Keresés

Részletes keresés

szysssz Creative Commons License 2005.08.31 0 0 7

Ha már előbányásztad ezt a több, mint 5 éves topikot, mondok Nektek egy bájgli receptet.

Fél kg lisztből 15 dkg vajjal (margarinnal) 2 dkg kevés tejben megfuttatott élesztővel, 1 dl tejföllel és egy csipet sóval tésztát gyúrunk. 2 egyforma cipóra osztjuk és jó negyedórát pihentetjük. Tepsi nagységúra nyújtju, majd megtöltjük "titkos" receptünk szerint készült töltelékkel. Feltekerjük, s újabb félórás pihenés után megkenjük felvert tojással, tejjel, vagy vízzel (ki milyen fényes felületet gondol), villával megszurkáljuk, s nem túl erős tűzön a sütőben megsütjük.

Többször sütöttem már diós-mákos változatban. Ebben a tésztában az a jó, hogy semleges íze, mintegy aláhúzza a töltelékek finom ízeit. (mint a bajai halászlénél a gyufatészta)

Azt is elárulom, hogy a kedvenceim a húsos-zöldséges, a húsos-májas-zöldséges és a húsos-gombás toltelékek. kiváló vendégváró, bor-, vagy sörkorcsolya, de túrákon(kirándulásokon) is igen jó szolgálatot tesz.

Előzmény: matagi (6)
matagi Creative Commons License 2005.08.30 0 0 6
A diós sütiben a héja a jó, abban a vitamin :-)
nori Creative Commons License 2000.01.05 0 0 5
látod, nekem meg az a túl édes! Na, kihalt a bájgli, úgy mint a karácsonyi éneklés????
Előzmény: nobodybuilder (4)
nobodybuilder Creative Commons License 2000.01.04 0 0 4
Figyelem, teljesen off leszek:
Szerintetek miért van az, hogy a hagyományos diós sütiktől (pl. bájgli) menekülök, ugyanakkor a baklaváért meg tudok őrülni? Pedig az tele van dióval.
nori Creative Commons License 2000.01.04 0 0 3
Magam még az alapoknál tartok, de hallottam már gesztenyés, sőt trópusi gyümölcsös bájgliról is. Nővérkém a diós beiglibe még meggybefőttet is szokott tenni, hát nem rontja el
Előzmény: el_mariachi (2)
el_mariachi Creative Commons License 2000.01.04 0 0 2
Erről lekéstem... De kedves nori, a bejglit akkor se... :-( Bár a mákost talán... Na, ha hazamegyek, megkóstolom mégis az idei – azaz a tavalyi – termést. Csak úgy, magába', hidegen. Erről jut eszembe: mivel sosem követtem a bejglikészítés történelmi változásait, nagyobb csomópontjait, felteszem a következő kérdést: csak a konzervatív mákos és a diós létezik? Vagy van másfajta is?

e_m

el_mariachi Creative Commons License 2000.01.04 0 0 1
Se a mák0st, sem a di0st, egyiket se szeretem... Kár :-((
Előzmény: nori (-)
whiterabbit Creative Commons License 2000.01.04 0 0 0
Az biztos, hogy nem 0 szelet diós bájglit ettem ma reggel
nori Creative Commons License 2000.01.04 0 0 topiknyitó
Házasságom eddigi 27 éve alatt mindig a férjem nagynénje sütötte nekünk a beiglit. Szegény meghalt, ezért idén nekem kellett előállítani. Hát, mit mondjak, az íze remek lett, de a mákosat úgy kellett kikanalazni a tepsiből, teljesen szétesett. Talán a máktöltelék lett híg, bár én recept szerint csináltam. Volt-e másnak beigliélménye karácsonykor, esetleg különleges recept.
Pl. hogyan szeretitek? Én imádom reggelire, langyos tejjel
nori

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!