Keresés

Részletes keresés

mindenki senkije Creative Commons License 2026.03.02 0 0 10366

igen, ez valóban, minden tekintetben tök jó!

Előzmény: Amphicoelias (10365)
Amphicoelias Creative Commons License 2026.03.02 0 0 10365

De jó volt látni és hallani Björköt újra a színpadon!

https://www.youtube.com/watch?v=7fyufPkXLbs

Az Utopia korszakot elhagyva visszatért egy minimalistább megjelenéshez és maszkoz, amit mondjuk 15-20 éve láttunk tőle. 

Amphicoelias Creative Commons License 2026.01.18 0 1 10364

Ezt láttátok már?

Még most is csodás énekhangja van, de az félelmetes, hogy hangbéli fénykorában milyen elképesztő dolgokat volt képes kiénekelni:

https://www.youtube.com/watch?v=1OWQKW8P-x8 

Őrült kacsa a zebrán Creative Commons License 2026.01.08 0 0 10363

Előbb nyúlja le Amerika, minthogy bármit elérnének Grönlanddal.

Előzmény: Hot Dog Shake (10362)
Hot Dog Shake Creative Commons License 2026.01.08 0 0 10362

„A grönlandiak az egyik kegyetlen gyarmatosítótól a másikhoz kerülhetnek”

Miközben az izlandi Björk a dánok által elkövetett brutális jogsértésekre hivatkozva kíván függetlenséget Grönlandnak, a Dániáról való leválás valószínűleg még kiszolgáltatottabb helyzetbe hozná a nagyhatalmakkal szemben a sziget lakosait.

Őrült kacsa a zebrán Creative Commons License 2026.01.07 -1 2 10361

Passz, még ezt a live-ot se hallgattam meg. Kevés időm akad. Én a Volta után elengedtem Björköt.

Előzmény: Amphicoelias (10360)
Amphicoelias Creative Commons License 2026.01.04 0 0 10360

Szerintem lehetne még több ilyen. Simán lehetne több kollaboráció, ahogy mondjuk a Volta idején is volt.

Te mire számítasz új lemezt illetően? Milyen irányba fogja elvinni a zenéjét a továbbiakban? Vagy minek örülnél?

Előzmény: Őrült kacsa a zebrán (10359)
Őrült kacsa a zebrán Creative Commons License 2025.12.29 0 0 10359
Amphicoelias Creative Commons License 2025.12.06 0 0 10358

Nagyon kíváncsi leszek, hogy milyen irányba viszi tovább a művészetét a Fossora után.

Amphicoelias Creative Commons License 2025.12.06 0 0 10357

ÚJ ALBUM JÖVŐRE! (Gondolom. Az eredeti poszt nem írja le konkrétan, hogy jövőre, csak hogy már dolgozik rajta)

Jövő májusban egy kiállításon kapnak néhány számból ízelítőt a látogatók, szóval gondolom még egy darabig azért várnunk kell a teljes album rendes megjelenésére, de akkor is, csodás hír!

Az eredeti poszt: https://www.instagram.com/p/DRuGeaCiCiH/?img_index=1

Amphicoelias Creative Commons License 2025.11.22 0 0 10356

60 éves Björk, ez nem semmi, telik az idő, boldogat neki!

Láttam kommenteket amiben meglepődtek, hogy már 60. Sokan szerintem elfelejtik, hogy Björk már 28 volt amikor berobbant, mint szóló előadó (egyébként érdekesség, hogy JMJ is pont annyi volt az Oxygene idején), előtte ő "csak" egy különleges énekhangú énekes volt a Sugarcubes-ból, de azt akkor még senki nem sejtette, hogy ennyire kulturális ikonná válik. Ehhez persze még jön a személyisége és főleg annak az angolszász médián keresztüli torzítása, ahogy infantilizálták a 28, 30, 32 éves Björköt a 90-es években, pedig csak egy egyedi humorú, de nagyon is értelmes és érett gondolkodású művész volt már akkor is. De szerintem az, hogy sikerült lemezről lemezre újdonságokat csinálnia annak is köszönhető, hogy csak fokozatosan lett ismert és nem lett 20 évesen világsztár. Sajnos a legtöbb olyan előadó hamar ki is ég. 

Egyébként épp most megy óriásit az új Rosalia album, amin ugye Björk is rajta van, az alább linkelt dalban. A lemez egyébként tényleg jó, de azt hozzá kell tenni, hogy a közönség azért van ennyire elájulva, mert ezek a Rosalia rajongók nyilván nem nagyon hallottak még a kommersz pop hulladékon túl nagyon sok műfajt, most viszont egy ismert előadó csinált olyan lemezt, ami inspirációt merített kicsit Björktől is, Kate Bush-tól, Julia Holter-től. Sok fiatal pop rajongó nem nagyon hallott még ilyen jellegű nagyzenekari hangzású avant-pop, art pop műfajokat integráló albumot egy ilyen ismert mai popzenésztől. Van viszont ennek egy nagyon pozitív hozadéka: egy csomó új kommentet látok Björk legismertebb számai alatt és érezhetően a szokásosnál gyorsabban növekszik a nézettség.

Ha Björk-öt egy új generáció ismerheti meg, mint ahogy ez 2022-ben a Netflix sorozata miatt Kate Bush esetében is volt, akkor ez nagy öröm számomra.

Őrült kacsa a zebrán Creative Commons License 2025.11.21 0 0 10355

Björk 60.

Amphicoelias Creative Commons License 2025.11.11 -1 0 10354

Már több, mint 3 éves a Fossora. Újra végighallgattam és továbbra is azt tudom mondani, hogy fantasztikus lemez. Most visszaolvastam a 3 évvel ezelőtti kritikámat és nagyjából most is egyetértek azokkal, amik ott elhangzanak. 

Az Atopos nekem annyira durván fülbemászó, hogy szinte már sok, még most is ott van a fülemben az ütemvilága. A Sorrowful Soil most sokkal jobban tetszett, mint a megjelenéskor, egyszerűen gyönyörű. Az Ancestress pedig továbbra is egy tökéletes mestermű, egyszerűen csodálatos, nagyon érzelmes, méltó tisztelgés Björk édesanyja felé. Az egész egyébként nagyon szépen áll össze egy koherens lemezzé a témákkal és a természeti metaforikus képekkel, amiket használ. Sokkal jobban, mint mondjuk az Utopia, ami elvileg a gyógyulásról szólna, de közben van egy dal ami egy gyermekelhelyezési per részleteit kezdi ecsetelni. 

Az izlandi átkötő elemnek most már jobban látom az értelmét, a halál utáni természetbe való visszatérésről szól. Továbbra is az Allow-t tartom a lemez leggyengébb dalának. A Freefall még mindig nagyon tetszik, a Her Mother's House pedig szerintem még jobban tetszik, mint 3 éve, az album témáját figyelembe véve pedig nincs ennél méltóbb lezárás, minthogy a lányával, Isadora-val énekel.

Őrült kacsa a zebrán Creative Commons License 2025.11.09 -1 1 10353

Na, örülök, hogy végül megnéztétek. Most lett időm feldobni an enklórra, és így kiderült, hogy az Apple+-os kiadott filmhez képest van pár dal, ami csak a tévéfelvételen szerepel:

5. Ovule *
6. Show Me Forgiveness *
10. Body Memory *

Most fogom feldobni az Apple+-os verziót 2160p-ben.

Előzmény: mindenki senkije (10351)
Amphicoelias Creative Commons License 2025.11.02 0 0 10352

A Fossora nekem nagyon tetszett, viszont a Utopia talán a legkevésbé kedvenc Björk lemezem, ennek ellenére nagyon élveztem az egészet. A Medullaról származó 'Mouth's Cradle' elég különleges feldolgozást kapott, a Hidden Place is jól sikerült. Az Atopos jól működik élőben szerencsére, nekem azóta is nagy kedvenc, a kijövetele óta nem kiverni a fejemből, nagyon durván fülbemászó dal.

Előzmény: mindenki senkije (10351)
mindenki senkije Creative Commons License 2025.11.02 -1 1 10351

Hmmm... Nem annyira tetszettek Björk utóbbi live kiadványai, de a Cornucopia most egészen tetszetős! Na!

Előzmény: mindenki senkije (10348)
Amphicoelias Creative Commons License 2025.11.02 0 1 10350

És jó minőségben! Köszi! Ma JMJ kapta meg a figyelmem, de holnap már nézem is. Mondjuk azért elég durva, hogy a koncert a Utopia-t (is) bemutató turnéra épül, ami egy több mint 8 éve megjelent lemez, de persze tudom, hogy 22-ben folytatni akarta a 2020-ra ígért és Covid miatt lemondott turnét és inkább hozzácsapta a Fossorát amikor megjelent egy teljesen új turné helyett.

Előzmény: Őrült kacsa a zebrán (10349)
Őrült kacsa a zebrán Creative Commons License 2025.10.29 0 2 10349

Ma ment a Movistar csatornáján (Movistar Plus+), úgyhogy lehackeltem a teljes filmet, itt eléritek:

https://mega.nz/file/ElkBUKyL#Z86hZ4vezdsoPuC5Y_5ihD-S1b4hAEX7X0FICH8qkO8

Előzmény: mindenki senkije (10348)
mindenki senkije Creative Commons License 2025.10.27 0 0 10348

Illetve most látom, hogy közben a napokban megjelent a Cornucopia is, akkor azért csak történnek dolgok, holnap meg is hallgatom!

Előzmény: mindenki senkije (10347)
mindenki senkije Creative Commons License 2025.10.27 0 0 10347

Hosszú évek óta nem mondtam ilyet Björk (related) anyagra, de wow, ez tényleg szuper!

Előzmény: Amphicoelias (10346)
Amphicoelias Creative Commons License 2025.10.27 0 0 10346

ROSALÍA - Berghain (Official Video) feat. Björk & Yves Tumor

https://www.youtube.com/watch?v=htQBS2Ikz6c 

Végre valami új anyag! Még ma is csodálatos a hangja.

Kár, hogy ezek a 2-3 perces dalok jöttek divatba manapság, lehetett volna ez sokkal hosszabb is.

Őrült kacsa a zebrán Creative Commons License 2025.10.22 0 0 10345
Őrült kacsa a zebrán Creative Commons License 2025.06.01 -1 1 10344

https://www.facebook.com/share/v/1AwuYCvF8G/

"BJÖRK: CORNUCOPIA egyszeri, exkluzív vetítés június 7-én a szentendrei moziban!🎤✨

Ez a várva várt, Lisszabonban rögzített koncertfilm Björk öt éven át tartó turnéját hozza el a filmvásznakra. A setlist a korai daloktól indulva egészen a 2017-es Utopia és a 2023-as Fossora számaiig terjed. A hangszerelés egyedi, tartalmaz mágneses hárfát, körfuvolát, alufont és zengetőkamrát is. Vizuálisan szintén sikerült feldobni a 19. században épült színpadot, ugyanis a termet a legmodernebb digitális technológiával látták el, hogy látványos animációk töltsék meg a hátteret, melyek a mozikban se mutatnak rosszul. Ilyesmi extra hatást bizonyos színházi musicaleken már a magyarok is láthatnak újabban itthon, most másképp használódik ki a zenék mellé. Az audiovizuális élményt a Dolby Atmos keverés teszi teljessé. Az egyéni hangzású dalfeldolgozásokhoz kreatív képi rendezés és vágás társul.

Felejthetetlen koncertélmény a moziszékből!📽🎶 Ne hagyd ki! 👉 https://partmozi.hu/film/bjork-cornucopia-590

#partmozi #mozizzSzentendrén #szentendremozi #premier #Björk #Cornucopia #koncertfilm"

Őrült kacsa a zebrán Creative Commons License 2025.05.17 -2 1 10343

#throwbackthursday

Őrült kacsa a zebrán Creative Commons License 2025.05.12 -2 1 10342

https://www.facebook.com/share/p/1CQYSz2Ho5/

🎬 BJÖRK: CORNUCOPIA

🗓️ május 23. 20:15

🎟️ 3500 Ft

👉 https://belvarosimozi.hu/jegyvasarlas/69535

"Ez a várva várt, Lisszabonban rögzített koncertfilm Björk öt éven át tartó turnéját hozza el a filmvásznakra. A setlist a korai daloktól indulva egészen a 2017-es Utopia és a 2023-as Fossora számaiig terjed. A hangszerelés egyedi, tartalmaz mágneses hárfát, körfuvolát, alufont és zengetőkamrát is. Vizuálisan szintén sikerült feldobni a 19. században épült színpadot, ugyanis a termet a legmodernebb digitális technológiával látták el, hogy látványos animációk töltsék meg a hátteret, melyek a mozikban se mutatnak rosszul. Ilyesmi extra hatást bizonyos színházi musicaleken már a magyarok is láthatnak újabban itthon, most másképp használódik ki a zenék mellé. Az audiovizuális élményt a Dolby Atmos keverés teszi teljessé. Az egyéni hangzású dalfeldolgozásokhoz kreatív képi rendezés és vágás társul.

https://belvarosimozi.hu"

Őrült kacsa a zebrán Creative Commons License 2025.04.06 -2 1 10341
Őrült kacsa a zebrán Creative Commons License 2025.03.28 -2 1 10340

Igazi orkabőr. :)

Amphicoelias Creative Commons License 2025.02.26 -3 1 10339

Björk lánya énekelt egy TV műsorban, állítólag valami tradicionális izlandi zenének egy valamilyen filmes feldolgozását adta elő. 

https://www.youtube.com/watch?v=N7gg9IcmQ64

A Fossora-t lezáró dalban továbbra is azt mondom, hogy szerintem gyönyörűen énekelt, viszont önállóan hasonlóan érzek vele kapcsolatban is, mint mondjuk a DM tagok vagy Gary Numan gyerekeinek a zenélésével kapcsolatban. Egyszerűen a szülő akkora árnyékot vet, hogy szerencsétlen gyerek bármivel próbálkozhat, nem fog menni. Ebben mondjuk az tetszik, hogy nagyon minimalistára van véve, a ruhák is egyszerűek, nincs Björk-ös hangzása és ez ebben az esetben jó.

Amphicoelias Creative Commons License 2025.02.10 -3 0 10338

Azért szerintem elég látványos lehetett élőben ez a turné, örülök, hogy végre láthatjuk, hogy hogy nézett ki. Bécsben is volt és sajnos akkor valami közbejött és végül nem vettem rá jegyet, ha de lesz a közeljövőben koncert a közelben, biztosan megnézem.

Előzmény: Őrült kacsa a zebrán (10335)
Amphicoelias Creative Commons License 2025.02.01 -3 0 10337

A Vulnicura is 10 éves lett egy héttel ezelőtt. A nagyon átélhető témája miatt ez talán a legnépszerűbb Björk lemez az utóbbi 20 évben, legalábbis a közösségi oldalakon. A hangzását tekintve egyébként ez egy letisztultabb lemez, illetve sok szempontból hagyományosabb zeneisége van. A lemez első fele egyébként tényleg nagyon jó. Az első 6 szám tényleg tökéletesen hozza, amit a koncepció alapján el lehet várni, a Stonemilker, a Lionsong és mondjuk még a Notget is ráadásul könnyebben fogyasztható is, a szomorú téma ellenére. Persze a csúcspont egyértelműen a Black Lake, ami egyszerűen fantasztikus, gyönyörűen felépített, magával ragadóan drámai, nekem egy unalmas pillanata sincs, az a 10 perc olyan, mintha 3 lenne. És itt tényleg át is lehet élni, amit a rajongók leginkább szeretnek ebben a lemezben, hogy az elvont, művészi Björk itt tényleg minden elvontabb körítést mellőz és az egyszerű, lecsupaszított emberi lényét mutatja meg, akinek éppen most zuhant szét a családja. Viszont a lemez utolsó 3 száma szerintem nincs olyan erős, mint az addigiak, témákat tekintve is más irányba indul és ezért valahogy jellegtelen lesz. A harmadik harmada a lemeznek egyszerűen nincs azon a szinten. Pont ezért van, hogy bár jól tudom, hogy egyedül vagyok és leszek ezzel, de nekem továbbra is az a véleményem, hogy a Biophilia a legjobb Björk lemez az utóbbi 24 évben, egyszerűen csak mert az tartalmazza a legtöbb új, eredeti ötletet. Ennek ellenére a Vulnicura is élvezhető, jó lemez, szóval érdemes újra meghallgatni annak, aki az utóbbi 10 évben nem nagyon tette ezt.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!