Hozzávalók: 1 l kék szőlőlé 1 üveg alkoholmenetes pezsgő 1 citrom gyümölcsök szegfűszeg egész fahéj Elkészítés Egy nagy tálba beleöntjük a szőlőlevet és a pezsgőt. Belekeverjük a fűszereket. A citromból 1 teáskanál levet adunk hozzá, a héjából spirál formában levágunk egy darabot, beletesszük. A gyümölcsöket megmossuk, felszeleteljük, és az italba keverjük (mag ne kerüljön a bóléba!). 5-6 órára hűtőbe tesszük.
Én most vagdosom a gyümölcsöket (amit találok itthon, banán, narancs, őszibefőtt, ananász, kivi, ilyenek vannak, tán meggy is) aztán nyakon öntöm némi konyakkal meg mézzel és hagyom állni, "tálalás" előtt megy bele narancslé...
Pezsgővel nem szoktuk felönteni, mert nincs akkora edényünk :-), hanem mindenki tölt magának a pofarába annyit, amennyi jól esik. Akár semennyit is lehet :-)
Ez is jol hangzik, kulonben is a jeges tea a kedvencem, csak szerintem nem jo ha mallos gyumolcsot teszel bele mert furan fog kinezni. Pl dinnye , barack. Jo az alma, minden citrus fele...
Tenyleg, epertea citrusfelekkel! Sok-sok jeggel...gyongyozzon az a pohar!
Igen, a limonádét el tudom képzelni :))) *nyálcsorgás*
Alkoholmentesnek én olyasmit gondoltam, hogy lehütött tea, citromkarikákkal, 100%-os gyümölcslével dúsitva, és belevagdalva dinnye, öszibarack, stb.
Ez milyen?
Alkohol mentesnek en limonadet csinalnek, 50 emberre legalabb 50 litert. Ez ugyanis nem draga, frissit es jol fest. Persze valami nagy atlatszo edeny kellene, sok jeg es rengeteg vekony karika citrom, lime es carambola uszkalhatna benne. Az edeny szelen pedig kunkori citromhej csikok. El tudod kepzelni?
Köszi a recepteket :)
Válaszolva a kérdésre: egy alkoholos (könnyebb, boros/pezsgös) és egy alkoholmentes (valami frissitö) kellene. Ha lehet, akkor literes mennyiségben kéremszépen az adagokat :)))))
Gin and French 45ml Gin
45ml French Dry Vermouth
Soda water or tonic water
Ice
Glass: Highball
Garnish: A sprig of mint and a sliver of lemon peel
Shake the gin, vermouth and ice together, then strain into the glass. For a long cool drink, mix the gin and vermnouth together in an ice-filled highball glass, top off with soda water or tonic water. Finish by adding a sprig of mint.
Milyen bolet szeretnel? Alkoholost vagy alkoholmentest? Ha szeszes akkor milyen, pezsgos, boros vagy valami tomeny? A poharba tett mennyiseg ugyis ezektol fugg, de pontos receptet is csak ezek ismereteben tudnek ajanlani.
Sziasztok :)
Kérdésem a következö: 50 személyre mennyi bólé szükséges? (ha feltételezzük, hogy mindenki egy pohárral iszik?) Esküvöi welcome drinknek szánom, ilyenkor a talpas pohárba 2 dl-t szoktak szedni v. egyet? Bocs, lehet hogy hülye kérdés, de szeretném tudni...
Mi is csak kínunkban próbáltunk ki másféléket, egyszer szilveszterkor, amikor nem volt ilyen, vettünk többféle egyéb alkoholmentes "pezsgőt". Csak óvni tudok tőle mindenkit.
Egyébként a Traubinak szerintem is más az íze, mint újkoromban. Volt egy időszak, amikor nem volt, és mire újra kihozták, szerintem már kissé más volt az összetétele.
Én a Kölyökpezsgőn kívül nem is ismerek más, ilyen jellegű italt (valszeg azért, mert nagyon szeretem, ezért nem is jutott eszembe mást is kipróbálni). És pontosan azért gondoltam rá, mert több ízben van, jobban illeszthető a különböző gyümölcsökhöz. Hipermarketekben (Cora) biztosan lehet többfélét is kapni. Bár a Traubit is nagyon szerettem zsenge ifjúkoromban :)), ma valahogy már más az íze (vagy csak nekem tűnik annak).
Hát ... szerintem a traubiban is van némi citrompótló - én legalábbis kiérzem belőle.
Az a kölyökpezsgő meg, amiről beszélek, tényleg szűrt gyümölcslé (nem ízű, meg színezék, meg aroma) dupla szénsavval, nem csak alma van, hanem szőlő, meggy és őszibarack is. (persze mikor kapni)
Mondjuk az árán is meglátszik, hogy nem műizé:-(
Az eper nálam a nyerő, az biztos, hogy lesz. (Remélem, a többieknél is bejövős. :) Az alkoholmentes bólét mivel kell felönteni? Kölyökpezsgő + gyümölcslé vajon megfelel erre a célra?
Hozzávalók: 1 db ananász, vagy 1 nagy doboz ananászkonzerv, 25 dkg porcukor, kevés narancs- vagy citromhéj, 2 l fehérbor, 2 pohárka konyak és ugyanannyi curaçao, egy üveg pezsgő.
Bóléstálba tesszük az ananászt és meghintjük a porcukorral, hozzáadjuk a narancs- vagy citromhéjat. Állni hagyjuk 1/2 óráig. Most 2 pohárka jó konyakot, ugyanannyi curaçaot öntünk rá. Azután a fehérbor következik. Lefedve 1 órára jégbe hűtjük, majd egy üveg, szintén behűtött pezsgőt öntünk hozzá. Úgy merjük a poharakba, hogy mindegyikbe kerüljön az ananászból is.
A következő bóléknál az eljárás ugyanaz, csak a hozzávalók változnak.
Narancs
Hozzávalók: 5-6 db narancs (vérnarancs is lehet közötte), 1 citrom, 25-30 dkg porcukor, 1 l fehér-, 1/2 l vörösbor, 2 pohárka konyak és ugyanannyi curaçao, egy üveg pezsgő.
Eper
Hozzávalók: 1 kg válogatott eper, 25-30 dkg porcukor, 2 pohárka jó konyak, ugyanannyi curaçao (Triple Sec, maraschino vagy más finom likőr), 1/2 l jó vörös, és 1 l fehér bor, egy üveg pezsgő. 1-2 narancs leve gyarapíthatja az ízét.
Őszibarack
Hozzávalók: 1 kg friss vagy konzerv őszibarack, 20-30 dkg porcukor, 1 l fehér-, 1/2 l vörösbor, 2 pohárka konyak és ugyanannyi a fenti likőrök egyikéből, valamint egy üveg pezsgő.
De jó, hogy megtaláltam ezt a süllyedő topicot! 3 hét múlva kerti buli lesz nálunk és legalább 2-3 féle bólét szeretnék csinálni és ezzel mindenkit lenyűgözni!! :) Elsősorban alkoholos bóléra gondoltam (azt hiszem, evangeline receptjét kipróbálom), de a gyengébbek kedvéért alkoholmenteset is csinálnék (bár az már nem bólé... mint a koffeinmentes kávé... :))
Hátha érdekel valakit:
vörösbor, rum, cukor(vagy eredeti jaffaszörppel kiváltható, ha a narancs dominál a gyümölcsök között), sok-sok szeletelt gyümölcs(legutóbb nálunk:sok narancs karikára szelve, banán, kevés citrom, fagyasztott málna, eper, konzerv ananász - leve nélkül!-, konzerv őszibarack, stb., stb.), esetleg lehet bele tenni pezsgőt, de anélkül is fincsi!
(az összetevők arányaihoz csak nagy mennyiségű mutatóim vannak: 10 l bor, 1 l rum, 2kg cukor, a többi ízlés szerint)
Évek óta csináljuk, és mindig kevésnek bizonyul!
Kezdet és vég istene!
A topic nagyon jó ötlet volt - szerintem - , csak későn nyitottad meg.
Nem szilveszter előtt egy nappal kellett volna, mert akkor már mindenki el volt foglalva a készülődéssel. Sebaj, jövőre megint aktuális lesz a téma :-)))