Keresés

Részletes keresés

kovivke Creative Commons License 2014.03.24 0 0 29

Sziasztok!

Szakdolgozatomhoz szeretnék segítséget kérni tőletek az alábbi pár perces, külföldön élő magyaroknak szóló kérdőív kitöltésével. A válaszokat előre is köszönöm!   

Vivien 

https://docs.google.com/forms/d/1tEzpF7jXkSuqrcAwvufIyoTRDMlZMYRK6p6tCeMhI0Y/viewform

PoMo32 Creative Commons License 2014.02.27 0 0 28

Sziasztok!

 

New York-i magyar óvodákat keresek több -kevesebb sikerrel illetve magyar közösségeket szintén ott. Tudnátok-e hiteles neveket és címeket megadni nekem?

 

Hálás köszönet

 

M

Törölt nick Creative Commons License 2010.05.26 0 0 24
Van már egy ilyen topik, de ott sem sok érdekességet találni...
Előzmény: Young0 (23)
Young0 Creative Commons License 2010.05.24 0 0 23
Itt mirol kene irni?
pancsa78 Creative Commons License 2009.09.30 0 0 22
Ajánlom ezt az oldalt mindenkinek, aki külföldről szeretne olcsón hazatelefonálni: www.manifone.com
Én kipróbáltam, nekem bejött. Az előnye, hogy nincs havi díj, csak regisztrálni kell az oldalukon, amúgy teljesen netfüggetlen a szolgáltatás.
Helem Creative Commons License 2007.09.28 0 0 21

Sziasztok!

 

Javaslom nektek másodállásban esetleg főállásban süssetek kürtős kalácsot külföldön. Itt nálunk nagyon jó híre van. Megtanítottam már sok külföldi magyart kürtős kalácsot sütni. Voltak köztük Ausztráliában, Hollandiában, Angliában, Spanyolországban, Németországban élő illetve oda települő magyarok. A világban még egyáltalán nincs elterjesztve ez a finomság. Ahol bevezették ott nagyon jól megy.

 

Piacokon, nagyobb rendezvényeken strandokon búcsúkban sok százat el lehet adni, gyakran egész nap sor áll érte. Sokkal jobban fogy, mint a lángos, a hamburger meg a gyros. Rendkívül kellemes illata nagyon csábítja a vevőket. Tavasztól karácsonyig szoktuk csinálni. Mi két formában csináljuk, a strandokon fix faházakban a piacokon és rendezvényeken vontatható büfé kocsiban, de csináltuk már nagy sátorban, pavilonban is.

 

Ha valakit érdekel ez a magyar finomság, állok rendelkezésére.

 

http://kurtoskalacs.freeweb.hu/

9

barakuakc Creative Commons License 2007.07.20 0 0 20

érdemes látni a www.parameter.sk hirportált, főleg Szlovákia magyarlakta területeinek történéseivel foglalkozik, de ugyanugy nemzetközi hirek is találhatóak rajta. egyre inkább novekszik az oldal, kattintsatok rá, ha tetszik regisztráljatok, és kommentáljátok a hireket!

 

köszi

 

üdv

wawabagus Creative Commons License 2006.07.13 0 0 18

PL Lyon-ban el valaki magyar?

rajtam kivul, aki most itt rekedtem 3 hetre?

...vagy ez a topik is halott?

sajtoarchivum Creative Commons License 2006.03.22 0 0 17
Üdvözlök Mindenkit!

 

Nácsa János újságíró vagyok, Magyarországról, Pécsről. Az elmúlt években hobbiként a nyugatra távozni kényszerült magyarság sajtójának történetével kezdtem foglalkozni.

 

Városunk 2010-ben az Európa Kulturális Fővárosa címet viselheti. „Pécs, a határtalan város” – szerepelt a jelmondat Pécs pályázatán, mellyel elnyerte a lehetőséget a megtisztelő feladat ellátására. Szeretnék ennek szellemében én is kapcsolódni a rendezvénysorozathoz. Archívum összegyűjtését tervezem, melyben az anyaországon kívül megjelent magyar könyvek, újságok, egyéb kiadványok lennének megtalálhatók. De fényképek, oklevelek, levelek, meghívók, reklámkiadványok is színesíthetik a gyűjteményt. Bízom abban, hogy ezzel olyan értéket hozhatok létre, mely 2010 után is elismerést vált ki hazánkban és külföldön egyaránt.

 

Célom, hogy 2010-ben egy kiállítás keretében a nagyközönség elé tárhassam a magyar szellemi alkotásoknak azt a körét, mellyel korábban itthon nem találkozhattunk. A kutatók számára is előnyös lesz egy ilyen archívum létrehozása, hiszen egyetemi város lévén valószínűleg sok fiatal történész érdeklődését is fel tudná kelteni.

 

Örömmel venném, ha minél többen, és minél több helyről csatlakoznának a gyűjtéshez, hiszen így lehetne teljes képet adni a világban szétszóródott magyarok életéről, gondolatairól, érzéseiről. Meggyőződésem, hogy az utolsó pillanatban vagyunk, hiszen ha most nem látunk hozzá a munkához, rengeteg fontos kiadvány kallódhat el a befogadó országokban a közöny, vagy a hozzá nem értés miatt.

 

Minden adományról leírást készítek, melyben szerepel azoknak a neve, akiknek szíves jóindulatából az archívum hozzájutott a kiadványokhoz.

 

Amennyiben valaki hozzá tudna járulni a magyar archívum gyarapodásához, a részletek megbeszélése végett, kérem, vegye fel velem a kapcsolatot! E-mailt küldhet a nacsajanos@freemail.hu címre. Postai címem: 7623 Pécs, Csend u. 20. Magyarország

 

Előre is köszönöm a segítséget!

 

Baráti üdvözlettel:

 

Nácsa János

 

Pécs, 2006. március 22.

ketezerhet Creative Commons License 2006.03.12 0 0 16
itt megallt az elet?
canadahun Creative Commons License 2005.12.18 0 0 15

Orulok,hogy teszett canada.

Szerintem nagyon szep orszag.

Előzmény: Looner (14)
Looner Creative Commons License 2005.01.11 0 0 14
Először furcsának tűnt, amit írtál Kanadáról és a kanadaiakról. Többször jártam ott és - ellentétben az USA-val - a "How are you?" után megvárják a választ is, ha érted, mire célzok. Aztán csináltam egy képzeletbeli statisztikát és rájöttem a titok nyitjára: kanadai barátaim szinte kivétel nélkül első generációsok. Van köztük több észt, bosnyák, bulgár, magyar, még két francia és egy brit is akad. Egyébként ez volt az első olyan ország, ahová:
1 - visszakívénkloztam és vissza is mentem többször,
2 - hajlandó lennék hosszabb időre is kitelepülni.
Előzmény: EEF (10)
canadahun Creative Commons License 2004.08.21 0 0 13

Eleg regi ez a topic, ha esetleg canadaba keszel valaki,vagy kivancsi ajanlok egy oldalt.

www.canadahun.com

JoanaTavares Creative Commons License 2002.06.09 0 0 12
Ez a topik már nem nagyon él, gyere át az utódjába: Külföldi magyarok ide!
Előzmény: EEF (10)
EEF Creative Commons License 2002.06.09 0 0 11
Feri I
Elnezest, rosszul irtam a megszolitast
Eva
EEF Creative Commons License 2002.06.09 0 0 10
Kedves Feri1
Kanadaban elek kissebb nagyobb megszakitasokkal mar lassan 28 eve.
92-ben megprobaltam visszakoltozni quasi-vegleg M.o-ra, de egy ev eleg volt, visszajottem. Az elet egyszerubbnek tunik itt, organizaltabb kevesbe confrontalis. Viszont, ha nagyon baratkozo termeszet vagy nem egy elonyos hely, mint mar az eggyik elobbi hozzaszolo meg is jegyezte, hogy az emberek nem valami kozvetlenek itt. En egy lepessel tovabb vinnem, szerintem a benszulott kanadai nagyon baratsagos de nem baratkozo, ha el tudod kepzelni mire gondolok...tisztelet a kivetelnek, mind nagyon felszini, es sajnos kisse unalmas. Lasd: most is a magyar honlapokon irkalok..
De mindent osszevetve nem bantam meg hogy Nemet helyett ezt valasztottam itt nem ereztem magam auslander-nek egy percig sem.
A hazakoltozes sem honvagy miatt tortent, hanem kivancsisag egyreszt, hogy mit hoz a rendszer valtas otthon, masreszet a fiam iskolaztatasa jobbnak igerzezett magyar orszagon mint itt, ami jol is jott ki, annyira hogy nem nagyon alkart vissza jonni 4 ev utan annak ellenere hogy o mar itt szuletett Kanadaban.
Most ennyit
Udv
Eva
Előzmény: Feri I (-)
TRIXI22 Creative Commons License 2001.03.22 0 0 9
Sziasztok, en Londonba elek 5 honapja, felemas tapasztalataim vannak, nem tudom se azt mondani, hogy itt jobb, se azt, hogy rosszabb. Nem azert, mert nem fogadnak/fogadtak be, mert Londonban azert eleg sok a kulfoldi, bevandorlo, turista, stb...,hozzaszoktak mar az angolok, ugyhogy igazabol nem erzem, hogy nehez helyzetben lennek azert, mert magyar vagyok. Nem mondom, hogy honvagyam van, de hianyoznak a barataim, a csaladom. Vegul is majdnem mindegy, hogy hol dolgozol, nem? Ha jo a munkad, szereted, megfizetnek. Csak az a baj, hogy itt latszik a kulonbseg Magyarorszag es "nyugat" kozott, hogy itt jobban megfizetnek. Es nem kell felso vezetonek lenned ahhoz, hogy ezt megtapasztald.
Kulonben mint atlagember nem latok olyan nagy kulonbseget Budapest es London kozott, persze van, ami itt jobban mukodik, amit az angolok jobban csinalnak, amit tanulhatnank toluk, de van olyan is, amit ok tanulhatnanak tolunk, ami sokkal jobban mukodik otthon. De hat vegul is nincs tokeletes hely a vilagon, nem?

jerico1 Creative Commons License 1999.12.10 0 0 8
Sziasztok!

Én perpillanat Kanadában vagyok mint diák, tehát otthoni a gondolkodásom, mentalitásom ha így tetszik (bár ez a kategorizálás nem igazán tetszik, mert azért otthon is elég soxinű a mentalitás és gondolkodásmód) bár tény, hogy azért néha fel-felbukkan egy "magyar szemüveg"
Az elônyei a helynek, hogy nincs létbizonytalanság, nagyon jó a közbiztonság, tényleg azt csinálsz szinte amit akarsz, bármiféle ôrültséged van, az emberek nem néznek ferdén rád. Ami nem tetszik, az az iszonyatos pazarlás, az emberek kevésbé közvetlenek, mint otthon, nehezebb barátságot kötni. Ja és ez az ultrabrutál fogyasztói társadalom.
Egyébként van egy csomó praktikus vagy jópofa dolog amit otthon is könnyedén meg lehetne valósítani.
Most ennyi jutott eszembe, majd még bôvitek, ha halad a topic.

stevie wonder Creative Commons License 1999.12.10 0 0 7
En kivetel lehetek, mert keleten elek: ha nem is a nagyon tavoli keleten, de Bulgariaban. Immar harom eve. Itt ugy kezelik a magyarokat, mint M.o-n (gyakran) a nyugatiakat; meg vannak hatva, hogy valaki a gazdagsagbol (ahogy ok latjak) hozzajuk koltozik. Ez az elso heten furcsa erzes, de aztan az ember nem foglalkozik vele.

Anyagilag erdekes a helyzet, mert a magyar viszonyok kozott nem kiemelkedo fizetesemmel (ujsagirassal foglalkozom) itt en vagyok a jani, de persze minden relativ. Ami igazan fontos a szamomra, hogy az elet minosege nagyon mas errefele. Az emberek me'g elvezik az eletet. A Termeszet pedig kulonosen bokezu volt Bulgariaval :-)

Amikor hazamegyek Magyarorszagra, neha az agyamra megy a depresszio, az allando idegesseg, a penz utani hajsza. Aki otthon el, talan nem is veszi eszre, de nehany honap eltero kornyezet utan ez igazan mellbevago tud lenni.

Magyar allampolgar vagyok, de nemreg egy konferencian Bulgariat kepviseltem - es jo erzes volt.

Feri I Creative Commons License 1999.12.10 0 0 6
Geocze Zoard! Van akinek sikerul van akinek nem. Van aki nem erzi jol magat allando honvagya van. Aki nem bugyuta es jo szakmaja van vagy magassan kepzett mernok,orvos,tudos stb.es honositani tudja a diplomajat jol beszel angolul(nem ugy mint en)akkor nagy eselye van az ervenyesulesre.Sokan vegleg hazatelepultek azutan jottek vissza.Mas orszagrol nem tudok velemenyt mondani bar levelazek sok orszagba.A magyarokat altalaban elismerik es szeretik.Nekem konnyen ment mivel mindig ide vagytam csak egy a bajom,olyan Pato Pal fele volnek.43 vagyok megvan mindenem vagy majdnem mindenem az utolso 5 evben 4 szer voltam otthon csaladihazban lakunk van ketto autonk,de ahogy nezem ez otthon is meg van mar.Ami megfizethetetlen Australiaban az a biztonsag nincsen letbizonytalansag nem kell felni a holnaptol ugy mint otthon.Es foleg a nyugalom. Mondom mind ez szerintem van igy. Otthon olyan hazakat lattam majd a szemem esett ki. Ott szerintem tobb a 600 merci mint itt. A nagyobbik lanyom csak 12 osztalyt vegzett bankban dolgozik a baratja manager (ezt ne ugy ertsed mint otthon ahol a manager nagyfonok)O 21 eves most kezdtek epitkezni,egy 300nm hazat.Talan most csak ez a kulonbseg az otthoni meg az itteni elet kozott es termeszetessen a nyugisabb elet.FeriI(vezeto)
Előzmény: Geőcze Zoárd (2)
MrMM Creative Commons License 1999.12.10 0 0 5
Én lassan 12 éve élek külföldön és nagyon csodálkoztam amikor arról hallottam, hogy esetleg én is szavazhatnék, beleszólhatnék a magyarországi ügyekbe. Én úgy gondolom, hogy mivel eljöttem és nincs is szándékomban visszatelepülni, semmi jogom nincs beleszólni se, hogy mi történik ott.

Úgy gondolom, hogy egy másik európai országba nehéz lehet beilleszkedni egy idegennek, mert ott nem igazán szeretik őket, akárhonnan is jöttek. Én éppen ezért nem is mardtam ott. Canadában, Amerikában vagy Ausztráliában sokkal könnyebben be-,elfogadnak egy bevándorlót, én sose éreztem magam nem idetartozónak. Persze eleinte a nyelvi problémák miatt nehezebb volt, de ez néhány én alatt úgyis elmúlik magától.
Én sose éreztem honvágyat (lehet persze hogy ezt most szégyenlenem kellene?), legfeljebb a rokonok, néhány jóbarát hiányzott. És mikor ők megkérdezik, hogy mikor megyek haza, csak azt tudom, mondani, hogy én itthon vagyok, de majd jövő nyáron ellátogatok Magyarországra is...

Előzmény: Feri I (1)
csicsolina Creative Commons License 1999.12.09 0 0 4
Most nem tudom, hogy akkor én szerintetek mi vagyok?

csicso

chicken Creative Commons License 1999.12.09 0 0 3
Én Magyarországon élek, áprilistól szeptemberig külföldön tanultam és dolgoztam.
Persze egy ideig, csak azt láttam, hogy milyen sok dolog van, amit jobban csinálak ott mint itthon. Tetszett, és jól éreztem magam.
Ahogy jobban megismertem az embereket is, nem csak a körülményeket, amelyek közt élnek... egyre jobban előtört rajtam a honvágy.

És, hogy hogyan sikerült beilleszkedni? Mindig tudtam, hogy csak "egy kis időre" mentem, így mindig könnyebb volt, de igazán minden nap éreztem, hogy idegen vagyok.

Most részletekről nem írok, de fél év után látni a repülőről a kivilágított Lánchidat... ... nagyon jó érzés!!

Geőcze Zoárd Creative Commons License 1999.12.09 0 0 2
Feri I,

Én Mo.-i vagyok itt élek, és engem az érdekelne, hogy a külföldön élő honfitársaink hogyan illeszkedtek be ott, ahol élnek, hogyan lehet külföldiként érvényesülni, meg ilyenek. Neke pl. hogy ment?

üdv,
Zoárd

Előzmény: Feri I (1)
Feri I Creative Commons License 1999.12.09 0 0 1
MrMM ! Dehogynem erdekelne csak az a baj,hogy az otthoni dolgokhoz nem nagyon tudok hozzaszolni mivel pl. a Torgyan kicsoda nemtudom azonkivul, hogy az FKGP fonoke.Milyen torvenyeket hoz az jo vagy rossz azt csak az otthoniak tudjak ha tudjak. az Orban csaladrol sem tudunk sokat tehat azokba a vitakba nem nagyon tudunk belefolyni. Az pedig,hogy miert erdekelne a kulfoldon elo magyarok velemeny pusztan erdeklodes vagy nevezzuk kivancsisagnak.Ok hogyan illeszkedtek be,meg-e bantak jobb vagy rosszabb nekikmost.Ezert is ertek egyett azokal akik nem tamogatjak a kulfoldon elo magyarok szavazati jogat.Mi nem tudjuk eldonteni,hogy nekik mi lenne a jobb es plane nem az o penzukert.Ha rosszul valasztottak az o hibajuk.Gondolj bele az a par millio vagy talan csak par szazezer tudna szavazni es valami nagy baromsag jonne ki a dolgokbol es ok innak meg a levet.Gondolom eltudod kepzelni,hogy mindenek lennenk csak szepek nem.A kint tanulo vagy dolgozoktol gondoltam azert lenne erdekes a valasz mert ok majd hazamennek ha mennek es szerintuk hol a jobb ahol most vannak vagy otthon.Szerintem most ok jobban tudjak a kulonbseget mint mi(bocs mint en) Az elcsattolt teruleten elok velemenyere pedig azert lennek kivancs mert ok is magyarok,de teljesen mas kozossegben nottek fel masokat tanultak es mas a mentalitasuk mint a magyarorszagon eloknek.Termeszetessen az otthoni magyarok velemenye is erdekelne csak azt nem tudom,hogy kapcsolodna a temahoz.A haza vagyis az attelepulest a kornyezo orszagokban elo magyar kissebsegre ertettem.Nekem szerencsem van mert neha hazatudok menni gazdag orszagban elek es szerintem sokkal nagyobb a kozbiztonsag mint a vilag legtobb reszen.Bocs a kulonbent azert irom olyan sokszor,hogy kihangsulyozzam ez a sajat velemenyem.FeriI(vezeto)
Előzmény: MrMM (0)
MrMM Creative Commons License 1999.12.09 0 0 0
Miért csak a külföldön élő magyarok véleménye érdekel? Gondolod, hogy a Magyarország területén élők közt senki nincs aki másképp csinálná ezt-azt? Szerintem meg ha valaki megbánta, hogy nem maradt, az bármikor visszajöhet...
Előzmény: Feri I (-)
Feri I Creative Commons License 1999.12.09 0 0 topiknyitó
Szeretnem kerdezni,hogy aki nem a mai Magyarorszag teruleten el az hogyan gondolkozik mit csinalna maskeppen honvagy mas orszag jobb lett volna stb.Gondolok a dissidensekre,kivandoroltakra a kint dolgozokra, tanulokra az elcsatolt teruleteken elokre pl.nem bantak meg,hogy maradtak ,nem telepultek vissza az anyaorszagba vagy mas allamokba stb. Minden erdekel.Feri I (vezeto!)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!