Számomra az egyik legnyomasztóbb film a Legenda vagyok. Nem szoktam sírni filmeknél, de itt majdnem megtörtént. A 2009-es Az út c. filmnél meg is történt, szerintem az nagyon depressziós hangulatú, viszont nagyon jó film. A könyvet is érdemes elolvasni.
Igazából egyetlen egy hozzászólásom lenne a fórumon, muszáj ide írnom, még pedig hogy ajánljak egy filmet, ami nem más, mint a 2014-es De Behandeling című belga thriller. Aki ennél mutat nekem nyomasztóbb filmet, az pénzjutalomban részesül!(:
aki képes végignézni, h már az elején nem szédül tőle, és a végére nem lesz hányingere, meghajlok előtte...
Az egyik legnyomasztóbb film, amit valaha láttam. Nem mondanám félelmetesnek, nem a rettegést keltő nyomasztó mozik kategóriájában az első... Viszont idegölően nyomasztó, de nem akárhogy...
Érdekes módon nem annyira ismert hazánkban a film.
Az egyik momentum , amitől igen eredeti a film:
- az első percekben a kameramozgás... hát az felejthetetlen... jelentkezzen, akik VÉGIG bírta nézni, amíg lebeg a kamera! Már itt bele lehet szédülni... nem beszélve a hangeffektekről.
- ami még eredetiségét hivatott hagnsúlyozni, a forgatókönyvnek a film címében foglalt módja. Nagyjából visszafelé játszódik a film, mégis visszafordíthatatlan...
Aki eredetit akar látni, nézze meg. Aki nem bírja a nyomasztó hangulatot, ne nézze meg. Akire mindkettő jellemző, az dilemma. :D
Lehet válogatni. Valaha a Cápa volt a legfeszültségkeltőbb a maga zenéjével, de azóta már számos (számtalan) jobb-rosszabb film készült az állati horror műfajban:
A lakótelep lakói és a helyi tanács nagy botrányt csaptak a film miatt. Azt mondták, hogy bár a lakótelep eléggé le van amortizálódva, de kozel sincsenek olyan állapotok, mint a filmben..
Még nem olvastam végig az összes hozzászólást, ezért elnézést kérek, ha a következő filmek már szerepeltek a felsorolásban. Igazából van köztük B kategóriás is, de nagyon nyomasztóak és nem vérmes horror filmek (többnyire)... Mindemellett ha hasonló jellegű és hangulatvilágú filmeket tudnátok ajánlani, akkor nagyon szívesen venném!
A Gépész (színes, magyarul beszélő, spanyol thriller, 101 perc, 2004)
Csuklónyiszálók (színes, magyarul beszélő, amerikai-angol romantikus dráma, 88 perc, 2006)
Külvárosi Fények (színes, magyarul beszélő, finn filmdráma, 75 perc, 2006)
A múlt nélküli ember (színes, magyarul beszélő, finn-német-francia filmdráma, 97 perc, 2002)
Zsákutca (színes, magyarul beszélő, francia-amerikai thriller, 85 perc, 2003)
Alvás!ZAVAR (színes, magyarul beszélő, kanadai-amerikai-francia thriller, 104 perc, 2000)
Pi (fekete-fehér, magyarul beszélő, amerikai sci-fi, 81 perc, 1998)
Rejtély (színes, magyarul beszélő, francia-osztrák-német-olasz-amerikai filmdráma, 117 perc, 2005)
Sorozatok közül a következőt tudnám ajánlani:
Millennium (színes, magyarul beszélő, amerikai filmsorozat, 45 perc, 1996) - Az X-Akták alkotóitól, de iszonyat nyomasztó és sötét hangulatú, ez kicsit durva sorozat.
Ismeri valaki a "Combat shock" c. filmet? Elvileg "low budget junk cinema" jeles képviselője, a Troma nevű cég készítette, de ettől függetlenül sikerült nagyon nyomasztóvá varázsolni. A folyton nyekergő torzszülött gyerek és feleség, éhezés, munkanélküliség, szegénynegyed, csöpögő csap, drogosok... Sugárzik belőle a kilátástalanság.
Elborult film, like hell - de a franciák tudnak még ilyenebbek is lenni (az angolok pláne). De igen, nálam is meghatározó filmélmény volt a Magasfeszültség. :D
De rég jártam itt, még, mint Fleur (kényszeres nickcsere...), pedig láttam egy-két nyomasztó alkotást... legutóbb a Ne engedj el-t (Never Let Me Go) mit ne mondjak, órákra, sőt, napokra meghatározta a hangulatomat. Egészen elképesztő és hátborzongató a téma, amit feldolgozott, olyan kontrasztban állt a színészekkel és a táj szépségével, hogy már ez önmagában nyomasztóan hatott.
Marie (Cécile De France) és barátnője, Alex (Ma?wenn Le Besco) egyetemisták. Két szemeszter közötti szünetben vidékre utaznak, hogy meglátogassák Alex szüleit. A ház a semmi közepén áll. A két barátnő nyugovóra tér, de már az első éjszakán egy rejtélyes sorozatgyilkos (Philippe Nahon) tör rájuk, aki könyörtelenül lemészárolja Alex családját, majd csapdába csalja Alexet, s megbilincselve magával viszi. Marie-nak életveszélyes macska-egér játék után sikerül megmenekülnie. A rendőrség tehetetlen, így Marie ered a barátnőjét magával hurcoló gyilkos nyomába.