Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2021.05.19 0 0 46

(ja, bocs erre nem tudsz válaszolni. nem a profilod úgymond....)

Előzmény: Törölt nick (45)
Törölt nick Creative Commons License 2021.05.19 0 0 45

milyen könyv?

Előzmény: Egy nagy felhő (44)
Egy nagy felhő Creative Commons License 2021.05.19 0 0 44

Rasztafarianizmusról akarsz tudást szerezni? Esetleg könyv?

Előzmény: Törölt nick (43)
Törölt nick Creative Commons License 2021.05.19 0 0 43

nem a rasztafari témában.

inkább azért halt el, mert nincsenek jó, nyitott, tájékozott emberek a fórumon.

Előzmény: Egy nagy felhő (42)
Egy nagy felhő Creative Commons License 2021.05.18 0 0 42

"miért halt el ez a topik? "

Van összesen tizennégymillió hatszáznyolvannégyezer ötszáznegyvenöt topik, naív lélek.

Előzmény: Törölt nick (40)
Törölt nick Creative Commons License 2021.05.18 0 0 41

pedig kereszténység és biblia is van benne. szerintem nagyon érdekes. valaki töltsön már a fejembe egy kis tudást ezzel kapcsolatban. én szeretem a feketéket.

Törölt nick Creative Commons License 2021.05.18 0 0 40

miért halt el ez a topik? ennyire nem tudtok hozzászólni? pedig én nagyon kíváncsi lennék ki mit gondol. nem tudok eleget a témáról, csak, hogy nekem ezek szép emberek.

autkorts Creative Commons License 2004.07.09 0 0 39
rastafaria.bixerver.com nem müködik nálam
Előzmény: naplopok (38)
naplopok Creative Commons License 2003.05.18 0 0 38
topik fel,

www.dancehall.hu
www.dreadslukk.hu
rastafaria.bixerver.com
www.hiphop.hu

nemtok mit irni :)

Törölt nick Creative Commons License 2000.07.05 0 0 37
Legalább ellophattad volna... így kitől fogom kölcsönkérni? :-)
Előzmény: iron lion zion (36)
iron lion zion Creative Commons License 2000.06.29 0 0 36
nem, drága volt, meg megnéztem a névmutatóban, csak azon a három oldalon volt RAS TAFARI (így, nagybetűvel), amit ott helyben elolvastam.

Chant down Babylon

Előzmény: Törölt nick (35)
Törölt nick Creative Commons License 2000.06.29 0 0 35
Megvetted...?
Előzmény: iron lion zion (34)
iron lion zion Creative Commons License 2000.06.02 0 0 34
Minap kies városunk antikváriumában jártam, és láttam valami hírös utazónak Abesszíniáról való leírását. Ez egyből felkeltette az érdeklődésemet, valamikor a huszas évek elején történik a dolog, akkor ugyebár Ras Tafari Makonnen még "csak" régens (negus) volt, és nem I. Hailé Szelasszié császár. Volt is benne, hogy fogadta az utazót, akire nagyon kellemes benyomást tett, (nem részletezem, hogy jófej volt meg estébé), a Jamaicaiaknak idealizálni sem kellett. Tök jó. :-)
iron lion zion Creative Commons License 2000.03.03 0 0 33
Na, sokan a fű témakörét feszegették: nesztek, lehet vitatkozni (meg felhozni a topikot) :-))

Marijuana: The Weed of Wisdom
In fact, the herb "ganja" (marijuana) was regarded as
"wisdomweed," and Rasta leaders urged that it be
smoked as a religious rite, alleging that it was found
growing on the grave of King Solomon and citing
biblical passages, such as Psalms 104:14, to attest to
its sacramental properties: "He causeth the grass to
grow for the cattle, and herb for the service of man,
that he may bring forth food out of the earth."

iron lion zion Creative Commons License 2000.02.25 0 0 32
mi az hogy nem baj?!
igenis az!
csak a topikgazda úr nem tudott bejönni.
egyébként nagyon okosakat mondtál a fogalomrendszer átültetéséről a miénkbe, meg érdekes volt a LeePerry-s dolog is.

mail ment

ilz

Előzmény: stoci (31)
stoci Creative Commons License 2000.02.23 0 0 31
nos, úgy tűnik széthalt a topic.

nem baj. minden jót.

stoci Creative Commons License 2000.02.17 0 0 30
hogyne szívesen, örülnék, ha írnál

stoci@stones.com

Valahol írtad, hogy milyen fontos pl. Bob Marley War c. számának szövege, eredetileg egy ENSZ beszéd (Selassie)... Nos, fogtam egy szótárat, és lefordítottam, abszolút egyet értek fontosságában, és aktualitásában. Igen erős szabadulásvágy, erő van a szövegben (mint sokban), és mindennek mondható, csak vidámnak nem (valaki azt írta a másik topicban, hogy nagyon vidám zene a reggae, és helyesen hozzátetted: nem mindig), nem véletlen, hogy WAILERS (=siratók) Nesta zenekarának neve...

Szerintem egyébként ezt a fajta fogalomrendszert és látásmódot igen könnyen át lehet ültetni a miénkbe, és pl. Babylont a saját korlátainknak tekinteni, melyből meg lehet szabadítani az elmét, eljuttatni Zionba. Sőt tovább megyek, szerintem analógia lelhető fel bizonyos keleti vallásokkal is (zion=nirvana), és megint ott vagyunk, amit Mángorlónak írtam, hogy lényegében el lehet sajátítani e nézetet, akár bármelyik más vallásfilozófiát, más kérdés, hogy igényt tart-e rá. Én a zenén keresztül ismerkedtem meg vele, ezért kezdett el érdekelni, habár meg kell hagyni, nem sok magyar nyelvű irodalom van a témában... Tényleg! Tud valaki bármilyen könyvet a témával kapcsolatban ajánlani?

Lee Perry ezt mondta a dubról:

A dob a szív ritmusa, a basszus a lélek vibrációja. Tehát a kettő tökéletes egységet alkot.

Mondjuk elég fura dolgokat művelt... Pl. volt, hogy két hétig hátrafelé sétált London utcáin, meg felgyújtotta saját stúdióját, hogy tisztítótüzet végezzen a saját zenéjén... Amíg egyben volt az épület, Haile Selassieról kitett egy képet a bejáratnál olyan magasan, hogy le kelljen hajtani a fejet, ha átmegy az ember, igy mindenki meghajolt Isten előtt...

iron lion zion Creative Commons License 2000.02.15 0 0 29
szia stoci!
kösz a zenei infokat, amik megvannak neked nem tudnád valahogy eljuttatni nekem? nem túlzottan vagyok elengedve pénz dolgában, nem tudok minden "ínyencséget" megvenni sajnos :-((

nem mesélnél a Bob Marley, Jamaicás topikban arról a rendezvényről, amit korábban említettél?
köszike
Ras Tafari Makonnen (T. M. herceg) -> Raszta

Előzmény: stoci (28)
stoci Creative Commons License 2000.02.13 0 0 28
Mángorló!
A vallások szerintem ugyanazon állapot eléréséről szólnak, nevezheted megváltásnak, üdvözülésnek, megvilágosodásnak... Mindenesetre mindenképp az elme egy állapotáról beszélünk. Pl. Nepál fővárosában több vallás megfér kényelmesen egymás mellett, pont a fent elmondottak miatt.. Ez nekem nagyon szimpatikus. Mindenesetre az is egy fura dolog, hogy a rasták kisebbségben vannak jamaicában, és Afrikába szeretnének visszatérni... Hallottam, amikor először ellátogatott hozzájuk Halie Selassie (rastafar i), alig tudott kiszabadulni közülük, mert mindenki meg akarta érinteni. Istenként tisztelik...

Egyébként a füvezés kapcsán: szerintem lényegesen fontosabb momentum e zene témaválasztásában a millenáris jelleg és a mély vallásosság... A ganja szakramentum, eszköz. Nem cél. Érted a különbséget? E mellett a vallás csak "ital" dolgok fogyasztását engedélyezi, ami azt jelenti, hogy tiszta (nem hús, nem dohány, nem alkohol...).

ironlionZion!
Inkább korai dubok vannak (Perry, Tubby...),de van egy Bill Laswell BobMarley remixlemezem, az annyira nem jön be... Meg aztán MadProf. +Jah Shaka zseniális lemeze, a New decade of dub... Van Rockers Hi-fi, ami ugyan nem elég sok irányba elmozog, de ott vannak a gyökerek... Érdemes válogatások után kutakodni...az On-U Sound kiadó rendkívül jókat csinált.. (náluk van a Dub Syndicate is)... ajánlom az IndieGo lemezboltot...
Egyébként Dj Naga első mixkazettája (Homework 1998) szerintem eszméletlenül érdekes... Az I&Iban lehet kapni nyolc kilóért, hát az valami fantasztikus zene...

Mindenkinek! Vasárnap este egy körül: Tilos Rádió. Gyökérreggae műsor, nagyon jó muzsikák kerülnek a lemezjátszóra...

Jah Seh

mángorló Creative Commons License 2000.02.12 0 0 27
nem arra koncentrálnak, amire valójában minden (!) vallás hivatott.

mire?

vascionleó: csak értelmezni próbáltam, hogy miért választasz egy k-európától távol eső kultúrkör vallását. nem akartalak sértegetni. de még most sem értem.

Előzmény: stoci (23)
iron lion zion Creative Commons License 2000.02.09 0 0 26
milyen szöveg kell?
a Bob Marley szövegek nekem megvannak, a dreadlockgyártásról pedig most volt szó a Bob Marley, Jamaica nevű topikomban.
annak azért örülök, hogy úgy néz ki, hogy beindul a topik.
Előzmény: szinuhe (25)
szinuhe Creative Commons License 2000.02.08 0 0 25
nem tartozik szorosan a tárgyhoz, de tudja vki hogyan gyártják a dredlockot?
és hogy hol találok szövegeket? angolul is, magyarul is jöhet. Köszi
iron lion zion Creative Commons License 2000.02.07 0 0 24
szia stoci!
végre hasonszőrú ember!
üdvözöllek a topikban!
Lee Perry egy élő legenda (vendégszerzőként ő írta amúgy a Sun Is Shining-ot, aminek az a k***a sz@r remiksze nyomul a rádiókon.), de ő a Dancehallban nyomul. persze én is bírom a srácot, de mégis a roots a reggae legmagasabb szintje (ő is innen indult el, de ez nem visszalépés. A dub is (részben) rajta keresztül lett a dancehallból).
nincs véletlenül Roots Radics-od v. Dub Syndicate-ed?

ja, és várlak a Bob Marley, Jamaica nevű topikomban!

stoci Creative Commons License 2000.02.06 0 0 23
sziasztok.

Jómagam igen mélyrehatóan tanulmányoztam e teológiai rendszert, és szerintem a kísérleti dubok zenei világa visz legközelebb a célhoz. A visszhangok, szélsőséges effektek a teret, időt megszűntetik, és a hallgató/táncoló időtlen kapcsolatba kerülhet a gyökerekkel... Szóval az idegesít, ahogy mindenki majmolja e dolgot, öltözék, viselet, zene.... és nem arra koncentrálnak, amire valójában minden (!) vallás hivatott.

Szilveszterkor, Londonban egy Jah Shaka partyn kezdtem érteni, miről is szól valójában Zion hegye, Babylon szorítása, és a rasták mentalitása. Csak két barátom, és én voltam fehér, mindenki más dreadlock, úgy éreztem magam, mint egy vallási szeánsz részese, akit befogadnak... Felejthetetlen élmény.

Egy rövid hozzászólás: LB27 suckZ!!!! Ha jó muzsikát szeretnétek, ajánlom: Sly n Robbie, Mad Professor, King Tubby, Lee Perry -- az igazi gyökerek. Tedd félre afrikát, jamaicát, a vallást, engedd, hogy hasson a zene...

Jah Seh, üdvözlök mindenkit, békés, szép napot.
Irie

stocc.

iron lion zion Creative Commons License 2000.02.03 0 0 22
kedves mángorló: nme sérthettél meg, mert NEM füvezek! (egyszer szíttam eddig hasist, de csak ennyi volt a dolog).
nem is tudnám hol beszerezni az anyagot.
(nem is nagyon próbálkoztam) :)

"de talán jobb nekem, hogy nem értem aszövegeit"
ha arra gondolsz, hogy biztosan a füvezést reklámozzák, akkor nem igaz, nagyon is valóságos, és gyakran máig aktuális dolgokról énekelnek.

azért kösz, hogy a topikhoz hozzászóltál!
ironlionzion

Előzmény: mángorló (21)
mángorló Creative Commons License 2000.01.30 0 0 21
Nem akarlak megsérteni ironlionzion, de nem azért foglalkozol a rasta vallással, mert sokat szívsz és szeretnél ehhez erkölcsi hátteret szerezni?

Az nagyon szép, hogy fekák (egy része) vissza akar menni őshazába és erre kreál vallást, de te mint magyar mit akarsz ezzel?

Haver egyszer felvetette, hogy miért is ne alapítanának füvesek rastafarian vallást és akkor szívhatnának annyit amennyit akarnak, mert az akkor vallási ügy lenne. De sajnos (?) törvényeink tiltják a drogok vallási felhasználását. :()

Olyan a dolog nekem, mit a krsnások, de ha neked jó, akkor csináld, Bob Marley meg kurva jó!!!(de talán jobb nekem, hogy nem értem aszövegeit, igaz ez a Clashre is)

iron lion zion Creative Commons License 2000.01.14 0 0 20
Nálam is a reggae volt az, ami elindított ezen az úton, mert érdekelt is maga a dolog, meg így legalább értem mit miért mondanak. Mert nem lehet elmenni a szövegeik nagy része mellett csak úgy, ez érvényes a Wailersre is, de főleg az eredeti Wailers egyik alapító tagjára, nevezetesen Peter Tosh úrra.
Szerintem a hitükben nagyon sok szép (és nemes) dolog van, és ők ezt (még?) komolyan is veszik és be is tartják.
Bár minden bizonnyal jobb nekik Jamaicában, mint Etiópiában lenne.... :-)

a Marleys topicnak pedig itt kell lennie
ha minden igaz

ilz

hc Creative Commons License 2000.01.11 0 0 19
Nekem a reggae-n keresztül jött be a képbe ez a vallás. A zenét imádom, Marley-t tisztelem, a vallás rész pedig egy a sok tévút közül.

A Marley-s topicot nem találtam!!

hc

iron lion zion Creative Commons License 2000.01.07 0 0 18
Szóval, itt vagyok.
minden amit írtál így van, csak egy kis kiegészítés: inkább az Ószövetség az ő Bibliájuk.

a JAH szó valószínűleg a Jahve (Jehova) névből rövidült.
az érdekl vkit, hogy a dreadlocks "honnan jön", üssék fel a Bibliát: Mózes III.21.5 (Fejből tudom!)
Az exodus ("Movement of JAH People") végcélja Zion földje, ami (vajon hol?) a mai Etiópia területén van.
Szelasszié címei: Királyok királya,urak ura (negus negriti), Salamon és Dávid király egyenesági leszármazottja, Júda törzsének győzelmes oroszlánja <-Iron Lion Zion?!
Azt olvastam régen valahol, (nem volt köze a Rastafarianizmushoz az írásnak), hogy a zsidók tizenkettedik törzsét elhurcolták (vajon kik? a babylóniaiak!), és a törzsnek később a történészek Kelet-Afrikában, a mai Etiópia területén akadtak nyomára. a törzs neve: Júda
Hailé Szelasszié = A Szentháromság Ereje
Ras Tafari Makonnen- Selassie eredeti neve mikor még régens volt, és nem koronázták császárrá. Ras amhara nyelven herceget jelent.

hát most ennyit.
ha beindul a topic, még írok.
meg bátran leht kérdzni, csak konkrét dolgokat, ha szabad kérnem

Én elég sokat tudok a témáról, mert nagyon szimpatikus a vallás mindenestől. (bár sajnos a húsról nehezen tudnék lemondani :((

hc! nagyon örülök, hogyvégre egy omoly hozzászólás is érkezett, nekem ez a téma nagyon fontos téa, ezér' is van a topic. (önreklám: van Bob Marley-s topic is az indexen!)
ismered a Redemption Songot? az egyik legnagyobb műve a Jamaiai prófétának.

Babylon you throne gone down gone down,
Babylon you throne gone down.

Előzmény: hc (16)
iron lion zion Creative Commons License 2000.01.07 0 0 17
szia hc!
végre valaki akivel el tudok beszélgetni erről a témáról, mert úgy látom, hogy te is értesz a témához
most mennem kell, mert a suliban sutyiban netezek.
maj' jövök.
lion
Előzmény: hc (16)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!