Itt vannak jó ötletek egy valag pénzért, persze itthon üres autót kell venni, és belezárni egy asztalost s addig nem jöhet ki még kész nincs.
www.bavariacamp.de
Tgk-ból szgk-ra alakításban van némi tapasztalatom, mivel csak előrenéző ülések lehetnek szgk-ban. Ezzel szemben én a defender hátsó keresztben egymásnak oldalt szembenéző kétsor padjával állítottam be a kff-hez. Hát volt egy kis anyázás, de az érveim megpuhították őket. Átalkítási eng. csak 10000 pénz, nem is volt sok, macera sem volt,
Szeretnék hozni kb. 10.000 EU-ért egy lakóautót (ami magától megy, zuhany is van benne 4 főnek).
Hogyan érdemes hazahozni?
Kell utána reg. díjat fizetni?
Nem lehet teherautónak behozni :-)
Tudja valaki, hogy milyen feltételekkel lehet kintről lakókocsit behozni? 1100 EUR-ért lenne egy 1963-as Eriba Puck lakókocsi, de nem merem megvenni. Nem tudom, hogy ilyen öreg dolgot be lehet-e hozni az országba, mekkora vámmal, stb. Ha valaki tud valamit, legyen szíves ossza meg velem. Előre is köszi.
A mobile.de oldalon elég ígéretes gépek vannak a hazaihoz képest akár féláron.Hozott valaki így be lakóautót?Vagy venni itthon egy platos Ducatot és hozni kintről fillérekért felépítményt?
Láttam már ilyen Jokert és nekem bejött. Végülis standard Westfalia a kocka buszból kialakítva.
Az 1.6-os diesel motorról jót eddig még csak a fogyasztásával kapcsolatban hallottam. Ereje nem sok lehet.
2 milláért viszont sokallom. 1-ért már nem.
Egyébként pl. a horvátoknál a kisbusz külön kategória az autópályán. A lakókocsi + szgk -val van egy árban (15 Kuna helyett 20, 25 helyett 37).
Szerintetek megéri? Ajánlatot kaptam, de nekem kicsinek tűnik az az 1,6os dízel. Vezettem Golfban ilyet, de csúnyán széttört a motor 250e körül.
VW WESTFALIA JOKER (nem átépített tanszporter, és nem hőszigetelés nélküli tunningműhelyben kialakított California!
4 férőhelyes kisfogyasztású 1600ccm diesel gyári kivitelű garázsban tartott sértetlen, lakóbusz. Normál garázsban elfér, de nyitott tetővel kényelmes állómagasság van benne. Hőszigetelt karosszéria, forgó pilótaülések, asztal, állófűtés, 12V/ 220V/ áramellátás (érintésvédelemmel), gáz hűtőszekrény, gázfőző, mosogató, vonóhorog (1800kg ráfutófékes utánfutót vontathat), hatalmas elősátor, dupla akku, 55L. édesvíz, 35L. szennyvíztartály, surf és kajaktartó stb.
Gyártva:1985. augusztus 07. Vizsga: 2004. márc. 5 személyre, személyautóként, nyitva 4 ágy (felnőtt). Természetesen minden papír rendben, így a kötelező is. Rendszeresen
szervizelt, minden a megfelelő időben cserélt eredeti, nem felújított alkatrésszel! Minden extra benne, eredeti fényezés, sértetlen, garázsban tartott,170.000Km, csak ny. és é. európai utazó nyaralásokra használtam évente egyszer, 5 sebességes, országúton 7L, városban 9-9.5L, autópályán személyautótarifa automatikusan, máshol kisebb, de fizető helyen pl. komp forgalmi felmutatása mellett.
ir.á. 2mill.
És te hiszel a szerelődnek? Ahány hirdetés csak van a haszonexpresszben, 150e km fölé ritkán megy 10 éves kisbusz, szóval nem futnak azok félmilliót ;-))))
Elég gáz, hogy magyar hirdetésből képtelenség valós adatokkal rendelkező alapot venni, kint 150e beleugrik 3 év alatt a gépbe, itthon meg a szervizkönyvet is meghamisítják.
Hali!Kizsbusz!Komolyan gondolod hogy egy 34 éves autóra ráköltesz százezreket és az valaha üzembiztos lakóautó lesz?Nekem az autószerelőm azt mondta hogy már egy 8-10éves kisbuszban is legalább félmillió km van, el ne higgyem hogy kevesebb, és felejtsem el, pedig egy 10 éves T4-es vagy Tranzit még igencsak 2mió Ft körül van, nem pedig 200.000Ft.Tavaly nyáron egy 10 éves géppel voltam nyaralni, de egy fél kocsiravaló alkatrészt vittem magammal, és gondolni sem mertem arra hogy nehogy olyasmi romoljon el ami nincs nálam.Üdv Clark
Igazándiból mi a VW oldalról jöttünk össze. A "klán" tagjainak kivétel nélkül Transporter lakóbusza van (gyári vagy átalakított). Bár mondjuk szerintem senki sem zárkózna el egy kakukktojás autótól (sőt már van is: egy Leyland).
Mondjuk elég sok VW (főleg bogár) találkozóra járunk ami más számára nem lehet érdekes...
más
Egy ismerősöm írta:
"...Hódmezővásárhelyen, egy használtautótelep sarkában áll egy sárga, emelt tetős lakóbusz (nyugi, AZS, a tiéd magasabb!).Nézzük meg! felkiáltással padlófék, körbejár, papír nemtetsz, gyanús: '77-es évjárat írva egy alsóindexes
buszhoz, aminek hátul kis lámpái vannak, a felnije 5x205-ös lyukosztású? Ennek '72 előttinek kellene lenni! Ezért is kértem KIZS segítségét, de otthon az alváz- és motorszám alapján én is'69-esre tippeltem.(Forgalmiban gyártási év 1968, de ezt csak ma láttam)...
...Oldalnézetből csak az ajtókon és a tolóajtón (ill. vele szemben) van ablak, 3. oldalablak nincs. Elöl pótkerék kitéve, diagonál gumival, rozsdásodó dísztárcsával. Hátul kerékpártartó.
A belseje: elöl 2 ülés van, közötte hátra lehet menni. A szélvédő fölött, keresztben polc. Hátul az ülések ágynak vannak alakítva, összecsukva nem tudom, milyen elrendezésűek: 2 sorban vagy L-alakban. Egyáltalán van ilyen? Van benne hűtőszekrény, mosogató( a víz pozitív értelemben
folyik), gázpalack +4 db le/kinyitható ajtajú szekrényt számoltam össze fent, a bal oldalon és hátul.A magasított tető tetején(értitek, ugye?) van egy kis kitolható tetőablak. A buszt Ausztriából hozták be x éve.Műszakija lejárt, de a rendszám+forgalmi megvan+láttam egy '98-as évjáratú eredetiségvizsgálat papírját, ahol "A" minősítést kapott. Motor: H158183X. Szerintem is 1500 cm3-es, de a forgalmiban 1584 cm3 van írva. Hoztak 1 akkumlátort, és bár benzin szinte nincs a buszban, de pöccre beindult, majd 3-4 másodperc múlva leállt. Ezt még kétszer megcsinálták.A kereskedő szerint járóképes a gép, de a fékeket meg kell nézni, mert hónapok óta áll az autó.
Az alját nem tudtam megnézni, a tetőn látszik valami javítás nyoma. Az első szélvédő alatt keresztben csúnya rozsdásodás, de szerintem nem reménytelen, figyelembe véve a busz korát és azt, hogy garázst mostanában nem látott, szerintem nem meglepő..."
A busz kiírt ára 350, a kereskedő saját bevallása szerint 300-ért vihető.
Ezt a buszt egyébként több, mint egy éve én is láttam ugyan abban a kereskedésben, mikor arra kolbászoltam éppen. Szóltam is a többieknek, mire valaki mondta, hogy egy éve látta már ő is. Tehát már több mint két éve ott áll a kereskedőnél. Szerintem, ha valaki lerak 200-at az asztalra, akkor azonnal viheti.
Rákölt az ember még ~300-at és olyan csili-vili lakóbusza lesz, hogy fütyül. Vagy rákölt még ~100-at és nem lesz csili-vili, de múszakilag megbízható stabil gép lesz belőle.
Ahogy nézegettem a lakóautó bérlési árakat, hát eléggé ördögi kör, mert ugyan nem olcsó, és ha valaki magának szeretne átalakítani egyet, akkor legalább kb. 5 évig elkötelezetten "kell járnia" a világot hogy anyagilag érdemes legyen és behozza nagyjából az árát.
Enyi lóvéból pedig egy átlagos szállodában is el lehet tölteni évi egy hetet lazán.
(a bérlés nagyságrendileg 30 e HUF/nap, szezontól és típustól függően)
O.k, a sajátosságok persze nem ugyanazok, és teljesen másról szól a kettő, de akkoris...:o/////
"750 kg felett milyen különbözeti vizsga kell a vontatáshoz?"
Semmilyen. E kategória kell.
"Nekem van nehézpótra, akkor nekem nem kell?"
Nem.
"ráfutófékes mindegyik?"
Általában igen. Létezik átmenőfékes is, de olyat én még csak könyvben láttam. Biztos nincs túl nagy kereslet rá, mert mi a fenének venne valaki átmenőfékest, ha a ráfutófékest is vehet? Kevesebb macerával jár.
Írtad, hogy rengeteg ismerősöd alakított át kisbuszt. Nincs véletlen valami titkos szervezete a lakóbuszosok klánjának?:-)
Csak úgy tapasztalatcsere céljából, stb.
Hali!Konkrét tapasztalatok:Két éve vizsgáztattam egy 2 szem kistehert 8 személyes személyautóra.Igen macerás volt én is csak azért vettem meg mivel egy bő 100EFt-ot spóroltam meg az átalakítással,ennyivel drágább lett volna a gyári személy kisbusz.Utólag sok lett a macera de a Bonus11-es biztosítás minden évben kárpótol ami teherre csak A0 lehetett volna.
TÉNY:a KPM ügyintézője személyesen mondta nekem, hogy annyi ülést szedek ki a 8-9 személyes kisbuszból amennyit akarok és amikor akarok.A berakás hivatalos oldala viszont húzos és nem tehetem meg önhatalmúan.Kikaptam 4 ülést hátulról, beépítettem hűtőt,asztalt,bio.WC-t, ágyakat,viztartályt,szekrényeket,kempingtűzhelyet stb. és irány a nagyvilág.A kutya nem kérdezte sem a határokon, sem rendőri intézkedéskor hogy mi van hátul,bár az is igaz hogy a rendőri intézkedés Nyugat-Európában nem papírvizslatásban,ellenőrzésekben merül ki ha nem ad rá okot az ember,hanem segítő szándékú a hozzáállás.Üdv Clark
Nem érzem azt, hogy átalakítási engedély kéne. Gondolom elöl van 3 ülés, amihez nem nyúl senki, a hátul az ülések kialakításánál meg figyelembe kell venni, hogy a másik 3 ember kényelmesen elférjen (és ne a földön üljenek:).
Mondjuk nekem be van írva a forgalmiba, hogy "lakóautóvá alakítva", de hogy ez hogy került bele, azt nem tudom...
Az ismerőseim többségének nincs is beírva semmi különleges.
Ha kisáruszállítót veszel, akkor ügyelj arra, hogy a vezetőfülkéből hátra lehessen menni, mert elég kényelmetlen szakadó esőben ki-be szaladgálni. Mondjuk egy hosszított-magasított Ducato tényleg elég meggyőző méretekkel rendelkezik.
Ha már így otthon vagy a témában, igazából a megvétellel vannak alapkérdéseim. Az ablakmentes 3-6 üléses teherrel teli a piac, jó áron meg is lehetne venni és aránylag elfogadható áron lehetne rá ablakot is vágatni. A 9 személyes kisbusz ritkább és jóval magasabb áron is kínálják. Nekem a 6 személyes, 1,9TD rövid teher teljesen jó lenne alapnak, különösen, hogy sok magasított is van köztük, de nem tudom, milyen követelményeknek kell megfelelnie, hogy átminősítsék 6 személyes lakóbusszá. Hol lehet ennek utánanézni?
A gép civilizált helyeken futna nagyrészt (Ny Eu, kevés volt szoci és FÁK), a dízelmotor eléggé mellette szól a nagy kmteljesítmény miatt, az elektromos játékszerekkel telizsúfolt kocsikat én is inkább kihagyom, a fapados Ducato/Boxer/Jumper triumvirátus elég megbízhatónak tűnik, méretre meg optimálisak.
Csak érdekességként néztem a gyári Mercedes átalakításokat is Vitoból, viccesen keveset adnak horror összegért. Gyári Transporterben utaztam meg aludtam is már, nem volt rossz, de kissé keskeny és alacsony volt a beltér. Egy 180 cm széles belterű dobozzal jóval szellősebb alapot kap az ember, ahova lehet cuccolni is.
Hát tény, hogy ez gyári lakóautó, de igazándiból tán egy felső polcon kívül egyik bútor sem gyári benne. Rengeteg ismerősőm van aki nem gyári lakóautót tart. Van aki 9 személyes kisbuszt, de olyan is van, aki zárt kisáruszállítót alakított át lakóautóvá.
A dolog egyébként roppant egyszerű. Megveszed az akármilyen kisbuszt. Kirámolod a belsejét. Majd keresel egy asztalost aki pár tízezer forintért gyönyörűen berendezi az egészet.
És ezzel véget is ért a dolog. Gond esetleg akkor lehet, ha 9 személyre volt vizsgázva a busz de végül nem lesz benne 9 embernek hely. Egyébként papírozni semmit sem kell (sima személygépkocsi).
Ha nyitható tetőt akarsz (minden VW Transporternek T1-től T4-ig van (volt) gyári lakóbusz átalakítása, amik nyitható tetővel bírnak), akkor az már gázosabb. Szerezni kell egy komplett tetőt és ezt rárakatni a buszodra.
Egyébként, ha szétnézel, akkor láthatod, hogy rengeteg víz-gáz szerelő szaladgál gyári lakóbuszokkal, amikből kihányták a bútort és a Westfalia tetőre csavarozták fel a tetőcsomagtartót. (A szívem szakad meg ilyenkor.)
Ha a pénz kritikus tényező, akkor én a T2-es Transportert (mint az enyém), vagy T3-ast (a kockát) ajánlom, mert ezek olcsóak és megbízható technikával bírnak. Tény, hogy száguldozni nem lehet velük. Az 1.6-os gépek stabil 90-et, a 2.0-ás (hosszúváltós) sárkányok stabil 120-at bírnak az általad említett 1000+ kilcsin.
Ha több pénzel bírsz, akkor természetesen bármilyen kisbusz megfelel erre a célra. Arra azonban ügyelj, ha olyan helyekre mész ahol gáz lehet az üzemanyaggal és szervíz sincs minden utcasarkon, akkor ne valami ultra elektronikás multi-giga computeres, elektronikus kormányzású gépet vegyél, mert ha az bedöglik akkor ott maradsz a sivatag közepén. Ha civilizált helyen mászkálnál csak, akkor ez nem gond.
Látom, ti a klasszikus értékek kedvelői vagytok:-) A Transporter tényleg egy igazi kultuszpéldány, de sajnos túl kicsi méretre (emberen kívül azért cucc is van, 120 l/fő és nem elég energikus a gyakori autópálya 1000+ kmekhez.
Gyakorlatilag egyikőtök sem teherből indult, hanem eleve lakóbusszal, ahogy látom. Ismerősöm egy gramm se a megfelelő helyeken, most még csak a jogszabályokat túrom, hogy lehet teherből lakóautó és egyáltalán buszra vagy személyre lehet-e vizsgáztatni, kötelező szempontjából megérné a busz, jogsim meg van rá. Ez a kempingesítés mit takar? Gondolom KPM első lépcsőben..