Keresés

Részletes keresés

nyman Creative Commons License 2000.12.02 0 0 7
Hol?
Előzmény: Vajk (5)
Vajk Creative Commons License 2000.12.02 0 0 6
Elmaradt ez a topic...
Vajk Creative Commons License 2000.06.07 0 0 5
maplesyrup Creative Commons License 2000.01.10 0 0 4
William Thackeray: Sznobok könyve (ha jól emlékezem a címre, mér kb. húsz éve olvastam) nagyon jó leírást ad a sznobizmusról, szerintem most is aktuális, csak a jelmez más.
XiT Creative Commons License 2000.01.10 0 0 3
sznob -> sine nobile (v. nobilitas?) -> s.nob. bejegyzést szoktak tenni a múlt századi (ez egyelőre még XIX. szd.) híres és nagymúltú iskolák beiratkozási nyilvántartási könyvébe.
Szóval "nemesi rang nélküli".

Én úgy gondolom, hogy Android14nek igaza van, az alant említett személy a mai módosult jelentésében valóban sznob.
Lehet, hogy a Kundera könyvet azért olvassa, mert a társasága elvárja. Ezt én még nem tartom sznobizmusnak, csak az igazodási kényszer megnyilvánulásának. A lényeg, hogy egy könyv elolvasása után még ne tartsa magát szakértőnek.

ps. Egy témában az azzal való foglalkozás kezdetén mindenki dilettáns - ha ilyen körülmények között a külvilág számára úgy tünteti fel magát mint szakértő, akkor sznob is.

Üdvözlettel:
XiT

eMM Creative Commons License 2000.01.10 0 0 2
Szerintem is, az 1. esetben sznobizmus.
A 2. esetben nem ámbár ha a szülő NEM vesz barbibabát a gyerek honnan fogja tudni összehasonlítani mással?
Nem nagyon lesz összehasonlítási alapja ugyanis.

Ha sok sznobot akarsz látni,nézz majd el a nemsokára megrendezésre kerülő Vállakozói Szféra Estélyére.
Ott aztán szép gyűjtemény lesz belőlük.

Előzmény: eri75 (-)
android14 Creative Commons License 2000.01.10 0 0 1
Én a sznobnak azt nevezem, aki úgy követ egy értéket, hogy nem érti. Ez elsősorban a középosztály szükséglete, aki elemi erővel törekszik az osztálylétránfelfelé. de nincs meg hozzá a tudása. De nemcsak a középosztály lehet sznob, nyilván.

Ennek ellenére nem biztos, hogy rossz dolog a sznobizmus, szerintem, mert lehetővé teszi, hogy közelebb kerüljenek értékekhez olyanok, akiknek ez az egyetlen mód erre. Nem baj, ha 28-szor megy el úgy hangversenyre, hogy azt se tudja, mire kell fülelni, csak ott van, az a zene akkor is "dolgozik", és talán 29-edszerre feldereng valami.

Meg aztán ha lemegyünk a dolgok elemi szintjére, ott ez a jelenség borzasztóan fontos. Előbb kezdesz el bólogatni a főnököd szavára, mint hogy megértenéd, mert ha elmagyaráztatnád vele még egyszer, dühös lenne, de tudod, hogy majd meg fogod érteni. Tehát van bennünk egy ilyen tettetés.

Végülis ez ugyanaz, mint amit a Kundera kötettel kapcs. említettél. Tehát az szerintem igenis sznob.
A másik, aki kivágja a barbibabát a szemétre, ott attól függ, miért teszi?

TomAce Creative Commons License 2000.01.10 0 0 0
amit leirtal az nem szn0bsag, viszont a megfogalmazasahoz most keso van
eri75 Creative Commons License 2000.01.10 0 0 topiknyitó
Snob-e az, aki ugy olvas Kundera konyveket, hogy magatol ugyan nem venne a kazebe, de a tarsasag, ahova tartozik ezt fontosnak tartaj, es a konyv olvasasa kozbenm pedig megszereti?
Sznobizmus-e az, hogy sajat ertekrenjenek kialakitasa miatt az anya nem vesz a gyerekenek barbit, hogy a gyerkoc sajat maga dontse el mi a szep?

Mi a sznobsag?
Ti kikre mondjatok, hogy: ez sznob?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!