Keresés

Részletes keresés

CSamu Creative Commons License 2004.04.25 0 0 153
Mekkora baromsagot tudsz mondani: "KI A NEMZET".

Emberek valamifele csoportja a nemzet. Egy ember nem csoport.

Előzmény: hurkazsírosnápolyi (152)
hurkazsírosnápolyi Creative Commons License 2004.04.25 0 0 152
Ez egy jó régi topik! :)
Orbánnak tulajdonított szöveg mián hozom fel az okból, hogy meg tudjam KI A NEMZET, KI FÉR BELE A NEMZETKÉPBE?!

"A Kisorosziban megtartott mai ünnepségen Orbán Vikor volt miniszterelnök a református templomban hangsúlyozta: a nemzet elgyengülőben van, kisebbségbe szorult az országlakosok között. Sokaknak megrendült az élete, bizonytalanság, munkanélküliség és a mindennapokat övező félelem jutott nekik osztályrészül. Leszögezte: A jövő feladata a magyar nemzeti erők számára, hogy ezeket a nehéz sorsú embereket visszaemeljék a nemzet közösségébe - fűzte hozzá."

MNO

csákat Creative Commons License 1999.12.19 0 0 151
Az jó!
Előzmény: alfalfa58 (150)
alfalfa58 Creative Commons License 1999.12.18 0 0 150
OFF Kedves csákat! Félreértések elkerülése végett: én határozottan optimista vagyok! ON
Előzmény: csákat (148)
soltika Creative Commons License 1999.12.18 0 0 149
A HVG e-heti cimlapján szerintem egy tökéletesen eltalált jelenlegi csoport, párt , ország , nemzetképet lehet látni.
Ha Orbán Viktor ezen változtatni akar akkor ebben még segiteni is tudunk.
Basta szekerét nem toló üdv:
soltika/Al Capone/ + Finci kutya/Lúdas Mátyás/
csákat Creative Commons License 1999.12.13 0 0 148
Ennyire azért nem lehetsz pesszimista!
Előzmény: alfalfa58 (147)
alfalfa58 Creative Commons License 1999.12.13 0 0 147
Kedves csákat!

"...Azért vannak itt tisztességes emberek..."

Tanácsolom: erre ne végy mérget!

:-)

Előzmény: csákat (146)
csákat Creative Commons License 1999.12.12 0 0 146
Hát akkor olvassuk figyelmesen a topicokat. - Azért vannak itt tisztességes emberek
Előzmény: alfalfa58 (145)
alfalfa58 Creative Commons License 1999.12.12 0 0 145
Nincs.
Előzmény: csákat (144)
csákat Creative Commons License 1999.12.12 0 0 144
Neked van címlistád?
Előzmény: alfalfa58 (143)
alfalfa58 Creative Commons License 1999.12.12 0 0 143
Kedves csákat!

1. "...Ha mi elkezdenénk közösen gondolkodni a miáltalunk kialakítandó nemzetkép megvitatásához, már akkor is tettünk valamit..."

Én is így gondolom, de tudom, hogy az nagyon-nagyon kevés. Ha ezen nem spekulál legalább néhány tucat ember, igen-igen sovány eredményre számíthatunk.

2. "...Számba kéne venni azokat a nemzeti értékeket, amelyek nemzetközi képviselete reális képpé alakulhat..."

Egyetértek. Ismét hozzáteszem: ehhez több (sok!) "fő" kell.

OFF (3. "...Az ellenérdekeltek úgyis belefognak rondítani a topicba..."

Ez így van. De ezt nem hagyjuk válasz nélkül - és mi is legott belerondítunk az ő topicjaikba. Ez vicc volt! Mi nem csinálunk soha (never say never :-)) ilyet.) ON

Tehát - SzVSz - az elsődleges cél nagyobb számú "együttgondolkodó" gyűjtése lenne.

Előzmény: csákat (142)
csákat Creative Commons License 1999.12.12 0 0 142
T. alfalva58

Ha mi elkezdenénk közösen gondolkodni a miáltalunk kialakítandó nemzetkép megvitatásához, már akkor is tettünk valamit.

Hogyan is gondolom:

Számba kéne venni azokat a nemzeti értékeket, amelyek nemzetközi képviselete reális képpé alakulhat.
Az ellenérdekeltek úgyis belefognak rondítani a topicba.

Előzmény: alfalfa58 (139)
alfalfa58 Creative Commons License 1999.12.12 0 0 141
Kedves F.B. I. doktor!

1. Köszönöm a linket. Egészen jó kis cikk! :-)

2. "...A jelek azt mutatják, hogy a Magyar Nemzet számára mérvadó emberek pozitív nemzetképről alkotott véleménye hamis. A múltra mutogatva a mai magyar valóságot maszatolja el..."

A cikk olvastán én egészen más következtetésekre jutottam.

Előzmény: F.B. I. doktor (140)
F.B. I. doktor Creative Commons License 1999.12.12 0 0 140
Kedves alfalfa58,

A jelek azt mutatják, hogy a Magyar Nemzet számára mérvadó emberek pozitív nemzetképről alkotott véleménye hamis. A múltra mutogatva a mai magyar valóságot maszatolja el.

Tisztelettel,
mint fent

Előzmény: alfalfa58 (139)
alfalfa58 Creative Commons License 1999.12.12 0 0 139
Hát - úgy tűnik - a Fórumon még nem érett meg a történelmi helyzet arra, hogy a nemzetképpel érdeme szerint foglalkozzunk.

(A minimális aktívitás a coclib oldal részéről egyáltalán nem meglepő. Az a benyomásom, Véleményük szerint a nemzetkép (mint olyan) abszolút korszerűtlen dolog, ami nem előre, hanem hátra viszi a nemzet (bocsánat lakosság... :-)) ügyét.)

Remélem, a kormány nem adja fel ilyen hamar a pozitív nemzetkép ápolását/alakítását.

:-)

Előzmény: csákat (138)
csákat Creative Commons License 1999.12.11 0 0 138
Na most mi legyen? Nemzetkép topic dobva?
Előzmény: Werner Zsolt (137)
csákat Creative Commons License 1999.12.09 0 0 134
Ha már ennyire elmentetek a nyelvészkedés világába, akkor had jegyezzem meg, hogy nemzetképhez a boltok kirakatainak a nyelve is hozzátartozik, a mi nem éppen magyar.
Előzmény: Újlaki (133)
Újlaki Creative Commons License 1999.12.09 0 0 133
Hadd szóljak bele egy vitába harmadikként.

"a magyar nyelv szókincse mindennel együtt elérheti az egymilliót, akárcsak a többié"

ebben telleg nem vagyok biztos, de en a magyar tekinteteben ojan 100e koruli szo-szamrol tok (bocs ha rosszul tom).

A magyarban a képzők és az összetett szavak miatt valószínűleg sok millió a ténylegesen használható, értelemmel bíró szavak száma.

Előzmény: Werner Zsolt (129)
Újlaki Creative Commons License 1999.12.09 0 0 132
Hadd szóljak bele egy vitába harmadikként.

"a magyar nyelv szókincse mindennel együtt elérheti az egymilliót, akárcsak a többié"

ebben telleg nem vagyok biztos, de en a magyar tekinteteben ojan 100e koruli szo-szamrol tok (bocs ha rosszul tom).

A magyarban a képzők és az összetett szavak miatt valószínűleg sok (száz?) millió a ténylegesen használható, értelemmel bíró szavak száma.

HAME Creative Commons License 1999.12.08 0 0 131
Pardőz moa,

de én úgy tudom, az angol germán. Latin alapjai csak a néhányszáz(?) éves frank uralom miatt lehet(né)nek (istenem, de rég volt az a gimnázium). Ezen az alapon viszont a magyar még gazdagabb lenne, mert négy alapon is "nyugszik". finnugor, szláv, török és német.

zsiragy Creative Commons License 1999.12.08 0 0 130
>A 'hang' szerintem rossz pelda volt,

Ezt a magyar-német összevetésre írtam, arra jó példa (sőt, elárulom, hogy Lomb Katótól származik).

Továbbra is az a véleményem, hogy teljesen szubjektív a szókincs megítélése.

A háború után egy fiatal amerikai tiszt doktorálni akart filozófiából a heidelbergi egyetemen és megkérdezte, hogy lehet-e angolul. A válasz nemleges volt. Az indoklás: Englisch ist keine Kultursprache.

Előzmény: Werner Zsolt (109)
Turbo Creative Commons License 1999.12.08 0 0 128
Ugyan teljesen OFF a vonal, de ez egy marhaság. Az eleve nem komoly ember, aki biztossága tudatában kijelenti, hogy egy nyelvnek ekkora és ekkora szókincse van. Lomb Kató nem nyelvész, hanem amatőr, hogy hogyan számolta ki egyedül a 800 ezer szót, még csak elképzelni sem tudom, mert egy agyonfejlett agyú emberi egyednek is 100 ezer körül lehet (lehet!) az anyanyelvi szókincse, és akkor már egyedülállóan penge. Másrészt pedig, józan paraszti ésszel, akárhogy is, de ugyanazt a világot írjuk le a szavainkkal (már amennyiben valóban leírjuk = írott nyelv, nem pedig bambara makogás, kisebb eltérések lehetnek, hogy arabul harminc szó van a homokra, inuitul a jégre, franciául a sajtra, de ez nem számottevő), és erre még rájönnek a tájszavak, a meteorológusok, kőművesek és informatikusok szakszavai, az argó stb., s a végeredmény valahogy kiegyenlítődik, így olyan marha nagy eltérések elképzelhetetlenek. Komoly nyelvésztől ilyet nem lehet hallani, csak nagyon óvatosan fogalmaznak, hogy talán, esetleg, mittudni, a magyar nyelv szókincse mindennel együtt elérheti az egymilliót, akárcsak a többié (dán, albán, francia, bengáli).

Meg különben is, mi az, hogy átlagos nyelv?
ON.

Előzmény: Werner Zsolt (101)
Zmac Creative Commons License 1999.12.08 0 0 127
Aktualizáljunk! Petőfi versét nagyszerűen lehetne adaptálni mondjuk a "vállalkozókra". Akik között kétség kívül van nagyon sok, ilyen-olyan szempontból lenézhető, elítélendő. De attól még nem ilyen "a magyar vállalkozó". ( Kb. 800e ember.) :-|
Előzmény: HJM (123)
pindiy Creative Commons License 1999.12.07 0 0 126
Nagyon fontos, hogy mit gondolnak rólunk a világban.
Még fontosabb, hogy mit gondolunk magunkról.
Az, hogy milyen a nemzetkép az elsősorban az itt élőkön múlik.
No azért kell egy kis Pr-is.
Végsősoron.
Nem feledni, ez nem mosópor!
Pásztörperc Creative Commons License 1999.12.07 0 0 125
jav.: trem. tud. Nobel-díjoxámában = term. tud. Nobel-díjasoxámában
Előzmény: Pásztörperc (124)
Pásztörperc Creative Commons License 1999.12.07 0 0 124
Az 1 főre eső Nobel-díjasoxámát tekintve vhol az 5.-6. helyen állunk. 1.-k az 1 főre eső trem. tud. Nobel-díjoxámában vagyunk — nem véletlenül vagy genetikai kiválóságunk miatt: ennek nyelvi okai vannak.

Hollywoodot NEM magyar filmesek "csinálták". Természetesen tömérdek nemzetnek van sokkal több arany- ezüst és bronzérme, mint nekünk — nekünk lakosságarányosan van a legtöbb. Ez sem véletlen, hanem az élsport propagandisztikus célú és rendszerfüggetlen, kiemelt támogatásának következménye (meg annak a szupercsalásnak, hogy abszolút profi sprotolóinkat amatőrnak könyveltük). Budapest kétségkívül az OM EGYIK gazdasági-pénzügyi kp.-ja volt — csak épp NEM a legfontosabb. Történelmünk jobb (rövid!) időszakaiban középhatalom voltunk a periférián.

A többi úgy nagyjából stimmel. Tényszerűség rulez!

Előzmény: F.B. I. doktor (114)
HJM Creative Commons License 1999.12.07 0 0 123
Nem aktuális...
;-))
Egyébként is a nemesek többségének lett volna töke-je?
;-)
Előzmény: Zmac (120)
HJM Creative Commons License 1999.12.07 0 0 122
Ááááááá....csak alkalmazkodok a tocikok témájához és hangulatához...
;-))
Miért, tán nem teccik vers?
:-o
Előzmény: szalonna (121)
szalonna Creative Commons License 1999.12.07 0 0 121
Flood-olunk, flood-olunk? A nagybetüvel nem versz ám át :-)
Előzmény: HJM (116)
Zmac Creative Commons License 1999.12.07 0 0 120
Kedves HJM és Icsaba!

Mi a véleményetek a következő felszólításról:

"Ej, döntsd a tőkét, ne siránkozz..."

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!