Keresés

Részletes keresés

CooCooFooZoo Creative Commons License 1999.12.21 0 0 52
Én is köszönöm a válaszokat, a jogi tájékoztatóval ne fáradjon, levadászom a hálóról.
dr. Mojzes Imre Creative Commons License 1999.12.21 0 1 51
Egyetértek azzal, hogy nekünk nem az első percben kell koccintanunk, de természetesen mi is fogunk koccintani, ha lejár az ügyeletünk. Munkahelyen talán dátumváltás után sem szerencsés a kimerítő koccintás, mert nem szerencsés, ha az egyébként tökéletes technika mellett nem egészen tökéletes kezelők állnak. Kovács Balázs szerint egy géptől ugyanis csak annyit lehet elvárni, amennyit a kezelőjétől.

A dátumváltás nem ér véget január 1-el, a kormányzati cselekvési program több olyan feladatot tartalmaz, amely a projekt kiértékelését írja elő. Erről egy nemzetközi konferenciát is rendezünk. Egyébként folytatom az informatika társadalmi hatásával foglalkozó kutatómunkámat, az egyetemi oktatást (mikroelektronikát, fotonikát és iparjogvédelmet tanítok a BME-n.).

Köszönöm az érdeklődést!

Törölt nick Creative Commons License 1999.12.21 0 0 50
Pillanat! Az egyetem - amit éppen most intergrálnak be egy másikba január 1-i!! dátummal - rektora vagy a szervezeti egység vezetője (azaz a tanszékvezető)? Merrt ha a rektor, akkor mi van, ha a fenti integrációs eset miatt dec 31. éjfélkor van a váltás? Ki a felelős a régi vagy az új?? Vagy SENKI?
Előzmény: dr. Mojzes Imre (46)
Solt Creative Commons License 1999.12.21 0 0 49
Köszönöm a válaszokat. Minden korrekt és hasznos volt.
Előzmény: Takács Viktor (48)
Takács Viktor Creative Commons License 1999.12.21 0 0 48
Lejárt a kormánybiztos ideje, megköszönöm, hogy elfogadta meghívásunkat.

Utolsó kérdésünk: Ön mikor fog koccintani?

Ezt egyes számítástechnikai cégek szervízcsapatai csak január 15-én tehetik meg...

garage Creative Commons License 1999.12.21 0 0 47
Tisztelt Mójzes Úr!
Most értem haza, csak annyit szeretnék kérdezni, ha még nem tették meg, hogy Ön a dátumváltás után mit fog csinálni?
Köszönettel.
dr. Mojzes Imre Creative Commons License 1999.12.21 0 0 46
B. J.:

Tájékoztatási eszközeink közül az egyik a honlap. Hivatalom költözése miatt ennek frissítése esetenként elmarad az elvárhatótól. Én nem tudom, hogy melyik részén nézte az októberi dátumot, ez feltehetően a sajtófigyelés lehetett, amit a megjelent közlemények nagy száma miatt nem folytatunk tovább.

szakall:

Az illetékes egység felelős vezetői felelősek a dátumváltásért, e tekintetben semmiben sem különböznek a többi intézménytől.

Lórugás:

Egyetlen szerv, vagy szervezet sincs abban a helyzetben, hogy programsoronként ellenőrizze az általa felügyelt szervezet működését, mint ahogy az adóhivatal is bevallás alapján fogadja el az adót, egész addig, amíg újabb információ fel nem merül. A vezetők felelőssége a felkészülés és ennek saját ellenőrzése is.

pintera:

Azt hiszem, 100 éves telefonszámlát nem fog kapni. Kérjük viszont, a tisztelt ügyfeleket, hogy lehetőleg ne az első percben próbáljanak meggyőződni valamennyi szolgáltatás működéséről, mert ez önmagában is tönkreteheti, túlterhelheti a szolgáltatókat.

CooCooFooZoo:

A felelősség kérdését részletesen taglalja a múlt pénteken megjelent jogi kiadványunk, címére szívesen küldünk önnek egy példányt díjtalanul.

dr. Mojzes Imre Creative Commons License 1999.12.21 0 0 45
A tájékoztatás kiemelt szerepet kapott a projektben.Néhány adat: 1,2 millió levelet írtunk a három kamara tagjainak, körülbelül 4 millió levelet postáztunk a telefonszámlákkal együtt. Október közepe óta zajló filmekben valamennyi szolgáltató beszámolt a felkészülésről, rajzfilmet készítettüünk, amelyet többek között 42 kábelelevíziós társaság vett át terjesztésre. A pénzintézetek 1,2 millió példányszámban nyomtattak tájékoztató füzetecskét és számlakivonatokon rendszeres tájékoztatást adnak. 65 ezer példányban nyomtattunk tájékoztató füzetet, amely CD-át is tartalmazott, ezt zömében kisvállalkozóknak postáztuk. Külön tájékoztató füzetet (50 ezer példány) készítettünk a postai dolgozók számára. A Magyar Közlöny mellékleteként 65 ezer példányban jelenik meg tájékoztatónk. Több napilap rendszeres rovatban számol be a felkészülésről, az Axel_Springer 11 vidéki lapban rendszeres rovatot működtet szeptember óta... és sorolhatnánk tovább.

Új-Zélandot figyeljük, ez része a központ munkájának, műszakilag kizártnak tartom, hogy a csapból szennyvíz folyjon.

Megteremtettük a jogi és műszaki feltételeit annak, hogy a megfelelő döntéseket meghozzam és végrehajtassam. Erről 1999 november 23-án döntött a kormány.

Előzmény: CooCooFooZoo (26)
CooCooFooZoo Creative Commons License 1999.12.21 0 0 44
Újabb remek kérdés jutott eszembe: feltéve, de meg nem engedve, hogy egy beteg egy elégtelenül működő kórházi berendezés Y2K hibája miatt életét veszti, akkor kié a felelősség?
dr. Mojzes Imre Creative Commons License 1999.12.21 0 0 43
A kormányzati koordinációs és információs központ nem harcálláspont, hanem munkahely. Kialakításának helyszínét közbeszerzési eljárás keretében választottuk ki, nagy hangsúlyt helyezve arra, hogy folyamatos tájékoztatást tudjunk adni belföldi és külföldi érdeklődőknek, helyszíne Budapest, XIII. kerület, Lehel út 33-35. Lehetett volna természetesen zöldmezős beruházással is hasonló központot létrehozni, azonban támaszkodni kívántunk a meglévő szakértelemre infratsruktúrára. Az ilyen központ kialakítása nemzetközi standard, az ENSZ keretében e központok folyamatos adatcserében állnak egymással.

Folyamatos televízióközvetítés és feltehetően, ennek internetes változata is megvalósításra kerül, figyelje az adókat.

magyar tarka nagy barom Creative Commons License 1999.12.21 0 0 42
Az azért megnyugtató, hogy a kormány Y2K biztos. :-D
Takács Viktor Creative Commons License 1999.12.21 0 0 41
Solt kérdezi: A Petőfin terveznek olyan műsort, amely a választások közvetítésével kapcsolatosan a kritikus időpont környékén tudósít a stratégiai és a "kis színes" informatikai központok helyzetéről?

Ezt én megoldom: Hol lesz az a bizonyos harcálláspont Szilveszterkor?

dr. Mojzes Imre Creative Commons License 1999.12.21 0 0 40
Soltnak:

1. kérdésre:

Sokféle felmérés és becslés született arra vonatkozóan, hogy mibe kerül ez a világnak. Azt hiszem, ezeknek a becsléseknek kevés befolyásoló erejük van, hiszen mindenki adott problémáját oldja meg a rendelkezésére álló eszközökkel. Ez nem a becsléstől függ, hanem az illető lehetőségeitől.

A helyreigazitáson munkálkodunk, ehhez azt hiszem nincs szükség hatóságra. A bemutatott jelenség egy kellően be nem vizsgált egyáltalán nem dokumentált ötletszerűség, ami nem oldja meg a problémát, sem részleteiben, sem általánosan. A probléma jelentkezik olyan eszközökben is, amiken egyáltalán nincs megnyomható gomb.

Előzmény: Solt (18)
Varázsos Barát Creative Commons License 1999.12.21 0 0 39
Örülök, hogy legalább Öntől nem hallunk olyat, hogy jövőre új évezred kezdődik, de miért mondja azt, hogy "szerintem"? Ez nem vélekedés, hanem ténykérdés, hogy új évezredbe csak 2001-ben lépünk. Sajnos, a kábítás a médiában olyan szinten folyik ezzel kapcsolatban, hogy itt lentebb is elhangzott (HIRtelentől) olyasmi, ami mintha szintén új évezredet emlegetne a jövő évvel kapcsolatban. Ha már ezen a téren is dézsából zúdítja ránk az ostobaságot a sajtó, akkor igenis fel kellene lépni az ilyen biopontévés kontárok ellen is, legalább egy ugyanolyan nézettségű időpontban elhangzó helyesbítéssel!
Előzmény: dr. Mojzes Imre (20)
dr. Mojzes Imre Creative Commons License 1999.12.21 0 0 38
Jellemnek:

Magam előbb kezdtem foglalkozni az informatika társadalmi hatásaival, mint az évszámkezeléssel. Szakdolgozat keretében vizsgáltam meg, hogy alkothatnak e privilégizált csoportot a társadalomban az internet használók. A válaszom az volt, hogy igen. A kormányzati informatika igen széles terület, de nem tudok olyan részét megnevezni, amellyel ne kellene foglalkozni. Vannak viszont olyan részei, amelyekre most nem futja. A kormányzat tevékenységének megítélésebn igen fontos az informatika. Vannak pozitív példák, lásd okmányprojekt, telekkönyv, sikeres szavazások és ezek adatfeldolgozása.

berczy:

Az otthoni gépek természetesen szintén érintve lehetnek, ezek ellenőrzésére a Kürt Rendszerház Rt. közbeszerzési eljárás keretében egy általunk fizetett, de a felhasználóknak díjtalan szolgáltatást nyújt december 31-ig. Kérem, használja.

pintera Creative Commons License 1999.12.21 0 0 37
Tisztelt uram!
Hallottam egy érdekes és mulatságos feltételezést, nem tudom igaz e:
Igy szólt: Ha valaki dec.31-én éjfél előtt telefonbeszélgetést kezdeményez, és az átlóg az új évbe, lehetséges, hogy 100 éves tarifát fog fizetni. gondolom ez igy nem igaz, de lehetnek ebből adódó problémák?
p
dr. Mojzes Imre Creative Commons License 1999.12.21 0 0 36
Kórházban lenni soha nem szerencsés. Anglia volt az első ország, aki egy módszertani körlevélben azt javasolta az orvosoknak - hangsúlyozom, javasolta -, hogy a jelzett időszakban ne végezzenek tervezhető műtéteket. Hasonló levél kiadására nálunk is sor került november elején. Az egészségüggyel kiemelten foglalkoztunk, májusban felmértük azokat a műszereket, amelyek átállítása szükséges volt. Megerősített ügyeletet látnak el a kórházak, a mentőszolgálat és a tisztiorvosi szolgálat is. A lélegeztető berendezések ellenőrzése megtörtént, de erre egyébként rendelkezésre állnak hagyományos eszközök is.
Lórugás Creative Commons License 1999.12.21 0 0 35
T. Kormánybiztos Úr !

Szeretnék egy pillanatra kitérni a hivatalos vélemény szerint is a legfelkészültebbnek számító pénzügyi szférára, ill. felügyelő hatóságunk (ÁPTF) nevetséges szerepére: ahelyett, hogy ténylegesen megvizsgálták volna az érintett intézmények felkészültségét, ellenőrizhetetlen nyilatkozatok kitöltését és teljesíthetetlen feltételek betartását írták elő, vélhetően azzal a jeligével, hogy ha mégis baj lesz, be tudják bizonyítani, hogy szándékosan félrevezették őket, így őket (ti. a felügyeletet) semmiféle felelősség sem terheli.

Mennyire követte figyelemmel eztt a folyamatot, és mit gondol róla?

Tisztelettel: Lórugás

Takács Viktor Creative Commons License 1999.12.21 0 0 34
KÁGÉ megjegyzése: Azért nem szeretném a szilvesztert kórházban tölteni Mo-on. Nagy Brittaniában elköltöttek pár milliárd fontot az egészségügy felkészítésére, és most ott tartanak, hogy párszor tíz halálesetnél többre nem számítanak. Nálunk (igaz, hogy régebbiek a műszerek) ezzel nem foglalkozott senki. Szar ügy ám, ha egy művese gép nem megy...
Törölt nick Creative Commons License 1999.12.21 -1 0 33
Kormánybiztos!

Az egyetemek informatikai felülvizsgálatát kinek kell(ett) volna megcsinálni?

dr. Mojzes Imre Creative Commons License 1999.12.21 0 0 32
Nincs szükség arra, hogy az utcasarkon nyomtasson számlaegyenleget, ezt a bankok megteszik maguktól és azt ki is postázzák ügyfeleiknek. Egyébként hasznos dolog megőrizni a dokumentumokat, általában is.

Szerintem a pénz a bankban dolgozik, a szalmazsákban csak rejtőzködik. Gondolom, jobb ha dolgozik. Felméréseink azt mutatják, hogy tömeges pénzkivétellel nem kell számolni, bár, ennek a lehetőségére is felkészültek a bankok, hasonlóan a külföldi pénzintézetekhez.

Takács Viktor Creative Commons License 1999.12.21 0 0 31
Megfelelő óvintézkedés-e, ha valaki 30-án nyomtat magának egy aktuális egyenleget, egy mondjuk euronetes bankautomatából?

Egyes vélemények szerint az Y2K nagy veszélye lehet, ha az emberek tömegesen veszik ki a pénzüket a bankokból?

dr. Mojzes Imre Creative Commons License 1999.12.21 0 0 30
Az ÁPTF és a Bankszövetség tájékoztatása szerint valamennyi pénzintézet sikerrel zárta Y2K projektjét. Több integrációs teszt is történt, ezekről a sajtó is beszámolt. Azt hiszem, itt is nagyon fontos a tényszerű világos tájékoztatás.

Szilveszterkor nem fogok kártyát használni, mert nem lesz módom pénzt költeni, dolgozni fogok.

Elfogadott nemzetközi gyakorlat szerint az Y2K probléma megoldása elsőbbséget élvez a fejlesztésekkel szemben. Ki meddig érvényesíti ezt az elsőbbséget, saját felelős döntésétől függ. Az adatmentés szintén elfogadott gyakorlat, egyik nagy eredmény az y2k projekteknek, hogy ráirányította a figyelmet erre a nagyon fontos kérdésre.

Solt Creative Commons License 1999.12.21 0 0 29
a választások közvetítésével kapcsolatosan = a választások közvetítéséhez hasonlatosan

Mindig akkor kérdezősködnek a kolleginák, amikor on-line vagyok :-)

Előzmény: Solt (24)
B.J. Creative Commons License 1999.12.21 0 0 28
A kormányzati dátumváltási honlapon (www.y2k.gov.hu) a felkészültségi mutatók jelenleg is az október végi állapotot mutatják. Az egyes ágazatoknál a "Teljes befejezésnél" 60-90 %-os értékek szerepelnek. Nem kevés ez egy kicsit?
Egyátalán mit jelent egy ország esetében a felkészültség? Hogyan lehet értelmezni és a való életre lefordítani ezeket az adatokat?
Takács Viktor Creative Commons License 1999.12.21 0 0 27
qartya írta: csak egy gyors komment a teszteléssel: lesz október elején egy GIRO teszt, majd január 2-án is, ha valaki megbukik azon, nem biztos hogy kinyithat január 4-én (jogi kérdések is vannak ezzel kapcsolatban...) Az ATM tesztelés is része volt a bankok y2k felkészülésének, nemtom mit értesz atm megborulás alatt, a legtöbb atm-et a euronet működteti, minden bank tesztelt velük is. Egyedül a kártyaauthorizációval lehetnek gondok, emiatt egy kártyás ITs sem nagyon mehet szabadságra dec31-től szerintem egyik bankban sem...

Kérdésem: volt-e olyan cég, amelyik megbukott ezen a zsiro teszten?

Ön fog-e bankautomatát használni szilveszterkor?

CooCooFooZoo Creative Commons License 1999.12.21 0 0 26
Tisztelt kormánybiztos úr!

Ha megengedi, többet is kérdeznék -- bizonyos szempontból az Önök hibája is, hogy tele vagyok kételyekkel, mert igen szegényes a rendelkezésre álló info :-)))

Tehát először is: tervezik-e, hogy megerősítik valahogy a stratégiai fontosságú szolgáltatók felkészültségével kapcsolatos kommunikációt? Magyarországon külön vadászni kell az efféle információra, pl. a villamosenergia-ellátók ilyen értelmű nyilatkozatai még a y2k.gov.hu-ról sem érhetők egy egyetlen kattintással -- nem is beszélve az offline milliókról, akik jórészt csak a TV2 kézrátétes biosgyógyítójához hasonló marhaságokat kapnak.

Másodszor: tagja-e Magyarország valamilyen hivatalos, nemzetközi információcsere-központnak? Gondolok itt az időeltolódásból adódó pár órányi előny kihasználására, hiszen Új Zélandon már a mi időnk szerint délben átesnek a dátumváltáson. Azt már tudom, hogy Önök sok TV és rádióadást figyelni fognak (én is), de speciális, konkrét alkalmazásokhoz vagy rendszerekhez kapcsolódó hír azokban nem lesz. Konkrétan: a TV-ből megtudható, hogy Új Zélandon pl. szennyvíz folyik a csapokból, de az nem, hogy ezt milyen rendszer milyen verziójának milyen hibája okozza. Márpedig ez lenne a korai riasztás lényege.

Végül: van-e az országnak külön erre a helyzetre kidolgozott intézkedési terve, vagy minden helyzetben a Kormányzati Irányítóközpont fog rögtönözni? Tényleg: milyen erőforrásokat tud megmozgatni a KI? Pénzt, élelmiszert, vizet, katonákat, járműveket? Kiépültek a kommunikációs vonalak? Elfogadnak majd utasítást Önöktől pl. az ügyeletes rendőrtisztek, vagy a megszokott hosszabb időbe telik, amíg a parancs végigjárja a szolgálati utat?

Válaszait előre is köszönöm.

CCFZ

dr. Mojzes Imre Creative Commons License 1999.12.21 0 0 25
A távközlési szervezetek anno domini 2000 projektje az egyik legjobban szervezett projekt volt, én úgy gondolom, hogy az eredménye egyértelműen igazolni fogja a ráfordításokat.
Solt Creative Commons License 1999.12.21 0 0 24
"a szükségadó azt jelenti, hogy egyéb normál műsorszolgáltatás mellett itt lehet beolvasni a híreket. Ennek komoly jogi szabályozása van, éppen ezért volt fontos, hogy ezt közzétegyük."

A Petőfin terveznek olyan műsort, amely a választások közvetítésével kapcsolatosan a kritikus időpont környékén tudósít a stratégiai és a "kis színes" informatikai központok helyzetéről?

Előzmény: dr. Mojzes Imre (15)
Takács Viktor Creative Commons License 1999.12.21 0 0 23
Olvasom a hivatalos oldalt: „A MATÁV garanciát vállal, hogy a 2000. év dátumkezelési problémáinak megoldása érdekében mindent megtesz, ami az adott helyzetben elvárható.”
Nem hangzik túl megnyugtatóan...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!