Keresés

Részletes keresés

ösztöke Creative Commons License 2009.12.17 0 0 4
Nekem van véleményem:

A jubileum valóban 50 év, és nem csak eredetileg, hanem, mivel Isten változhatatlan, törvénye is. (lásd természeti törvényes sem változgatnak) Az 50 év 7 db évhétből áll össze, aminek minden 7. évre Szombat év (a föld pihentetésének ideje) és 49. év engesztelési napjától (7. hónap 10. napja) kezdődik a Kürtölésnek esztendeje, amikor minden kölcsönt el kell engedni, minden birtokot visszaadni, és minden rabszolgát felszabadítani. Krisztus földi szolgálatát egy ilyen Jubileumi évben kezdte (Lukács. 4:18.-22) ami a mi naptárunk szerint i.u. 27-re esett. Ha ezt a számítást folytatjuk, most a 40. jubileumban vagyunk (ami 1978-ban indult 2027.-ig tart) annak is a 32. évében.

A pünkösd, azaz a hetek (7-ek) ünnepe is egy jubileum, csak kicsiben, napokban, ugyanis 7 hetet (7*7 napot) kell számlálni az első zsenge meglengetésétől számítva (ami Krisztus feltámadásának napja is egyben) az 50. nap a pünkösd (7-ek), azaz a jubileum minden pünkösdkor, egy évben egyszer megismétlődik kicsiben, rámutatva arra, hogy változhatatlan Isten időszámítása, törvénye, rendje. (ráadásul fraktál is, mint minden a természetben, szépségéről, gyönyörűségéről sokat írnak a zsoltárok írói, lásd pl.: 19. zsoltár ).
satya Creative Commons License 2009.12.17 0 0 3
Például a ferencesek a rend jóváhagyásának 800. évfordulóját ünneplik.
Budapesten, a Terézvárosi templom megáldásának 200. évfordulója van.
Szóval lehet találni jubileumi ünnepléseket ma is.
(a jubileum eredetileg az 50. év volt, így minden ötvenedik évforduló lehet jubileum)
Előzmény: Hy (2)
Hy Creative Commons License 2009.12.14 0 0 2

Milyen jubileumról?

Most van valamilyen?

Előzmény: satya (1)
satya Creative Commons License 2009.12.14 0 0 1
Pont 10 éve indult ez a topic.
Van valakinek élménye, véleménye a jubileumról?
Nyilván itt most nem a 2000. év jubileumáról, hanem bármi más jubileumról lehet szó.
aranyviktor Creative Commons License 1999.12.14 0 0 0
Kedves satya barátom!

Nem vagyok nagy dátum szakértő, az évfordulókról, név és születésnapokról rendre el szoktam feledkezni, és azzal vigasztaltam magam, hogy egész évben kell szeretni valakit, nem csak akkor, amikor egy évben egyszer az évforduló van.
Nálunk is így van, hogy karácsonykor az éjféli misén kirepednek a templom oldalai, a hétköznapokban meg kevesebben lézengenek.

Való igaz, ahogy írod, ezek az évfordulók mindig valaminek a felélesztését, valamire való emlékezést szolgálják, mert mi emberek hajlamosak vagyunk úgy elmerülni a létben, hogy csak a halálos ágyunkon kezdünk el gondolkozni azon, ami egész életünk értelme kellett volna, hogy legyen.

Ez a kerek 2.000-ik nagyon sok embert hajlamosít arra, hogy - miként az első évezred végén - az ún. világ végét várja.
Az biztos, hogy meg van írva, azokban a napokban is ugyanúgy fognak házasodni, stb. mint az özönvíz előtti napokban, valahogy mégsem érzem most a "levegőben".

Szóval az igazi az lenne, ha azért szeretnénk az Istent, mert rájöttünk, hogy őt és minden embert szeretni jó, de ha csak azért, mert jön a 2.000-ik év, hát az is jobb, mint bucsuban egy hátbaverés.

Nekem nem mond az évezredforduló szinte semmit. Nem tudom jobban szeretni az Istent, mint ahogy most szeretem, és ha jobban fogom szeretni, az nem a jubileum miatt lesz.
Tudom, hogy jobb választ vrtál, de legalább nem nulláztam a topicodat kedves satya!
Ég áldjon!

üdv: aranyviktor

Előzmény: satya (-)
satya Creative Commons License 1999.12.14 0 0 topiknyitó
Néhány nap és 2000-ret írunk. Tudjuk, ez az évszám Krisztus születéséhez kötődik.
Ugyanakkor az ószövetségben is megvolt a Jubel év, amit különleges ünnepélyességgel ültek meg.
Számunkra a jubileum valamiképpen az Istennel való kapcsolat megerősítését szeretné szolgálni, jelenteni.
Kíváncsi vagyok véleményetekre a jubileum kapcsán!
Üdv!
satya

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!