Az „Excel” fórum célja, hogy keretet adjon az Excel felhasználók széles táborának tapasztalataik megosztására, és lehetőséget a segítséget kérőknek. Az alábbi összefoglaló azért készült, hogy segítse a helyes kérdésfeltevést.
– Írd le szabatosan a problémát. Úgy fogalmazz, hogy ne csak te magad, de a szakértő is megértse, mire szeretnél választ kapni.
– Írd le, hogy milyen verziójú Excellel dolgozol. (Vagy ha nem – ill. nem csak – Excel, akkor micsoda?)
– Írd le, hogy milyen úton indultál el, és hol akadtál el rajta.
– A kérdés megértése szempontjából sokat segíthet, ha feltölteszt egy képet, amin látszik, hogy mit szeretnél, vagy illusztrálja azt.
– Még jobb, ha feltöltesz egy minta munkafüzetet valahová (pl. data.hu). Feltöltés előtt távolítsd el belőle a nem publikus adatokat.
– Ha a feladat jellege olyan, célszerű az "előtte" és "utána" állapotokat bemutatni. (Miből kellene csinálni mit?)
– Ha VBA kódon kell javítani, másold be a releváns kódrészt. Rövid kód mehet hozzászólásba, hosszú kód inkább ide: http://pastebin.com/
– Ha valami nem úgy működik, ahogy kellene, add meg a rendellenes viselkedés jellemzőit, a hibaüzenetet, és a hibát okozó programsort.
Szia! A kérdező 2000-es Excelében levő KEREK függvény pedig magasabb verziókban már nem létezik, pedig az a magyar szabályok szerint kerekített... Az "új" Kerekítés függvény erre sajnos nem alkalmas.
Üdvözlet fórumtársak! Nem bírok egy feladattal, és ehhez kérek segítséget. A feladat: az A oszlopban lévő szám kerekítése, hogy az 5 alatt végződőt lefelé, az 5-re végződő marad 5-ön, az 5 felett végződőt felfelé. A "B" oszlopban lévő függvény "=KEREK(A2/5;0)*5" a "C" oszlopban "=KEREK(A2/10;0)*10" Létezik ilyen függvény, vagy trükk? A "C" oszlopban majdnem jó, de az 5-re végződőt is kerekíti.
Sajnos még nem kerültem megint a táblázat elé. Ezért nem reagáltam az írásodra. Köszi, hogy foglalkoztál vele.
Hogy mire jutottam a megoldásaitokkal, majd jelenetkezem. Már átszerkesztettem akkor, ahogy írtam az OFSZET-tel. De ha ezek vaslamelyike élhetőbb, akkor variálok rajta.
2. a tartomány amiben keressen (ha több oszlopból áll, akkor az első oszlopban keres)
3. hanyadik oszlopban lévő értéket adja vissza, ha találat van az első oszlopban
4. IGAZ/HAMIS vagy 1/0: HAMIS vagy 0 érték esetén pontos értéket keres, míg IGAZ vagy 1 érték esetén közelítő értéket keres.
Azaz a te példádban: FKERES(C3;$L$2:$N$9;3;1)
1. C3 értéket keressük 2. L2:N9 tartartományban (a példában a húzhatóság miatt rögzítve van dollár jellel a tartományt meghatározó két cella) 3. a 3. oszlopban lévő adatot adja vissza 4. 1, azaz IGAZ érték, így közelítő értéket fog visszaadni
Ha nincsenek növekvő sorrendben az értékek, akkor rosszul fog működni a képlet. Illetve valójában az M oszlopra nincs is szükség. Illetve ha az általad megadott adatokat vesszük alapul és 0-nál kisebb számot keresnénk, akkor #HIÁNYZIK hibát adna a képlet. Mivel 0-tól indul a keresendő érték megadása.
Szia! Így akkor csak egyszerű FKERES, a negyedik paraméter 1
A példádban D3 képlete:
=FKERES(C3;$L$2:$N$9;3;1)
Fontos, hogy a húzhatóság érdekében az L:N oszlop címe rögzítve ($) legyen.
Megjegyzés: Ebben az esetben az M oszlop nem szükséges, hiszen a határok az L oszlopban megfelelően meg vannak adva. Amire figyelni kell, hogy a határok növekvő sorrendben legyenek.
Ha 26000 a szám, akkor miért 24-24500 ill. 24500-25-höz tartozó értékeket adsz meg példának. Jó lenne egy nagyobb részét látni az L-M oszlopnak, a valódi formátumban (persze nem a tényleges számokkal). Milyen értékek vannak az L és milyen értékek az M oszlopban?
Egyébként valószínűleg egymásba ágyazott függvényeket kell használni majd. Pl. Fkeres függvénnyel megkeresni az első értéket, ezután INDEX függvénnyel meghatározni a keresési tartományt és utána ismét Fkeres függvénnyel a kívánt értéket. (Xkeres is működik hasonlóképp), de verzió függő, milyen függvényt lehet még használni, O365-ben pl. van SZŰRŐ függvény is.
Az lenne a kérdésem, hogy a következő feladathoz milyen függvényt kellene használni? Próbáltam sok mindent, de nem sikerült megoldást találnom.
Adott az L-M oszlop, mint két határérték / tartomány, adott egy szám, jelen esetben a 26000 és szeretném mellérendelni az N oszlopból azt, ami éppen igaz rá. Ha 24-24500akkor -2000, ha 24500-25 akkor -1000 stb.
1. Tegyük fel, hogy az első sorban vannak a havi értékek az A oszloptól kezdve. A példámban a 2. sort meghagyom fejlécnek, pl.: 2001, 2002 2003 stb.
2. A 3. sor A oszlopába bemásolod a következő képletet:
=INDIREKT(CÍM(1;1+(OSZLOP()-1)*12-3+SOR();1;HAMIS);HAMIS) ' A megvastagított egyesről még beszélek
3. Ezután a 3. sor A oszlopától jobbra kitöltöd a a bemásolt függvényt addig, amíg vannak új éveid.
4. Végül a 3. sortól lefelé kitöltöd az így kapott oszlopokaz 1-12-ig.
És voilá megvan a teljes átrendezett lista.
Megjegyzés: Ha az első sor nem az A oszlopban kezdődik, akkor először a 2. pontban bemásolt képletben a vastagon szedett 1-est átírod arra a számra, ahányadik oszlopon kezdődnek a havi értékek.
ezután hajtod végre a 2.és 3. pontot.
Íme az eredmény képe (én csak 3 évi mintát csináltam:)
Szóval a 10. sorban vannak az adatok. Ha jól értelmeztem, akkor így követik egymást. Az 1/1 jelenti az első év januárját, 2/3 pedig a 2. év márciusát, stb...
A13 cella képlete: =INDEX($10:$10;1;SOR()-12+(OSZLOP()-1)*2) Ezt a következő képen kell módosítani:
$10:$10: ide menjen az a sor, szigorúan $ jellel, ahol az adatok vannak
1: mivel egy sorban helyezkednek el az adatok, így ide 1-es kerül
SOR()-12+(OSZLOP()-1)*12: mivel a 13. sorba van a képletem, így az aktuális sorból ki kell vonni 12-t, hogy megkapjuk a hónap sorszámát. Az oszlop-1 kifejezés pedig meghatározza az év eltolását. Azaz az egymás melletti oszlopok pontosan 12 hónappal lesznek eltolva. Nyilván, ha nem az A oszlopban kezded a kimutatást, akkor nem 1-et kell kivonni az oszlop sorszámából, hanem annyit amennyi az első oszlop sorszáma. Pl. ha az M oszlopban kezded a kimutatást, akkor 13-at kell kivonni.
Egy sorban vannak egymást követően számok. Egy adott évhez tartozó havi értékekkel. Tehát 12 szám van (január - decemberi érték). Aztán tőle jobbra a következő cellában a következő év 1. havi, majd 2. havi értékei stb.
Ugyanezen munkalapon szeretném valami függvénnyel rendezni, hogy egymás alatt legyenenk az adott év hónapjainak értékei, aztán a mellette oszlopban a következő év hónapjainka értékei.
101 / 201 / 301
102 / 202 / 302
103 / 203 / 303
.
.
.
112 / 212 / 312
Jelenleg nem találtam rá függyvényt, Excel 2007-es.
Ha a oszloponként egy cellába bele kell nyúlni, az nem baj. De jelenleg egyesével mozgatom a függvény "négyzetét", hogy így nézzen ki a függvény:
=AA10 =AM10 =AY10
=AB10 =AN10 =AZ10
=AC10 =AO10 =BA10
... ... ...
=AL10 =AX10 =BJ10
Tehát valami olyan függvény kéne, ami lépteti a meghivatkozandó cella azonosítóját. Nem találtam ilyet. Makrós megoldás nem lenne jó, mert nem akarom bonyolítani.
Sziasztok! Létrehoztam egy táblázatot a telephelyünk elektromos hálózatáról. (honnan, mi, milyen leágazás jelről, milyen védelemmel, milyen kábelen keresztül van megtáplálva) 'Szekrény - leágazás név - leágazás jel - védelem - kábel' Szükségem van egy olyan megoldásra, hogy a táblázat adatai alapján másik munkalapon megjelenjen (a táblázat egyedi szekrénynév értékeit tartalmazó engedélyezési listából) kiválasztott szekrényhez tartozó összes (nem csak az elsőként megtalált) belőle induló, közvetlen betáplálás adata. Segítségetek köszönöm! Pit
A helyettesítő karakterek csak szövegben működnek, szám esetében nem!
Ha a számok szövegformátumban vannak, akkor működhet, de csak 1 db csillag kell a végére.
A helyettesítő karaktereknél ugyanis a csillag (*) akárhány karaktert helyettesít, az lehet 1 és lehet akár 100 is:
Pl. *10* minden olyan tételt kiválaszt, amiben előfordul a 10 karaktersorozat (szándékosan nem a 10 számot írtam, mert ugye szövegről van szó!!!)
10* minden 10-zel kezdődő szöveget kiválaszt, *10 minden 10-zel végződő szöveget választ ki.
Ha egy karaktert szeretnél helyettesíteni, arra a kérdőjel (?) való. Ahány kérdőjelet teszel a keresésbe, annyi karakter helyet kvázi figyelmen kívül hagy.
Ezeket megfigyelheed, ha az autoszűrőben a szövegszűrést választod és tanulmányozod a szűrés eredményét és a létrehozott szűrő feltételeket.
Tehát a számoknál a számtani műveleteket kell használni, szövegnél lehet a helyettesítő karakteres formát is.