Tök igazad van, csak ez a topic nem erről szólt. (És akkor még nem szóltunk pl. vakokról, siketekről vagy a kerekesszékesekről. Utóbbiakat spec zavarhatja az a sok kidolgozott és retusált test még akkor is ha nem az, csak mondjuk megvan mindkét lába.)
Node:
"Kínos romareklám
Bocsánatot kértek a Száztagú Cigányzenekartól
MTI
2002. február 14., csütörtök 17:30
"Egyedüli alkalom arra, hogy küszöbén száz cigányt láthasson!" Ezt a kevésbé korrekt mondatot arra a meghívóra sikerült kinyomtatni, melyet összesen 25 ezer példányban küldtek szét egy nagy-britanniai kisvárosban, hogy beharangozzák a száztagú Budapesti Cigányzenekar helyi koncertjét. Az önkormányzat bocsánatot kért, a reklám-szakembereket továbbképzésre küldték. (...)
Miután többen is rájöttek, hogy a felhívás nem feltétlenül EU-konform és sértő - főleg a térségben élő vándorcigány lakosságra nézve - a koncerttermet felügyelő önkormányzat elrendelte 25 ezer bocsánatkérő levél szétküldését, 3,5 ezer font postaköltség ellenében. Az intézmény marketingesei számára pedig kötelező jelleggel előadásokat rendelt el, hogy a tudatában legyenek annak mi sértő, és mi nem - adta hírül csütörtökön a Daily Mail.
A Dorking Hall munkatársai mentségére szól, hogy hatalmas megtiszteltetésnek érzik, hogy egy ilyen neves zenekar elfogadta meghívásukat, és jó előre, a lehető legszélesebb körben kívánták népszerűsíteni a száztagú cigányzenekart. "
Nekem speciel az hiányzik, hogy a reklámcsinálók ne főleg csak a férfiakhoz szóljanak. És ne csak a leszbikusoknak.
Hiányzik, hogy a reklámok nekem, nőnek nem szólnak. Hiányzik, hogy nem feltételezik, hogy én, mint nő, és mint potenciális vásárló szivesebben felfigyelek egy szép férfifejre, férfitestre, hogy szivesebben látnék úton-útfélen csupaszabb férfiakat akármilyen terméket reklámozva. Miért feltételezik a reklámozók, hogy én mint nő, szivesen botlom úton-útfélen csupasz nőtársaim látványába, miért feltételezik, hogy a nők eleve leszbikus hajlamúak? Hogy-hogy nem jut eszükbe, hogy a tökéletessé retusált-plasztikázott női test csak a saját tökéletlenségemet jutattja eszembe, és nemhogy a vásárlástól, hanem az élettől is elmegy a kedvem?
Hogy nem jut eszükbe, hogy egy nőt netán jobban érdekel / vonz egy férfitest látványa, és ezáltal esetleg a reklámozott termékre is kíváncsibb lehetne?
Vagy csaktán nem az egyetlen olyan (elmaradott) nő vagyok, akit inkább érdekelnek a férfiak, mint a nők?
Már hallottam erről az afro meg kaukázusi marhaságról.
Nekem jó a fehér szó is. (Bár már napoztam egy kicsit.)
Holnap kitalálják, hogy a papírzsebkendőt ezentúl
cellulóz-alapú-ruhahasadék-lepelnek kell hívni, mert a papírzsebkendők
érzékenységét sérti az eddigi szóhasználat...
Na, most komolyan. Azt hiszem, a mai magyar szóhasználatban a néger
szónak tényleg nincs semmi pejoratív jelentése, pl.
a "sárga" vagy "vörös" szavakkal ellentétben.
De ha találkozom valakivel, aki tud magyarul és valóban
sértőnek találja a néger szót, akkor nem fogom ezt a szót kiejteni.
De beteges dolognak érzem ezeket a néger -> fekete -> afro-amerika
vagy cigány -> roma mutációkat.
A cigány szónak sincs feltétlenül negatív konnotációja, a roma szóval
is lehet sérteni, szvsz.
Amikor katona voltam, akkor a cigányok természetesen cigányoknak hívták
magukat, oszt ha baj volt, akkor nem ez volt az.
Nekem személyesen semmi, csak én nem úgy hívom őket. Azért nem, mert úgy hallottam, hogy sértőnek találják. Hogy pontosan miért találják sértőnek, azt nem tudom, hiszen a néger és nigger szó (az utóbbi valóban sértő) nem ugyanaz, de ez mindegy is. Szal próbálok PC lenni :) A PC egy érdekes dolog, mert amikor rettentő durván követelik a PC-séget, az valahol végül is ugyanúgy bunkóság. Ha az ember csak úgy magától, akkor viszont tapintat :)
..és a végén eljutnánk egy olyan csodás álomvilágba, mint az ami filmekben, kötelezően cigánynak kell lennie a az egyik tévébemondónak tehetségtől függetlenül, minden második reklámban cigányokkal hirdetnének, hogy jó legyen (mi ebben a jó?)...
Ki a fenének hiányzik ez primitív amerikai képmutatás? Positív numerus clausus, az kéne még.
Igen, tényleg nem látni roma hajléktalant. Náluk nagyon megvan az, hogy nem hagyják sorsukra a legtávolabbi rokonukat sem. Pont ezt nem értem általában a hajléktalanoknál: létezik, hogy nincs egy másodunokatestvére vagy efféle rokona, akinél elaludhatna a konyhában ? Vagy van, de b***ik befogadni ? Ez is azok közé a dolgok közé tartozik, amiket nehezen értek meg...
A nemzetközi bakokbab lehet, hogy kevés a roma valutapénztáros. (Mihez képest?)
De én azért tudok 1-2 romák tulajdonában levő valutaváltással foglalkozó véllalkozásról, pedig nem keresem.
A használt autó piacon is jelentős a roma vállalkozások aránya. (Megjegyzem nemcsak nálunk, az USA-ban is.)
Ha pedig azt hinnéd, nincsenek vagyonos romák is, nyisd ki a szemed. Különösen ha nagy autó halad el melletted, vagy értékesebb villa mellett vezetne el az utad.
Amiről igazában szó van, az valójában szegénykérdés. Egyesek persze szeretnék hinni, hogy romákról van szó, mert akkor a magyarázat is készen lenne. De nem így van.
Egyszer fáradj át egy Bp-i aluljárón, éjjel 1/2 12-kor. És nézz körül.
Marhára frappáns, amikor két nagy hiba is volt benne:
1) miért kéne munkásőrnek lenni ahhoz, hogy a rendszerváltás után 12 évven valutapttárkezelő legyen valaki ?
2) Igen, persze hogy a Kádár-rendszer bizonyos mértékig kirekesztő volt a romákkal szemben (nem engedte segédmunkás szint fölé, a piszkos munkát is csinálni kell valakinek, csinálja a roma), ez teljesen köztudott, semmi frappáns nincs benne.
Miért hiszik mindíg azt, hogy a romákat védő liberálisok szerették a Kádár-rendszert... egy frászt. Hiszen pontosan az a bajuk a mostani kormánnyal, hogy túlzottan kádárista hatalmi technikákat alkalmaz...
Itt ragadnám meg az alkalmat és idéznék egy ideillő frappáns újságcikk-részletet, amelyet a MAGYAR FÓRUM 2000 június 8-i számában olvastam.
"...Úgyhogy most, amikor a rendőri állomány romákkal való feltöltésének gondolata felötlött, mármint hogy a közutakon roma rendőrök is szedhessék a pénzt, és büntethessenek a teljes egyenlőség nevében, kénytelen vagyok egyik szakértőnknek a javaslatát felhozni, aki szerint bizony a valutapénztár-kezelők között is kevés a roma a nemzetközö bankokban, és ezt eddig még senki nem tette szóvá. Én most megpendítem. Kevés, sőt nincs. Úgy látszik, kevés roma volt MSZMP-s és munkásőr. Netán a Kádár-Aczél-rendszer kireksztő volt?"
"Ebben a reklámelméleti vitában teljesen elfogadható, sőt jó érv az, hogy azért nem lehet médiában cigány, mert az emberek utálják és tolvajnak/stricinek/stb tarták őket. Nem inkább ez a furcsa?"
Persze azt is lehetne, hogy látjuk őket reklámokban de pont ilyen szerepkörben. :)) Nem tudom melyiknek van nagyobb veszélye....
A pozitív diszkriminációtól meg óvjon meg minket a lassú törvényhozás.
Akkor kuldj mar nekem egy levelet erre a freemailes cimemre olyan email-rol amit olvasol. Mondjuk a subjectet ird meg ide is, nehogy valami vicces kedvu liberalis megtevesszen.
a nóra az a roma ügyvédcsaj a Barátok közt c eléggé el nem ítélhető szappanoperából...mindegy, mellékvágány, bár demonstratív
a leveleimet nem igazán olvasom, mivel ez egy közös nick, sokan használják, én gyáva kukac emögé rejtőzve végzem aknamunkámat, szóval valszeg elég sok értékes levél-élménytől fosztottam meg magam...bár ismerem azt a lánykát, aki ezt a nicket csinálta, szóval esetleg megkérdem tőle, mi a password-öm, aztán olvasgatok...biztos tanulságos lesz :)
bár ha az én5-re küldtél valamit, akkor azt biztos nem érem el, mert azt sem tudom, hogy ki változtatta meg a jelszavát (ezért lett ez az én55 csinálva, mert már nem tudott a nép tovább én5-ént írni)
nos, a média nem tisztán rasszizmusból hanem inkább zsigerből cselekszik, a média nem mindig trendsetter, akármilyen népszerű elképzelés is ez, hanem éppenhogy követő, és a nagy fizetőképes többséget figyeli, minden rezdülését
néha üzenetet küld, de legtöbbször csak kiszolgálja a tömeget
a nóra meg azért nem minősül cigánynak, mert olyan mértékben asszimilálódott életformát mutat, amely valóban kivételes...ha mondjuk ETnóra paprikát árulna a keleti aluljáróban, és nem ügyvéd lenne akkor arról szólna a történet, hogy cigány...így meg nem...ilyen eccerű
Irod:,,Amúgy csatlakoznék a mozgalomhoz, és jómagam is bevállalom örömest a cigányságot, sőt a négerséget is ,,
Ne terheljed magadat ilyen olyan bevállalásokkal,
hisz elég nagy bajod van saját személyiségeddel is. ,,(ráadásul világösszeesküvő zsidó is),,
Előfordulhat az is , hogy nagy valószinüséggel be
sem fogadnak.(mind kettő nagyon szorgalmas és önérzetes faj) Akkor pedig megint csak a flusztráltságod fog nőni.
Úgyis mint kirekesztő, rasszista újságíró (ráadásul világösszeesküvő zsidó is) feltennék egy szerény kérdést.
Ebben a reklámelméleti vitában teljesen elfogadható, sőt jó érv az, hogy azért nem lehet médiában cigány, mert az emberek utálják és tolvajnak/stricinek/stb tarták őket. Nem inkább ez a furcsa?
Amúgy csatlakoznék a mozgalomhoz, és jómagam is bevállalom örömest a cigányságot, sőt a négerséget is (a pozitív előítéletet sem szeretem, de megvan a maga haszna)
Ellenben a BK kissé máshogy alalkult, pontosan úgy ahogy én szeretem a dolgokat: mára már le se szarják, hogy Nóra cigány. Ez a helyes hozzáállás.
Na, hogy ne legyünk kirekesztők :) láttam Rexona-reklámokat:
a metró-kapaszkodón az állt "kérjük vigyázzon, a kabátok nyílnak" és -ezt elfeledtem, nem pontos- "mielőtt leszállási szándékát más jelezné" de a legsúlyosabb a buszmegállóüvegfalaplakát, szintén nem túl pontosan: " az eszkimók nem izzadnak. ha Ön nem szánon utazik használjon Rexonát"
úgy szeretném hinni, hogy a Rexona egy szán-márka, de nyilván nem az. Nagyon durvára pontoztam a kampányt. ki mit szól?
Dehogy vagyok nyegle!
Mindöszesen azt jeleztem,
hogy ha még nekem is sikerűlt, akkor
magának semmibe nem
kerűlne egy ilyet összedobni.
Hát most őszintén. Egy ilyen barátok
közt hülyeség, de bármelyik...mi gondot
okozna?
Kedves Aggályos,
akkor még várok pár részt a
kérdezősködéssel...de nem
hiszem, hogy beveszik ezt a
Nórát. Mondom, hogy túl ledér:)))
Én egyszer fogadásból pár
nap alatt megírtam egy tutti kis
Kurcmáler tipusú ponyvát. A végével
persze bajban lettem, mert nem akartam
hogy nagy zokogás legyen a vége..de
írtó izgalmas! Nem olyan nagy ügy ez a
szövegírás, akár bele is vághatna.
tudja kedves hajnalpír életkorilag és képzettségileg is cirka azonosak vagyunk
én láttam a Star Wars összes részét és be kapcsolt állapotban van a Barátok Közt este (családilag, a macska meg fel van menve a fára)
szoktam nézni az adott topicot...a nagy részét nem értem mert a kis zsenik még a kódot is kétszer megcsavarva kódolják.....elmélyedni viszont nincs kedvem
Nóra
a 400 600 fene tudja hányadik rész után rájön hogy cigány, megfagy körülötte a levegő, jönnek a tipikus közhelyek (ismerek rendes cigányt is, múltkor a villamoson, cigányviccek stb.), egyből kitaszítottnak, másnak érzi magát a környezet meg olyan, amilyen a magyar környezet. Olvastam a pletyiket a törzsasztalon (Újvidéki egyetem, Varga akárki a neve, a Miklóst játszó szintén áttelepültnek IRL megvolt stb.). Azt is olvastam, hogy a sorozatírók olvassák az indexet.
Tehát egy teljesen tudatos üzleti lépés volt a "cigányosítás", még két rész és az Ön cigány barátainak elfogadható lesz a sikeres ügyvéd Nóra, mert:
1./megtestesít egy klasszikus cigány álmot, a saját képességekkel kiemelkedés álmát,
2./a forgatókönyvírók "összehozzák" a börtönviselt Gézával, akinek a börtönben voltak cigány barátai
aztán a közhangulattól és a nézettségtől függően Rácz apuka:
- nem lesz cigány,
- cigány,de király,
- csóringer simlis cigány, akit a)megjavít a lánya b)romlásba sodorja a lányát
aztán kiírják a sorozatból (a nézettség függvényében)
megbetegszik
angol király lesz
börtönbe kerül
megmenti Nóra életét, de ez az ő életébe kerül