Azt hittem, hogy ez a kocsi légfékes lett, de most látom, hogy mégse... Pedig azt hittem hogy arra törekszenek, hogy minél több legyen a légfékes kocsi.
Hírek Felsővisóról:
az ortodox karácsony miatt január 7- ig állt a vasútüzem a Vasér-folyó völgyében. A múlt héten hétvégén kezdetek el mocorogni a vonatok. Az RGH Company végzi a hóeltakarítást, és miután a kisebb dízelgépek nem bírják el hóekét, ezért a Cozia-1 (764-408R) szinte minden nap be van fűtve, és töretőmenettel jár ki a vonalakra.
Tavaly megépítették, idén ráteszik a locsolócsöget, jövő tavasszal évben kipróbálják, negyedik évben alááll a gőzmozdony. Négyszer (!) lehet majd leírni az év végi jelentésben, hogy (n + 1) darab fejlesztést hajtottak végre.
haon:
Legyen védett a Zsuzsi A Zsuzsi erdei kisvasút mozdonyszíneinek és vonalának, védetté nyilvánítását kezdeményezte a Debreceni Városvédő és -szépítő Egyesület.
A városvédő egyesület szerint meg lehet tartani a jelenlegi végállomást
K.
A Taktaharkány-Megyaszó 18 km hosszúságú vonalat az 1949 február 1-jei kormányrendelet értelmében bevonták a Szerencsi Gazdasági Vasutak Nemzeti Vállalatba. 1950 január 1-jével 4 GV társaság alakult Magyarországon, ekkor a Szolnoki Gazdasági Vasutak fennhatósága alá került a vonal, azt sajna nem tudom, melyik üzemfőnökséghez tartozott. Talán egy tanultabb hozzászóló kisegít.
Amit én tudok:
Taktaharkány - Harangod III. terhelési szakasz, legnagyobb emelkedő 12 ezrelék
Harangod - Megyaszó VIII. terhelési szakasz, l.e. 36 ezrelék
Tengelynyomás 2 tonna
engedélyezett legnagyobb sebesség 15 km/h
vonatok számozása 6401 - 6499
Utánanéztem a jánkmajtisi GV-nek, és a következöket találtam:
Jánkmajtis - Csaholc: 1957. június 2.
Csaholc - Vámosoroszi felsö: 1957. december 15.
Vámosoroszi felsö - Kölcse: 1960. január 24.
a forgalom megindulásának ideje.
Forrás: Keller László, Vasúthistória Évk. 1999., 97. oldal
Én az 1956-os nyári menetrendben láttam. A 12-es mezőben, a Tatabánya alsó – Pápa vonalon szerepel Pápateszér és Ugod között. Budapesti Igazgatóság. Bár ez nem is kivasút. Na mindegy.
Nekem nincs szkennerem, de meg tudom oldani. Addig is a lényeg e vonalról:
0 Franciavágás 2 Dióspuszta
3 Mákföld
4 Bakonykoppány
6 Huszárokelőpuszta
10 Odvaskő
11 Gerencepuszta 13 Móricháza
2-4 vonatpár volt (egyetlen szerelvény adhatta), a mozdonyszín Huszárokelőpusztán lehetett, a Bakonyi erdei vasút üzemvezetősége pedig Franciavágáson. (Tel.: Ugod 2 :-))