Keresés

Részletes keresés

DavidB44 Creative Commons License 2024.03.20 0 0 25

Az én éttermemben, ahol az alapvető vendégelégedettség és a kiszolgálás minősége a legfontosabb, nem szokás a jattal vagy szervízdíjjal számolni. Minden vendéget egyformán kedvesen és figyelmesen szolgálunk ki, és nem várunk semmilyen plusz díjat ezért cserébe. Az árainkban minden benne foglaltatik, és úgy gondolom, hogy ez az átláthatóság és tisztesség fontos a vendégeink számára.

Természetesen tiszteletben tartjuk azokat az éttermeket és kultúrákat, ahol a jatt vagy szervízdíj hagyományosan szokás, de úgy gondolom, hogy mindenkinek joga van ahhoz, hogy saját preferenciái szerint döntsön ebben a kérdésben.

msmks Creative Commons License 2005.05.09 0 0 24
a szervizdíj sem teljesen korrekt, mert ha nem vagy elégedett a kiszolgálással, azt kifejezheted hogy nem adsz borravalót.
a kötelező borravalónál ilyet nem lehet.
Előzmény: pancsen (23)
pancsen Creative Commons License 2005.05.08 0 0 23

Ezt a pincérek meg kall kapják a fizetésükön felül és ez ellenőrizhető. Te meg vagy adsz még, ha nagyon elégedett vagy, vagy nem.

Én egyébként nem szeretem a borravalósdit, szerintem megalázó....

Más országokban is van un. szervizdíj, amit külön írnak a számához.

Szerinted? Creative Commons License 2005.05.08 0 0 21
A Miniszterelnök megoldotta a problémát:)
Kötelező borravaló mindenol.
vidageza Creative Commons License 2005.02.19 0 0 20
hello,

ez ok, de én fizessem a pincért, ezzel is kímélve a szegény szerencsétlen étterem tulajdonost/vállalkozót, nehogy becsődöljön?! nem kötelező ott dolgozni. ő választotta, tudta mit vállal.
Előzmény: tracy (5)
LeifEriksson Creative Commons License 2002.10.15 0 0 19
Ja, és asszem a 3000 Ft a legmagasabb ár, hétközben kevesebb, hétközben ebédidőben még kevesebb, de nem akarok én itt reklámot csinálni... :-)))
Előzmény: LeifEriksson (18)
LeifEriksson Creative Commons License 2002.10.15 0 0 18
Érdemes megnézni, mert a kaja tényleg nagyon jó.

Az átverős trükk sem hinném hogy az ő specialitásuk, hanem általánosság. Szóval menj csak el (én is voltam már ott azóta) és figyelj a számlára... :-)))

Leif

Előzmény: HA-SLN (17)
HA-SLN Creative Commons License 2002.10.14 0 0 17
Svédasztalos? Nem mindegy, hogy hol gyártották az asztalt?:-)
Na szóval 3 rongy, és addig eszel, ameddig akarsz? Nem lehet rossz, és ha tényleg finom volt, lehet egyszer megnézem a svédek asztalát!
Jól főznek a svédek?
Előzmény: LeifEriksson (15)
HA-SLN Creative Commons License 2002.10.14 0 0 16
Sziasztok!

Tipikus!:-))
Bizonyára igazad van, és tudatosan csinálták a dolgot. ez tényleg nem is rossz ötlet a mellékes megkeresésére.:-)
Ha jól értem akkor a srácok, duplán rácsesztek? 5 főről hozott papírt, aztán kértetek egy másikat hatról? Akkor az 11? Ha még másik 5 nél bejött a trükk, akkor aznap estére nullán vannak!
Na ez a kitolás!:-)
Laci

Előzmény: LeifEriksson (15)
LeifEriksson Creative Commons License 2002.08.04 0 0 15
Hasonló eset történt a Trófea Grill-ben velünk nemrég. Ez amolyan "all you can eat"-típusú gebasz, az Erzsébet királyné úton.
X összegért annyi, amennyit akarsz, svédasztal, minden. Előrebocsátom, hogy a kaja-pia kiváló volt, tényleg nagyon jó.

6-an voltunk, végén mikor a pincér hozza a számlát, fizetünk. (szabott ár, ugye, 6xasszem 3000 FT. Fizetés után jön vissza, hogy sajnos keveset adtunk. Erre mi: dehát ennyi volt a számlán. Mire ő: jaj, elnézést, véletlenül 5 főre számoltam, de hát önök hatan vannak, ezért kéne még egy fő részére. Mikor meg lett neki mondva (jó magyarosan) hogy akkor hozzon szépen egy új számlát 6 fő fogyasztásáról, nagyon húzta a száját, de végül hozott.....

Kapott is asszem 50 Ft borravalót...

Ugye simán beszámolták, hogy lesz 3000 Ft fekete bevétel... hát ráb@sztak, mert az nem lett, sőt elestek vagy egy ezres jattól is...
igazán kár, mert a konyhájuk tényleg remek, de hát így nem lehet vendégeket megtartani

Előzmény: Stronci (13)
crazyBMW Creative Commons License 2002.05.20 0 0 14
Ha nem kapok számlát vagy nyugtát,akkor nem hogy nem adok jattot,egyszerüen felállok és nem fizetek!
Előzmény: Stronci (13)
Stronci Creative Commons License 2002.05.18 0 0 13
Hali!
Elv: ha nem kapok szamlat vagy nyugtat nem adok jattot>>>fekete bevetel, nem tudom nem a szakacs+felszolgalo "nyeli-e be" a penzt.

PETI27 Creative Commons License 2002.01.06 0 0 12
Én csak akkor adok borravalót, ha elégedett vagyok a kiszolgálással. Alapkövetelmény, hogy finom legyen az étel és viszonylag gyors a kiszolgálás.
Nem adok borravalót például ha félbevágott szalvétát tesznek a tányér mellé. Sok helyen spórolnak ezen az apróságon. Nevetséges.
Másik fontos szempont, hogy a mosdó tiszta legyen. Ahol nincs szappan és kéztörlő vagy szárító, esélyük sincs komolyabb borravalóra.
HaZe Creative Commons License 2001.08.26 0 0 11
Amúgy az árlapon feltüntetett x% felszolgálási ár jogellenes, ugyanis a magyar fogyasztóvédelmi szabályozás szerint az árlapon annak az árnak kell szerepelnie, amit fizetni kell.
aljas666 Creative Commons License 2001.08.24 0 0 10
A Várban (a Váci utcában stb.) nem érdemes étterembe menni: drágák, átvágnak, ráadásul a kaja sem fenomenális.
Előzmény: petike23 (9)
petike23 Creative Commons License 2001.08.23 0 0 9
En csak akkor adok borravalot, ha elegedett vagyok..
Ha nem (pl. lassan hozzak ki a kajat, vagy -ne adj' Isten!-) at akarnak vagni a szamlaval, akkor soha..

Egyebkent en sem kapok borravalot a munkahelyemen; arra valo a fizetes.

Ansaldo Creative Commons License 2000.03.17 0 0 8
Csakhogy eredetileg a borravalót arra találták ki, hogy a jól elvégzett munka/szolgáltatás feletti megelégedettséget a méltányos ár mellett még valamivel ki lehessen fejezni. ("Igyál egyet az egészségemre!") A probléma ott van, hogy ha a jól elvégzett munka/szolgáltatás már ELEVE csak borravaló (plusz pénz) ellenében jár, magyarul többet fizetünk az alapszolgáltatásért - a pincér mosolyáért - mint az alapár... Így aztán persze, hogy görbén néznek, ha nem borravalózunk, mert ez már lassan olyan, mintha egy jogos juttatástól estek volna el. Hát, szolgáltatás- és munkamorálból, azt hiszem, kishazánk nem kap jelest...
medwe Creative Commons License 2000.03.17 0 0 7
ahol benne van a jatt az árban
ott nem kell jattolni
a Várban lévő éttermeket meg nagy ívben
el kell kerülni
jattól függetlenül
noidea Creative Commons License 2000.03.16 0 0 6
Ez eddig OK, de amikor ott van az étlapon, hogy pl. 20% felszolgálási díj van benne az árban, azt is csak a tulaj teszi el és nem a pincérek kapják?
Előzmény: tracy (5)
tracy Creative Commons License 2000.03.16 0 0 5
Na lehet megdöbbeni, mert sok olyan hely van, ahol a pincérek nem kapnak fizetést, sőt még olyan is van ahol ők fizetnek, hogy ott dolgozhassanak. Ha meg kapnak, az általában elég kevés. Úgyhogy ők a jattból élnek
Előzmény: Kreta (3)
buta Elizabeth Creative Commons License 1999.12.08 0 0 4
Tudod, Noidea, csak épp az a baj, hogy ez jelenség. Nemcsak ez, nemcsak itt. és az ember keserű avgy kissé kesrű szájízzel távozik, a bumburnyák meg ott marad és holnap is elszúrja valakinek a vacsoráját...
Üdv,
Elizabeth
Előzmény: noidea (2)
Kreta Creative Commons License 1999.12.07 0 0 3
Minek is kell fizetni az étteremben? A pincérek nem kapnak fizut? Nem ez látszik a viselkedésükön. Ha meg a kaja árából jut neki is akkor meg minek fizessek jattot?
Nekem sem adnak plusz pénzt ha elvégzem a munkám.
De még a barátnőmnek se aki boltban dolgozik és többet rohangál egy egy vevő kedvéért mint a pincérek.
noidea Creative Commons License 1999.12.06 0 0 2
Annyira nem volt súlyos a helyzet. Megköszönte, kissé gúnyosan, aztán elhúzott, ki se jött, amíg ott voltunk. Nem volt bunkóbb, mint a drága éttermek pincérei Budapesten. Csak kiváncsivá tett a jelenség.
Előzmény: buta Elizabeth (1)
buta Elizabeth Creative Commons License 1999.12.06 0 0 1
Ammennyiben a szervizért 1o%-ot kérnek és ezt feltüntetik az étlapon, a protokoll szerint nem kell jattolni. A pincér tekintete és hangneme miatt én hívtam volna a teremfőnököt.
Előzmény: John Zero (0)
John Zero Creative Commons License 1999.12.03 0 0 0
noidea:
Szerintem jol tetted.
A 10% felszolgalasi dij szerintem is azt jelenti, amit mondtal, hogy benne van az arban a borravalo.
Inkabb a pincer volt a bunko.
Vagy esetleg egy ilyen incidens utan beszelj a fonokkel, kerdezd meg ot... Persze akkor meg plane nem fog szepen nezni rad a pincer a kovetkezo alkalommal ;)
Előzmény: noidea (-)
noidea Creative Commons License 1999.12.02 0 0 topiknyitó
Nemrég egy vendéggel voltam fent a Várban, és beültünk egy étterembe. Nem volt rossz, bár az árakhoz képest jó sem annyira.
Az étlapon szerepelt, hogy ha jól emlékszem, 10% felszolgálási díjat számítanak fel (az amúgy sem olcsó árakhoz). Ez idáig rendben is van, ha "elit" helyre megy az ember, bele kell kalkulálni ezt is.
De: amikor fizettünk, mégegyszer rákérdeztem, hogy: ugye, a felszolgálási díj benne van a számlában? Ezek után nem adtam még borravalót...elég csúnyán nézett ránk a pincér, és gúnyosan megköszönte.
Most akkor én voltam a bunkó? Vagy dupla jattot kellene fizetni?
Én nem a pincért akarom fikázni, lehet, hogy a felszolgálási díj is a tulajnak megy, esetleg abból fizeti a védelmi pénzt (:-O)..., de akkor most ez hogy van?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!