Aki az adatait közölni akarja, annak ott a bemutatkozás, és a weboldal: le lehet írni a lakcímet, telefonszámot, életkort, mellbőséget, ki amit akar...
Zaturek Manfred: "Mik is azok a "személyiségi jogok", amik ennél a sajátosan megnyilvánuló "virtuális személyiség", nick mögé rejtőző valóságos személynél egyáltalán bármiféle védelmet érdemelnének?"
Nem a nicket, hanem a mögötte rejtőző embert illeti a védelem. És hogy melyek a személyhez fűződő jogok pontosan? Ptk. 75-85.§
Talán mégis meg kéne határozni, hogy mit kell védeni, méghozzá konkrétan, tételesen! Mik is azok a "személyiségi jogok", amik ennél a sajátosan megnyilvánuló "virtuális személyiség", nick mögé rejtőző valóságos személynél egyáltalán bármiféle védelmet érdemelnének?
Elmondom, hogy miként látom én ezt a dolgot: ezeken a fórumokon van 2 "virtuális személyiségem", azaz pontosabban egy elképzelt figurának a kétfajta "állapota". Mindkét "alakban" a figura mögött én vagyok, de egyik nickkel sem vagyok azonos. Nos, akkor a kutakodó akár ennek a kereső funkciónak, akár saját magának letöltve végignézi azt a közel 5-6 ezer "megnyilvánulásomat", hozzárakja a bemutatkozásomat, az Iszoldában levő képemet, a honlapomból kiolvassa a Tolmatsch Sztorikat, netán még mindenféle hosszadalmas nyomozásokat folytat, aminek eredményeként megállapítja a nevemet, lakcímemet, telefonszámomat, családi állapotomat, foglalkozásomat, végzettségemet, katonai szolgálati helyemet, rendfokozatomat, nyakbőségemet, cipő- és pocakméretemet, és ezen kívül még egy millió más Adatot. Puff! Mire kellett ez a nagy küszködés, hiszen mindezt bármikor megkérdezhette volna?! Meg is mondtam volna, ha annyira kell és nem tud valaki enélkül élni :)))
Azt viszont már nagy disznóságnak és szemétségnek tartanám, ha ezeket a nagy küzdéssel vagy anélkül megszerzett adatokat valaki hozzájárulásom nélkül nyilvánosságra is hozná, vagy megpróbálna ezekkel visszaélni (zsarolni nem tudna vele senki, mert nincs mivel) - nos, ezen a ponton történne a jogsértés, de akkor már nem a nickről, vagy a "virtuális lényről", vagy annak mindenféle beírogatásairól van már szó, hanem egy "természetes személyről", akinek valóban mindenféle jogai vannak és ezek a jogok kapnak törvényes védelmet! Addig, amig mindez csak ebben a "virtuális térben" zajlik és nem terjed ki a valóságos életre, az Adatok még nem válnak Információvá, ha pedig ehhez hozzávesszük a "szerepjátékokat" is, akkor csak és kizárólagosan Dezinformációnak tekinthetők - pláne, ha erre még rá is játszik valaki :)))
Sok sikert minden kutakodónak! A figurám másik állapota most valamit hozzáfűzne ehhez, de ugyebár közismert, hogy a Zaturek soha egy kortyot se! :))))
P.S. Most pedig elmegyek a ZöldPardonosokhoz IRL dumára, illetve nem is én megyek, hanem valaki egészen más :)))
Oké, ezt már hallottuk, hogy kiszolgáltatottá tesz. Most halljunk egy lehetséges megoldást is (bárkitől, nem feltételenül Horusztól)!
Amiket leírtam, azok alapján gondolom tiszta, hogy nem a keresési funkciók okozzák a kiszolgáltatottságot, hiszen aki akar keresni, az eddig is ugyanúgy meg tudta tenni. Én igazából nem tudom elképzelni, hogy anélkül fel lehetne oldani a problémát, hogy a fórum jellege azért megmaradjon.
Zaturek Manfred: "Nem egészen világosak számomra az ilyen kemény meghatározások "jogellenes, törvénytelen, Alkotmányellenes", főleg ha az is ott szerepel, hogy a Törvény megalkotói még nem foglalkoztak egyáltalán sem magával az internettel, sem azon belül"
Az adatvédelmi törvény foglalkozik ezzel, de nem konkrétan az internetes dolgokkal, hanem csak általánosságban. Továbbá az Alkotmánybíróságnak van egy jogesete (nem internetes témájú persze).
A Törvényt meg nyugodtan írd kisbetűvel... :-)
r_bendegúz : "Nyilvánvalónak tartom, hogy ha egy nyílt fórumon véleményt mondok, abból az azt olvasók valamilyen képet alkothatnak rólam,"
Igen, de itt a teljes személyiségről van szó, nem egy-egy témában kifejtett véleményről.
George Sand: "Mindenki "betájolja" a másik írót. Főképp, ha vitába, nézeteltérésbe keverednek."
Ez igaz, viszont jelenlegi formájában túlzás ez a betájolás, mert kiszolgáltatottá tesz.
"A témákra való keresés nagyon jó"
Ez igaz, de a topic nem ember, jogai sincsenek.
"... viszont ez a személyiségprofil összeállításához vezethet. ..."
A másik oldaról közelíteném meg. Nem engem figyelnek/~tek - én figyeltem! Jóideig olvasgattam a hozzászólásokat, és megjegyeztem(!) azokat az embereket, akik okos, jó, szellemes dolgokat írtak, valamint igyekeztem elkerülni azokat a beírókat, akik kötözködési hajlama erős volt.
Mindenki "betájolja" a másik írót. Főképp, ha vitába, nézeteltérésbe keverednek.
"Lehessen keresni" címmel van egy topic, melyben - többek között én is - először kértük, majd lelkesen üdvözöltük a keresés lehetőségét.
Ezt több részre lehet bontani. A témákra való keresés nagyon jó, mert így is több topic nyilik ugyanazon témából. És ha egy témában ismereteket kívánok szerezni, akkor könnyedén megtalálhatom a magvas hozzászólásokat!
Jómagam azt írtam ebbe a topicba, hogy képalkotásra nagyon jó. Az egyénről is. Gyorsabb, áttekinthetőbb képet ad. De ugyanezt megtettem - mint az elején már említettem - a kereső megléte előtt is.
Az IRL személyünk védelme a Fórum kezelőinek kezében van - szerintem.
Horusz,
szerinted mit értettem másként mint Te?
Nyilvánvalónak tartom, hogy ha egy nyílt fórumon véleményt mondok, abból az azt olvasók valamilyen képet alkothatnak rólam, olyan képet, amilyet pusztán a hozzászólások alapján egyáltalán képesek. Ebből eredően, amit csak szűkebb körnek szánok, nem itt mondom ki, viszont amit leírtam, annál nem aggaszt, hogy mit gondolnak rólam.
"Ha téged nem zavar, OK. De másokkal ettől még zavarhat, nem igaz? És hogy téged nem zavar valami, az attól még lehet helytelen és nem kívánatos, nem igaz?"
Igen, másokat zavarhat, tarthatják helytelennek, nem kívánatosnak, ez a beszélgetés pontosan erről folyik. A saját nevemben szóltam - nem általánosítva - és eddig még nem olvastam olyan érveket, amik álláspontom megváltoztatására késztettek volna.
Azt rendben lévőnek tartod, hogy egy nick letilthassa a személyére szóló keresést, de maga bármikor igénybe vehesse ezt a szolgáltatást, ha másokról van szó?
r_b. /elnézést, de már csak nagyon rövid ideig vagyok vonalban, jan.3-án jövök/
Nem egészen világosak számomra az ilyen kemény meghatározások "jogellenes, törvénytelen, Alkotmányellenes", főleg ha az is ott szerepel, hogy a Törvény megalkotói még nem foglalkoztak egyáltalán sem magával az internettel, sem azon belül konkrétan az ilyen és ehhez hasonló fórumokon névtelenül, álnéven, nicken írogató személyek, pontosabban a sehol másutt, csak a neten létező "virtuális személyiségek" jogi státuszával.
Az egész vita ismét egy szokásos gumicsonttá válik, amin jókat lehet rágódni, holott bárki számára, aki töröltetni akarja akár az összes hozzászólását is, ez csak egy levelébe kerül. Igaz, hogy ezáltal máris megvan az igazi, valóságos és minden Tasztalos számára azonnal szembetünő visszaélésnek a lehetősége, mégpedig a következő technológiával:
1. Regisztrálok egy nicket
2. Egyik-másik topikban vitát provokálok, jól felhergelem a többi író/olvasót
3. Amikor már kellőképp megteltek a topikok az ellenérvekkel, esetleg a felháborodott válaszokkal, kitöröltetem az összes hozzászólásomat, ezáltal jól kiszúrok a vitapartnereimmel, mert maga a vita veszti értelmét, ugyanis az egyik vélemény (pont az, amelyik miatt maga a vita kialakult) egyszerűen a semmibe vész.
4. Újra kezdem az egészet :)))
Mindezt természetesen a nickre vonatkozóan még egyáltalán be nem határolható "személyiségi jogok védelme" nevében. Ügggyes :))))
Csakhogy jogi értelemben semmiféle személyiségi jogokat nem sért az îndex új szolgáltatása. Azzal, hogy te írsz a fórumra, elfogadod azt, hogy amit leírsz, azt mások elolvashatják (erre kötelesek a regisztrációs oldalon felhívni a figyelmedet). Ez lenne a lényege az egész fórumnak, nemde? Nomármost az, hogy ebben keresni is lehet, szintén nem ütközik jogi akadályokba. Ha jobban belegondolsz, keresést már maga az a böngésző is támogat, amivel a fórumokat nézegeted, de azzal csak egy témán belül tudsz keresni.
Mondcsak, te nyugodtabb lennél attól, ha az îndex eleget tenne a kérésednek, és csak én és a rosszfiúk tudnánk a dolgaid után nézni, de te az enyimek után nem? Most tulajdonképpen ezért harcolsz.
Ebben igazad van, de azért mert a technika valamire lehetőséget ad, még nem kell elereszteni a gyeplőt. Az pl. hogy az interneten bárki elhelyezheti "bármilyen" anyagot, nem vezethet oda, hogy eltűrhetőek lennének az Alkotmányba ütköző, személyiségi jogokat sértő, stb. anyagok.
Bocs, ha a 1999-12-23 13:57:01 (46) hozzászólásomban kicsit elvittem technikai irányba a dolgot, és ezért nem voltam közérthető. Éppen azt hangsúlyoztam, hogy teljesen mindegy, hogy kiadják e CD-n az egészet, vagy hogy van e keresési funkció, mert ezek nélkül is pontosan ugyanannyira kiszolgáltatott valaki. Az új funkciók maximum kicsit kényelmesebbé teszik a visszakeresést, de egy olyan embert, aki vissza akar élni valamivel, a funkciók hiánya nem gátolja meg.
"Mindenkor vállalom, amit a Tasztal bármely fórumán leírtam"
Ennyi hozzászólás után is van még, aki nem érti miről van szó?
"nem zavar, ha más olvtársak ezt csoportosítva olvashatják"
Ha téged nem zavar, OK. De másokkal ettől még zavarhat, nem igaz? És hogy téged nem zavar valami, az attól még lehet helytelen és nem kívánatos, nem igaz?
"fel kell hívni a figyelmét mindenkinek arra, hogy mivel járnak az ilyen Internetes fórumok."
Szerintem ez nagyon kevés. Mindenki óvodás tudja, hogy lehet szavakra is keresni egy adatbázisban. Itt nem erről van szó, hanem egy helytelen, nem kívánatos gyakorlat felszámolásáról.
fork(),
szegény kutakodó "profilkészítő", lekéri a Wágner úr nick hozzászólásait és egy hordó sör ömlik rá, r_bendegúznál meg rádőlnek az ajándékok. >>:)
Mindenkor vállalom, amit a Tasztal bármely fórumán leírtam és nem zavar, ha más olvtársak ezt csoportosítva olvashatják. (a szolgáltatás hiánya a profi kutakodóknak eddig sem volt akadály, aki pedig annyira naív, hogy azt hitte az Index nem nyílt fórum, amibe bárki beleolvashat, az félreérti az internet adta lehetőségeket).
tisztelettel
r_bendegúz
Magyarul nyugtassuk meg a kis hülyét, hogy nem is úgy van, ami igazából úgy van. Nem hiszem, hogy az îndex céljának tekintheti a fórum látogatóinak átverését a nagyobb látogatottság elérése érdekében. Azzal viszont egyetértek, hogy fel kell hívni a figyelmét mindenkinek arra, hogy mivel járnak az ilyen Internetes fórumok.
fork() írta: "a szerzőt attól teljesen függetlenül illetik meg a szerzői jogok, hogy hol teszi közzé a művét"
Ez teljesen igaz. Teljesen hibás az a felfogás, hogy az itt közzétett hozzászólások nem részesülnek szerzői jogi védelemben.
Zaturek Manfred írta: "Mindenkinek jogában áll írni a moderator@index.hu -ra és kiszedetni azokat a konkrét saját hozzászólásokat, amelyek valamilyen személyiségi jogi problémát okoznak a számára"
Itt nem egy-egy hozzászólásról van szó, hanem az összesről. Arról, hogy a hozzászólásokból meg lehet rajzolni az adott nick mögött álló személy profilját. És ezt a jog nem engedélyezi, mert túlságosan kiszolgáltatottá teszi az egyént másokkal szemben.
Som-Som írta: "Virtuális személyiségét védheti úgy az ember, ha egy moderátorral törölteti a hozzászólásait"
Ez kivitelezhetetlen. És mi értelme lenne annak, hogy hozzászólok valamihez, majd töröltetem?
Egyébként szerintem CD-t kiadni erről sem helyes. A minimálisra kell csökkenteni annak a lehetőségét, hogy valakire rákereshessenek.
Hangsúlyozom: most nem arról van, hogy mennyire félek, hogy kiderítik, ki vagyok, hanem arról, hogy ez az EGYÉNT KISZOLGÁLTATOTTÁ TESZI!!!!
Természetesen tisztában vagyok azzal, hogy a hozzászólások minimális erőfeszítéssel egyébként is összegyűjthetők. Tkp. furcsa módon még hasznos is ez a funkció, mert sok embert rádöbbent, hogy az általa elejtett megjegyzéseket egymás mellé téve mennyi minden megtudható róla.
Az indexnek azonban tekintettel kellene lennie arra, hogy ez nem volt eddig mindeki számára nyilvánvaló, és lehetővé kellene tennie, hogy a beállításoknál mindenki megadhassa, akarja-e, hogy a hozzászólásai ilyen módon elérhetőek legyenek. Ez nem volna több gesztusnál, de fontos gesztus lenne. A regisztrációval egy időben pedig fel kellene hívni a figyelmet arra, hogy a fórum csak bizonyos keretek között biztosít anonimitást.
Pontosan erről van szó, az itteni kezdetleges kereső funkció megszüntetésével a Tasztalosok elől el lenne zárva ez a lehetőség, de egy erre szakosodott és megfelelően felszerelt szervezet számára ez semmi gondot nem okozna - nem is beszélve egy esetleges azonosításhoz szükséges további kapcsolatokról (internet hozzáférést szolgáltató szerverek üzemi naplói /log/, telefontársaságok hívásadatokat rögzítő nyilvántartásai stb.), amikkel magánemberek nem rendelkeznek, de egy Cég már hozzáférhet, még akkor is, ha ehhez bizonyos törvényes feltételek megléte szükséges (vagy nem)...
A jog (amennyire én tudom) nem tud különbséget tenni aközött, hogy a hozzászólásokat egy klikkeléssel keressük ki, vagy valamilyen más módon. A bevezetett új szolgáltatás semmiféle többletadatot nem ad ki. Az új szolgáltatás legkönnyebben az alábbi két módon váltható ki:
Pár óra alatt összedobható egy webes letöltő program, ami letölti mindegyik îndex fórum összes hozzászólását, és egy igen primitív szövegfeldolgozási módszerrel eléri ugyan azt az eredményt, amit az új szolgáltatás.
Le sem kell tölteni a fórum anyagát, mert CD-n megvásárolható. A szövegfeldolgozás itt is szükséges. Ez a módszer mégcsak nem is lényegesen lassabb, mint az új szolgáltatás.
Virtuális személyiségét védheti úgy az ember, ha egy moderátorral törölteti a hozzászólásait, de mintha valahol azt olvastam volna, hogy így csak a fórum látogatói elől tünnek el a hozzászólások, az adatbázisban bennemardnak. Ha ez így van, ez csakugyan törvénysértő, kivéve, ha a moderált hozzászólások nyomozás vagy büntetőeljárás során bizonyítékként kellenek.
Néhányan abban a tévhitben élnek, hogy az anonimitás valóban védelmet nyújt. Ez természetesen nem igaz, bár külföldi dial-up telefonszolgáltatók és internetszolgáltatók révén igencsak meg lehet nehezíteni a nyomozók dolgát. Mindenesetre technikailag nem lehetetlen megfogni valakit.
Mindenkinek jogában áll írni a moderator@index.hu -ra és kiszedetni azokat a konkrét saját hozzászólásokat, amelyek valamilyen személyiségi jogi problémát okoznak a számára - igaz, hogy ezt követően egy-egy vita megszakad, a válaszok, reagálások ott fognak lógni a levegőben sehová sem kapcsolhatóan, végeredményként az egész fórumosdi értelmét veszti. Ha nem tévedek, akkor a Netikett alapelve az, hogy ne írj semmi olyat, amit egy valóságos társalgás során szemtől szembe ne mondanál el :)))
Megismétlem, hogy a keresés csupán egy funkcionális plusz szolgáltatás. Egy-egy nick hozzászólásainak kikeresése történhet úgy is, ha akárki letölti magának a két év teljes termését (de még a régi Nettó OlvÍrjának az archivumát is) és utána kotorászhat benne, amennyit csak akar. Már eddig is rengeteg "magánarchivum" létezett - csak meg kell nézni a valamikori Nagy Összeomlás után beküldözgetett "gyűjteményeket".
Az egésszel csak annyit szeretnék kihangsúlyozni, hogy feltételezett "rosszakarat" esetén egy ilyen kereső funkció megléte vagy hiánya nem oszt, nem szoroz, ha itt megszünne, az viszont mindannyiunk számára visszalépést jelentene, azaz, pont mi mindannyian lennénk szegényebbek és egyúttal védtelenebbek is, mert még saját magunk beírásaihoz sem jutnánk hozzá könnyedén.
"ez tisztességtelen azokkal szemben, akik még a régi rendszerben, nagyobb anonimitást feltételezve szóltak hozzá"
Csak nem a partizánokra gondolsz? Remélem taposó aknákat azért nem telepítettek, mert akkor tiltakozni fogok a nemzetközi emberjogi szervezeteknél! Meg az állatvédoknél, a zöldeknél, a FAQ-nél.... stb. :o)
Nem aggódjátok ti ezt túl kicsit? Aki szégyelli vállalni magát, vagy fél a nyilvánosságtól, az vállalja azt is, hogy ha kibontják a pince falát, fényt fog kapni! :o)
Egy nickre nem vonatkoztathatók a mögötte álló természetes személy jogai, pláne egy ehhez hasonló nyilt fórumon, hiszen erre mégcsak az sem húzható rá, hogy "írói álnév", igy aztán még "a szerzői jogok" sem illetik meg.
Ez nem így van. Természetesen a szerzőt attól teljesen függetlenül illetik meg a szerzői jogok, hogy hol teszi közzé a művét. Egy másik nyílt fórum, a slashdot.org oldalán egyébként pl. ez áll alul apró betűkkel: "All trademarks and copyrights on this page are owned by their respective owners. Comments are owned by the Poster."
A hozzászólások kereshetővé tételét egyébként szerintem is le kellene tiltani. Nem biztos, hogy a jelenlegi megoldás jogszerűtlen, de mindenképpen zavaró. Jóval könnyebb egy személyt azonosítani így, mint eddig, és ez tisztességtelen azokkal szemben, akik még a régi rendszerben, nagyobb anonimitást feltételezve szóltak hozzá.
Szerintem a fogalmakat kellene először tisztázni, elvégre csak akkor derül ki az értelmezésbeni zavar.
Ezek a fórumok nem azonosak az "Olvasóink írják" rovatokkal (név a szerkesztőségben stb.) - ezt már nagyon sokszor leírtam. Egy-egy nicknek gyakorlatilag semmiféle joga nincs azon kívül, hogy "a virtuális tér egy adott szegmensében és egy konkrét időszakon belül" más ne használhassa ugyanazt, ne élhessen vissza vele. Egy nickre nem vonatkoztathatók a mögötte álló természetes személy jogai, pláne egy ehhez hasonló nyilt fórumon, hiszen erre mégcsak az sem húzható rá, hogy "írói álnév", igy aztán még "a szerzői jogok" sem illetik meg. Ha ugyanezeket az írásokat tegyük fel egy saját honlapon vagy valamilyen elektronikus mediumban teszi közzé valaki, akkor legalább ezek a "szerzői jogok" megilletik, de itt még ezeket sem követelheti.
Másrészt, nem általános, feltételezett, hanem nagyon is konkrét eseteket kell vizsgálni ahhoz, hogy valóban megállapítható legyen egy személyiségi jogsértés. Az én ismereteim szerint ha ilyesmi előfordult, akkor azt azonnal követte valamilyen intézkedés - lejjebb említettem, hogy az érintett kérésére törölték a konkrét természetes személyre vonatkozó adatokat.
Továbbá, mi van olyankor, ha tegyük fel, mindezeket a beírásokat egy "virtuális regény szereplőinek hosszú párbeszédjeként" értelmezzük? Elvégre az új (elektronikus) eszköz révén most már bárkinek lehetősége van egy-egy figurát választani, azt alakítgatni, éltetni, úgy ahogy ezt régen csak az írók tehették meg. Ha ez igy van, akkor, mondjuk, lehetne vitázn, sőt, akár jogi disszertációkat is írogatni arról, hogy egy-egy ismert regény szereplőinek milyen "személyiségi jogait" kellene védeni az "életükben" túrkáló zord kritikusokkal, irodalomtudósokkal, vagy végül, de nem utolsósorban, az irodalmi érettségi tételt kidolgozó diákokkal szemben? :))))))))
Már beszélgettünk is asztalos bulin..:)
Részemről nem féltem az adataim, de úgy érzem, hogy jogos igény, az, hogy védhető legyen.
Persze, meg lehet tenni sokmindent, de ha van tiltó funkció, akkor azzal nem érheti szó a ház elejét....
"Jogilag szerintem nem érdemes megközelíteni, mert úgy is azt magyaráznak be, amit akarnak."
Azért ez nem egészen így van. A demokráciában a törvények uralkodnak, nem az emberek. És hogy néha nincs ez így, az nem csak a rendszer, és nem csak a jogászok hibája.
"Vajon aki azért aggódik, hogy kutakodnak utána, talán nem "vonzza be" magához ezen félelmét, ami aztán szépen a "kívánsága" szerint be is következik ?"
Szerintem nem feltétlenül történik így. Ez a mostani gyakorlat jogellenes, és ez ellen tenni kell. Persze előfordulhat az is, hogy senki soha nem él vissza ezzel, de az ellenkezője sajnos sokkal valószínűbb.
Stimm! Az úgy van! Bizony! Engem senki se gyűjtsön össze és majd ezentúl én megmondom, hogy ki ihat engem, de lehetséges, hogy csak én iszom meg magamat és akkor mindenki (rajtam kívül) szomjan is halhat akár, hiszen ha én nem járulok hozzá, akkor mindenki másnak coki! :)))
Akár a tudtunk nélkül is összegyűjthetik a hozzászólásainkat. Bármikor kigyűjthetik a beleegyezésünk nélkül, jelentést írhatnak a személyiségünkről, megformálódik a személyiségprofilunk, aztán szépen eljuthatnak hozzánk. Én nem vagyok nagy mágus, nem értek ezekhez a dolgokhoz, de akik értenek tudják, hogy mi mindent meg lehet tudni egy ilyen névtelennek hitt nickről. Lehet, hogy én egy kicsit paranoiásan fogom fel az egészet, talán azért, mert ezt a részét a netnek nem igazán ismerem, de meggyőződésem, hogy akkor rúgnak tökön egy rossz, nem tetsző hozzászólásom miatt, amikor akarnak. Legalábbis az eszközök megvannak erre.
Jogilag szerintem nem érdemes megközelíteni, mert úgy is azt magyaráznak be, amit akarnak. Ha azt mondják, hogy ez így jogszerű és nem számít adatgyűjtésnek, akkor nem számít annak és kész! Jogilag mindent be lehet bizonyítani, csak kell egy zsák pénz és bizonyítást nyer, hogy a fehér az fekete.
Elgondolkodtató, hogy bármi pozitívum jön létre a világban, máris jön a másik oldal. És annak a hangsúlyozása, ami jissé csokkentheti a pozitív oldal áldásait.
Én tudomásul veszem, hogy itt kitárulkozom és mások is meg- (és nem ki- ) ismerhetnek. Ugyanis ezért jövök ide. Társaság, jó dumák, jó témák, közös hógolyhózás.
Vajon aki azért aggódik, hogy kutakodnak utána, talán nem "vonzza be" magához ezen félelmét, ami aztán szépen a "kívánsága" szerint be is következik ?
Az aggódás meg elriaszthatja azokat, akik viszont ezzel amúgy nem törődnének, csak jól megijednek, mikor ilyesmit olvasnak, pedig nem kellene mitől félniük.
Néha a fej homokbadugása is lehet megelőző hatású.