Az én éttermemben, ahol az alapvető vendégelégedettség és a kiszolgálás minősége a legfontosabb, nem szokás a jattal vagy szervízdíjjal számolni. Minden vendéget egyformán kedvesen és figyelmesen szolgálunk ki, és nem várunk semmilyen plusz díjat ezért cserébe. Az árainkban minden benne foglaltatik, és úgy gondolom, hogy ez az átláthatóság és tisztesség fontos a vendégeink számára.
Természetesen tiszteletben tartjuk azokat az éttermeket és kultúrákat, ahol a jatt vagy szervízdíj hagyományosan szokás, de úgy gondolom, hogy mindenkinek joga van ahhoz, hogy saját preferenciái szerint döntsön ebben a kérdésben.
a szervizdíj sem teljesen korrekt, mert ha nem vagy elégedett a kiszolgálással, azt kifejezheted hogy nem adsz borravalót. a kötelező borravalónál ilyet nem lehet.
ez ok, de én fizessem a pincért, ezzel is kímélve a szegény szerencsétlen étterem tulajdonost/vállalkozót, nehogy becsődöljön?! nem kötelező ott dolgozni. ő választotta, tudta mit vállal.
Az átverős trükk sem hinném hogy az ő specialitásuk, hanem általánosság. Szóval menj csak el (én is voltam már ott azóta) és figyelj a számlára... :-)))
Svédasztalos? Nem mindegy, hogy hol gyártották az asztalt?:-)
Na szóval 3 rongy, és addig eszel, ameddig akarsz? Nem lehet rossz, és ha tényleg finom volt, lehet egyszer megnézem a svédek asztalát!
Jól főznek a svédek?
Tipikus!:-))
Bizonyára igazad van, és tudatosan csinálták a dolgot. ez tényleg nem is rossz ötlet a mellékes megkeresésére.:-)
Ha jól értem akkor a srácok, duplán rácsesztek? 5 főről hozott papírt, aztán kértetek egy másikat hatról? Akkor az 11? Ha még másik 5 nél bejött a trükk, akkor aznap estére nullán vannak!
Na ez a kitolás!:-)
Laci
Hasonló eset történt a Trófea Grill-ben velünk nemrég. Ez amolyan "all you can eat"-típusú gebasz, az Erzsébet királyné úton.
X összegért annyi, amennyit akarsz, svédasztal, minden. Előrebocsátom, hogy a kaja-pia kiváló volt, tényleg nagyon jó.
6-an voltunk, végén mikor a pincér hozza a számlát, fizetünk. (szabott ár, ugye, 6xasszem 3000 FT. Fizetés után jön vissza, hogy sajnos keveset adtunk. Erre mi: dehát ennyi volt a számlán. Mire ő: jaj, elnézést, véletlenül 5 főre számoltam, de hát önök hatan vannak, ezért kéne még egy fő részére. Mikor meg lett neki mondva (jó magyarosan) hogy akkor hozzon szépen egy új számlát 6 fő fogyasztásáról, nagyon húzta a száját, de végül hozott.....
Kapott is asszem 50 Ft borravalót...
Ugye simán beszámolták, hogy lesz 3000 Ft fekete bevétel... hát ráb@sztak, mert az nem lett, sőt elestek vagy egy ezres jattól is...
igazán kár, mert a konyhájuk tényleg remek, de hát így nem lehet vendégeket megtartani
Én csak akkor adok borravalót, ha elégedett vagyok a kiszolgálással. Alapkövetelmény, hogy finom legyen az étel és viszonylag gyors a kiszolgálás.
Nem adok borravalót például ha félbevágott szalvétát tesznek a tányér mellé. Sok helyen spórolnak ezen az apróságon. Nevetséges.
Másik fontos szempont, hogy a mosdó tiszta legyen. Ahol nincs szappan és kéztörlő vagy szárító, esélyük sincs komolyabb borravalóra.
Amúgy az árlapon feltüntetett x% felszolgálási ár jogellenes, ugyanis a magyar fogyasztóvédelmi szabályozás szerint az árlapon annak az árnak kell szerepelnie, amit fizetni kell.
En csak akkor adok borravalot, ha elegedett vagyok..
Ha nem (pl. lassan hozzak ki a kajat, vagy -ne adj' Isten!-) at akarnak vagni a szamlaval, akkor soha..
Egyebkent en sem kapok borravalot a munkahelyemen; arra valo a fizetes.
Csakhogy eredetileg a borravalót arra találták ki, hogy a jól elvégzett munka/szolgáltatás feletti megelégedettséget a méltányos ár mellett még valamivel ki lehessen fejezni. ("Igyál egyet az egészségemre!") A probléma ott van, hogy ha a jól elvégzett munka/szolgáltatás már ELEVE csak borravaló (plusz pénz) ellenében jár, magyarul többet fizetünk az alapszolgáltatásért - a pincér mosolyáért - mint az alapár... Így aztán persze, hogy görbén néznek, ha nem borravalózunk, mert ez már lassan olyan, mintha egy jogos juttatástól estek volna el. Hát, szolgáltatás- és munkamorálból, azt hiszem, kishazánk nem kap jelest...
Na lehet megdöbbeni, mert sok olyan hely van, ahol a pincérek nem kapnak fizetést, sőt még olyan is van ahol ők fizetnek, hogy ott dolgozhassanak. Ha meg kapnak, az általában elég kevés. Úgyhogy ők a jattból élnek
Tudod, Noidea, csak épp az a baj, hogy ez jelenség. Nemcsak ez, nemcsak itt. és az ember keserű avgy kissé kesrű szájízzel távozik, a bumburnyák meg ott marad és holnap is elszúrja valakinek a vacsoráját...
Üdv,
Elizabeth
Minek is kell fizetni az étteremben? A pincérek nem kapnak fizut? Nem ez látszik a viselkedésükön. Ha meg a kaja árából jut neki is akkor meg minek fizessek jattot?
Nekem sem adnak plusz pénzt ha elvégzem a munkám.
De még a barátnőmnek se aki boltban dolgozik és többet rohangál egy egy vevő kedvéért mint a pincérek.
Annyira nem volt súlyos a helyzet. Megköszönte, kissé gúnyosan, aztán elhúzott, ki se jött, amíg ott voltunk. Nem volt bunkóbb, mint a drága éttermek pincérei Budapesten. Csak kiváncsivá tett a jelenség.
Ammennyiben a szervizért 1o%-ot kérnek és ezt feltüntetik az étlapon, a protokoll szerint nem kell jattolni. A pincér tekintete és hangneme miatt én hívtam volna a teremfőnököt.
noidea:
Szerintem jol tetted.
A 10% felszolgalasi dij szerintem is azt jelenti, amit mondtal, hogy benne van az arban a borravalo.
Inkabb a pincer volt a bunko.
Vagy esetleg egy ilyen incidens utan beszelj a fonokkel, kerdezd meg ot... Persze akkor meg plane nem fog szepen nezni rad a pincer a kovetkezo alkalommal ;)
Nemrég egy vendéggel voltam fent a Várban, és beültünk egy étterembe. Nem volt rossz, bár az árakhoz képest jó sem annyira.
Az étlapon szerepelt, hogy ha jól emlékszem, 10% felszolgálási díjat számítanak fel (az amúgy sem olcsó árakhoz). Ez idáig rendben is van, ha "elit" helyre megy az ember, bele kell kalkulálni ezt is.
De: amikor fizettünk, mégegyszer rákérdeztem, hogy: ugye, a felszolgálási díj benne van a számlában? Ezek után nem adtam még borravalót...elég csúnyán nézett ránk a pincér, és gúnyosan megköszönte.
Most akkor én voltam a bunkó? Vagy dupla jattot kellene fizetni?
Én nem a pincért akarom fikázni, lehet, hogy a felszolgálási díj is a tulajnak megy, esetleg abból fizeti a védelmi pénzt (:-O)..., de akkor most ez hogy van?