Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 1999.12.17 0 0 11
Kedves Snail !

>>mi van, ha éppen pl. a zsidóknak van igazuk, és a Tóra totális betartása az egyedüli mód az üdvösséghez. Vagy mi van, ha az Újszövetségnek hiszünk, és Isten szerint sincs más üdvösség azon kívül, hogy elfogadom magamra nézve Jézus Krisztus váltsághalálát? <<

Itt most azt írod, hogy mi van ha az eszmerendszer a lényeg, tehát csak egy eszmerendszernek megfelelve lenne lehetséges az üdvösség.

Ez esetben mi lenne szegény emberekkel, akik az adott eszmerendszer KELETKEZÉSE előtti évezredekben éltek ? Pechükre ők olyan korba születtek volna, amikor lehetetlen üdvözülni, mert a megfelelő ideológia még nem alakult ki ???
Szerintem ez Isten számára nem túl hízelgő feltételezés.

>>Tehát nem az eszmerendszeren van a lényeg, hanem a valóságon. <<

Ezt nem értem miért írod, amikor pont arról a lehetőségről elmélkedsz, amikor az eszmerendszer a döntő.

>>ezek szerint, egy buddhista hiába él frankó életet, ha nem értette meg az isteni megváltás lényegét<<

Én nem így fogalmaznék, hanem az "isteni megváltás" megértése helyett azt mondanám, hogy az élet misztériumának megértése és megélése. Ha ez nem történik meg, ideológiától függetlenül, ha nem is "a levesbe megy" az illető, de nem járt sikerrel. Azért nekem meggyőződésem (bízom annyira Őbenne), hogy Isten soha, senkit sem ír le.

Üdv
Big

Előzmény: Snail (8)
Nan Creative Commons License 1999.12.17 0 0 10
Kedves Snail,

Jó helyen érzi magát a buddhista, a muszlim, a newage követő, a krisna tudatú, a keresztény, mindenki érzi, meg tudja, hogy a saját mércéjének, meg jelenlegi boldogságának megfelel.

Persze Isten nem igassagtalan, hogy egy muszlim eletet a felsopatagoniai erdo szellemenek vallasa alapjan itelje meg.

Van belso merce. Ez a lelkiismertet amit mer az az erkolcsi megiteles.

Akinek (erkolcsi) torvenye van. azt a torveny vadolja v. menti fel. akinek meg nincs azt a lelkiismerete. Igy Isten iteleteben a torvenyt v. a lelkiismeretet fogja nezni, de nem automatikusan, hanem mindent osszevetve. Ezert itelet az itelet. Az itelet alapja az erkolcsi itelet. Minden cselekedetunk moralisan megitelheto, vagy jo, v. rossz. Erre ad utmutatast a torveny es a lelkiismeret is.

Jezus igy beszel errol:

"Mert elérkezik az óra, amikor a sírokban mindnyájan meghallják az Isten Fia szavát, és előjönnek. Akik jót tettek, azért, hogy feltámadjanak az életre, akik gonoszat tettek, azért, hogy feltámadjanak a kárhozatra."

Vagyis MINDENKINEK lehet jo itelete jotettei miatt, es rossz itelete gonosz cselekedetei miatt.

Isten mindenkit udvoziteni akar. Ehhez olyan merce kell ami mindenkinek elerheto, es mindenkinel megitelheto.

Igy a torveny csak annak szamit aki alatta van.

Viszont tetteink josaga v. gonoszsaga motivacionkban dol el. Igy ez iteletunk alapja is.

Nan

Előzmény: Snail (5)
MrMM Creative Commons License 1999.12.17 0 0 9
Kedves Snail!
Miután elindulsz egy spirituális úton és rájössz hogy nem az a fontos, amit addig fontosnak tartottál (pénz, karrier, stb), akkor egy idő után a lényeget is megérted és tudni (nem hinni vagy remélni) fogod, hogy mi kell ahhoz, hogy 'üdvözülj'. És tudni fogod azt is, hogy mit kell tenned, ami attól fog függeni hogy miben hiszel, melyik úton indultál el.
Nem hiszem hogy akik itt leírták a véleményüket csak reménykednek az igazukban, de ez nem olyan dolog, amit meg lehetne magyarázni, hisz a logika ezen a szinten már nem igazán müködik. Nem véletlenül mondják, hogy hallgass a szívedre, ne az eszedre...
Persze az egész azzal kezdődik hogy felvetsz egy a topic indítóhoz hasonló kérdést és keresed rá a helyes választ. És nem szükséges, hogy egy vallásban találd meg a 'lényeget'.
Sokáig én is azon rágódtam, hogy melyik is a helyes út, a 'hogyan'-ra kerestem a választ. Rá kellett viszont jöjjek, hogy erre senki nem tud igazából választ adni, hisz mindenki útja egyéni, testre szabott. Ha egy valláshoz ragaszkodsz, akkor igazából valamikor megálltál a kérdezősködésben, mert nem hiszem, hogy egy vallás mindent meg tud magyarázni, hisz az évszázadok alatt elég sokat torzultak az eredeti tanítások...
Előzmény: Snail (8)
Snail Creative Commons License 1999.12.16 0 0 8
Sziasztok!!!

Lehet, hogy egy kissé félreértettük egymást, vagy nem voltam teljesen érthető.

Igazság szerint arra gondoltam, hogy mi van, ha éppen pl. a zsidóknak van igazuk, és a Tóra totális betartása az egyedüli mód az üdvösséghez. Vagy mi van, ha az Újszövetségnek hiszünk, és Isten szerint sincs más üdvösség azon kívül, hogy elfogadom magamra nézve Jézus Krisztus váltsághalálát? Tehát nem az eszmerendszeren van a lényeg, hanem a valóságon. Mert ezek szerint, egy buddhista hiába él frankó életet, ha nem értette meg az isteni megváltás lényegét, akkor irány a leves. Vagy fordítva.

Most ti csak reménykedtek, hogy a puszta globálisnak vélt értékek elégségesek?

Szép, szép, hogy harmónia, meg szeretet, de mi van, ha ez tényleg nem elég? Pontosabban, ha nem ez a lényeg?

Üdv: Snail <><

Törölt nick Creative Commons License 1999.12.16 0 0 7
Kedves MrMM !

Egyetértek minden szavaddal ! :)

Kedves Snail !

>>DE mi az IGAZSÁG? Isten mit gondol erről? Mi van, ha tényleg létezik egy abszolút mérce? <<

Szerintem ezt gyarló ember SOHA nem fogja biztosan tudni. Szerintem létezik abszolút mérce, de Isten nem azt szeretné, hogy egy eszmerendszer külsőséges szabályait betartsuk, hanem azt, hogy BÁRMELY ideológiai közegben valóban IGAZAK ÉS TISZTÁK legyünk. Szóval csak rajtunk áll, hogy jó helyen vagyunk-e.

Üdv
Big

MrMM Creative Commons License 1999.12.16 0 0 6
Igen, mindennek saját magunk vagyunk az alapjai. A körülöttünk lévő világ csak egy tükörkép. Ha jól érzed magad, az kisugárzik és a többiek is jól fogják érezni magukat a környezetedben.
Mi az IGAZSÁG? Minden igaz lehet, ha hiszel benne. Minden és mindennek az ellenkezője is.
Az a baj, hogy mi elfelejtettük, hogy isten részei vagyunk és istenben minden benne foglaltatik. Csak mindenki másképp próbálja ezt megérteni (már aki foglalkozik vele).
Nem lehet Istent rajtunk teljesen kívülállóként felfogni és emberi természettel felruházni. Ahhoz hogy mindezt megértsük egy egészen új gondolkozást kell megtanulnunk, ami nem feltétlenül a logikán alapszik. Eleinte csak hiszel a dolgokban, de minél közelebb kerülsz az igazsághoz (istenhez), annál inkább tudod hogy az az igazság. És mindegy, hogy milyen vallásu vagy, az csak egy szemléletmód, a lényeg mindig ugyanaz, csak mindenkinek más más módon lesz érthető...
Snail Creative Commons License 1999.12.16 0 0 5
Tehát mindennek saját magam vagyok az alapja?

Jó helyen érzi magát a buddhista, a muszlim, a newage követő, a krisna tudatú, a keresztény, mindenki érzi, meg tudja, hogy a saját mércéjének, meg jelenlegi boldogságának megfelel. DE mi az IGAZSÁG? Isten mit gondol erről? Mi van, ha tényleg létezik egy abszolút mérce?

Tegyük fel a keresztény Biblia. Isten mondhatná: ott volt a mérce, én adtam, aki nem követte, az mehet a levesbe!

Egyszóval, miért lehetnék én az abszolút igazság mércéje?

Üdv: Snail <><

Törölt nick Creative Commons License 1999.12.15 0 0 4
Sziasztok !

Mivel vallási fórumon vagyunk, ezért jobbára olyanok írunk, akik így, vagy úgy hiszünk Istenben. E hit része a bizalom. Ugye ? Nem csak hiszünk, hanem bízunk is Istenben, független attól, hogy Allah, Jahve, Zeusz vagy bármely más nevű is legyen. Jól gondolom ?

Ugye az sem vitás, hogy Neki köszönhetjük, hogy itt vagyunk, hogy ide és ekkor "pottyantunk" ?
Namármost, mivel bízunk Őbenne, logikus és EGYÉRTELMŰ, HOGY JÓ HELYEN vagyunk ! Hisz Ő tett ide, a helyünkre bennünket. És mi bízunk Őbenne, tehát hisszük, hogy jó időben, jó helyre és jószándékkal teremtettünk.
Nos, helyes e gondolatmenet ?

Üdv
Big

aranyviktor Creative Commons License 1999.12.14 0 0 3
Kedves Snail barátom!

Azért, mert abból indulok ki! Ilyen egyszerű. valamiből ki kell indulni, em kóvályoghatok, mint gólya..s a levegőben.
És azért vagyok biztos benne, mert én a bizonyosságból indulok ki, nem bizonytalanságból, és nem abból, hogy nem ott kéne lennem, ahol vagyok.
Ha én a szomszédban jópofizok a szomszédasszonnyal,és közben a Claudia Schiffer háromszor megkérte a kezem telefonon, és könyörgött, hogy helikopter küld értem, csak legyek az élete társa, és a traccsparti miatt lemaradok erről, akkornekem a szomszédasszonynál volt a dolgom, ott volt a helyem, és nem a Claudia Schiffer fiújaként.
Amikor a céges autóm elakadt a győri körgyűrűn, és elkezdtem nagy nyögve tolni, akkor tudtam, hogy nekem akkor az a dolgom, hogy azt az autót toljam. Az autónak az volt a dolga, hogy ne induljon be. Az atómentősnek az volt a dolga, hogy elvigyen. Nekem meg Istenről kellett mesélnem az úton.
Őt meg egyszercsak kiverte a víz, és sápadtan fékezett, mert eszébe jutott, hogy ő már két hete megálmodta, hogy engem fel fog venni, és hogy én majd az Istenről beszélek neki, és aznap este ez az ember már imádkozott.
Kozmoszban élünk, nem káoszban!
Minden ami ami körülöttünk, velünk történik egy rendező elv eredménye. De ez is csak azért vam így számomra, mert én ebből indulok ki.
Csak az hazugság számomra, amit annak tartok. Ami számomra valóság és kiindulási alap, az pl. volt feleségem számára hazugság. Mert ő abból indul ki. Ilyen egyszerű az egész!

üdv: aranyviktor

Előzmény: Snail (-)
Khaosmage Creative Commons License 1999.12.13 0 0 2
Nem létezik jó hely, ahogyan rossz sem. Minden csak a Te szemléleted szerint létezik duális formában. Ha jól érzed magad egy helyen, akkor jó helyen vagy, tehát cél az, hogy mindenhol jól érezd magad. Az igazság és a hzugság kérdéséről pedig annyit: "Minden igaz. Semmi sem igaz kizárólagosan. Minden létezik. Semmi sem létezik kizárólagosan. Nincsenek általános igazságok."
Üdv.
sófelhasználó Creative Commons License 1999.12.13 0 0 1
Én attól érzem jól magam, mert úgy érzem, a körülöttem lévő emberek is jól érzik magukat, mert tudok adni és kapni , és azok a parancsok, amit magam számára megállapítottam, ennek szellemében születtek.
És azért érzem jól magam, hogy mások is jól érezzék...
Előzmény: Snail (-)
Ulysses Creative Commons License 1999.12.11 0 0 0
Szia Snail!!! Nem hiszem, nem érzem, nem tudom. Egyáltalán nem vagyok biztos semmiben. De hát ez van, ezt kell kutatni, keresni, átélni, benne lenni. Olyan dolgok mint a Hit, vagy hazugság csak viszonyítási pontok egy hatalmas és bonyolult rendszerben. A kérdés csupán csak az, hogy ezt a rendszert az emberi tudat hozta létre, vagy az emberi tudat csak érzékelni képes azt. Ezekre az érzékletekre építjük fel a világunkat, hitünket, lényegünket, mert itt élünk ahol élünk, nem máshol. Hát ennyi. Légy jó és vidám:) Uly
Előzmény: Snail (-)
Snail Creative Commons License 1999.12.11 0 0 topiknyitó
Miért, mitől érzitek, tudjátok, hiszitek, hogy jó helyen vagytok? Jó helyen vagytok? Miért vagytok biztosak abban, amit hisztek? Miért hisztek abban, amiben? Mi a bizonyosság? Miért nem hazugság?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!