A következő történetben azzal a bibliai hőssel foglalkozunk, aki kősziklából fakaszt patakot, majd miután kifogta abból a keszeget, kivág a hallal egy ötven éves bükkfát!
A Kegyes Korán, az iszlám tanításai szerint, teremtetlen isteni szó. A legalsó égbe, ahol a Föld is található, az Elrendelés éjszakáján (arabul:lejlat-ul-qadr) jött le.
Szívesen elmondom, amit tudok erről, bár nem vagyok egy főmufti, de ne itt a klotyóban :)
(Van olyan irányzat, amely teremtetlen, tehát Istennel egyszintű igének tartja a Koránt, és vannak olyanok, amelyek az isteni teremtés részének tartják. Mindkettő a Koránban találhatóakat hozza fel nézetük igazolására. Hozzáteszem, hogy természetesen itt nem arról az eredetileg szóban hagyományozott, majd kézírással leírt, manapság pedig nyomtatott szövegről van szó, amelyet szintén Korán névvel illetünk és könyv alakja van, hanem annak Istennél levő eredetijéről, a Kinyilatkozásról.)
Ez a kegyes Korán elején található címe ennek a könyvnek, ahogy a ti könyveteknek is efféle címe az hogy Szent Biblia.
Azt hiszem ismered a magyar nyelvet, és tudod mit jelent általánosságban ez a szó: 'kegy', 'kegyes'. Ennek alapján ez a szó nem csak személyekre alkalmazható fogalom, de ha az arab "kerim" szóra, amit az angolok a "noble" (valamint a németek a keresztény analógia alapján elterjedt "heilige") szóval kísérelnek meg fordítani, van jobb ötleted magyarul, hát tessék. :-)
A kegyes jelzőt nem csak személyre lehet használni? Úgy tudom a Korán nem személy mert akkor az már biteizmus lenne. Igaz a Bibliára is azt mondják hogy szentírás, de a szent jelző itt azt jelzi hogy elválasztott.
Vessétek össze ezt a vitát a közelmúltban Guatanamón történtekkel, ahol a Kegyes Koránt helyezték el az illemhelyeken, s mely incidens véres tüntetésekhez vezetett az iszlám világban!
Ez már demagógia: "melyik bűnösebb tevékenység vécézni vagy szeretkezni" Egyik sem bűn a szó bibliai értelmében*. Persze lehet, hogy Semjén Zsolt betiltaná mind a kettőt :)) de az csak arra utal, hogy Semjén úr nem ért a bibliához, és még annyit sem Istenhez.
faithful
*Természetesen ez nem a "paráználkodásra" vonatkozik.
A WC az egy rossz hely ? Vagy valami alávaló hely ? Vagy mi a gondotok a WC-vel ? Miért merül föl egyáltalán, hogy egy ilyen hely méltatlan egy szent könyvhöz ? Amit a WC-n csinálunk, az rossz vagy bűnös vagy tisztátlan dolog volna ?
Eddig úgy tudtam, hogy egy természetes, napi szükségletet ill. tevékenységet kiszolgáló helység UGYANÚGY, mint a hálószoba vagy a konyha vagy a fürdő. Tévedek ?
Kérdem, melyik bűnösebb tevékenység vécézni vagy szeretkezni ? Mert ha valaki szerint az utóbbi, remélem a hálószobájában sem tart Bibliát, mert az lesz ám az igazi szentségtörés (már ha ott tesz ő efféle bűnös dolgokat...) !
Te muszim vagy? Én nagyon keveset tudok erről a vallásról, és rengeteg előítélet meg "tuti" információ kering róla. Lenne kedved egy külön topicban beszélgetni arról, hogy mit is jelent muszimnak lenni?
Üdv
KÁGÉ
Mégegyszer bocs az offolásért, azért nem akartam privátban, hátha mást is érdekel rajtam kívül.
Szerintem a Biblia helye nem a wc-n van. Bár nem vagyok keresztény, de ennyi tiszteletet megérdemel minden vallás, hogy ne a retyón olvasgassuk az egyesek által szentnek tartott könyveket. Megén azért sem viszem a wc-re, mert nálunk minden olyan dolgot ki kell pakolni a zsebből, meg nem vihetünk be a wc-be semmi olyan dolgot, ami a Mindenható nevét tartalmazza.
De egyébként jó dolog a wc-n olvasás, vmi jó vastag regény, vagy lexikon...
Érdemes lenne inkább azon elgondolkozni, hogy mi lett volna ha kedvenc mackó uraságunk egy egészen másfajta irományt fűzöt volna be a papírtartóba.
Szerintem Hitler Mien Kampf-ja nem váltott volna ki ekkora botránkozást.
Egyébként: szükség törvényt bont...
:)
P.s.
A második világháború fogolytáboraiban is használták a bibliát. Igen. A legjobb cigarettapapír volt.
Ezen SENKI sem ütközik meg??
Eloszor is orulok, hogy szemelyesen is talalkoztunk!
Na sejtettem, hogy sértődés lesz.
1. Én elhiszem, hogy neked az egy szent könyv. Nekem nem az, gondolom, nem olyan nehéz megérteni.
Igyekeztem olyan relaciot keresni, melybol meg egy alt. semmit sem tisztelo ember is megsejtheti, hogy mit jelenthet ez.
En a bibliat szent konyvnek tekintem, (meglep, hogy egyebkent harcos HGY-s kollegak most hirtelen nem tekintik annak) es ezert nem csinalok semmi mast mikor kezembe veszem na meg kezet mosok elotte mint altalaban ha kapcsolatba kerulok wc-vel, es nem erzem ugy, hogy a szaras az megfelelo elfoglaltsag a biblia olvasasara.
Mar csak azert sem, mert minden fiziologiai biologiai tevekenysegnek meg van a maga lelkiallapota, meg, ha nem is meghatarozo. Az is segit a jobb megertesben, ha pl. tanulmanyozunk idevago pszichologiai irasokat, az analis dolgokkal kapcsolatban.
De hat ki ki hite es izlese szerint. A magam reszerol meg egy viccre sem tudnek rendessen odafigyelni szaras kozben, de gondolom ez masnal maskepp van.