Egy HÉRA 3 gázégős cserépkályhával kapcsolatban lenne kérdésem.
Egy ideje elkezdett nagy "huzat" lenni a kályhában, ami magát a gázlángot nagyon hangosan lobogtatta, illetve egy kattanás kíséretében le is állította. Most már be sem lehet kapcsolni sajnos. Odakint nincs szélvihar, enyhén szeles az idő. Nem csak az őrláng alszik ki könnyen, hanem a maximum láng is.
sziasztok!Érdeklődni szeretnék hogy cserépkályha és a fal közötti hézagot mivel lehet ki tömni,gondolok itt ilyesmire hogy,üveggyapottal a nagyját ki tömni ,majd Purhabball a szélét kifújni és így levakolni .Előre is köszönöm a segítségeteket
Elég felnyitni a tetejét, a kályhás már tud mindent. Általában 20 évig megy egy hérás cserépkályha, persze már raktam át olyat is, amihez 50 évig nem nyúltak. A különbség óriási, főleg, hogy samott helyett nem tetőcserepet használok.
Akkor kell átrakni ( vagy szétbontani) ha a cserephályha szigetelese már elhasználodott, vagyis hha eszreveszed hogy hamar kihűl. Ehhez már kályhamester kell.
Amugy tudnak még alkatrészt is szerezni a gázosok,ha akarnak. De vannak akik a szétbontást javasolják, hogy nekik meglegyen a jólfizető melójuk.
Érdeklődnék hogy cserépkályhát olyat amiben héra gázégő van mennyi időnként kell átrakni? Egyáltalán át kell e? Illetve honnan lehet megtudni hogy át kell rakni vagy sem?
Amiért kérdezem: vettünk egy házat amiben van cserépkályha hérával, ráadásul kettő is van. A volt tulajdonosok örökösök és nem tudnak semmit a cserépkályháról sem annak a használatáról. Nekem még sose volt cserépkályhám ilyen hérát is most láttam élőben először azt se tudom hogy kell begyújtani, esetleg karbantartani. Ha valaki tudna egy szakit ( Budapestit leginkább ) aki ilyen ellenőrzésben plusz egy kis üzemeltetési oktatásban is részesítene az ne tartsa magában a telszámát. Illetve még egy kérdés hogy érdemes hérával fűteni? Költséghatékony? Vagy mondjuk egy kombi cirkós rendszernél olcsóbb az üzemeltetése vagy drágább?
Segítséget szeretnék kérni. Adott egy lakás, amiben Héra 3 típusú gázégővel felszerelt cserépkályha található. Szerencsére nem életbevágó, hogy üzemeltessem, de azért szeretnék tisztában lenni, hogy pontosan hogyan kell. Nagyon sok helyen olvastam már róla mindenféle fél-információt, egy kérdés nem egyértelmű csak:
Az alsó, szellőztető ajtót, vagy a rajta lévő nyílást ki kell-e nyitni üzem közben, avagy máshonnan szívja az üzemeltetéshez szükséges levegőt?
Általam két éve épített cserépkályhánál tapasztalta a tulajdonos az elmúlt 2hétben, hogy tüzeléskor a szén-monoxid riasztója megszólal. Előtte csak ritkán fordult elő ilyen.
A tűz jól ég, nem csak pislákol, a fa száraz, nem kormol. Konyhai páraelszívó nincs, viszont a ház nyílászárói jó minőségűek, alapterület 55nm.
Mi változhatott, hogy az érzékelő minden alkalommal jelez?!
Adott egy gázhérás (mázas) cserépkályha, a kérdésem, hogy le lehet-e ezt vakolni. A Rath Magyarországnál mondták, hogy létezik náluk kályhás vakolat (Hafnerputz), de a nem nedvszívó mázas cserép miatt kell egy hídképző anyag, és állították, hogy több kályhás is használt már ehhez Mapei alapozót. A Mapei Kft-nél viszont azt mondták, hogy az ő alapozóik szerintük nem jók, mert nagy hő hatására lehet, hogy elengednek, de nem tudják, nincs ezzel kapcsolatban gyakorlati tapasztalatuk (milyen meleg lehet egy ilyen kályha külső felülete, 80 celsius fok, maximum?)... Van tippetek, hogy ez kivitelezhető-e, ha igen, akkor milyen alapozóval? A kályhás vakolatba menne még valami hőálló rabicháló szerűség.
Cserépkályha bontás ingyen, Budapest egész területén !
Feleslegessé vált, akadozó cserépkályháját ingyen, anyagáért elbontom, a keletkező sittet elszállítom, magam után rendet hagyok, még fel is söprögetek. Több éves gyakorlattal. Emelet nem probléma.
Egy kályha elbontása 2-3 órát vesz igénybe. Rövid határidővel, szakszerűen, tisztán, pontosan. Hívjon bizalommal!
Tamás, nekem ugyanez a kémény méretem és brutál nagy ajtóm van egy olyan vakolt kályhába, aminek az alsó mérete 6x3x6 a tetején meg van egy 5,5x2,5x2-es búb. Plusz 5 fok körül és alatta semmi füstölés tárva- nyitva lévő ajtónál, most ezekben a 6-10 fokos pluszokban kicsit kifüstöl, ha nagyon kinyitom. Mivel 20-22 fok van nálunk begyújtás nélkül kb 2-3 naponta gyújtok be, addigra kihűl a kémény és az első pár percben visszafüstöl(ne) ha nyitogatnám az ajtót, amit nem teszek, mert minek, ha bent az összes fa. A sütő fölött a hőtől megbarnult a vakolat.
Ha tényleg a "te kályhásod", akkor add el és vegyél másikat. A kályhához nyúlni azonban ne engedd addig sem. :D
Az ajtóméret, amit megadtál, jó, ha a kémény magassága is megfelelő. Így azonban csak azt lehet mondani, hogy jó LEHET. Egyébként a 26x32cm nyíló méret már igen szép látványt ad és a legtöbb kémény esetében nem okoz problémát. Kép mellékelve. Amúgy meg jó ajtóválasztás+jó járatméretezés+megfelelő teljesítményű kályha együttesen adja ki azt, hogy a kémény és az ajtó szeretni fogják-e egymást.
Köszi a segítséget:(megoldottam!A kis kályha nagyon jól működik és örülök hogy még vannak segítőkész emberek !Persze aki nem csak a pénzt hajhásza! már én megműtöttem a kis kályhát! :)
Ezt nem lehet elmesélni, igaz egyszer nekem is szükségem volt vakbélműtétre, felhívtam a sebészem elmesélte, hogyan kell, megcsináltam magamnak, nehogy már rajtam keressen.
Lenne még egy kérdésem,ha tudnál segíteni jó lenne.
A következő van,hogy a tűztér hátsó fala ami mögött középen a füstcső kivezetés van az a bizonyos falat nem tudom meddig és hogy kell felrakni?A platni aljáig és hagyni egy kis rést vagy az egyész platni alatt hagyjak el valamenyit?
A tartóanyag: agyag, lehetőleg sárga homokkal soványítva. Általában a homok térfogataránya kevesebb vagy ugyanannyi mint az agyagé, de előfordulhat nagyon kövér agyag is (kaolin) amihez jóval több homok kell. A pontos arány érezhető, tapasztalatból megállapítható vagy vki előre megmondja az adott agyag ismeretében.
A samottot, téglát, tetőcserepet bevizezve, áztatva tapaszd a falra és a csempefal belsejét/egyéb tartófelületeket is vizezd meg. Kormos, kátrányos, zsíros felületre nem tapad az agyag, az ilyet cserélni kell, csakúgy a törött samottokat is.