Keresés

Részletes keresés

aggályos Creative Commons License 2000.01.06 0 0 5
Khm Úgy látszik nincs pártállása a pénznek, meg más sem mint tudjuk az öreg katona császártól.
hajnalpír Creative Commons License 2000.01.05 0 0 4
De fog, majd meglátod!
Hacsak nem igaz mégis
a hír, hogy szilveszterre
arcképes pezsgőt
nyomatott és nyomott
a nép kezébe.
Bár csak nem bokázta
el az egészet.:))

üdv.
Aurora

Előzmény: el_mariachi (3)
el_mariachi Creative Commons License 2000.01.05 0 0 3
A Toller is kapott biza, de a gonosz álhírekkel szemben nem két mill fölött, mert a polgármesteri illetménye – mivel képviselő is – nem olyan sok. :-)) Úgyhogy állítólag be kellett érnie aligtöbb, mint egy millerrel. Bruttó. A szegény. Ha minden igaz, egész Baranyában ő kapott egyedül egyébként. Azaz kapott más is, csak felajánlotta jótékony célra. Ám eddig nem cselekedett imigyen a mi Lászlónk.

e_m

Előzmény: hajnalpír (1)
soltika Creative Commons License 2000.01.05 0 0 2
A Lé határozza meg a tudatot !
Ez nemzettől , fajtól, és pártoktól független hozzáállás nagyjainknál.
A KÉP-viselők megszavazzák a polgármesternek , a MESTER-polgár meg aláirja a KÉP-viselőkét.
Van képe hozzá mindegyiknek.
üdv:
soltika + Finci kutya
hajnalpír Creative Commons License 2000.01.05 0 0 1
Húú, de hideg van kint.:((
Megérdemlik, ez a havi
200 E. nem egy nagy
durranás. A Toller is
kapott, vagy őt a Móniék
önmérsékletre szólították
fel?

üdv.
Aurora

Előzmény: aggályos (-)
aggályos Creative Commons License 2000.01.05 0 0 0
Khm, szerintem nem aggályos
aggályos Creative Commons License 2000.01.05 0 0 topiknyitó
Milliós polgármesteri jutalmak

"Pártállástól függetlenül igen elégedettek a képviselő-testületek a polgármester munkájával: szinte mindenütt több százezres, milliós jutalmakat szavaztak meg a települések első embereinek - tudta meg a Magyar Hírlap. A polgármesteri juttatásokról több törvényben is szó esik, a jutalmazásról azonban egyikben sem. A pártok központi szervei nem foglalkoznak e kérdéssel, nehogy megsértsék a települési autonómiát.
Nevük elhallgatását kérő kerületi képviselőktől kapott tájékoztatás szerint Kutalikné Kardos Zsuzsanna, Zugló SZDSZ-es polgármester asszonya éves tiszteletdíjának 100 százalékát kapta meg egy összegben, amely megközelíti a 2,5 millió forintot. A XI. kerületi fideszes polgármester asszony szintén bizalmas források szerint tiszteletdíjának 80 százalékát tehette a karácsonyfa alá. Mindezt azért, mert nem ment csődbe a kerület. Minthogy a budapesti kerületi polgármesterek havi tiszteletdíjai 200 ezer forint körül alakulnak, Juhos Katalin közel 2 millió forintot vihetett haza.
Tarlós Istvánnak, a III. kerület független, Fidesz-támogatottságú polgármesterének 2 millió forint év végi jutalmat szavazott meg a helyi képviselő-testület. Az indítvány egy szabad demokrata képviselőtől származott, s ezt támogatta az egy szem munkáspárti képviselő is, ám az MSZP a voksolástól való tartózkodással tüntetett a premizálás ellen. A kerületi vezetés mentségül azt hozta fel, hogy Tarlós István, aki harmadik ciklusát tölti Óbudán, alig volt szabadságon, több mint 200 nap ki nem vett szabadnapja gyűlt össze az évek során, és különben sem kapott még soha semmiféle pénzjutalmat. Az alpolgármestereknek be kellett érniük bruttó félmillióval.
Az V. kerület fideszes polgármestere, Karsai Károly is közel kétmillió forint bruttó jutalmat kapott a képviselő-testület voksolása nyomán.
Mitnyan György (Fidesz-MPP) XII. kerületi polgármester egész éves munkája elismeréséül kilenchavi tiszteletdíjjal, azaz mintegy 1,5 millió forinttal búcsúztatta az óesztendőt.
A szocialista vezetésű Angyalföldön Tóth József polgármester félévi illetménynek megfelelő összeget vehetett fel több részletben 1999-ben. Ugyancsak hathavi jutalmat kapott a XVII. kerület polgármester asszonya, a szocialista Dévánszkiné Molnár Katalin, ám ennek feléhez még a nyáron hozzájutott, így karácsonyra háromhavi pluszpénz jutott.
Derce Tamás, Újpest független polgármestere nem volt hajlandó válaszolni a kérdésre, miszerint kapott-e pénzjutalmat a vezetés. Az MSZP frakcióvezetője, Kiss Sándor azonban lapunknak arról számolt be, hogy az újpesti polgármesternek háromhavi prémiumot szavazott meg a képviselő-testület. Ugyanekkora jutalom ütötte az MSZP-s támogatottságú XVIII. kerületi polgármester, Mester László markát. Ô azonban köntörfalazás nélkül, bár kissé szemérmesen személyesen számolt be lapunknak a bruttó 600 ezer forintról.
Demszky Gábor főpolgármester sem tavaly, sem idén nem kapott semmiféle pénzjutalmat, a főpolgármester helyetteseinek azonban négyhavi illetménnyel, azaz mintegy 800 ezer forinttal honorálták az 1999-es esztendőben végzett munkáját.
A vidéki nagyvárosok polgármesterei sem maradnak le jutalmazás terén. Toller László (MSZP) pécsi polgármester 10 havi juttatást - csaknem 2 és fél millió forintot, míg alpolgármesterei 9 havi tiszteletdíjat kaptak - értesült lapunk önkormányzati képviselőktől. Nyíregyházán tavaly nem került napirendre Csabai Lászlóné polgármester (MSZP) jutalmazása.
Szombathelyen nagy vihart kavart, hogy az anyagiak szempontjából nehéz év előtt álló város polgármesterének több mint 700 ezer forintos jutalmat szavazott meg a képviselő-testület.
A polgármesteri juttatásokról több törvényben is szó esik, a jutalmazásról azonban egyikben sem. A jogszabályok szerint a polgármester illetményének emelése, díjazása, illetve tiszteletdíjának meghatározása a képviselő-testület hatásköre. A település első emberének jubileumi jutalmazása esetében a polgármesteri hivatal köztisztviselőire vonatkozó szabályokat kell alkalmazni, valamint az önkormányzat köztisztviselőkre vonatkozó rendeletét, tehát legkorábban a 25 éves munkaviszony évében adható. A köztisztviselők jogállásáról szóló törvény szerint köztisztviselő bármikor jutalomban részesíthető, és a jutalmazással a polgármesternek egyetértési joga van, s mérlegelheti, a jutalmazás mértéke arányban áll-e az elvégzett munka mennyiségével és minőségével, nincs-e az egyes jutalmak között feltűnő aránytalanság, valamint a kirekesztettek esetében előfordulhatott-e hátrányos megkülönböztetés. A jutalom megállapítása jogszabálysértés, vagy a mérlegelési jogkör túllépésének hiányában nem sérelmezhető.
Az önkormányzati hatásköri jegyzék sem említi külön a település első emberének jutalmazását.
A pártok központilag nem kívánnak foglalkozni az önkormányzatok ügyeivel, a polgármesterek jutalmaival. Mátrai Márta, a Fidesz frakcióigazgatója hangsúlyozta: az esetleges jutalmakat az önkormányzatok gazdálkodása és költségvetési helyzete határozza meg, ezért abba nem szólhatnak bele az országos központból, vagy a frakcióból.
Az MSZP-ben sem fogalmazódott meg egységes álláspont - mondta Lamperth Mónika. A párt alelnöke szerint az önkormányzatok nagyobb ügyekben is önállóságot élveznek, mint a jutalom. Azt azonban feltétlenül figyelembe kell venni, hogy megérdemli-e a polgármester a jutalmat, illetve hogy a település teherbíró képessége megengedi-e a kiadást. Bár több helyen automatizmus alakult ki ebben az ügyben, mégis tanácsos lenne önmérsékletet tanúsítani - vélekedett Lamperth Mónika."


Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!