Keresés

Részletes keresés

akkorcsakmi Creative Commons License 1999.12.09 0 0 33
Kedves alfalfa!
Igérem, de a közeli napokban még ne keresd!;-)
akkorcsakmii
Előzmény: alfalfa58 (1)
alfalfa58 Creative Commons License 1999.12.09 0 0 32
Irgumburgum!

Hát mit tettetek ezzel a patikamérlegen kiegyensúlyozott politikai topiccal! Nem szégyenlietk magatokat?!

Rákosi úr - szegény - forog a sírjában. Ha élne, már rég közétek lövetett volna, az biztos!

:-)

barco Creative Commons License 1999.12.09 0 0 30
Lányok, lányok!!! :-)

Én azért egyetlen egy pillanatot el tudok képzelni, amikor ilyen pózban tartja még Ő is a száját: amikor Mariska leküldi a közértbe a finom hétvégi ebéd alapanyagaiért! :-)

Előzmény: Törölt nick (28)
barco Creative Commons License 1999.12.09 0 0 22
Kedves SKing!
:-)))

Pontosan ez a "pillanatkép" jelleg növeli a műalkotás eszmei értékét és teszi azt páratlanná! :-)

P.S.
Neked nem tűnik úgy, mintha a szája körül valamelyes retusálás történt volna??? :-)

Előzmény: Törölt nick (21)
barco Creative Commons License 1999.12.09 0 0 20
Nem ezt a képet adtuk cserébe a kanadaiaknak a Kánai mennyegzőért?
Kicsit ugyan MI buktunk az üzleten, de megérte! :-)))
Előzmény: Törölt nick (19)
A szakértő Creative Commons License 1999.12.08 0 0 18
Életrajz bárhol fellelhető. Keresd meg! A '90 előtti könyvekben viszont nem igen fogod - direktbe - megtalálni, hogy a Horthy-érában csak két extrém politikai párt volt betiltva:
1. Kommunista Párt
2. Nyilaskeresztes Párt
Előzmény: dakota (15)
alfalfa58 Creative Commons License 1999.12.08 0 0 17
Ez egy szabad ország. Másold ide, ha gondolod. (Bár az összehasonlítás kicsit sántít - Horthy idején nem volt egypártrendszerű diktatúra...).
Előzmény: dakota (15)
ethrnz Creative Commons License 1999.12.08 0 0 16
Te vagy íly kétkedoen kíváncsi, engem, hogy oszinte legyek egyáltalán nem érdekel. Pusztán egy tanács volt.
Előzmény: alfalfa58 (14)
dakota Creative Commons License 1999.12.08 0 0 15
Horthy Miklósról, kormányunk példaképéről, mit lehet találni? Az Ő életrajzának is itt a helye.
alfalfa58 Creative Commons License 1999.12.08 0 0 14
Másold be Te!

Előzmény: ethrnz (13)
ethrnz Creative Commons License 1999.12.08 0 0 13
Másold be azt is, és akkor rögtön megtudjuk.
Előzmény: alfalfa58 (12)
alfalfa58 Creative Commons License 1999.12.08 0 0 12
Kedves cinquecento!

Le a kalappal! :-)

Én - sajnálatomra - több képet nem találtam Rákosi úrról, ezért - mintegy pihenésképpen - a Sulinet RM-életrajzát másolom ide.

Ami számomra hatalmas meglepetés: a Sulinet-szövevg alapján Rákosi Mátyás akár szent is lehetne. Egy árva szó nincs arról, hogy utasítására hány embert fosztottak meg minden tulajdonától, telepítettek ki lakásából, kínoztak meg, végeztek ki, etc. A szövegben nem található a diktatúra szó sem. Érdekes, roppant érdekes.

Vajon a Hitler-életrajz is ilyen nagymértékben pártsemleges Sulinetéknél?!

:-(
----------------

Rákosi Mátyás 1892-ben született Adán kiskereskedő családban. A soproni reáliskolában, majd a szegedi Magyar Királyi Főreáliskolában tanult. Érettségi után a Keleti Kereskedelmi Akadémián szerzett 1912-ben okleveles kereskedői képesítést. 1912–1914 között nemzetközi kereskedelmi cégeknél gyakornokoskodott Hamburgban és Londonban. 1910-ben belépett az SZDP-be. 1911-ben rövid időre bekapcsolódott a Galilei-kör munkájába. 1914-ben hazatért és önkéntes katonai szolgálatra vonult be. 1915 elején hadapródjelöltként a keleti frontra vezényelték. 1915 áprilisában orosz hadifogságba esett. 1918 elején megszökött, és májusban tért vissza Magyarországra. A Szabadkán állomásozó honvédgyalogezred kiképzőtisztje lett. 1918 novemberében a Kommunisták Magyarországi Pártjának alapító tagja lett. 1919. február 20-án a KMP vezetőségi tagjaként őt is letartóztatták, március 21-én szabadultak. A Tanácsköztársaság kikiáltásakor a kereskedelmi népbiztos helyettesévé nevezték ki és tagja lett a Forradalmi Kormányzótanácsnak is. Április 3-tól népbiztosként a Szociális Termelés Népbiztosságát irányító kollégium és a Legfőbb Népgazdasági Tanács tagja. Április végén a déli frontra vezényelték politikai komisszárnak. 1919. június 24-én a Kormányzótanács Központi Ellenőrző Bizottság tagjává választották. Július 17-én kinevezték a Vörös Őrség országos parancsnokává. 1919. augusztus 1-jén Bécsbe menekült, ahol a többi kommunista emigránssal együtt internálták. 1920-ban szabadon bocsátották, majd egy május 1-i beszéde után kitoloncolták, és örökre kitiltották Ausztriából. Szovjet-Oroszországba ment, és bekapcsolódott a Kommunista Internacionálé Végrehajtó Bizottságának munkájába, majd 1921-től a szervezet egyik tikára. 1924-ben illegálisan visszatért Magyarországra. A bécsi 1925-ös KMP újjáalakuló kongresszuson a KB tagjává választották, és a hazai titkárság vezetésével bízták meg. 1925 szeptemberében Magyarországon letartóztatták és lázadás bűntettével, köztörvényes bűnözőként a Budapesti Büntető Törvényszék 1926 augusztusában 8 és fél év börtönbüntetésre ítélte. Kiszabott büntetése leteltekor a Tanácsköztársaság alatti tevékenysége miatt állították bíróság elé, és a Budapesti Büntető Bíróság 1935 februárjában életfogytiglani szabadságvesztéssel sújtotta. Államszerződést követően 1940-ben azzal a feltétellel engedték szabadon, ha azonnal a Szovjetunióba távozik. Moszkvában a magyar kommunista emigráció vezéralakja és a moszkvai Kossuth Rádió egyik szerkesztője lett. 1945. január 30-án tért vissza Magyarországra. 1945 február 22-én az MKP debreceni és budapesti egyesült KV főtitkára lett. Az 1945-ös választásokat követően november 15-től államminiszter. Az1947-es választások után miniszterelnök-helyettessé és államminiszterré nevezték ki. 1948. március 10-én megválasztották a MKP-SZDP Közös PB tagjává, majd március 19-én az elnökévé. 1948. június 12-én, a Magyar Dolgozók Pártja alakuló kongresszusán megválasztották a párt főtitkárává. 1949. február 1-jén az alakuló Magyar Függetlenségi Népfront elnöke, az 1949-es választások után – megtartva korábbi tisztségeit – az Államvédelmi Bizottság elnöke lett. 1952. augusztus 14-én az Országgyűlés megválasztotta a Minisztertanács elnökévé. 1953. júniusban leváltották a Minisztertanács elnöki tisztéből. A Nagy Imre képviselte új szakasz politikáját nem fogadta el, állandó harcot folytatott a miniszterelnök, illetve az általa képviselt korrekció ellen. Nagy része volt abban, hogy 1955 januárjában már Nagy Imrét bírálták meg Moszkvában, és ismét egyértelműen Rákosi került a magyar vezetés élére. Az egyre halmozódó bel- és külpolitikai gondokkal azonban nem tudott megbirkózni, az 1956. július 18–21-i MDP KV ülésen – megromlott egészségi állapotára hivatkozva – leváltották első titkári pozíciójáról, és nem került be a PB tagjai közé sem, „gyógykezelésre" a Szovjetunióba utazott. A forradalom idején Moszkvában tartózkodott. Az SZKP KB Elnökség 1956. november 5-i ülésén a hatalomból való végleges eltávolításáról határozott. Ezután többször fordult az SZKP KB-hoz és magához Hruscsovhoz levélben, amelyben visszatérését sürgette. Az MSZMP IKB 1957 februárjában úgy döntött, hogy Rákosi 5 évig nem térhet vissza Magyarországra. 1957. április 18-án az SZKP KB helybenhagyta az MSZMP IKB ezen határozatát, ezért Rákosit 1957 júniusában Moszkvából előbb Krasznodarba, majd Tokmakba (Kirgizia), végül Gorkijba telepítették. 1957. május 5-én megfosztották képviselői mandátumától. 1960. november 1-jén az MSZMP Politikai Bizottsága felfüggesztette párttagságát, majd 1962. augusztus 16-án kizárták a pártból. 1970 áprilisában az MSZMP KB plénumán engedélyezték volna hazatérését, ha írásban kötelezettséget vállal, hogy nem fog politizálni, ebbe azonban Rákosi nem egyezett bele. 1971. február 5-én Gorkijban halt meg. Hamvait február 16-án titokban szállították haza.

cinquecento Creative Commons License 1999.12.08 0 0 11
Itt ugyan nagy Imre a lényeg, de azért a vezér is ott tapsol mögötte.

Nagy Imre ismerteti a kormányprogramot. 1953. július 4.

cinquecento Creative Commons License 1999.12.08 0 0 10
És még egy:

Az MDP III. Kongresszusa
1954. május 24-30. Rákosi Mátyás beszámolóját tartja május 24-én. MTI fotó

cinquecento Creative Commons License 1999.12.08 0 0 9
Gratulálok, én is találtam még egyet. A kép felirata:

Rákosi Mátyás Hartán egy visszatelepítettel (1947. április 2.)

Előzmény: alfalfa58 (8)
alfalfa58 Creative Commons License 1999.12.08 0 0 8
Kedves cinquecento!

(A helyzet sanyarú - ám de nem reménytelen! Emberfeletti erőfeszítések árán én is ssak-csak találtam egy linkelhető képet.)

Íme Rákosi Mátyás elvtárs, szeretett népe körében.

Előzmény: cinquecento (6)
cinquecento Creative Commons License 1999.12.08 0 0 7
Hát, így kinagyítva, elismerem, nem sok látszik, na talán kicsiben jobb a nagy vezér:

Előzmény: cinquecento (6)
cinquecento Creative Commons License 1999.12.08 0 0 6
Egyelőre ezt találtam csak:

alfalfa58 Creative Commons License 1999.12.08 0 0 5
OFF

Herr von Löwe! Meg vagyok lőve...

ON
---------------

Azt gondoltam, megpróbálok egy mosolygós Rákosi Mátyás képet idelinkeskedni, hadd lássák fiatal T.asztaltársaink ki is volt újkori történelmünk egyik legvéresebb kezű diktátora.

Kínos meglepetésemre, a keresőprogramok segítségével egyetlen képét nem találtam... (biztosan bennem van a hiba). Pedig már úgy beleéltem magam...

Heeeelp!

Antipol Creative Commons License 1999.12.07 0 0 4
Hát ha igy van, annak csak örülök. Marx, Engels, Lenin és Sztalin nyugosztalja sirjában. De biztos vagy abbn, hogy nem támadt fel más alakban és más megváltó igeológia apostolaként?

Ne igy legyen!

Előzmény: alfalfa58 (3)
alfalfa58 Creative Commons License 1999.12.07 0 0 3
Mondják, anya csak egy van... "Népünk szeretett atyja" is csak egy. Egyetlen egy. Ő Rákosi Mátyás. Meg kell ismerkedned tetteivel. Csodálatos atya volt. Sajnos, már nem él.
Előzmény: Antipol (2)
Antipol Creative Commons License 1999.12.07 0 0 2
Ha Atyáról beszélsz, kire gondolsz? Ki most népünk szerett Atyja?
Volt már több is, lehet hogy akad ma is?(Ha más nem önjelölt?)
Előzmény: alfalfa58 (-)
alfalfa58 Creative Commons License 1999.12.07 0 0 1
Kedves akkorcsakmi!

Nem tudom, mit értsek azon, hogy ide nélkül vagy - találgatni meg nincs kedvem... :-)

Ígérd meg viszont, ha megtalálod az idédet, akkor beillesztesz a topicba egy Rákosi- és egy Horthy-képet - egymás mellé!

Meg fogunk szakadni a röhögéstől!

Előzmény: akkorcsakmi (0)
akkorcsakmi Creative Commons License 1999.12.07 0 0 0
0 kép. Csak mert ide nélküli vagyok és nem tudok képeket beszúrni, no meg talán mert hirtelen nem találtam az arhívumomban egyet sem az elvtár-pajtásról.
akkorcsakmi
Előzmény: alfalfa58 (-)
alfalfa58 Creative Commons License 1999.12.07 0 0 topiknyitó
Megnyitom, részben azért, hogy ne unatkozzon a Convin lánc őfőméltóságától c. topic.

Kérem a T. asztaltársakat hőnszeretett Rákosi Mátyás úr sok-sok színes és megható képével töltsék fel e topicot... (Olyat mindenképpen kérek, ahol a kalászokat símogatja, az egyszerűen fantasztikus!). Ezt minden ifjú jobb- és baloldalinak látnia kell!

Igazi nosztalgia topicnak szánom, remélem, összejön egy két beírás...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!