License 2014.10.06 0 0 58847

Pl azért mert ritkán használják a cégek ezt a lehetőséget és akkor sem mindig álláskeresésre. Van olyan cég amelyik évek óta hirdeti ugyanazt az állást a honlapján - ha három év alatt nem találtak megfelelőt, akkor oda nem is biztos, hogy érdemes elmenni dolgozni. Már ha létezik egyáltalán ez a pozíció...

Amikor feladnak egy hirdetést úgy csinálnak mintha reklámoznának; minél több emberhez akarnak eljutni, akár minél többször is. Megbíznak egy-két közvetítőt aki kirakja a többi ugyanolyan közé. Aztán rinyálnak, hogy sok a jelentkező, meg a futószalagon írt önéletrajz, mind egyforma, azt se tudja hova jelentkezik blablabla.
Némelyik még arra sem veszi a fáradtságot, hogy la. vmi szakmai felületen hirdessen. (persze ott még hülyébben néznek ki a három az egyben occsójé hirdetések ez igaz.)

Előzmény: padisah (58840)
amplitudinis2 Creative Commons License 2014.10.05 0 0 58846

Én tuti nem csinálok ilyen álláskereső bazárt. Még a létezésük jogosúltságát is kétségbe vonom.

Illetve én azért nem lennék jó miniszter pl. gyengécske balog tiszteletes helyett, mert első intézkedésem az lenne, hogy az összes ilyet megszüntetném mind az 1124 vagy hány munkaerőkölcsönzővel együtt

és ez nagyon hatékony lenne, mert minden hr cégnek van ilyen olyan üzletága, van amit többszörösen kirúgnék.:-) 

Szóval ezt mindet az állami apparátusba futtatnám be. A cégek oda jelenthetnék munkaerő igényüket.

A hr pedig a szakmai továbbképzések ügyintézője lenne a cégeknél, meg persze a munkaügyi papír

kiállítója. Nem hatszáz szar két példányban, hanem egy ürlap kitöltése a munkaügyi adatbázisban.

Valamint megnézném a korfát a cégeknél. 

Szóval  ez lenne hatékony munkaerőpiac amiért végülis 6,4 % at levonnak mindenkitől bérből.

 

Szóval itt értelmét látom a centralizációnak. Valamint a szervezett szakmai továbbképzésekkel való

összekapcsolását. Itt koncentraltan es gyorsan lehet válaszokat kapni, hogyan tovább.

Egyebként a foglalkoztatasi formáknak illetve annak alapvető követelményét a munkaszerződést

ténylegesen és nem zsebbe fizetősen jelentősen fehéredne a munkavállalásban ügyködő kizsákmányolók száma. Konkrét adatok nélkül dönteni se lehet jó irányban.

Az ugye korunk egyik problémaja a munka/munkahely.

 

Másik kihívás a jelenlegi bérek miatti balkánosodás. Harmadik irány pedig a szakmai hozzáértés/ teljesítmény növelése. A mai munkahelyeken a klasszikus mérnöki jelenlét bsc, msc felesleges.

A folyamat megszervezésében megtervezésében lényeges. A végrehajtást a technikusokra kell bízni.

Ezzel tulawjdonképpen a szürke állomány valóban azzal foglalkozna ami a dolga. A jövővel.

 

De szerintem ezeket a változásokat a kényszer és a hiány meg fogja hozni.

Már egyres több területen puhulnak a kiírások: legalább középfokúbszakirányú végzettség vagy mérnök:-) 

Egyre több ilyen van.

Előzmény: nyman (58845)
nyman Creative Commons License 2014.10.05 0 0 58845

Nem mondom, hogy mindent ertek, amit irsz, de ez az en hianyossagom.

 

Most is, egy evtizeddel ezelott is az allasok jelentos resze kapcsolati token keresztul toltodott be. Ezzel nincs szerintem semmi baj. Egyes irodalmak, felmeresek szerint ez az arany akar elerheti a 70-75%-ot.  Az elmult ket evtizedben az allasaim, munkaim egy reszehez en is igy jutottam. 

 

De palyaztam is hirdetesre, talalt meg hr-es is adatbazisbol, igy is jottek ossze allasok, allasajanlatok. Szemely szerint egyik vagy masik lehetoseget sem hagynam ki. Lehet, hogy egy-egy adatbazisbol otevente jon egy megkereseset, de a velemenyem az, ha nehany tucatban szerepel az ember, akkor mar belathato idon belul meg meg talaljak egy megfelelo ajanlattal.

 

Az, hogy a HR-sek milyenek, jellemzoen leszarom. Ha vinnyogok, meg nem lesznek jobbak, nem fog valtozni. Azt is leszarom, hogy nem jeleznek vissza. Regen is azt mantraztam, ha kellek, akkor keresni fognak, ha meg nem kellek, akkor meg mindegy, hogy felhivnak, vagy nem. Persze ha olyan visszajelzes jonne, hogy ezen, vagy azon a kepessegen kellene csiszolni, akkor az konstruktiv jelzes, de szerintem sok esetben egy-egy interjun is erzi az ember a hianyossagait.

 

" Én annak örülnék , ha a mérnököknek volna olyan szervezete, ahol mind a szaktudás/gyakorlat/specialista ezen meg ezen a területen igazoltan, egyetlen adatbázisba lenne gyűjtve és Feladatokat írnának ki azokhoz az embereket megkeresésük útján és a vállalt projektek szakmai zsűrizve lennének elvégezve. "

 

Letezik peldaul a mernoki kamara. A heten is kaptam egy megkeresest, hasonlo feladatra, amit te itt felvazolsz, de a feladat nem erdekel. Vagy ott van pl. a http://mernokallasok.hu/ oldal.

 

De ha gondolod itt a remek alkalom, hogy grundolj egy oldalt, ami ezeket megcsinalja.  

 

 

Előzmény: amplitudinis2 (58844)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!