Keresés

Részletes keresés

bokor Creative Commons License 2001.08.26 0 0 70
Látom, hogy új vagy, de tudod, ezek az interjúalanyok nem ülnek itt évekig, hogy válaszoljanak egy-egy kósza kérdésre... Nem tűnt fel, hogy majdnem két éve volt az ombudsman a szerkesztőségben? :-))))
Előzmény: jilu (69)
jilu Creative Commons License 2001.08.24 0 0 69
Tisztelt Miniszteri Biztos Úr!

Az általános iskolákban e tanévtől a "minőség biztosítás " bevezetésrre kerül.
Elég kevés információ található ezzel kapcsolatban.
Kérdésem: Kötelező-e a programban minden iskolának résztvenni, vagy ez választható?
Nem ezzel kapcsolatos, de szeretném tudni,hogy milyen beszámolási kötelezettségeknek kell a pedagógusoknak eleget tenni munkájuk során?

Tisztelettel várom válaszát.

Tee Creative Commons License 1999.11.26 0 0 68
Hello,

Mar regen nem jartam erre, es errol az Ombudsman parbeszedrol is, de talan utolag meg egy cimet ajanlhatok azoknak akiknek Kozoktatasi intezmenyben/intezmennyel van problemajuk.

http://www.extra.hu/dkalap/drot.html

Sok sikert hozza! Udv.
Tee

Help Szeged Creative Commons License 1999.11.26 0 0 67
"...Ha erdekel a dolog, olvass regi Szegedi Egyetem-eket..."

Koszi, de inkabb maradok egy egyszeru hozzaszolo, egy egyszeru szegedi vegzos egyetemista. Nem hiszem, hogy lenne idom ezzel melyebben fogalalkozni, nem is vagyok olyan szakos, hogy ezzel pld. jogilag kezdeni tudnek valamit.
Eleg szomoru, hogy mi megy itt nalunk, es gondoltam kikerem egy felsobb vezeto velemenyet.
Hat ennyi.

Aztan persze nagyon is erdekel valojaban mi folyik a HOK-on, mert azert a fene enne meg megsem mehetunk el olyan dolgok mellett, hogy itt egy rablobanda all felettunk!!!

Hol vannak mar azok az idok amikor a HOKOSZ tandijjellenes tuntetesre hivott minket elsos egyetemistakat! Ott voltal azokon a kulonvonatokon amik csak a tunteto szegedieket vitte fel Pestre? Akkor tenyleg ugy ereztuk talan kepviseli valaki az erdekeinket. Mas kerdes persze annak idejen milyen dontes szuletett...

Hogy elotte mi volt arrol sajnos nem tudok, csak azt latom, hogy ez a jelenlegi rendszer tarthatatlan, es ezen valtoztatni kell...

Udv:
Help Szeged

Előzmény: garage (66)
garage Creative Commons License 1999.11.25 0 0 66
Help Szegd,
mondanek errol a HOK-tanulmanyi osztaly dologrol nehany szot. Annak idejen a TO intezte a penzek kifizeteset, ugy emlekszem, Szegeden, a HOK nagy harca volt, hogy megszerezhesse, volt ott egy no, akit aztan le is valtott Csirik valamilyen posztrol, mivel o a HOK-ot abszolut tamogatta, a HOK meg ot (ennek ellenere 1996-ban megsem valasztottak meg rektornak Meszarossal szemben...). Szoval nem tudom, hogy Te hany eves vagy, de 1991-1992 korul ugy alt a helyzet, hogy a TO nem biztos hogy orommel es onszantabol adta at a penzek kezelesenek a jogat. Irt errol egy JATE-s srac, a Szegedi Egyetemnel volt, kommunikacio szakos, 1997-ben, ha jol emlekszem, egy szakdolgozatot, abban az egesz HOK-onkormanyzatisag kerdeskoret leirta, persze ott sem szerepelnek bizonyitekok, de azert jo.
Ha erdekel a dolog, olvass regi Szegedi Egyetem-eket, meg a tanszaki konyvtarban biztos megvan a szakdoli. Erdemes...
Help Szeged Creative Commons License 1999.11.25 0 0 65
"...a megszüntetés nem volna szükséges, csak olyan intézkedési jogoktól megfosztani (a HOK-ot), amely nem az ő feladatuk!!! ..."

Egyetertek az elottem szoloval, teny es valo, ezt mar tobb helyrol hallottam, hogy jo megoldas lenne, ha a penzugyi dolgokat atvenne a Tanulmanyi Osztaly.
Igaz ugyan, hogy itt is minosithetetlen modoru emberek dolgoznak, de megcsinaljak azt, amit rajuk biznak.
Szoval jo az otlet.

Help Szeged

Előzmény: csaba23 (59)
Ironman Creative Commons License 1999.11.25 0 0 64
Tisztelt Miniszteri Bizots Ur!
Volna egy-két kérdésem az integrációval kapcsolatban, amit nem igazán értek. Nem tudom, ki
és mikor dolgozta ezt ki, de azt hiszem, nem igazán látta át a dolgokat. Vegyük az én
példámat: én egy másodéves informatikus hallgató vagyok a Kandóról, ami 2000. jan. 1-tôl,
meg fog szünni, helyette pedig lesz BMF. Csakhogy aki ezt a kombinációt kitalálta, az arra
nem gondolt, hogy ezzel egy százéves tekintélyt fog lerombolni. Eddig a Kandó a minôségi
felsôoktatást jelenette bel- és külföldön egyaránt. Ha valakinek ilyen diplomája volt, annak a
szaktudását senki nem vonta kétségbe. Most pedig összeolvad a KKMF-el és a Bánkival.
Nem akarom öket bántani, de én büszke vagyok arra, hogy a Kandón tanulok, és itt jóval
magasabb az oktatási színvonal, mint a másik két föiskolán. Ez tény. Ezek után pedig majd
állhatunk neki megmagyarázni a diplománkat, mert sehol nem fogják ismerni.
Biztos, hogy ennek így kell lennie?
Válaszát elöre is nagyon köszönöm!

Tisztelettel: Vas Péter alias Ironman

kikike Creative Commons License 1999.11.25 0 0 63
Tisztelt Miniszteri Biztos Úr!

Köszönöm, hogy válaszolt kérdéseimre.
Remélem valóban megfontolják a jogalkotók az Ftv. módosítását, az általam jelzett problémák esetén.

Tisztelettel, és köszönettel
kikike

Ökrös Csaba Creative Commons License 1999.11.25 0 0 62
Köszönöm Aáry-Tamás Úrnak és a topicba íróknak a részvételt és ígéretéhez hívan továbbra is várjuk a kérdéseket. A topic tehát nyitott, a hozzánk érkező észrevételeket, problémákat eljuttatjuk Aáry-Tamás Úrhoz.
Help Szeged Creative Commons License 1999.11.25 0 0 61
Tisztelt Miniszteri Biztos Ur!

En is koszonom a valaszat, sajnos kettokor el kellett mennem vizsgazni, igy kesobb nem szolhattam bele a vitaba.

Tisztelettel:
Help Szeged

moha Creative Commons License 1999.11.25 0 0 60
Nem lep meg, pláne az Ön pozíciójában! :))
Előzmény: Dr. Aáry-Tamás Lajos (54)
csaba23 Creative Commons License 1999.11.25 0 0 59
Tisztelt miniszteri biztos Ur!

Véleményem szerint a megszüntetés nem volna szükséges, csak olyan intézkedési jogoktól megfosztani, amely nem az ő feladatuk!!!
Vagyis az ösztöndíjak kiszámolása és átutalása, szociális pályázatok elbírálása, vagyis a nagyhorderejű pénzügyi dolgoktól megfosztani, különben amugy sem célszerű "Kecskére bízni a káposztát".
Azt gondolom a Tanulmányi osztályok ezt mind eltudnák létni, természetesen kibővítve az aparátusukat, és a szociális pályáztatásnak egy olyan törvényi szabályozást adva, ha valaki valótlan adatokat közöl a pályázati lapján, azzal keményen lépjenek fel, illetve ezzel párhuzamosan a pályázók körültekintőbb ellenőrzését elvégeztetni. Mindezek csak akkor lehetnek hatékonyak, ha egy jogi szabályozásra épülnek, s aki ez ellen vét komoly büntetésre számíthat!
A HÖK továbbra is elláthatná valóságos feladatát a diákok érdekvédelmét ezután is, de ezt is nagyobb ellenőrzés mellett!

Előzmény: Dr. Aáry-Tamás Lajos (57)
Dr. Aáry-Tamás Lajos Creative Commons License 1999.11.25 0 0 58
Köszönöm a kérdéseket, sajnos ez a fórum nem teszi lehetővé, hogy bővebben kifejtsem véleményemet ezekről a fontos kérdésekről. De megígérem, hogy gyakran benézek erre a fórumra, ahova továbbra is várom az észrevételeket, kérdéseket. Amennyiben a nagy érdeklődés úgy kívánja, szívesen eljövök újból az Indexbe.
Egyébként azt tervezem, hogy saját honlapot készíttetek, ahol saját e-mail cimem lesz, s amint ez elkészül, itt is értesítem erről Önöket. Eddig a kisebbségi biztos honlapjának (wwww.obh.hu) voltam a szerkesztője, ha gondolják, látogassák meg és annak alapján szívesen fogadom a javaslataikat a honlap elkészítéséhez.
Ha bárki úgy érzi, hogy oktatási jogai sérültek, levélben fordulhat hozzám: 1054 Budapest, Szalay u. 10-14. Nincs formai kötöttség a panasz megfogalmazásában, az eljárás illetékmentes.
Viszontlátásra!
Dr. Aáry-Tamás Lajos Creative Commons License 1999.11.25 0 0 57
Lino :
Ha Ön úgy érzi, hogy nincs szükség a HÖK-re, akkor csak Ön és hallgatótársai vállthatják le őket. Most sincs akadálya annak, hogy alulról építkezve, egy másik önkormányzatot hozzanak létre. Sem nekem, sem más hatóságnak nincs joga leváltani a HÖK-öt. Ugyanis ha jogom lenne leváltani a HÖK-öt, akkor mások azt kérhetnék, hogy a rektort is váltsa valaki le, vagy a takarítónőt fenyítsék meg, amiért csúnyán néz.
Előzmény: Lino (12)
Dr. Aáry-Tamás Lajos Creative Commons License 1999.11.25 0 0 56
Kikike, csaba23:
Az az egyetemi autonómi akörébe tartozik, hogy milyen szabályokat alkalmaznak a HÖK-válazstásokon. Azonban minden diáknak lehetősége van a választások tisztaságát ellenőrizni. Olyan embereket kell delegálni a szavazatszámláló bizottságokba, vagy urna-vigyázóknak, akikben a hallgatók megbíznak. A törvény szerint a választáson részt kell vennie a hallgatók 50%-nak. Addig nem igazolható a HÖK mandátuma, amíg erről nem bizonyosodtak meg. Ha törvénytelenül jön létre a HÖK, akkor későbbi döntései érvénytelenek.
Megfontolásra érdemes a javaslata, hogy a felsőoktatási törvény rendelkezzen a választási elvekről.
bandikaa Creative Commons License 1999.11.25 0 0 55
Tisztelt Ombudsman ur!

Koszonom a valaszt, de en abban a hozzaszolasban nem hallgatoi juttatassal kapcsolatban irtam, hanem onkenyes, es felhaborito visszaelesrol. A helyzet az volt, hogy az atjelentkezesnel azt csinal a GATE KTI, amit akar. Megcsak nem is indokoltak meg az atvetelem megtagadasat. Tehat semmilyen papirformaju elutasitast nem kaptam, sot, hallottam azota, hogy milyen hangnemben nyilatkozott rolam a KTI Tanulmanyi osztalyvezetoje.

A juttatasokrol szolva pedig a kiskapuk nagyon nagyok....

Koszonet, udv
bandikaa

UI: az egyetemen belul ezt meg csak hangoztatni sem merem, mert valoszinu, hogy a felevem emiatt nem sikerulne.:(((

Előzmény: Dr. Aáry-Tamás Lajos (52)
Dr. Aáry-Tamás Lajos Creative Commons License 1999.11.25 0 0 54
Tudomásom szerint az országgyűlés is tervezi a közbeszerzési törvény módosítását. Természetesen van véleményme a közbeszerzési eljárásról, de nem mondom el :))
Előzmény: moha (18)
Dragunovv Creative Commons License 1999.11.25 0 0 53
Tisztelt Miniszteri Biztos Úr!

Valamit nem értek.:))
A kormány aszt mondta hogy az első diploma ingyenes. Frankó. Persze azér annyival kordában van tartva a dolog, hogy pl. itt a BME-en 300 kredit megszerzése után kap az ember diplomát és 330-at fizet az állam. E fölött pedig mindegy egyes kreditpotért asszem most kb. 3000 HUF-ot kell fizetni. Nem mondom, lehetne kicsit tágabb is az "elmókázható" kreditek halmaza, de hát ha ennyi akkor ennyi. Ha kicsit igyekszik az ember akkor belefér.
DE(és most jön a (számomra) furcsa dolog:)) hiába vagyok benn még ebben a 330 kreditben minden egyes nem teljesített kredit után kell fizetnem 800 egynehány HUF-ot. Na most ez akkor vicces mikor véletlenül kerszetre vágnak valakit egy 7-8 kredites tantárgyból(nem olyan nehéz HÁRE I-II-ből keresztre kerülni, sőt dupla keresztre:))))
ez kapásból 6-7 e HUF. Akkor most hogy is van ez?
Engem egy csöppnyit bosszant a dolog.
Mondják aszt hogy: "oké kollegák,hölgyek,urak A Tanulás Nem Ingyenes. Kész. Lehet vitatkozni meg satöbbi,de el van döntve a dolog, senki nem néz senkit hülynének és senki nem csinál a (bocsika)seggéből szájat.
Igazán érdekelne a Biztos Úr véleménye és magyarázata.

tisztelettel

egy BME-es hallgató

Dr. Aáry-Tamás Lajos Creative Commons License 1999.11.25 0 0 52
bandikaa:
1. Nem sikerült ilyen kevés adat alapján megtalálnom ezt a pályázatot. De ígérem, hogy értesíteni fogom, amint tájékoztatást kapok.
2. Az oktatási minszisztérium szándékaival ellentétes az a gyakorlat, amit Ön vázol. Arról tájékoztattak, hogy nemsokára módosul a hallgatói juttatásokról szóló kormányrendelet, amiben bezárják a "kiskapukat".
Előzmény: bandikaa (6)
csaba23 Creative Commons License 1999.11.25 0 0 51
Tisztelt Miniszteri Biztos Ur!

Köszönjük önnek a válaszokat, sajnos elég szűkesek voltak! Ugy gondolom a szegedi HÖK továbbra is "virulni" fog, mivel nincs véleményem szerint olyan szerv, aki munkáját 100%-ig ellenőrizná tudná!!
Részünkről csupán egy megoldást látok, hallgatni, és minél gyorsabban lediplomázni és rá sem gondolni az itt történtekre, mert az csak felidegesit az embert!!!

Mégegyszer köszönjük válaszait!

Előzmény: Dr. Aáry-Tamás Lajos (44)
Dzsabb Creative Commons License 1999.11.25 0 0 50
Pedig ez nem jól van így,
Levelező tagozaton is elvárják ugyanazt a tudást, ami természetes is. De nehogy veleki azt higye, hogy előny az, ha valaki munka mellett tanul, sőt, munkahelyén is harcol, dolgozik is+tanul, ez így nem semmi, ja és akkor még nem keveset fizet azért, hgy tanulhasson.
Előzmény: Dr. Aáry-Tamás Lajos (48)
Dr. Aáry-Tamás Lajos Creative Commons License 1999.11.25 0 0 49
nyman:
Otthon windows 3.1-et használok, amelyet magam vásároltam. Akár még a hologrammos bizonyítványt is megmutathatom. Az országgyűlési biztosok hivatalában pedig tagja voltam a közbeszerzési tanácsnak, ezért nyugodt szívvel állíthatom, hogy ott is jogtiszták a szoftverek.
Előzmény: nyman (5)
Dr. Aáry-Tamás Lajos Creative Commons License 1999.11.25 0 0 48
KOZI:
Ha van rá lehetősége, látogasson el december 2-án a Közgáz fsz. 3-as termébe, ahol egész napos vita lesz a tandíjhitelről. Áttekintik a nemzetközi gyakorlatot és tájékoztatást adnak a hazai tervekről.
A levelező és a nappali tagozatos hallgatók között azért tesz különbséget a jogszabály, mert feltételezi, hogy a levelezős már dolgozik valahol, és jól felfogott saját érdekből fektet be annak érdekében, hogy később jobb állást találjon. Egy kicsit Önökön is múlik, hogyan képviselik érdekeiket az intézmény vezetésével szemben, hogyan harcolnak ki maguknak sokrétűbb támogatást.
Nincs olyan szabály, ami szerint nem lehet elfogadni öt évnél régebbi nyelvvizsgát. A munkáltató előírhatja, de az egyetem nem.
Előzmény: KOZI (25)
hamba Creative Commons License 1999.11.25 0 0 47
Tisztelt ombudsman úr!
Bár már itt a vizsgaidőszak, lenne egy kérdésem. Egyik tantárgyamból, amelyet tavaly (elsőben)nem kellett kötelezően felvennem, és azt sem közölték, hogy 4 féléves, 2. év végére el kell végezni, hogy 3. ban szakosodhassak, azaz 3.-os lehessek. Lehet-e itt valamit tenni, vagy bele kell törődnöm a tanszékvezető korlátoltságába?
Köszönöm válaszát!
Dr. Aáry-Tamás Lajos Creative Commons License 1999.11.25 0 0 46
Papzi:
Az oktatási biztos nem diákjogi ombudsman. Vagyis pedagógus jogait ugyanúgy védi, mint a diákokét, vagy a szülőkét. Ebből a szempontból nem lehet különbség a jogok között. Szerintem a magyarországi pedagógusok szerencsésnek érezhetik magukat, amiért a rendelet nevesíti jogaik védelmét. A világon számos gyermekvédelmi ombudsman működik, ők kizárólag a gyermekek jogait védik. Munkám során törekedni fogok arra, hogy megnyerjem a pedagógusok bizalmát, ezért amikor csak tehetem, a helyszínen fogjuk megbeszélni a problémákat, akár a nyilvánosság teljes kizárásával. Eddigi tapasztalataim azt mutatták, hogy a személyes beszélgetés sokkal fontosabb lehet, mint a levelezgetés.
Előzmény: Papzi (7)
kikike Creative Commons License 1999.11.25 0 0 45
Azért nem tudnak a hallgatók érdemben beleszólni a hökök dolgaiba, mert a HÖK-választásokon azok az emberek akik felemelik a szavukat a tiszteségtelen eljárások ellen, nem juthatnak be a testületekbe, hiszen a legtöbb helyen a hökösök az 'urnavigyázók', ők 'számlálják' a szavazatokat.
Még egyszer hangsúlyozom, én ezt úgy mondom, hogy átéltem, vezettem hallgatói önkormányzatot.
Tehát amíg a Felsőoktatási törvény nem rendelkezik a tisztességes, korrekt választási eljárás szabályairól, addig nem beszélhetünk legitim hökökről!!!
Csak ezután szólhatnak bele érdemben a hallgatók a karok életébe, amíg ezen nem változtatnak, addig a hökök - és a HÖOK -, szűk csoportérdekeket fognak képviselni!
Dr. Aáry-Tamás Lajos Creative Commons License 1999.11.25 0 0 44
Help Szeged:
Természetesen én sem arra gondoltam, hogy a bankot okolják a késésért. Ám a bank szerződéses viszonyban áll a HÖK-kel. A bank pedig elérheti, hogy a HÖK időben, azaz szerződésszerűen teljesítsen. Csak azért hoztam szóba a bankot, mert bizonyára ártana a hírnevének, ha botrány kerekedne az ügyből.
A hallgatói önkormányzatot pedig le lehet váltani. Ezen kívül el lehet számoltatni. Az nem igaz, hogy a HÖK senkinek sem tartozik felelősséggel. Az őket megválasztó hallgatók bármilyen kérdésről tájékoztatást kérhetnek, iratokba betekinthetnek. A HÖK csak akkor működik törvényesen, ha tevékenysége átlátható, és minden esetben a hallgatók érdekeit szolgálja.
Ha valaki attól fél, hogy retorzió érheti, amiért kérdéseket tesz fel, hozzám fordulhat és kérheti neve elhallgatását. Ha ilyen beadványt kapok, természetesen megkérdezem a másik felet. Ebben az esetben a hallgatói önkormányzatnak érvelnie kell állaspontja mellett. Ha nem jutnánk egyességre, kezdeményezéssel fordulhatok az intézmény vezetéséhez, kérve a jogsértés megszüntetését. Ez az eljárás akkor lesz hatékony, ha a felek komolyan veszik feladatukat és céljuk a konfliktus elkerülése.
Előzmény: Help Szeged (39)
bandikaa Creative Commons License 1999.11.25 0 0 43
Tisztelt Ombudsman Ur!

Meg egy kerdes az osztondijakkal kapcoslatosan.
Tudom, hogy a dontes az egyetem kezeben van, de miert nem kerheti a hallgato, hogy a sajat, mar meglevo folyoszamlajara utaljak az osztondijat?
En a GATEn tanulok, es a GATE, mint sok mas egyetem a Budapest bankon at utalja az osztondijat.
A banknak oriasi nyeresege van az egyetemistakon, mivel a tranzakcios dijak nagyon magasak, es raadasul a bank nem nevezheto megbizhatonak, gyakran van gond az automatakkal.

Udv
bandikaa

csaba23 Creative Commons License 1999.11.25 0 0 42
Tisztelt Miniszteri Biztos Ur!

Nem tudom bűncselekménynek számít-e, ha egy pályázatot bizonyíthatóan hibásan bírálnak el? Milyen joga van egy hallgatónak arra, hogy ilyen esetben a pályázatok újbóli elbírálását kérje egy másik szerv által?
De azt hiszem egy ilyen ügyben senki sem vállalná a nyilvánosságot! Sok okat sorolhatnák itt fel, legfőképpen testi épségem....!!!!!
"a hallgatókon múlik,hogyan módosítják a szabályzatot.." - sajnos én nem tudom annak a módját hogyan szólhatok én bele!!!

Tisztelettel egy szegedi egyetemista!

Előzmény: Dr. Aáry-Tamás Lajos (37)
Dr. Aáry-Tamás Lajos Creative Commons License 1999.11.25 0 0 41
Lord NeSSie:
Megítélésem szerint a házirend az iskola Alkotmánya. Az nagyon fontos, hogy legyenek benne kötelező elemek. Azonban nem gondolom, hogy minden iskola minden házirendjének egyformának kellene lennie. A házirendet csak az iskola alkothatja meg. Kívülről csak azt lehet vizsgálni, hogy megfelel-e a jogszabályoknak. Nem tudom, hogy mikor készülnek el az ajánlás alapján a tervezetek, de bizonyára a minisztérium tájékoztat erről.

Előzmény: Lord NeSSie (34)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!