Keresés

Részletes keresés

Töck Jenő Creative Commons License 2026.05.08 0 0 421

Bejaia (Bougie) és Kvacentina (Constantin) között két érdekes út van. Djemila mindkettőnél útba esik (nagyjából). Nem sokkal hosszabbak a legrövidebbnél, bár a parti úton 430 (!) kanyar volt. Mivel kevés ott a hely nem hiszem, hogy most sokkal kevesebb lenne. De nagyon látványos a tengerparton, legtöbbször a hegyoldalban.

Előzmény: pannn (420)
pannn Creative Commons License 2026.05.07 0 0 420

Nagyjabol utanna neztem es talan Algir, Constantine, Bejaia, Tipasa es Djemila lesz a deli reszen kivul.

Előzmény: Töck Jenő (419)
Töck Jenő Creative Commons License 2026.05.04 0 0 419

Utána néztem a Google Earth-ön, már történtek változások az utaknál, pl. autópálya megy le a Szaharába, nem hiszem hogy a sivatag megváltozott volna, de azért ellenőrizd az információimat.

Előzmény: Töck Jenő (418)
Töck Jenő Creative Commons License 2026.05.04 0 0 418

Bou Saada-ban homoksivatag van, máshol KŐsivatag ritkásan bokrokkal. Ghardaia-t érdemes megnézni, M'Zab fővárosa, de azért egy nap elég belőle. Érdemes megnézni - azért csudát várni nem kell - körülötte a 4 oázist. El Ateuf volt a legérdekesebb egy magán állatkerttel. Hihetetlen  dolgai voltak a tulajnak az ujságok szerint. Télen kisebb a homokviharok esélye, de én kifogtam. Olajtükrös légszűrővel rendelkező autóval célszerű utazni. Bu Saada és Ghardaia között azút keresztül megy egy néhány házból álló településen ahol egy forgalomirányító lámpa szabályozza gyalogos és autó forgalmat. Napi 10 autoó és  gyalogos lehetett, de a lámpa szabályosa váltott ha volt forgalom, ha nem.

Előzmény: pannn (417)
pannn Creative Commons License 2026.05.04 0 0 417

Elsősorban a Szahara miatt akaraunk menni.

Előzmény: Töck Jenő (416)
Töck Jenő Creative Commons License 2026.05.03 0 0 416

Timgad nagy, de kb. 400km Algírtól. Dzsemila fele akkora, de érdekesebb, az Timgadnak fele távolságára van. Tipaza sokkal közelebb van, ezért szeretik mutogatni az utazás-szervezők. Ott nem jártam, bár Tipazában sokszor voltam fürödni. A romokat Tipazában nem néztem meg, a kollégák szerint nem volt érdemes. Algériában a fő érdekesség a természet, régi  műemlék gyakorlatilag nem volt, hacsak nem építettek azóta. A városok annyiban érdekesek, hogy mekkora tömeg van és összevisszaság.

Előzmény: pannn (415)
pannn Creative Commons License 2026.05.03 0 0 415

Azert csak van ott par romai kori rom meg nehany erdekes varos.

Előzmény: Töck Jenő (414)
Töck Jenő Creative Commons License 2026.05.02 0 0 414

Hát, amikor én ott voltam nem sok nézni való volt a városokon. Dzsemilát érdemes megnézni,meg talán Tipazát. Algirban van a Casbah, a Dzsihád (hitetlen kutyák elleni szent háború) emlékműve.Az állatkertet akkor nyitották meg, a leopárd kijárt a ketrecéből!!!!, kifeküdt egy fára aminek az ága a látogatók számára fönntartott út fölé nyúlt ki a ketrecéből. A farkát símán meg lehetett volna húzni. Volt még a Notre Dame d'Afrique, az egyetem főbejárata ami egy tömör WC ajtó méretű vasajtó volt egyközúti alagútban, nagyjából ennyi volt. Azóta persze építhettek modern látnivalókat. Az én időmben még nem volt metro, csak taxi és saját autó. 

A Casbah-ba nem volt ajánlatos helyi vezető nélkül bemenni, pedig amúgy nyugodtan mászkáltunk a városban. A nép és országneveket nem volt ajánlatos megnevezni, mert azt hitte némelyikük, hogy gúnyolódunk. A franciákat pl. túlpartiaknak neveztük, az arabokat drappoknak, stb.

Előzmény: pannn (413)
pannn Creative Commons License 2026.05.02 0 0 413

Koszi. Eszakon nem a furdes lenne a cel hanem a varosnezes.

Előzmény: Töck Jenő (412)
Töck Jenő Creative Commons License 2026.05.02 0 0 412

Amiz én tapasztaltam az az volt, előfordult eső, de leginkább sirokkó volt. A sirokkó az nem vihar hanem csendes homokos eső. Olyankor az összes arab megbolondult. Az biztos, hogy életem legnagyobb fűtőtestjeit a sivatagi szállodákban láttam. Hőmérő szerint akkor plusz 5 fok körül volt a hőmérséklet, de nagyon fáztunk (mindenki).Március végétől október közepéig jártunk a tengerre fürdeni De ez már elég régen volt. Akkoriban - de szerintem ma is - télen olyasmi időjárás volt ott mint itt, csak hat-nyolc fokkal melegebb. De a tengertől nagyon párás volt, azért fáztunk. 1000m- fölött hó is előfordult rövid ideig. Pl. Blida mellett a Chrea-n. Téli időszakban - ahogy visszaemlékszem - nem volt nagy élvezet a tengerparti sáv. Az Atlas rögtön a tengerparton kezdődik (szó szerint), de a déli oldalától érdekesebb volt.

Előzmény: pannn (411)
pannn Creative Commons License 2026.05.02 0 0 411

Esetleg azt meg tudod mondani hogy december masodik feleben es januar elso feleben mennyire kell tartani az idojarastol? Az tudom delen ez az idoszak jo de eszakon azt olvastam ez nem idealis, esos. Viszont nekunk csak ez az idoszak jo.

Előzmény: Töck Jenő (410)
Töck Jenő Creative Commons License 2026.05.02 0 0 410

Eszembe jutott, Dzsemila a harmadik és leglátványosabb romváros, közel Algírhoz. 

Régi város Constantine is, fönn egy magas hegyen. A hegyoldalon folyt le a szennyvíz és hajtotta a vizierőművet. A várost kettévágja egy mély hasadék, fölötte "dróthíddal". Hol bezárják, hol megnyitják a teherbírása bizonytalan. Algériában 200km annyi mint nálunk 5-10 km.

Előzmény: pannn (409)
pannn Creative Commons License 2026.05.01 0 0 409

Koszonom.

Előzmény: Töck Jenő (408)
Töck Jenő Creative Commons License 2026.05.01 0 0 408

Dolgoztam Algériában évekig. Igaz, már régebben. Akkoriban lehetett autóval vagy repülővel utazni. A repülőjáratra való fölférés bizonytalan volt, mert a hivatalnokoknak elsőbbsége volt. Előre megvett jeggyel is. Autó megbízhatóbb. Algírtól le délre 600 km távra van Ghardaia. Ez egy öt részből álló település, elég látványos. Autóval lemenni biztosít mindenféle látnivalót. Atlasz hegység a majmok völgyével, Bou Sada homoksivataggal, igazi Szahara (kősivatag!), még homokvihar is lehet, nekem volt. Tamanraset a barlangjaival lenn van délen, azt már csak repülővel ajánlatos megpróbálni. Budapest-Algír távolság KISEBB mint Algéria É-D-i irányban! A tengerpart Bougie és Jijel között látványos. Timgad nevű római város se rossz. Van még egy fönn a tengerpart közelében, nem jut eszembe a neve. Az a kisebb, de látványosabb.

Előzmény: pannn (407)
pannn Creative Commons License 2026.04.26 0 0 407

Hogy mentetek a sivatagba Algeriaban?

Előzmény: W.L. (400)
pannn Creative Commons License 2026.04.08 0 0 406

1. Szerintem nem de kerdezd meg toluk. Mi is toluk bereltunk autot.

3. Miert ne tudnad lemodatni? Van egy csomo automoso, mi meg Windhoek elott, waterbergbol jovett mosattuk le.

4. En ha vinnek biztosan nem csokit, cukrot es penzt sem inkabb tartos elelmiszert pl rizs.

Előzmény: frozendaiquiri (405)
frozendaiquiri Creative Commons License 2026.04.08 0 0 405

Köszi a válaszokat!

Mi Münchenből repülünk, reggel 7:30-ra érkezünk,  viszek mindenféle igazolást és ott a reptéren kivárjuk a sorunkat a vízumhoz.

Bízom benne, hogy Európából érkező turistáknál csak formaság ez a szigorú vízumkövetelmény, letudjuk pikk-pakk a procedúrát. 

Lenne még 3-4 kérdésem, leginkább azokhoz akik Namíbiában béreltek autót.

1. Távcsővet lehet-e bérelni az autókölcsönzőnél(Namibia2go)? - a honlapon nem találtam információt

2. Windhoekban tudtok ajánlani olyan biztonságos parkolót, ahol bent lehet hagyni a csomagokat?

3. Ha nem tudom lemosatni/kitakarítani az autót milyen összeget kér a kölcsönző cég, mikor az autót visszaviszem? 

4. Outjo - Swakopmund útvonalon beiktatnánk egy Himba falu megnézését, szeretnénk ajándékokat vinni az ottani gyerekeknek-felnőtteknek. A szokásos csoki-cukorka-labda és egyéb játékokon kívül mi az aminek nagyon örülnek? Vagy inkább pénzzel támogassuk őket? 

Előzmény: pannn (404)
pannn Creative Commons License 2026.04.08 0 0 404

Mi Angolabol leptunk be igy online csinaltuk. Irtam egy tok altalanos utitervet ahhoz foglaltam szallast, ezt adtuk be. A vizum utan toroltem a szallasokat es mentunk ahogy akartunk. Motivacios level egyutt ment az utiterv el csak par dicsero mondat volt.

Előzmény: frozendaiquiri (403)
frozendaiquiri Creative Commons License 2026.04.08 0 0 403

Gondolom akkor Ti online igényeltétek!

A Windhoek-i reptéren is elég megcsinálni, ott szóban-írásban mint a tavalyi online vízum bevezetése előtt?

Mi az hogy motivációs levél és utiterv?

Az utiterv, ha van szállásfoglalásotok gondolom elég, hisz akinek van foglalása az valószínű arrafelé megy.

Előzmény: pannn (402)
pannn Creative Commons License 2026.04.07 0 0 402

Paromnak a granit bankos szamlakivonat miatt utasitottak el a vizumot. A Revolutos kivonat tokeletes. Kell szallas foglalas, repjegy, biztositas igazolas, motivacios level es utiterv. 

Előzmény: frozendaiquiri (401)
frozendaiquiri Creative Commons License 2026.04.07 0 0 401

Sziasztok!

Júniusban megyünk Namíbiába.

Repjegy, szállás, autófoglalás megvan.

A vízum felől szeretnék érdeklődni.

Most akkor elég a reptéren igényelni a vízumot? Nekem nagyon kétértelmű a konzuli tájékoztató és az itteni beszélgetéseket olvasva sem értem teljesen.

Az megvan, hogy 2025 előtt a reptéren elég volt, de hogy már azóta online lehet kötni. Arra rámentem, alig igazodok ki rajta+útlevél fotót kellene szkennelni(max.300KB), az útlevelet PDF formátumban. Útlevélfotóm csak az útlevelemben van, ha azt átszkennelem minek a fotót újra és honnan tudom, ha már sehol sincs meg pont az a kép ami az útlevelemben van?!

Ma hívtam a bankomat, hogy a vízumhoz lehet kérnek fedezetigazolást, hol tudom letölteni. Mondta, de nem is értette miről beszélek, azt is megjegyezte, hogy ilyenről sosem hallott. 

Amúgy annyira érthetetlen, ha valaki kifizet több ezer eurót repjegyre, szállásra, autóbérlésre, átutazza a fél világot akkor nem visz magával annyi pénzt, hogy vegyen magának párizsis zsemlét. Mire gondolnak? 

Mindenesetre, ha valaki tudja a tutit a vízumkérdésben, írja már meg! Köszönöm!

W.L. Creative Commons License 2026.02.27 0 0 400

En Mauritaniat vegul teljesen kihagytam, de tavassaal elvileg bepotlom, Marokkobol atugorva.

Viszont az a vonat engem kb egyaltalan nem erdekel. Mondjuk alighanem mond valamit az orszagrol, hogy egy tehervonaton valo utazas a fo attakcioja! ;-)

Nyugat-Afrika elott Algeriaban voltam, ott lattam eleg sivatagot.

Es az ugy egeszeben nagyon tetszett.

Előzmény: nemcsakhajo (399)
nemcsakhajo Creative Commons License 2026.02.24 0 0 399

Most nezem hogy Afrikaban voltal (gondolom mar haza ertel)

En nemrege ertem haza Mauritaniabol (az sem egy csoda...) legnagyobb elmeny az Iron Ore Train volt.

Te is meglovagoltad?

Előzmény: W.L. (397)
Remili s Creative Commons License 2026.02.16 0 0 398
W.L. Creative Commons License 2025.11.24 -1 0 397

Most vagyok epp egy Algeria - Szenegal - Gambia - Bissau-Guinea - Guinea - Mauritania- Marokko (csak hazauthoz) ut guineai reszen. Mauritaniaban nem jartam meg, de azt mar igy is megmondhatom, hogy Algeria volt az ut fenypontja, Nyugat-Afrika pedig nem igazan lopta be magat a szivembe.

A Szenegal es Gambia tengerpartjain nyaraloktol eltekintve az erre utazok nagy resze inkabb csak gyujti az orszagokat es rohan egyik fovarosbol a masikba, es hat bizony a regio nagy resze nem igazan epult ki a turistak szamara. Nem igazan lep meg, hogy Kelet- es Del-Afrika sokkal nepszerubb!

Törölt nick Creative Commons License 2025.09.13 0 0 396

Bocs nem ez volt a neve.

Előzmény: Törölt nick (362)
pannn Creative Commons License 2025.08.27 0 0 395

Nem a penzrol van szo.

Előzmény: nemcsakhajo (394)
nemcsakhajo Creative Commons License 2025.08.20 -1 0 394

Lent a part menten (delen ) meg tudsz oldani mindent.

De eszakon szerintem mar nehezebb...

Helyismeret nelkul?

Amugy nem volt veszes az ar...(szerintem)

Előzmény: pannn (392)
Seckova Creative Commons License 2025.08.06 0 0 393

Kedves Csaba! Eladtad a Malarone-at?

Üdv,

Kinga

Előzmény: Protonmail (364)
pannn Creative Commons License 2025.07.22 0 0 392

Minket erdekel Nyugat Afrika foleg egy Benin, Togo, Ghana kor, de nem tour-ral es nem idegenvezetovel.

Előzmény: nemcsakhajo (391)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!