Érdekes, hogy ez a film ilyen kevés embert mozgatott meg, pediglen ennél több szót érdemelne. Nekem összességben tetszett, bár kétségtelenül megvannak a hibái.
UPi!
A "hosszú, durva és véres végjáték" nem volt öncélú. A film ímmel-ámmal, de követte az alkímiai szimbolikát, a megvakíttatás a legalsó pont a Nigredoban, a feketeség állapotában (ebben fázisban oldás történik, minden szemét, mocsok kioldódik az emberből, ill. ezzel párhuzamosan a prima materia is nemesedik), ahol megtörtént az alkimista átfordulása, majd kegyelmet nyer (utazás szárnyason, vízben álló falu).
A vízben álló település képe, amit többször hosszan bevágtak, nagyon erős: ha emlékeztek középen egy omladozó épülettel, aminek páros kéménye van. Az alkimisták athanorja (alkímiai kemence) egy az egyben így néz ki, az athanor világszimbólum és lélekszimbólum (ami az alkímia értelmezésében ugyanaz), ebben játszódik le az összes folyamat, oldás és kötés.
Nos, nem akarok alkímiai elemzésbe fogni, a lényeg az, hogy valószínüleg a rendező utánanézett egy-két dolognak (Pl. Maci úr levágott lába sem véletlen abszurd, alkimista szimbólumról van szó ez esetben is), azonban a film szimbolikája gyakran zavaros, és az ürge - ahogy egy interjúban el is mondta - csak ürügyként, keretként használta az alkímiát. Így lehetséges az, hogy ami a filmben mint beteljesedés van ábrázolva, az alkímia szempontjából a Nagy Mű elbukása.
A Simon Mágus tisztább, és magasabb is, de Az alkimista és a szűz is megéri a mozijegy árát. Összességében nekem OK.
Szerintem a film két részre bontható. Az első kb. egy órára (nem mértem, addig, amíg egy koporsó elő nem kerül), és az az utáni részre.
Az első rész szerintem nagyszerű, élvezetes, remek figurákkal és színészi játékkal. (mondjuk Macinak inkább csak egy epizódszerep járt volna, annyira nem volt vicces figura).
Az utána levő rész borzalmas. Azt hiszem, a koporsó magasságában fogytak ki a bácsik az ötletből. Szóval szerintem ha valaki a kritikus ponton feláll, és távozik a moziból, az egy jó filmet lát, amit aztán a kávézóban kedvére befejezhet úgy, ahogy neki tetszik. Akiben nincs ennyi lélekjelenlét, azoknak marad egy szörnyű, hosszú, durva és véres végjáték. Szomork.
Szívesen megindokolnám részletesen ezen megállapításaimat, de mint kiderült, volt, aki még nem látta a filmet, és nem akarnám lelőni a poént.
Tényleg, volt még, akinek végig kellett néznie a film előtt a Záróra c. rövidfilmet is? Az még szörnyűbb.
A film nem rossz, nem rossz. Bar szerintem a Simon magus jobban sikerult. Miert kellett a Novenyit szinkronizalni? Hiszen o mar egy kepzett szinesz! :) Ezt a nehany mondatos dolgot o is elmondhatta volna.