Minden nyitott szívű embernek a világ legrégibb teremtéstörténetének, a majd' 5 ezer éves sumér-akkád Gilgamesnek első sorait, a híres "Enuma Elis", "Midőn fönn", kezdetűt, ez lett mottóm itt a fórumon.
Hatása önmagáért beszél, időtlen időkből, oly tudást rejt, mihez csak a legérettebb
lelkek férhetnek hozzá: egyisten/hit, fejlett kozmogónia (őskáosz), az Ószöv. előtt.
"Midőn fönn az ég névtelen s alant a föld szintazonképp; Apszu, az ős - kezdet, minden dolgok teremtője atyja s Mummu-Tiámat ősanyánk még vizekkel egybemosódtak; nem volt szárazföld se, láp se, s egyike sem a tündéreknek; név nélkül szunnyadott a sors is, betöltetlen várt a végzet Apszu s Mummu-Tiámat akkor tündéreket nemzett és szült: szülték Latemut s Laizamut."
""Innen erednek a nyugati szabadkőműves tradiciók, ami mint mindig, kezdetben tiszták voltak, de számos árulás után két részre oszlottak, most már nagyban a sötét rész dominál. Mindkettő szimbóluma a rózsa, a Nyugat lótusza.
A sötét rész ideálja a Nap városa, azaz a lehető legjobb berendezkedés itt, a földön, ami nem más, mint az Antikrisztus királysága. A világos rész ideálja továbbra is Bábel tornya maradt, ami mindvégig kisérti Nyugatot és annak tradicióit. ""
-Ez szerintem maximálisan hihető.
A Napnyugati misztériumok sosem vezetnek jóra. Sötétséggel teljesek.
A Kelet (magasztalása) csak színlelés lehet bennük.
>>Az egyik mesterem, aki egyébként mélyen hívő orthodox keresztény, azt mondta a kereszténységre hogy "egy nagyon erős fehér mágia". <<
Értem. Tehát a kereszténység egy önös érdekből származó ténykedés, ami katasztrófához vezet ?
Hát, tényleg elég nagy itt a kavarodás...
>>Emberekből nagyon kevés a tiszta, ezért csak a szürke árnyalatairól beszélhetünk. <<
A fehér mágia Istenhez vezet, a fekete pedig konfliktusokhoz. A szürke árnyalatairól abban az értelemben beszélhetünk, hogy milyen mértékű konfliktusokba sodorja magát vele az illető.
Mellesleg, a legfeketébb is kifehéredik egyszer...
>>A vízválasztó az, HONNAN kapta az ember a képességeit. <<
Gondolom itt a Sátánra célzol.
Szerinted a Sátán hatalma végsősoron nem Istentől van ?
Vettem, kedves Nagyfór, és részben igazad van.
Az egyik mesterem, aki egyébként mélyen hívő orthodox keresztény, azt mondta a kereszténységre hogy "egy nagyon erős fehér mágia".
A feketével viszont csak részben van igazad. Emberekből nagyon kevés a tiszta, ezért csak a szürke árnyalatairól beszélhetünk. A vízválasztó az, HONNAN kapta az ember a képességeit. Nagy itt a keveredés, Big.
És az, amit leírtam, már "nem egészen mágia", valami más.
>>Az ember feladata, hogy Istent szolgálva az Ő akaratát teljesítse ebben a világban. Amikor Istent szolgáljuk, a mi mennyei Atyánk cselekszik bennünk, akinek minden cselekedete tökéletes, és a mi emberi tulajdonságaink elmosódnak. <<
Pontosan így van.
És most nagyon figyelj !
Amit leírtál, az A FEHÉR MÁGIA !
Vetted ?
>>Amikor fehér mágiával foglalkozunk, mint emberek cselekszünk, és mint embereké, minden cselekedetünk tökéletlen, és lehetséges átmeneti megkönnyebülés után a végén katasztrófához vezetnek. <<
Most a fekete mágiáról beszéltél. Ismétlem kevered a fehéret a feketével. Nem mindegy, hogy qrva hideg vagy hideg qrva (már elnézést).
Azt kéne megértsd kedves Vigor, hogy a Hallelujázás, Hozsannázás IS MÁGIA.
Minenkitől elnézést kérek, aki úgy érezte, hogy rá céloztam.
Hé Kesztyűskéz !
Egyáltalán nem tartalak nem értelmes embernek. Sőt. Bár fele annyi tudásom lenne mint neked !
Egyébként, az én ismereteim is nagyon-nagyon felületesek.
Te érzelmi szinten jó vagy (ami sokkal, sokkal többet számít, mint az értelmi!) én meg ott is csak szürke veréb. :(
Mégegyszer bocs !
Brumi, beléd nem fogok belekötni, mert tudod, hogy szeretlek :-)
Bővebb kifejtés: jól tudod, hogy a négerekből lesz a legjobb rabszolga. És őket használták e legtöbbet rabszolgának. Indiánokból pl. nagyon rossz rabszolga lesz, ezt már a spanyol gyarmatosítók felfedezték.
Félreértések elkerülése érdekében: én nem a rabszolgaság mellet voksolok, szerintem is ez alapvatően rossz dolog. Csak hát a történelem, a történelem...
És nem tartom a négereket alacsonyabb rendűnek, mint akármilyen más rasszt.
Az ember feladata, hogy Istent szolgálva az Ő akaratát teljesítse ebben a világban. Amikor Istent szolgáljuk, a mi mennyei Atyánk cselekszik bennünk, akinek minden cselekedete tökéletes, és a mi emberi tulajdonságaink elmosódnak.
Amikor fehér mágiával foglalkozunk, mint emberek cselekszünk, és mint embereké, minden cselekedetünk tökéletlen, és lehetséges átmeneti megkönnyebülés után a végén katasztrófához vezetnek.
Ezért is veti el a Biblia (mint az Ószövetség, mit az Újszövetség) a mágiát mint olyat: az embert eredeti földi feladatára hívja, Isten szolgálatára.
Kedves kollega,
1x is a nickem HoD, ehhez ragaszkodnék.
Az, amit te írsz, tudatos mellébeszélés, ugyanis minden mágus a szellemi síkon operál. Az a bizonyos szellemi sík is igen nagy különbségeket foglal magába, de ebbe nem mennék bele, mert igen sokféle felosztást 5löttek ki az ember finomállapotainak leírására. De ugye nem is erről volt szó, mivel írod:
Nem minden fekete mágus cselekszik anyagi érdekekből. Itt bukik ki az, hogy elkezded rázni az öklödet, amikor fel sem fogtad, mit írtam. Unis ilyet nem is állítottam, fuss neki mégegyszer. Azt mondtam, hogy az alacsonyrendű (fekete) mágia territoriuma a durva ill. a szubtilis megnyilvánulás.
Az elvarázsoltságról: a Létezés van elvarázsoltságban, velem és veled együtt. Ez a leghatalmasabb mágia, amit a hinduk (persze tök véletlen az alaki hasonlóság) májának neveznek.
Isten nemcsak az egót tűri el, hanem MINDENT eltűr. Eltűri a Sátánt is.
Amit nem tűr el, azt elpusztítja (ld. Szodoma és Gomorra, vagy özönvíz)
Én nem azt írtam, hogy nem tűri, hanem azt, hogy távol áll tőle. Azaz nem isteni.
Kösz HoD, hogy beszálltál. Végre egy értelmes ember.
Vigor nem tudja mi az, hogy mágia. Szerintem valahol hallotta vagy olvasta, hogy az rossz dolog és azóta szajkózza. Keresztény körökben divat, hogy az ezoteria, az okkult, a mágia és hasonló szavak ellen, már kisgyermekkortól "programozzák" a híveket.
Mindezt azért, mert az Ószövetségben írják, hogy a jóslás, varázslás, mágia, okkultizmus az utálatos az Úr szemében.
Ugyanott írják, ahol a szemet szemért, az állatáldozatot és a tisztátlan, aki paráznához hozzáér stb. szabályokat.
Néhány felvilágosult keresztény ma már belátja, hogy az Ószövetség tanai, az AKKORRI primitív népeknek szóltak és mára TELJESEN aktualitásukat vesztették. Jézus már, tudtommal nem szól a mágia ellen.
Az Ószövetség tiltása pedig jogos. Képzeljük el, hogy egy ötéves (mindent fogdosó, piszkáló) gyermeket beengednénk, mondjuk egy atomrakéta kilővőbe, vagy egy bio-fegyver laborba. Vagy beültetnénk egy atóba és beküldenénk a forgalomba. Valószínűleg tömegszerencsétlenség lenne belőle.
A kisgyermeknek nem magyarázzuk el, hogy azért nem mehet ide vagy oda, és nem nyúlhat ehhez és ahhoz, mert nem érti még ill. nem alkalmas, nem képes, nem érett rá. Annyit mondunk neki: nem szabad és kész.
Az Ószövetségben az "utálatos Isten szemében", ugyanaz, mint ez a "nem szabad".
Ha azt írták volna a Bibliában, hogy mágiával, okkultizmussal, asztrológiával eljuthatsz az emberi tudat felsőbb szintjeire és megvilágosdohatsz, de óvatos légy, mert nagyon nehéz és veszélyes út ez. Akkor boldog, boldogtalan ezekkel kisérletezgetett volna 99,9 %-os kudarccal és igen önveszélyesen (egyébként az emberek egy részénél ez ma sem volna másként).
Tehát az ilyen parancsolatok önmaga ellen védték az akkori embert.
>>Viszonylag gyorsan belátható, hogy minden egyes tudatrezdülés mágia<<
Hód, te magad vagy elvarázsolva, ha ilyeneket irogatsz.
Egyszer egy novellában kb. ezt írtam:
"... hiszen Isten is csak egy magyarázat, és utunk végén ott vár minket a Végső Magyarázat..."
A folyamat végtelen, Isten megismerésének és magunkban történő tudatosításának végtelen folyamata. Az, amit te írsz, tudatos mellébeszélés, ugyanis minden mágus a szellemi síkon operál. Nem minden fekete mágus cselekszik anyagi érdekekből. A különbség köztük az, honnan kapják különleges képességeiket. Aki Istentől kapja, Istenhez megy, aki máshonnét, pokolra jut.
Viszonylag gyorsan belátható, hogy minden egyes tudatrezdülés mágia. Ugyanis teremtő aktus. Márpedig a mágia eztet jelenti, és ha az előbbi állítás nem lenne igaz, nem is létezhetne a fogalom abban a leszűkített jelentésében, ami alatt a vallásos ember azt a biz. "tiltott" tevékenységet érti.
Ha egyáltalán lehet beszélni fehér és fekete mágiáról, akkor az első amit le kell szögezni, hogy erkölcsi megfontolásokhoz elsődlegesen semmi köze az ilyen megkülönböztetésnek, az erkölcsi síkkal való kapcsolata közvetett.
A fehér mágia /avagy Theurgia/ kizárólag a Végső Azonosság elérésére irányul, és ez valóban kizárja azt, hogy az egyén szenvedélyeinek játékszere legyen. Amennyiben mégis az: akkor fekete.
Más megközelítésben a fekete mágia az anyagi (+szubtilis) síkhoz kapcsolódó operációkat jelenti, ami e felett van azt nevezik fehérnek. Ez nyilvánvalóan magába foglalja az előző értelmezést is, hiszen az ego béklyói között a felsőbb szférák hozzáférhetetlenek.
Legvégső értelmében a Mágia a Teremtéssel azonos, az Egy elvarázsoltságával.
>>A fehér mágia mindig az ember önnálló cselekevése, Isten akaratát csak részben értve, és mint ilyen, mindig tökéletlen és katasztrófához vezet, <<
>>A fehér mágia a szellemi erők felhasználása a világ (Isten) törvényeivel összhangben, ami nem zárja ki, hogy valaki önös érdekből cselekszik, ha ez az önös érdek nem anyagi, hanem szellemi<<
Ez nem fehér mágia, hanem fekete ! Ami önös, az nem Isteni, az egó távol áll Istentől !
Ugyan már, álomhajós! Egyáltalán nem neked szántam az offozást. :-)) Főleg magamnak, hiszen ezt a topicot Vigor szerintem nem az általam (is) felvetett Milne elemzésnek szánta (hiszen láthatóan nem készült rá, mert indokolt magyarázattal nem szolgált) hanem olyasminek, amerre fele Big is vinné...
Én erről szóltam az előbb... :-)) És képességeim szerint igyekszem is a témára koncentrálni a továbbiakban...
"Fehér mágia, abban az értelemben, amit Te leírtál, nem létezik. Aki már eljutott odáig, hogy nincs benne önzés, már nem is cselekszik (vö. Tao Te-King: "a tökéletes cselekvés a nem-cselekvés"), tehát nála már nem lehet szó mágiáról.
Hallottál már a Yin-ről és a Yang-ról?! Mert a Yang színe a fehér, és a Yin színe a fekete. Nem kell idekeverni Istent meg a Sátánt. Vö. az ikonok is mindig aranyháttéren írodnak, nem fehéren. Másrészt a Sátán nagyon szeret fehér (vagy rózsaszín) ruhába öltözködni, hogy megtévessze az olyanokat, mint aranyviktor, akik általában be is dőlnek neki.
Fehér mágia, abban az értelemben, amit Te leírtál, nem létezik. Aki már eljutott odáig, hogy nincs benne önzés, már nem is cselekszik (vö. Tao Te-King: "a tökéletes cselekvés a nem-cselekvés"), tehát nála már nem lehet szó mágiáról.
A fehér mágia a szellemi erők felhasználása a világ (Isten) törvényeivel összhangben, ami nem zárja ki, hogy valaki önös érdekből cselekszik, ha ez az önös érdek nem anyagi, hanem szellemi (mindenki szeretné jól érezni magát szellemi síkon). Isten egyéniségeket teremt(ett) és szabadságot adott az embernek, a Törvényen belül.
Örülök, hogy Te legalább On vagy...
Hasznos volt olvasnom ezt az összefoglalód... nézegetem a Lényegről.. topicot is, de az magas nekem... ez épp megfelelt.
Köszönettel:
Erre magam jöttem rá... Akkor jó, megnyugodtam. Megyek is a baránőmhőz és...
adok két cuppanos puszit az arcára, amiért olyan szép meséket tud írni. :o)
Hmmm.... szemantikus... szemnatikus... nemtom mit jelent, de qrvára teccik. Mától minden mondatomban benne lesz. Most megyek és benyalom a vacsorám szemantikus fogásait, aztán fürdés után meg áthajózók az alvás szemantikus fázisain, míg el nem érem a legmélyebb (természetesen, szemantikus) tudatállapotot. :o)
Üdv,
álomhajós
P.S. Jaj, majd elfeledtem... Hófehérke!!! Kérlek, bocsáss meg!!! Bocsáss meg, hogy pillanatig is kételkedtem Benned!!! ;o)
Tényleg nem piszkálásképp, de részleteznéd jelentéstanilag...?
Elolvasva, valóban megtalálható elem benne a diszkrimináció, a faji megkülönböztetés. Ha akarom, a "zsebesek", akik "zsebre tesznek" valóban lehetnek a pénzesek, akiket (okkal, vagy ok nélkül) előszeretettel zsidóznak ma is az emberek. Ha akarom, észreveszem, hogy a szappan is megjelenik, mint fontos motívum e fejezetben...
De az EGÉSZ nem éppen arról szól, hogy hagyjuk Kangát és Zsebibabát... és Malacka is legyen az aki. És éljünk békében egymás mellett...
Van itt a vali-filin egy arc. Ha az ő stílusában kezdeném mondandóm, így kezdeném: ember, te nem tudod miről beszélsz ! Észnél vagy ?
De mivel igyekszem nem éktelenkedni más tollával ezért nem írom ezt.
Az ókor és az azelőtti VALÓS történelem homályba burkolódzik. Pontosat nem tud a tudomány, sok a vita. Gyakran hagyatkozunk a mítoszokra.
Nem győzöm ismételgetni, hogy aki a Biblia mítikus mondáit szó szerint elfogadja, mint megtörtént eseményeket, az nyugodtan teheti ezt minden hasonló szent könyvvel, Zeusztól - Thorig, Ozirisztől - Manitouig, Krsnától - a Turulmadárig.
Tudtommal a Szabadkőművesség, a középkor vége felé alakult.
Vannak, akik szerint a Szabadkőművesség nem új rend, hanem egy régóta meglévő filozófia-rendszer folytatása új néven.
Vanak, akik szerint mindig minden korban létezett (és létezik) EGY rend, melynek birtokában van a tudás ill. őrzi tudsást.
Melkisédek, Phitagóreusok, Esszénusok, Gnosztikusok, Rózsakeresztesek. Aszongyák valahogy így következtek egymás után a tudás "átöröklői".
Állítólag a Szabadkőművesek a Rózsakeresztesekből váltak ki.
Azt gondolván hogy a tudás majd az ő birtokukba kerül. Ez nem történt meg, hisz világi dolgokkal kívántak foglalkozni, a külsőségek, a pénz és a hatalom közelébe igyekeztek férkőzni. Világi érdekek hajtották őket.
Vannak, kik azt mondják a Szabadkőművesek fekete-mágiát alkalmaznak, a Rózsakeresztesek, pedig továbra is fehér-mágiát. (magad is beláttad, hogy "kezdetben tiszták voltak")
Természetesen ezen információk lehetnek tévesek.
Csak hallottam ill. olvastam róluk. Amikor ezek történtek én nem voltam ott...
És itt megismétlem Aranyviktor igen lényegretapintó kérdését:
"Hogy lehetett tiszta szerinted a fehér mágia? Volt idő, amikor azt jelentette, hogy Isten akaratának keresése? "
A fehér-mágia az univerzum erőinek tiszta, bölcs és üdvös alkalmazása Isten (és ha úgy tetszik: Jézus) nevében.
A fekete mágia ugyanezen erők felhasználása ÖNÖS érdekekből. Tehát alapvetően nem csak a gonosz célokra fordított mágia a fekete mágia, hanem MINDEN olyan, ami a gyarló emberi egótól, érdekből, önzésből, félelemből származik. Ugyanis az ilyen törekvés, mindig rosszba torkollik.
A fehér (Isten szine) mágia jó. A fekete (sátán szine) mágia rossz.
A fekete mágia, lehet egyszerű, ártatlannak látszó, mégis gyarló érdekből fakadó (te ezt kevered a fehér mágiával, de NAGYON) és lehet szándékosan, határozottan ártó szándékú.
Kedves Vigor !
Remélem ezt még azelőtt megérted, mielőttt már késő lenne.