Külso tudományos munkatársunk továbbította hozzánk az alábbi gyorsjelentést, melynek szerzoje általunk egyenlore ismeretlen, ám teljesítménye fenomenális.
VAJON VAN-E TELAPO?
1. Egyetlen fajta ismert renszarvas sem tud repulni, de tobb, mint 300.000 fajta elo organizmus letezik, amely meg besorolasra var, es bar ezek tobbsege izeltlabu vagy bakterium, nem zarhatjuk ki teljesen annak lehetoseget, hogy a Telapo megis repulo renszarvasok vontatta szanon kozlekedik.
2. A vilagon 2 milliard gyerek (18 even aluli) van. De minthogy a Telapo szemmel lathatoan nem torodik a mohamedan, hindu, zsido vagy buddhista gyerekekkel, a munka 15%-ra merseklodik (378 milliora az ENSZ Nepessegugyi Hivatala szerint). Haztartasonkent atlagosan 3,5 gyerekkel
szamolva ez 91,8 millio otthont jelent, ha feltetelezzuk, hogy minden csaladban van legalabb egy jo gyerek.
3. A Telaponak, hala a kulonbozo idozonaknak es a Fold forgasanak, 31 oraja van feladata elvegzesere, ha feltetelezzuk, hogy keletrol nyugatra halad. Igy 822,6 latogatast tesz masodpercenkent. Ez azt jelenti, hogy minden jo gyerekkel rendelkezo kereszteny otthon eseten kb. egy ezred masodperce van, hogy leparkoljon, lepattanjon a szanrol, beugorjon a kemenybe, megtoltse a zoknikat, a maradek cuccot szetszorja a fa alatt, fogyasszon a kitett csemegekbol, felmasszon a kemenyen at vissza a szanra es atmenjen a kovetkezo hazhoz. Feltetelezve, hogy az emlitett 91,8 millio megallo egyenletesen oszlik el a Fold felszinen (ami persze nem igy van, de szamitasainkhoz ez is megteszi), ket haz kozott atlagosan 1,2 km tavolsag adodik, a teljes utja pedig 117 millio km, nem szamolva azokat a megallokat, amire mindnyajunk raszorul legalabb egyszer minden 31 oraban, plusz taplalkozas stb.
4. Ez azt jelenti, hogy a Telapo szanja mintegy 1000 km/s-os sebesseggel repul, a hang sebessegenel 3000-szer gyorsabban. Az osszehasonlitas kedveert a leggyorsabb ember alkotta szerkezet, az Ulysses urszonda mindossze 44,6 km/s-mal vanszorog, egy hagyomanyos renszarvas pedig 25 km-t tesz meg orakent, ha nagyon siet.
5. A szan rakomanya egy ujabb erdekes elem vizsgalodasunkban. Felteve, hogy egy gyerek sem kap tobbet, mint egy kozepes LEGO jatekot (1 kg), a szan mintegy 321.300 tonnat szallit, nem szamitva a Telapot, aki igy holtsulynak minosul. A Foldon egy hagyomanyos renszarvas 150 kg-ot tud elhuzni. Meg ha feltetelezzuk is, hogy a repulo renszarvas tizszer ennyit huz, a szan nem indul 8,
de meg 9 renszarvassal sem. 214.200-ra van szukseg. Ez megnoveli a sulyt (ha magat a szant nem is szamoljuk) 353.430 tonnara. Csak az osszehasonlitas kedveert, ez negyszer annyi, mint a vilag legnagyobb hajojanak, a Queen Elisabeth-nek a sulya.
6. Ha 353.000 tonna 1000 km/s sebesseggel halad, az nagy legellenallasba utkozik, Ez felmelegiti a szarvasokat kb. ugy, ahogy az urhajosok felmelegednek, amikor visszaternek a Fold legkorebe. A ket vezerrenszarvas 14,3 milliardszor egymillio Joule energiat nyel el masodpercenkent, mikozben fulsuketito zaj hallatszik. Az egesz renszarvassereg 4,26 masodperc alatt eg el. Ekozben a Telapo 17.500-szor akkora centrifugalis eronek van kiteve, mint a Fold gravitacioja (ez igy 17.000 g). Egy 120 kilos Telapo (ami rohejesen kicsi) mintegy 8.207.123 kg-os erovel preselodik majd szanja hattamlajanak.
7. OSSZEGEZVE: ha a Telapo valaha is megprobalt karacsony ejszakajan ajandekot kihordani, mostanara biztosan halott szegeny.
Hogy mekkora kretén vagy a témában, jól mutatja, hogy amennyiben nem akartad volna "elcseszni" az idődet mondjuk egy káptalani iskolában, akkor kb. 950-1000 évesnek kellene lenned, ugyanis a káptalani iskola a középkor jellemző iskolatípusa. Úgyhogy jobban teszed, ha befogod, és néha olvasol is egy kicsit, nem csak hőzöngsz. :))))
1. Mióta is ünnep (munkaszüneti nap) dec. 24?
Mo-on 25-e es 26-a munkaszuneti nap. Tehat Karacsony elso es masodik napja.
Az USA-ban 24-e es 25-e munkaszuneti nap.
Husvetkor ugyanigy, nagypentek az USA-ban munkaszuneti nap es csak Husvet vasarnap unnep hetfo nem.
2. Volt egyáltalán a századelőn más gimnázium is mint egyházi?
Voltak akkor is allami iskolak. Pl a csurgoi gimnazium. A kanizsai piarista gimnazium is eredetileg onkormanyzati volt egy Batthyany herceg adomanyozta a varosnak a teruletet es alapitotta az iskolat 1766-ban, kesobb a varos ,mivel fenntartani nem tudta , gebinben adta ki a piaristaknak, tehat csak hasznalati joguk volt ra, de nem volt a tulajdonukban, ezert nem is merult fel ,hogy visszakapjak. Most az alapito herceg nevet viseli a suli. AZ en idomben Landler volt:-)) Aki szinten ott erettsegizett , vagy jart meg Deak Ferenc, Virag Benedek, Fejto Ferenc, Balazsovits Lajos, Zala Mark.Nameg apam, en, es az unokaocseim is:-)) A varosban a felsokereskedelmi volt egyhazi, zsido tulajdonban. Ez a ket kozepiskola volt es egy liceum a lanyoknak.
3. Abban a piarista gimnáziumban egyetlen osztály volt 27 diákkal, vagy volt több is, esetleg a 27 gyerek oszlott el
több osztályban, vagy mi?
Egy erettsegizo osztaly volt 43-ban a gimiben egy a felsokereskedelmiben es egy a liceumban kb hasonlo osztalyletszammal, de akkor ide jartak paran az akkor visszacsatolt Murakozbol is , Csaktornya , Varasd , Lendvarol.
1968-ban amikor en erettsegiztem ugyanebben a gimiben, erdekes modon mi is 27-en voltuk , 7 osztaly vegzett ebben a gimiben, es 3 vagy 4 az ujban. Ezekivul 2 a keriben , 2 a vegyiben., egy az olajipariban. es volt egy mezogazdasagi technikum is.
" Mit szólsz a "mindenkire kiterjedő" hájszkúlok terméséhez?"
Hol, MO-on vagy az USA-ban. En mindenkeppen helyesnek tartom a kiterjeszteset a kozepfoku oktatasnak, az elit iskolak igy is megmaradnak. Az USA-ban is ugyanigy van. Vannak vacak hajszkulok es vannak olyanok ahova nagyon nehez bejutni, mint pl itt a Ben Franklin allami gimnazium, de a Jesuit is nagyon jo.
Volna egypár kérdésem.
1. Mióta is ünnep (munkaszüneti nap) dec. 24?
2. Volt egyáltalán a századelőn más gimnázium is mint egyházi?
3. Abban a piarista gimnáziumban egyetlen osztály volt 27 diákkal, vagy volt több is, esetleg a 27 gyerek oszlott el több osztályban, vagy mi?
Más.
Apám ugyanabban a gimnáziumban érettségizett, mint én. Akkor bencés gimnázium volt, mikor én érettségiztem akkor "általános műveltséget nyújtó középiskola", ma Selye János Gimnázium. Mikor apám járt oda - 8 éves volt, mikor én - 3, ma megint 8. Apám és az én időmben 4 osztályos volt, ma öt, vagy hat. Igaz van egy futottak még szlovák gimnázium is, aszem 4 osztállyal, meg egy Ipari Szakközépiskola (technikum?). Na meg 90 utánról a környéken néhány "leányképző". Ennyit az oktatás "tömegfejlődéséről".
Apropó, ha már a "volt szerencsém tanítani"-nál tartunk. Mit szólsz a "mindenkire kiterjedő" hájszkúlok terméséhez?
" Látom, azok jól elvégezték a dolgukat. Mert ha nem így
lenne, akkor gőzöd lenne pl. arról, mit jelent a káptalani iskola, a zárda vagy Pannonhalma. "
Szerencsere egyikben sem volt reszem, mert azert nem csesztem volna el a tinedzserkoromat azzal, hogy egy internatusban eljek egy csomo kan kozott. Es ne legyel annyira oda az egyhazi oktatassal, mert tanitottam jopar ilyen sulibol jott sracot es semmivel nem mutattak tobbet,mint aki pl a szegedi Radnotibol vatgy a Sagvaribol jott.Futottak meg, bar lehet,hogy a biologia es vegyeszet nem volt olyan nepszeru kozottuk, hagyjuk man a nagy legendakat, az egyhazi iskolak olyan nagy kivalosagarol, valogatott emberanyaggal es egy szuk elitnek nem nagy ugy minosegi oktatast csinalni.
Persze hogy konnyu volt elit oktatast csinalni amikor pl egy 40 ezres varosban es vonzaskorzetebol erettsegiztek pl 1943-ban 27-en apam osztalyaban a piaristaknal.De akkor mas valasztas nem is volt , mert ez volt a kornyek egyetlen gimnaziuma. A legkozelebbi Csurgon. Fujhatod az olyan oktatast ami csak egy szuk reteg szamara hozzaferheto. Szart sem er az egy modern tarsadalomban ahol mindenkire kiterjedo alap es kozepfoku oktatasra es sokkal szelesebb hozzaferhetosegu felso oktatasra van szukseg. Nem volt veletlen az orszag elmaradottsaga eppen az oktatasi rendszere miatt is. Ne azzal a par kulfoldon karriert csinalt tudossal jojjon barki, mert az csak egy nagyon szuk elit es mogotte a nagy semmi. Nem beszelve arrolo ,ha othon maradnak akkorsemmi nem lett volna beloluk, hanem szedhettek volna az aknat a don kanyarban.
Nem, nem tartotta titokban, csak az utóbbi évtizedekben nem volt kötelező. Aki tartotta, régi szokásának megfelelően tette. Kötelező böjt a katolikusoknál nagyböjtben van, Karácsony előtt már nincs. Arra nem emlékszem fejből, pontosan mikor változtatták meg a nagyon is szigorú böjti rendet, mert ennél a kettőnél lényegesen több volt. Pl. a kántorböjt ismerős talán. Tehát ma az a helyzet, hogy a régi előírásokból helyenként szokásmaradványok lettek.
Népbutítónak meg ott van neked a tévé, meg az újságok. Látom, azok jól elvégezték a dolgukat. Mert ha nem így lenne, akkor gőzöd lenne pl. arról, mit jelent a káptalani iskola, a zárda vagy Pannonhalma. Neked csak a reverenda maradt, meg a népbutítás. Na ennyit a te ismereteidről. Alapvető fogalmakkal sem vagy tisztában, de pofázol. Pedig még azt sem tudod, mikor van Karácsony. :))))
Akkor ezt a bojtot erosen titokban tartotta a katolikus egyhaz , mert pl mifelenk a kocsonyat ami ugye disznobol keszul azt bizony joval ejfel elott szoktuk enni. Ja es a kocsmak szenteste napjan is nyitva voltak , csak delutan zartak be es ejfel utan ujra nyitottak. De nekem tok mindegy, mert nem tartozok egyik egyhazhoz sem es en dontom el, meg a penztarcam,hogy mikor mit eszek es nem szemforgato szoknyas emberek es mas nepbutitok.
Franciaorszagban Europa egyik legkatolikusabb orszagaban meg inkabb egy eloszilveszterre hasonlit."
- pedig lassan több mecsetjük lesz mint székesegyházuk. A bevándorolt arabok ugyanis vallásosak maradtak (nem katolikusok!), míg az "őslakók" egyre kevésbé. Ez lett a fanatikus vallásüldözés eredménye ...
Tévedsz. 24-e ugyanis Karácsony vigiliája, amit a köznyelv szentestének hív. S az bizony még böjt, de mennyire hogy az. Miért is az éjféli mise után nyithatott ki a korcsmahivatal? Mert az már tényleg Karácsony napja, éjjel egy után, amikor kb. vége a misének, már rég 25-e van. És az Karácsony napja.
Nagyjából stimmel. A szigorú böjt hamvazószerdán és nagypénteken van csak. Hústilalom 14 éves kortól halálig, napi háromszori étkezés egyszeri jóllakással. Felmentve ez alól a betegek, továbbá 60 éves kortól nem kötelező. A hal meg nem melegvérű, ezért nem hús.
Nezd engem a legkevesbe sem erdekel a katolikus egyhaz bojti programja. azt viszont tudom,hogy dec 24-e amiota az eszemet tudom sosem volt bojtos nap, es Zala eleg katolikus megye. Hogy aztan a katolikusok mikor es hogy bojtolnek az legyen az o dolguk engem a legkevesbe sem erdekel. Itt most karacsony esterol volt szo es nem masrol. Az viszont nem emlekszem ra ,hogy bojtos nap lett volna.
Bocsánat, nem vagyok böjti szagértő, annál jobban szeretem a hasamat. A böjtökről annyit tudok kb., amennyit itt alant iudex leírt. A nagyböjt 40 napos, rémlik nagypénteken a teljes koplalás. Szintén rémlik, hogy minden péntek hústalan (a hal nem hús). Azon felül minden nagyobb böjt elött és után jellemző volt egy nagyobb méretű zabálás. Lásd. farsang és húsvét. Már aki megengedhette magának.
Ez az éjféli mise utáni kocsmanyitás sem ellenkezik a böjttel. Éjfél után már másnap van.
De mondom ezek csak kósza emlékek, nem nekem való ismeretanyag:))
Ne marháskodj már. Minden főünnepet böjt előz meg, ezek közül csak a nagyböjt maradt mára, az is jobbára nevében, mert kevesen tartják be. Karácsony előtt ugyanúgy volt böjt, méghozzá emlékezetem szerint elég hosszú. Mintha az egész adventet magában foglalta volna. Nagypéntek pedig nem az egyetlen böjti nap, csupán csúcspontja a nagyböjtnek, úgy is, mint Krisztus halálának napja. A Húsvét előtti böjti időszak hamvazószerdától nagyszombatig tart. Mellesleg...
Tényleg volt kísérlet a karácsony átalakítására. Az 57-58-as tanévben negyedikes voltam, karácsony előtt a tanítónéni, osztályfőnöki vagy környezetismereti órán megkérdezte, mit gondolunk, mit fogunk ünnepelni, mire a többiek elkezdték, hogy szeretet ünnepe meg fenyőünnep, mire én büszkén, hogy ezt jól tudom, mondtam, hogy Jézuska születését. Megsértődtem, mert tanítónéni nem dícsért meg, hanem mást kérdezett.
"Ezzel a hallal nem vagyok biztos, de úgy tűnik a katolikusonál a Szenteste böjt. Persze ez csak rémlik. Innen a hal és a karácsonyi (húsnélküli) lencseleves és a báájgli. "
Nem tudok rola,hogy bojt lenne, meg miert is lenne ,hiszen egy gyerek szuletesehez kapcsolodik ami oromunnep, es nem a vezekles ideje,mint nagypentek. Zala elegge katolikus megye es ott leginkabb a kocsonya a hagyomanyos karacsony esti kaja, a halat a csaladban en hoztam be miota horgaszom es erre mindig rakok felre sullot. De pontyot is halaszlenek. Most is az lesz kocsonya es rantott hal,igaz nem sullo hanem sea trout, redfish es drum, de mindegyik ize olyan kb mint a sulloe. A szenteste egyebkent csak az utobbi idoben valt teljesen csaladi esemennye, regen az ejfeli mise utan kinyitottak a kocsmak es mulattak reggelig. Franciaorszagban Europa egyik legkatolikusabb orszagaban meg inkabb egy eloszilveszterre hasonlit.
"Talan azert mert nalunk a telapo Mikulas a Miklos naphoz kapcsolodik" - picinykót félreértetted, mert pont forditott volt a kérdés.
Szerintem azért sikerült télapósítani, mivel Sz. Miklós elsősorban az ortodoxok szentje, nálunk inkább ilyen gyerekajándékozási ürügy volt. Az meg mindegy Mikulás, vagy Télapó. Inkább az a kérdés, hogy tudtak az oroszoknál télapót csinálni belőle.
Egyébként Csehországban, Szlovákián és azt hiszem Lengyelországban is teljesen ugyanolyan a Mikulás mint Magyarországon. Nem tudom az osztrákok miként, de ha ők is ugyaúgy, akkor ez vagy monarchiás forma, vagy közép-európai.
Karácsony fenyőfaünnepesítésére pedig bizony történtek kisérletek. Csak sikertelenek. Azért ez már egy évezredes hagyományú keresztény ünnep volt akkor (Hogy a kereszténység milyen pogány ünnepet vett át Karácsonynak, azt nem tudom - tán a téli napforduló - viszont több sikerrel. Igaz idejük is több volt rá:)
Ezzel a hallal nem vagyok biztos, de úgy tűnik a katolikusonál a Szenteste böjt. Persze ez csak rémlik. Innen a hal és a karácsonyi (húsnélküli) lencseleves és a báájgli. Református vidékeken Szenteste nagy húszabálások vannak.
Megjött a Mikulás, havas a csizmája,
Jó volt-e a sok gyerek, a zúza, meg a mája ?
Ha jó volt a sok gyerek a zúza meg a mája,
Akkor a cipőjét teli találja :)
De, ha rossz volt a sok gyerek:( a zúza, meg a mája,
Akkor a cipőjét üresen találja :(
Bizony, üzleti vállalkozássá (is) vált, mint manapság oly sok minden egyéb is.
A finneket ebben még az sem zavarja, hogy náluk Mikulás meg Télapó helyett Joulupukki (ld. még: karácsonyi kecske) ül fel arra a bizonyos rénszarvas húzta szánra.
:-))
Amiböl csak annyi mardt meg, hogy Düsseldorf környékén, a jeles napon, a nök - különösebb büntetöjogi következmények nélkül - levághatják az utjukba kerülö férfiak - ne tessék megijedni -
nyakkendöjét.