Keresés

Részletes keresés

csillecsapágy Creative Commons License 21 órája 0 1 67677

Nagyszerű, a május 23. környéke nekem is jónak látszik innen.

Domborzat miatti GPS jelvételi problémákra nem számítok. A kanyargós rész egy dél-kelet irányú lejtő, még tisztességes erősségű mobil térerő is volt rajta. Itt kapaszkodott fel a vasút azokra a gerincekre, amelyek között húzódnak a terület domborzatára jellemző mély völgyek. Innen már csak felfelé van. Völgyben, szakadékban, sziklafal tövében nem ment sehol.

Előzmény: zubidomi (67676)
zubidomi Creative Commons License 23 órája 0 0 67676

Én szoktam felmérni dolgokat a munkámból adódóan, telefonnal és nagyobb pontosságú eszközzel is. Még átböngészem a képeidet, mert a pontosabb helymeghatározáshoz a nyiladékok, völgyek kevésbé alkalmasak vagy sokkal többet kell várni, de nem lehetetlen. Van hozzáférésem kifejezetten felmérési/kitűzési célra használt eszközhöz is, de nyilván ezeket nekem is időben el kell kérnem magánhasználatra.

De okostelefonra tényleg csak pár kattintás, ha nem 2010-es évek elejéből van a telefon és nem nagyon rosszak a terepi vételi körülmények, akkor azért meg kell birkóznia a feladattal.

Nekem májusban a 23-a, szombatot tartalmazó hétvége az első opcióm, mert idővel úgy vagyok ellátva, mint te. :D

Előzmény: csillecsapágy (67675)
csillecsapágy Creative Commons License 1 napja 0 3 67675

A térképeket én is nagyon régóta szeretem böngészni.

Tőlem viszonylag közel van Csákberény, csak az idővel vagyok nagyon rosszul ellátva.

A következő bejárás során végig akarok sétálni a teljes nyomvonalon, borzasztóan kíváncsi vagyok, hogy a felső végpont közelébe hogyan jutott el, mert arrafelé voltam, de nyoma sem volt hasonló földmunkáknak. Arra gyanakszom, hogy egészen más nyomon ment, mint ahol feltételeztem. Právetz Antal bácsival berajzoltattam tollal a nyomvonalat az elé tett Vértes térképre, de ő nem cizellálta holmi szerpentinekkel, meg ilyenek, csak egy nagyon saccperkábé vonalat skiccelt fel. Nem említette, hogy vannak-e egyáltalán még látható építmények, csak a fia mondta a múzeumban, hogy a kirándulók néha megkérdezik, hogy mi volt a célja ezeknek az izéknek az erdőben, de többet ő sem tudott mondani.

Nem nagyon tudok időt szánni arra, hogy sokszor visszamenjek, úgyhogy szeretném a teljes bejárás során egyúttal rögzíteni is a GPS koordinátákat.

Még keresem, hogy okostelefont hogyan lehet rábírni arra, hogy GPS-ként működjön, elvileg tudják ezt. Letöltöttem a Locus Map alkalmazást, állítólag erre tökéletes, de gyakorolnom kell vele szárazon, mert az nem fordulhat elő, hogy a Vértesben megviccel.

Ha zubidomi szaktárs (vagy bárki más) segít, az nagy terhet venne le a vállamról.

Előzmény: SÜNÖCSKe (67673)
csillecsapágy Creative Commons License 1 napja 0 2 67674

Igen, ráismerek. Először az alsó hurok nyugati csücskét találtam meg, innen lefelé (kelet) indultam el pár száz métert egészen addig, amíg már szinte teljesen sík lett a terep (a falu közelében), majd visszafordultam, és felmentem jó sokat, amíg bírtam szusszal, meg idővel.

Engem elbizonytalanítanak a szekérutak, nem mernék csak a szememre hagyatkozni.

Előzmény: SÜNÖCSKe (67672)
SÜNÖCSKe Creative Commons License 1 napja 0 2 67673

Mondjuk annyiból előnyben vagyok, hogy pici korom óta érdekel a fotogrammetria és a térképészet, bár még mindig nagyon amatőr vagyok a témában :)

Előzmény: SÜNÖCSKe (67672)
SÜNÖCSKe Creative Commons License 1 napja 0 2 67672

Belenagyítottam a temető feletti részbe. Feltételezvén, hogy az általad berajzolt nyomvonal kb. helyes, a zölddel kiemelt kunkori nagyjából a tiédet követi.

Előzmény: csillecsapágy (67669)
csillecsapágy Creative Commons License 2 napja 0 1 67671

Köszönöm, szuper ötlet! Egy langyos májusi hétvégén keressünk neki helyet. Úgy áll a dolog, hogy kb. az alsó 1/3 részén csatlakoztam be a nyomvonalba, és kb. a 2/3-áig jártam végig. Célom az, hogy valahol a felső szakaszon rálépjek/rálépjünk a nyomvonalra, kövessük a felső végpontig, amíg látható, ami még maradt belőle, majd visszafelé egészen a csákberényi főútig, mert onnan már tök egyértelmű.

Előzmény: zubidomi (67670)
zubidomi Creative Commons License 2 napja -1 0 67670

Ha akarsz méricskélni, bejárhatjuk.

Előzmény: csillecsapágy (67661)
csillecsapágy Creative Commons License 2 napja -1 1 67669

Köszönöm! Egyelőre nem látom rajta azt az iszonyatos tekergést, türelmesebben meg kell nézzem. A szemeim se a régiek.

Előzmény: SÜNÖCSKe (67664)
csillecsapágy Creative Commons License 2 napja -1 1 67668

Így van, bár azóta kiderült, hogy a vasútnak valószínűleg voltak saját mozdonyai, nem szorultak rá a gánti vasútra.

Előzmény: SÜNÖCSKe (67666)
csillecsapágy Creative Commons License 2 napja -1 0 67667

Kb. 10 km hosszú volt.

Előzmény: rezgaras (67663)
SÜNÖCSKe Creative Commons License 2 napja 0 1 67666
Előzmény: efemm (67662)
csillecsapágy Creative Commons License 2 napja -1 0 67665

Amennyire én tudom, még senki sem talált, vagy állt elő ilyesmivel. Mindössze 2-3 évig működött: megépült, lekopasztották a hegyeket, majd felszedték. Nem volt rá esély, hogy bármilyen térképre felkerüljön. Engedélyezéssel kapcsolatos dokumentumokat sem talált eddig senki. Kulcsmondat: Még Moór Attila sem tudott róla.

Előzmény: efemm (67662)
SÜNÖCSKe Creative Commons License 2 napja 0 1 67664

Ezen a légifotón talán még jobban kivehető az általad berajzolt nyomvonal:

https://www.fentrol.hu/hu/legifoto/66761

rezgaras Creative Commons License 2 napja -1 0 67663

Milyen hosszú?

efemm Creative Commons License 2 napja 0 0 67662

Van ennek valamilyen írott, régi térképes nyoma is?

csillecsapágy Creative Commons License 3 napja 0 3 67661

Üdvözletem!

Sok éve kerestem a Vértesben Csákberény felett működött egykori erdei vasút nyomait. Tegnap az ötödik próbálkozásra sikerült végre megtalálni a nyomvonalat. Pár éve kerestem először a csókakői vár irányából, aztán a régi csákberényi focipálya felől, aztán a tanösvény irányából, majd a múlt héten a csákberényi temető felől, de egy völggyel arrébb indultam el és bizony nehéz arra a terep.

A fotók önmagukért beszélnek. Az öreg Právetz bácsi és a Kőnig (aztán a mozdonyok is!) megdolgozott a pénzéért, mire kijelölték és megépítették a pályát. Főként bevágások vannak, töltés kevesebb. Nem tudtam teljesen bejárni, se időm, se fizikumom nem volt, de nagyon nehéz volt visszafordulni. Rengeteg kanyar, szakasz hegygerinc mentén, gyönyörű panorámás szakaszok, tipikus vértesi sziklagyepes részek, sok-sok bevágás, óriási kövek, gyönyörű ívek, vonalzóval húzott egyenesek. A következő alkalommal szeretném GPS koordinátákkal rögzíteni a teljes nyomvonalat, még keresem, hogyan tudom ezt megcsinálni valamilyen készülékkel. Semmi tapasztalatom nincs ebben.

Más egykori gerecsei, vértesi vasutaknál gyakran rugózom azon, hogy a pálya olyan helyen megy, ahol semmi más sem. Se erdészeti út, se túraútvonal. Hát ezt itt még überelni lehetett. Nagyon nehezen találtam meg, mindentől távol, mindennek a háta mögött van, eldugva az erdőben.

Egy két fotón szerepel ugyanaz a rész más irányból, a többin minden más és más.

Csákberény felett kb. 700 méterrel északra a Google légifotón találtam ilyen gyanús hurkákat, bizony ezek a vasút bevágásai.

Nagyjából így kígyózik fel, de ez csak egy pontatlan skicc, szemmel próbáltam megkeresni a légifotón az egykori pályát a fák között.

f_k Creative Commons License 3 napja 0 3 67660

1946.04.17. Zirc-Dudar

never.jr Creative Commons License 6 napja -1 0 67659

Uraim! A Mérsékelt égöv című film elején a pálházi kisvasút szerepel?

_nyunyuka Creative Commons License 2026.04.15 -3 2 67658
Előzmény: zubidomi (67657)
zubidomi Creative Commons License 2026.04.15 -1 0 67657

Mintha Császáron is lenne valami Western-tematikájú?

Előzmény: _nyunyuka (67645)
_nyunyuka Creative Commons License 2026.04.11 -3 0 67656
Előzmény: Tastam (67654)
siófoki35 Creative Commons License 2026.04.11 0 0 67655

Nagybörzsönyben van a vízimalommal szembeni panzió udvarában. 

Előzmény: rom templom (67649)
Tastam Creative Commons License 2026.04.10 -1 1 67654

Gyöngyösfalun megszűnt, úgy tudom.

Előzmény: _nyunyuka (67652)
SÜNÖCSKe Creative Commons License 2026.04.10 0 2 67653

Na, akkor ez így már egy picit más kérdés, mert az a három, amit én felsoroltam, az nem nyilvános, magántelken vannak. A békéscsabain szoktak lenni nyílt napok, olyankor egész nap kuliznak a kulik is, érdemes figyelni a facebook oldalukat (AKGV - Alföldi Kerti Gazdasági Vasút).

Előzmény: rom templom (67648)
_nyunyuka Creative Commons License 2026.04.10 -3 1 67652

Veresegyház, Gyöngyösfalu ex-bányavasúti járművekkel 600mm, Szendehely meg Zamárdi ráülős "hangyavasút" 184mm. Utóbbi helyen valódi mini gőzmozdonnyal (nem akkus-elektromos+glicerines füstgépes!).

Előzmény: Sosuke (67651)
Sosuke Creative Commons License 2026.04.10 -1 1 67651

Ebből a szempontból mindhárom helyszín jó eséllyel meglátogatható - vonatozható. Pusztaszabolcs 600 mm, Békéscsaba 500 és 600 mm, Gyula 500 mm nyomtávolságú.

Vetesi75 Creative Commons License 2026.04.09 -1 0 67650

Püspökladányban is készülődik valami kert cucc.

Előzmény: Sosuke (67647)
rom templom Creative Commons License 2026.04.09 -1 1 67649

Nekem még Veresegyháza jutott az eszembe. Ezen kívül 1-2 éve Becsky mester valahol a Börzsönyben is forgatott egy félig kész kerti vasútról. Talán Kemence? Nagybörzsöny?

rom templom Creative Commons License 2026.04.09 -1 0 67648

Köszönöm mindenkinek. Igazából mindegy. Két vasútimádó unoka van. Szerintem a kulira is rá mernek ülni. De a rácsücsülős is jó.

Előzmény: Sosuke (67647)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!