Van a fővárosnak ez két forrásra váró projektje. Most politikailag a rakparti villamos van nyomva.
A fogaskerekűn alapvetően elavult, és ebben a formában versenyképtelen. Most még épp érvényesek a nagypojekt engedélyei, de már nem túl sokáig. Tehát ha most hagyjuk ezeket lejárni, akkor vagy megint lehet terveztetni, vagy kb. 10 év múlva eljutunk oda, hogy be lehet zárni az üzemet, mert se jármű, se infrastruktúra nem nagyon lesz rá.
Hosszabbítani pedig nem tervezik, pedig úgy lenne igazán haszna, ha befonódna valahol a Fehérváriba. (Minimálprojektként legyen egy átkötővágány legalább..)
Ugye ezidáig arról volt szó, hogy 12+6 HÉV szerelvény is jönne az IKOP+ból, miközben a gyártóknak nem szimpatikus olyan keretszerződés, aminél a lehívás felét sem garantálja a megrendelő fél.
Tehát pl. lehetne egy nagyobb adag HÉV a villamosvonalra kért forrás helyett is, és akkor legalább az ottani járműproblémának egy nagyobb részére lenne megoldás.
De ez is csak egy példa, hogy mire lehetne még forrást kérni, felmerült még sok más lehetőség is, vannak előkészített, forrásra és kivitelezőre váró infrastruktúra projektek is.
"Szerintem a fogas esetében lehetséges, hogy érdemes lenne alternatív forrást/forrásokat keresni annak felújítására és meghosszabbítására, tekintve, hogy a legoptimistább esetben is negatív a megtérülési mutatója."
A rakparti vonalnak milyen a megtérülési mutatója?
Zárójel: hát itt szerintem az a kérdés, hogy mi a választási lehetőség.. Ha az, hogy felújítsuk-e a mostanit, vagy legyen teljesen új fogas, az más szint, hogy bicikli út vagy csak hétvégi üzem. Pénz nem nagyon lesz. És - ami szerintem szomorú - a Fogas eléggé ki van kopva a köztudatból. Egész más lenne, ha sikerült volna a terv, hogy bemenjen a Széll K. térre. Pedig érték, a reklámozásával sem törődik nagyon senki, ezeken a fóromokon kívül (meg ha én szervezek rá kirándulást a barátaimnak) - gyakorlatilag nem hallani róla.
Velem anno meg is történt ilyen a 80-as évek végén. Gyerekek voltunk, biciklivel versenyeztünk, sík terepen, zsákutcában. Nyerni akartam, ezért nem fékeztem a keresztutca előtt. Persze, pont akkor jött keresztben egy autó. Én oldalról nekicsattantam az autó csomagtartójának. Tigrisbukfencben repültem 4-5 métert a levegőben és az utca túlsó felén kézre érkeztem, gurultam párat és felálltam. Az autó (Zsiguli) hátulja behorpadt, kerékpár villája elhajlott. Én szerencsére épen, egészségesen mentem haza.
A Fogas felújítására és új járművek beszerzésére várhatóan a következő tíz évben nem lesz pénz. És akkor egyre inkább fel fog merülni a kérdés, hogy fenntartható-e a Fogaskerekű üzeme ezen a pályán és járművekkel.
Mi miatt került szóba ez a fogas beszántás dolog? Mi jó lenne belőle?
Addig tudom visszaolvasni, hogy a budai hálózat rakpart menti déli meghosszabbításával össze lett hasonlítva a fogas felújítás (#181541). Szerintem (is) tuti több értelme van ennek a szakasznak, mint a fogas felújításának, ha a kettő kizárja esetleg egymást.
De talán nem is zárják ki egymást. És ha ki is zárják egymást: Abból, hogy jobban megéri valami mást fejleszteni jelenleg, következik az, hogy a fogast meg is kell szűntetni???
Azért talán ha visszatáplálásra alkalmas járművek mászkálnának a fogason, talán egész okésan jönne ki a költség mutató, bár ehhez se értek.
Kezdenének valamit a nyomvonallal, vagy ott maradna parlagon?"
Én biztosan szívesen látnék ott egy a new-york-i High Line-hoz hasonló látványosságot. Legalább egy rövidebb szakaszon. Némiképp talán meglepő, de hatalmas sikere lett.
Kb. két-három hete lefelé guringáltam az Istenhegyi úton.
Az Istenhegyi út 41/c-től még felfelé úgy 80-100 méterre egy bringás igen nagy sebességgel megelőzött.
Ok.
Ő siet én nem.
igen ám de az istenhegyi út 41/c előtt orral az Orbán tér felé állt egy személyautó mely balra indexelt, be akart kanyarodni az ingatlanra, de ugye jöttek felfelé ezért várta a sorát.
Ok.
Bringásunknak túl nagy volt a sebessége.
Megállni már nem tudott.
Hátulról beleszállt az álló személyautóba.
És amiért leírtam az egészet.
Olyat láttam amilyet eddig csak filmekben, kaszkadőröktől.
A bringa ugye maradt az autó farában, a bringás pedig egy igazi szaltóval átrepült a személyautó felett és az autó előtt úgy 4-6 méterre seggre érkezve elterült.
Persze mindenki megállt.
Kiszálltunk segíteni.
De a bringás igen emelt hangon leb@rintotta azokat akik segíteni akartak.
Összeszedte a bringája maradékát és elsántikált.
Közben valaki már hívta a mentőket.
A személykocsit vezető hölgy megijedt, hogy elment a bringás mert mi van ha két nap múlva előkerül és egész máshogy adja elő a történetet.
Hárman is odaadtuk neki a névjegyünket, hogy ha baj lesz, hívjon, tanúk vagyunk, tanúsítjuk majd mi és hogyan történt.
Egy 3-4 méter széles sávval nem nagyon lehet mit kezdeni, maximum kerékpárutat építeni. Az én őrült ötletem lanovkát építeni a budakeszi Tesco parkolójától Normafára, onnan az Eötvös út, majd a fogas ex-pályája felett lehozni a Moszkva térre.
Kezdenének valamit a nyomvonallal, vagy ott maradna parlagon?
Szép négyzetméter árak vannak arrafelé. De mire lehetne hasznosítani a nyomvonalat? Kis részben ingatlan fejlesztésre, nagyobb százalékban úthálózat fejlesztésre(?)
Szóval, ha a főváros nagy haszonnal ki tudna szállni a Fogasból, az szerintem jó lenne, de kellene egy Fogas 2.0, valami értelmes nyomvonalon, ahol tényleg indokolt. 21. sz-i szinten.
Szívesen mondanám azt nyíltan, hogy engedjük el a Fogast, úgy ahogy van, csak akkor meg menne a felzúdulás, hogy "há de miért". A magánbefektető egy arany középút LEHETNE, mert ha nem lesz érdemi utasszámnöevekedés- spoiler: nem lesz, pláne pl. sok ezer Ft-os jegy esetén-, akkor meg ugyanott vagyunk, ahol a part szakad.
Elég szar, de ki kell mondani: amikor forráshiány van és más fontosabb projektek mindenképp előrébb vannak, akár hálózati, akár más hasznosság szempontjából, akkor a hálózat legéletképtelenebb elemeit egyszerűen el kell engedni, lásd a Fogas.
Mondanám, hogy a 12 és a 41 önálló szakasza is ilyen, de előbbit a Bajcsy villamos projekt, utóbbit a kőérberki lakóparkok ment(het)ik meg. Meg speciel a 41 rózsavölgyi szakaszát azért használják, még ha ott se durran szét a szerelvény a tömegtől.
Mondjuk ha magánbefektető ha lát fantáziát és bizniszt a Fogasban
Na ebben nem hiszek én, nem látom miért látna és piaci alapon hogy lenne ez az egész életképes, pláne úgy hogy még te magad is azt írtad hogy nem hiszel az érdemi utasszám-növekedésben, márpedig most se az a baj hogy púposodik a tehenek oldala. Így meg azt mondani hogy A Fogast inkább adják magánüzemeltetőnek az kb. az a szint mint az éhezőnek azt mondani hogy egyen valamit.
Azt csinál vele, amit akar. Mondjuk ha magánbefektető ha lát fantáziát és bizniszt a Fogasban, nem azért fogja megvenni, hogy a mostani állapotokat konzerválja.
A Fogast inkább adják magánüzemeltetőnek. Egyszerűen nem lehet mit kezdeni vele a felújításon kívül, és kétséges, hogy a felújításával együtt a hosszabbítását is meg tudnák-e csinálni. Miközben egyáltalán nem biztos, hogy érdemi utasszám növekedés fog rajta történni.
Szerintem a fogas esetében lehetséges, hogy érdemes lenne alternatív forrást/forrásokat keresni annak felújítására és meghosszabbítására, tekintve, hogy a legoptimistább esetben is negatív a megtérülési mutatója.
Annak az oka, hogy ez a fejlesztés van terítéken, mert egyrészt ennek vannak kész kiviteli tervei, másrészt pedig az idő nagyon sürget, az uniós finanszírozási ciklus 2027-ig tart, azaz 2029-ig be kell fejezni mind fizikailag, mind papírozás szempontjából, és Magyarország már így is elég sok pénzt vesztett el végleg az IKOP forrásokból, az RRF-et meg tokkal vonóval vesztette el.
Ezért az állam és benne az ÉKM a vezetőjével savanyú cukrot szopogatva fokcsikorgatva adja az áldását fővárosi projektek finanszírozására, mert a még több forrásvesztés sokkal nagyobb arcvesztéssel járna.
Nem véletlenül mennek a tárgyalások pl. az 51 CAF villamos és a 48 Solaris troli finanszírozásáról, hogy az IKOP pluszt terheljék meg vele. Csak a CAF villamosok majdnem 100 milliárdos projekt, a villamosokat gyártják és folyamatosan érkeznek, azaz a finanszírozási ciklus végére le lehet zárni, a trolik meg már itt vannak, a főváros előfinanszírozta, ott csak technikai jellegű a dolog.