Keresés

Részletes keresés

Rigónéni Creative Commons License 2014.04.29 0 0 9270

Lehet, hogy vissza kell adni a babát? Az első hat hét érzelmi viharai, mikor az örökbeadó anya még meggondolhatja magát. Beszámoló egy örökbefogadótól. 
http://orokbe.hu/2014/04/29/az-elso-hat-het/

Rigónéni Creative Commons License 2014.04.26 0 0 9269

Az új rendszerben egy évig van utánkövetés (két alkalom), de utána persze mindenki mehet, ahova akar. 

Előzmény: Cichorium intybus (9268)
Cichorium intybus Creative Commons License 2014.04.25 0 0 9268

Köszi, tulajdonképpen ezt is láttam, de még most sem értem, mihez képest, talán a Vasedényhez. Mert mit jelent az, hogy itt fog élni. Meddig? És mi van, ha az ember gondol egyet, és költözik? Ejnye, ejnye, kedves bürokraták, nincs ez kellőképpen agyonbonyolítva... Mindegy, megírtam nekik, mire számíthatnak. Köszi még egyszer!

Előzmény: Rigónéni (9267)
Rigónéni Creative Commons License 2014.04.25 0 0 9267

Ez frissebb: 

http://www.kormany.hu/hu/gyik/tajekoztato-az-orokbefogadas-felteteleirol

Az számít, hogy hol fog élni a gyerek utána, ha Magyarországon, akkor belföldi az örökbefogadás.

Ha magyar szülők külföldre vinnék, akkor meg külföldi. 

Előzmény: Cichorium intybus (9266)
Cichorium intybus Creative Commons License 2014.04.25 0 0 9266

Köszi, közben rákerestem a törvényre, és láttam a lehetséges országok listáját, USA, úgyhogy benne vannak. Azt viszont nem találtam, hogy az itt élő külföldiek a magyarokkal együtt futnának, sőt, épp az ellenkezőjét olvastam ki az egyik tájékoztatóból:

 

Külföldi örökbefogadó személynek számít:

  • az a külföldi, aki külföldön lakik, és magyar gyermeket kíván örökbe fogadni,
  • az a külföldi, aki Magyarországon lakik, és magyar és magyar gyermeket kíván örökbe fogadni,
  • a házaspár egyik tagja külföldi, és a házaspár mindkét tagja magyar gyermeket kíván örökbe fogadni.

Innen van: http://www.mfa.gov.hu/kulkepviselet/US/hu/Konzuliinfo/orokbefogadas.htm Bár a többi infó eléggé elavultnak látszik, úgyhogy lehet, hogy mrá ez sem érvényes.

 

Nem ismerem őket, csak egy ismerősöm ismerősének ismerősei, és mindenki azt hiszi, hogy ha valaki maga már fogadott örökbe, akkor minimum a kisujjában van az egész ügymenet, ismer mindent és mindenkit, ezért nyaggatnak engem.

Előzmény: Rigónéni (9265)
Rigónéni Creative Commons License 2014.04.25 0 0 9265

Magyarországon élnek, vagy külföldön él ez a külföldi házaspár.

 

Ha itt élnek, akkor a Tegyesznél kell jelentkezni, a magyarokkal együtt futnak.

 

Ha külföldön, akkor az is kérdés, hol élnek? 

Előzmény: Cichorium intybus (9264)
Cichorium intybus Creative Commons License 2014.04.24 0 0 9264

Rigónéni, vagy valaki, aki kompetens választ tud adni: mik az esélyei Magyarországon egy külföldi házaspárnak az örökbefogadásra? Én kapásból annyit mondanék: ha vállalnak idősebb és roma származású és/vagy nem teljesen egészséges gyereket, akkor talán. Tévedek?

 

Nekik is a Tegyesznél kell jelentkezniük? Tanfolyam? Egyéb procedúra?

 

555dee555 Creative Commons License 2014.04.08 0 0 9263

Sziasztok!
2013 júniusától november közepéig Nigériában önkénteskedtem egy árvaházban. Nagyon a szívemhez nőtt egy fiú ikerpár, most 6 évesek. Sajnos se anyagilag, se magánéletügyileg nem állok úgy, hogy örökbe tudnám őket fogadni, de nagyon szeretnék nekik segíteni. Ha ismertek olyan megbízható, jó körülmények között élő házaspárt, akik akár őket is örökbefogadnák, szóljatok mindenképp! Köszönöm! Edina

b.bogic Creative Commons License 2014.04.07 0 0 9262

Köszönöm, erdekes volt.

Előzmény: Rigónéni (9261)
Rigónéni Creative Commons License 2014.04.05 0 0 9261
Előzmény: b.bogic (9260)
b.bogic Creative Commons License 2014.04.05 0 0 9260

Sziasztok,

köszönöm a valaszokat ismet. 

 

Habar a kerdes szemelyesen engem nem erint, kivancsi lettem, hogy fogyatekkal, betegseggel elok fogadhatnak-e orokbe? Pl hallasserult, siket, latasserult, vak, kerekesszekes, szuletesi felkarbenult, amputalt, olyan, aki egyszer mar lekuzdotte a rakot? Ha igen, ezeknel az orokbefogadasra jelentkezeseknel is kiemelt szerepe van a kornyezet altal nyujtott segitseg mennyisegenek es minosegenek? Ha egy fogyatekossaggal elo ember jelentkezik örökbefogadasra, akkor megvizsgalja ot egy gyogytornasz, gyogypedagogus (vagy az erre a vizsgalatra alkalmas szakember) is, hogy fizikailag, hogyan tudja kivitelezni a  gyereknevelest?

 

udv, Bogi

Rigónéni Creative Commons License 2014.04.03 0 0 9259
Rigónéni Creative Commons License 2014.04.02 0 0 9258

A munkát nem tudom. Szerintem az a lényeg, hogy lássák, el tudod tartani. 

Az nem gond, ha anyáddal laksz, sőt, inkább előny: van segítség, van kire hagyni a gyereket, ha elmész patikába stb.

 

Előzmény: b.bogic (9256)
Victoire Creative Commons License 2014.04.02 0 0 9257

Komolyan ilyet mondott a Tegyeszes ügyintézőtök? Hogy az az egyik célja az utánkövetésnek, a hogy gyerekek tisztában legyenek azzal, hogy örökbe fogadták Őket? Ha ez így van, akkor ebben az országban nagyon nagy baj van. És ezt most a legkomolyabban mondom. Mert az örökbefogadás lezárásával minden szempontból az én gyerkem lesz. Én döntöm el, hogy milyen értékrendet adok neki, mit mondok el, és mit nem. Senki, de senki nem kötelezhet arra, hogy elmondjam neki, hogy örökbefogadtuk (még akkor sem, ha jelenleg ez a pszichológiai AJÁNLÁS), és arra sem, hogy ha úgy döntök, hogy elmondom neki, akkor mikor és hogyan tegyem ezt.

Ennek az egész utánkövetésnek egyébként semmilyen szempontból semmi értelme nincs. Állandóan azzal jönnek, hogy Magyarországon a védőnői hálózat ilyen-olyan szuper és mennyivel átfogóbb, mint bárhol máshol. A védőnőnek pont az az egyik feladata, hogy ha az örökbefogadás után kérdésem, problémám van, mint ahogy lehetne akkor is, ha én szülöm azt a gyereket, akkor hozzá fordulhatok. És ha ő személyesen nem tud segíteni, akkor tovább tud küldeni oda, ahol tudnak. (A mi védőnőnk remek, eddig minden tanácsa jónak bizonyult.)

Előzmény: hókifli (9252)
b.bogic Creative Commons License 2014.04.02 0 0 9256

Sziasztok, 

 

köszönöm a gyors valaszokat! 

 

A munkaszerzodes kapcsan olyan kerdesek merultek fel bennem, hogy jobban preferaljak-e, aki egy muszakban, nappal dolgozik, es azt akinek, allando szerzodese van?

 

Jelenleg kulfoldon elek, az orokbefogadas idejere hazakoltoznek. Emiatt szeretnem tudni, hogy milyen munkat keressek. A terv, hogy visszakoltozom a gyerekkel ide.

 

Valamint egy egyedulallonak mindenkeppen egyedul kell-e elnie? Arra gondolok, ha a szulovarosomban kapok munkat, valoszinuleg az edesanyammal elnek. A lakas 100nm, osszkomfortos, stb. Tehat elfernenk...

 

Ezekrol esetleg lenne informaciotok?

 

Köszönöm, Bogi

hókifli Creative Commons License 2014.04.02 0 0 9255

Ó, de gyors voltál! :-)

Köszönöm a választ!

Elgondolkodtató, hogy van-e olyan, aki ezt önként kéri-e? És mi lehet erre az oka?

Hiszen elvileg, a gyámügy, a tegyesz bármikor készen áll arra, hogy ha valami felmerült gond, kérdés, vagy olyan szituáció alakul ki, hogy segítség kell, akkor segítsenek. Legalábbis eddig nekünk mindenhol ezt mondták. Ha pedig megy minden a maga "tökéletes" kerékvágásába, akkor meg minek jön valami évente "zaklatni"? (jó ez a zaklatás szó elég erős, de szerintem Ti értetek engem)

 

És mi van akkor ha valaki lakhelyet vált? Be kell jelenteni? És ha tényleg, mint az előbbi kérdező is kérdezte akár országot is? Hiszen elvileg, bár nem Te szülted fizikailag, de Ő a te/ti gyereketek?

 

Hát már jó lenne, ha mi is sorra kerülnénk, aztán minden felmerülő kérdésemre megkapnám a választ.... :-)

Előzmény: Rigónéni (9254)
Rigónéni Creative Commons License 2014.04.02 -1 0 9254

Most úgy tudom, az örökbefogadás után 2 hónappal illetve egy évvel van az utánkövetés. És lehet kérni, hogy téged akár öt évig kövessenek után, ha igényed van rá. 

Előzmény: hókifli (9252)
Rigónéni Creative Commons License 2014.04.02 -1 0 9253

Szerintem (de ez csak tipp), a minimálbér duplája biztosan elég. Lehet, hogy már a minimálbér is. 

A jövedelem csak az alkalmasság feltétele, nem annak függvénye, hogy mikor kapsz gyereket. 

Előzmény: b.bogic (9250)
hókifli Creative Commons License 2014.04.02 0 0 9252

Sziasztok!

 

De jó, hogy felmerült ez a kérdés, mert pont a napokban beszélgettem erről, és nem tudtam a jó választ. Rigónéni csak egy év az után követés? Kortól függetlenül? Mert ugye megint a józan paraszti eszemmel gondolkodva ha valaki újszülött babát kap, akkor az után követésnek sok értelmét nem látom. Legalábbis az alapján amit nekünk mesélt még a "tegyeszes kapcsolattartónk".  Elmondása alapján a jogalkotók azért találták ki, hogy az örökbefogadott gyerekek tisztában legyenek azzal, hogy örökbe fogadták Őket. És időnként jön egy néni, és lehet erről vele beszélgetni. De ha tényleg csak egy év, akkor sok értelmét nem látom.

Előzmény: Rigónéni (9251)
Rigónéni Creative Commons License 2014.04.02 -1 0 9251

Szia!

Ilyen kikötésekkel egyedülállóként is sorra kerülsz 2 éven belül. Talán hamarabb is. 

Ha előre bejelented, hogy külföldre fogsz költözni a gyerekkel, akkor külföldi örökbefogadónak minősülsz, akik sokkal rosszabb feltételekkel indulnak. Persze, ha már megvan a gyerek, akkor szabadon költözhetsz, ez nem tilos. 

Rád már az egy év kötelező utánkövetés fog vonatkozni, de ez annyit jelent, hogy kétszer még valakivel kell találkozni. 

Munkaszerződés szerintem nem kell, csak jövedelemigazolás. 

 

 

Előzmény: b.bogic (9250)
b.bogic Creative Commons License 2014.04.01 0 0 9250

Sziasztok, 

 

Egyedulallo nokent szeretnek orokbe fogadni. A helyzettel kapcsolatban felmerult nehany kerdes bennem.

 

Meddig tart az orokbefogadas atlagosan? 1-2 vagy 3-4 ev, esetleg tobb? Amennyiben ´szarmazasra´ es nemre valo kikotesem nincsen, 0-4 eves, egeszseges vagy korrigalhato betegseggel elo gyermeket szeretnek. 

Milyen munkaszerzodest es fizetest preferalnak egy egyedulallonal? Amennyiben tervezem a kulfoldre koltozest, bejelentsem-e ezt a jelentkezesnel? Egyaltalan szabad-e igy orokbe fogadni? 

 

A kerdeseimmel megkerestem a Szolnok megyei gyivit, sajnos nem kaptam valaszt. Van esetleg valamelyikotoknek informacioja, hogy szemelyesen kit erdemes megkeresni ezekkel a kerdesekkel?

 

Köszönöm,

bogi

Minni11 Creative Commons License 2014.03.25 0 0 9249

Rajzoltatok a fára madárfészket? Ez tetszene a pszichológusnak..... :-)

Előzmény: bogyoro. (9248)
bogyoro. Creative Commons License 2014.03.24 0 0 9248

Szia!

 

Nekünk lassan 2 éves határozatunk van és fejér megyeiek vagyunk.

Semmi extra nem volt a pszichológusnál.

Mi Dunaújvárosban voltunk.

1-1,5 órás kötetlen beszélgetés volt,kérdezett mindenfélét.

Család,hol ismerkedtünk meg a párommal,miért ekkora babát szeretnénk,munkahely.

Nálunk nem volt teszt,mindegyikőnknek egy fát kellett rajzolni és aláírni.

Nekünk csak jó tapasztalataink vannak,szerencsére.

Ha esetleg van még kérdésed szívesen válaszolok :)

Előzmény: ossii (9220)
Rigónéni Creative Commons License 2014.03.24 -1 0 9247

Idősebb gyerek örökbefogadása: http://orokbe.hu/2014/03/24/apat-es-anyat-kert-karacsonyra

 

buggy01 Creative Commons License 2014.03.20 0 0 9246

Szia!

 

Nalunk ugy volt, hogy Tegyesz atkuldte az anyagunkat a gyamugynek, onnet zargatni kellett oket idopontert, vinni kellett jovedelem igazolast. Amikor meg volt az orokbefogadas, vagyis a kihelyezo hatarozat ahhoz is kellett jovedelem igazolas. Ez Pest megye volt.

Előzmény: Mamaszív (9245)
Mamaszív Creative Commons License 2014.03.20 0 0 9245

Kedves Fórumozók!

 

Sikeresen túl vagyunk a környezettanulmányon és a pszichológusi vizsgálaton. Áprilisban indul a tanfolyamunk. Kicsit tényleg nehézkes most az ügyintézés a fővárosi Tegyesznél, mert az átszervezés miatt sokan új ügyintézőt kaptunk.

Szeretnék még két dolgot megkérdezni Tőletek:

 

* A Tegyesz iratismertetés után a Gyámügy kb. mennyi idővel később hozza meg a Határozatot?

* Mikor kér pontosan jövedelemigazolást a Gyámügy - amikor megkapja a Tegyesz papírokat vagy amikor már konkrét örökbefogadás van, vagy esetleg mindkétszer?

 

A férjem ugyanis saját cégben osztalékágon vesz ki jövedelmet és a tavalyi év sajna, elég gyatra volt. Azt a tanácsot kaptuk, hogy legalább minimálbérre jelentsük be alkalmazottként, és akkor  jó lenne tudni, hogy ez mikortól történjen.

Előre is köszönöm a segítségeteket!

bea10 Creative Commons License 2014.03.18 0 0 9244

Mi itt élünk Magyarországon az anyuka kint Angliában.Igen tudom ,hogy a Központi hatóság intézi a Nemzetközi örökbefogadásokat,de nagyon bonyolult a dolog.

Az zavar a legjobban, hogy ha esetleg sikerülne a dolog, akkor meddig kell kint maradnunk.Mert ez nem olyan mint itthon, hogy este hazamegyünk és várjuk a papírokat.Ott  kell intézni a gyereknek az útlevelet stb.....és kiindulva a magyar hivatalokból, nem tudom az angolok mennyire rugalmasak

Rigónéni Creative Commons License 2014.03.17 -1 0 9243

Hol él? És ti? 

Előzmény: bea10 (9239)
Victoire Creative Commons License 2014.03.16 0 0 9242

Egy biztos, tegnap óta ilyen típusú, nyílt örökbefogadást már csak valamilyen civil szervezeten keresztül (vagy esetleg még a TEGYESZEN keresztül) lehet intézni. A nemzetközi vonatkozás még jobban megbonyolítja a dolgot. Mindenesetre ha valamit kiderítesz, írd majd meg itt, hátha másnak is hasznos lehet az infó.

Előzmény: bea10 (9241)
bea10 Creative Commons License 2014.03.16 0 0 9241

Köszönöm.Holnap telefonálok párat és érdeklődöm.

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!