Keresés

Részletes keresés

Alternative Thor Creative Commons License 1 órája 0 2 219144

Boltokban az új Dool, High On Fire, My Dying Bride, Pearl Jam.

Alternative Thor Creative Commons License 18 órája 0 4 219143

AOTD on


Genesis - Nursery Cryme

Úttörő lemez, több szempontból. A Genesis pályafutásában mindenképpen, ezen játszott ugyanis először Phil Collins és Steve Hackett. Collins énekel is a For Absent Friendsben (nem ide tartozik, de szerintem örökre a doboknál kellett volna maradnia, a későbbi szólókarrierje engem sajnos őrjítően idegesít). Hackett pedig Eddie Van Halen elismerten legnagyobb példaképe lett, egyedi játéka már ezen a lemezen teljesen más dimenzióba helyezi a zenekart az egyébként általam szintén nagyon szeretett, de valóban sokkal finomabb, folkosabb Trespasshoz képest.

 

Négy kulcsdal is van itt: a fantasztikus dallamokkal megtámogatott The Musical Box, az igazán innovatív The Return..., a B-oldalt nyitó Seven Stones (akkor még tényleg nagy jelentősége volt, hogy a második lemezoldal is a lehető legerősebben kezdődjön), valamint az önálló darabként és igazi albumzárásként is jól funkcionáló, mellotrondús The Fountain...

Peter Gabriel korának egyik legjobb szövegírója volt, amellett, hogy igazi különcnek tűnt, a színpadi szereplést színházi fellépésnek tekintette, ha meg úgy tartotta kedve, a koponyája tetején homloktól nyakig kopaszra borotválva mutatkozott. A bonyolultan kanyargó zenékhez különleges történeteket írt, amiket még különlegesebb alakok népesítettek be. Elég ránézni a borítóra, amin a csalafinta lány egy emberfejjel krokettezik, és vannak ott még érdekes dolgok, az ehhez tartozó szürreális-horrorisztikus sztori pedig meg is van írva a The Musical Boxban.

 

A Genesis a Nursery Cryme-on - amiről Keith Emerson is roppant elismerően nyilatkozott - tulajdonképpen lehelyezte a mai napig ezernyi banda által játszott neoklasszikus progresszív rock alapjait. Még nem a mesterművük, de már közelítenek hozzá. 10/9


AOTD off

Tenebres Creative Commons License 20 órája 0 3 219142

AOTD On

 

Moonspell – Irreligious

 

A Wolfheart megjelenésekor óriási kedvencem volt a portugáloktól és ennek megfelelően rommá is hallgattam, utána viszont nem igazán értettem miért mentek el ilyen gótosabb irányba a második koronggal. Hosszú távon nézve viszont egyértelműen az Irreligious A Moonspell lemez nálam (pedig későbbi anyagaik közül is sokat szeretek), amely kiforrottabb, egységesebb és hangulatosabb, mint a debüt. Irtózatos mélységekbe képes rántani, ugyanakkor mégis valami sajátos lelki táplálék, ami majd’ harminc év távlatából sem vesztett semmit az értékéből és az erejéből. Ismerőseim többsége elsőre az Opium/Full Moon Madness párost dobja be kedvencként, nekem viszont olyan darabok a favoritok, mint a nem gyengén Type O-hatású Ruin and Misery, vagy a Mephisto. 10/10

 

AOTD Off

Előzmény: divaoni01 (219138)
Alternative Thor Creative Commons License 20 órája 0 3 219141

AOTD on


Moonspell - Irreligious

Az ilyen lemezeknél, amik egy bizonyos életszakaszomban rengeteget jelentettek, sokszor tartok attól, hogy milyen hatással lesznek rám évekkel, évtizedekkel később, amikor már megkopott minden hozzájuk fűződő emlék, öröm, koncertélmény, akármi. A portugál black metalt amúgy is mindig oximoronnak gondoltam (mi a búbánattól sötétkednének azok ott, amikor napi 25 órát süt a nap, meleg van, tenger, türkizkék ég, nyugalom stb.?), de a Moonspell az első két lemezén hitelesen adta elő ezt a blackben gyökeredző gótikus-darkos metált. Égett bennük a tűz, volt koncepció, és hát piszok jó dalokat írtak.

Az Opium, a Ruin & Misery, a Raven Claws, a Herr Spiegelmann óriási slágerek, a Mephisto meg jó kis fülledt atmoszférájú mediterrán metál, az album egyik csúcspontja. Az Opium amúgy engem sohasem hatott meg különösebben, a rögtön utána következő, érdekes ritmizálású, rövidsége ellenére is monumentális Awake volt az, ami miatt igazán elkezdett érdekelni ez a lemez. A záró Full Moon Madness pedig még az előző 35 perc fényében is váratlanul hatalmas, epikus heavy metal, pazar gitárszólóval, igéző hangulattal.

Jobban élveztem, mint reméltem, sőt ki merem jelenteni, hogy a régi szépségében tündökölt és klasszikussá nemesedett. 10/9


AOTD off

Előzmény: divaoni01 (219138)
divaoni01 Creative Commons License 27 órája 0 0 219140

Irreligious

Előzmény: divaoni01 (219139)
divaoni01 Creative Commons License 27 órája 0 4 219139

AOTD on 

 

Moonspell - Irreligius

 

Mindig is nagy becsben tartottam ezt a némileg black-es gothic alapvetést. Sokrétegű, perfektül hangulatos és zsigerekig dallamtapadós album. Talán ma épp nem voltam hozzá a pont megfelelő hullámhosszon, de így sem tudok levonni ebből semmit. Kultikus legenda született anno az addig nem kifejezetten metalos portugáliában is.

 

10/10  

 

AOTD off 

Előzmény: divaoni01 (219138)
divaoni01 Creative Commons License 29 órája 0 0 219138

Alternative Thor Creative Commons License 2 napja 0 3 219137

Habár ez sem kifejezetten AOTD-kompatibilis, de rendkívül jó lemez, érdemes ismerkedni vele.

 

K.K. Creative Commons License 2 napja 0 0 219136

Na hogy ezek nem jutottak eszembe. Atheist-et már rég hallgattam. 

Előzmény: _kitsilatzi (219135)
_kitsilatzi Creative Commons License 2 napja -1 4 219135

Hosszas mérlegelés után az Atheistet ajánlanám, na meg a Sceptic's Universe-t a Spiral Architechttől. Ezek olyan háromtestes kozmoprogok. Meg mondjuk Neurosis.

Előzmény: K.K. (219127)
_kitsilatzi Creative Commons License 2 napja -2 2 219134

Most olvasom a Hyperion bukását. Az első résznél nem is a művel, hanem a kiadással voltak gondjaim, hogy egyáltalán nem helyezték kontextusba Keats-et, persze a neten utána olvastam, de azért nem ártott volna egy alapos lábjegyzet, vagy előszó azok kedvéért, akik az angol romantikus költőknél hiányoztak az iskolából. A folytatást is kiadják idén díszdobozban majd valamelyik könyves banzájra. Először a tavalyi kiadás borítóján a Shrike-ot olyan bénának gondoltam, úgy álltak ki belőle a pengék, mint valami elbaszott svájci bicskából, aztán ahogy megnéztem egy csomó Shrike-ábrázolást egyre jobban megszerettem ezt a magyar verziót, van benne valami megfoghatatlan, fapados pusztulat.

 

Előzmény: Magic Horse (219129)
agymosott09 Creative Commons License 2 napja 0 0 219133

Egyszer szedtem egy allergia elleni gyógyszert, amitől két-három hétig nem volt libidóm, kicsit ilyen ez is, csak nem a farkad, hanem a füled nem áll fel semmire. Tudod, hogy szar ez így, de nem érzed a hiányát. 

Előzmény: Alternative Thor (219122)
K.K. Creative Commons License 2 napja 0 0 219132

Irodalmi érdekessége leginkább a chauceri párhuzam miatt lehet. 

K.K. Creative Commons License 2 napja -1 1 219131

Olvastam Dan Simmons Hyperion Endymion könyveit, nagyon tetszettek, de nálam a kínaiak mélyebb nyomot hagynak. 

Előzmény: Magic Horse (219129)
Magic Horse Creative Commons License 2 napja 0 0 219130

 

Csak hogy nem maradjon el. 

Magic Horse Creative Commons License 2 napja 0 0 219129

Fura ez a 3-test hájp. Én olvastam pár éve, de semmire nem emlékeztem belőle, csak valami kínai szálra meg valami kihaló civilizációra. A Hyperion pl sokkal tovább velem maradt, szerintem az irodalmi szempontból is értékesebb talán. 

Magic Horse Creative Commons License 2 napja 0 3 219128

Ez érdekes, én a múltkor egy BME-s kvantummechanika ismeretterjesztő előadás közben jutottam arra a megfigyelésre, hogy a P.Mobil a multiverzumot énekelte meg az Újra Kezdeném-ben:

 

"Minden tegnap volt
Minden megtörtént"

Előzmény: _kitsilatzi (219125)
K.K. Creative Commons License 2 napja 0 3 219127

Na, ha már 3test és zene...

A hétre kiirattam magam, bszottul fáj a torkom, holnap talán már olyan állapotban leszek, hogy tudok olvasni (úgy, hogy fel is fogom). Nálam éjjel-nappal megy a zene, nagyrészt munkahelyen is, ha tehetem, fülessel. A 3. kötet közepénél tartok, élveztem eddig minden oldalát. 2-3 nap gondolom elég lesz a maradékhoz, a katarzisélményhez szerintetek milyen zene fog passzolni. Most 3 napja King Crimson-t hallgatok (Beat-Discipline-Three of a perfect pair), de ide lehet másra lesz szükség. Ilyen Elend-Pan-thy-monium-Mekong delta-Ulver-Burzum-Bathory szerű világvége zenén gondolkodom. 

divaoni01 Creative Commons License 2 napja 0 1 219126

A Mobil pont nem, de értem miféle élményre gondolsz. Tudom, mert tapasztaltam az ilyen együttálások sokat érhetnek bizonyos megmagyarázhatatlan pillanatokban. Az adott egyén számára kiemelkedő irodalom, film, festmény, szobor, zene vagy akár egy érdekes tudományos elmélet, érzékletes műszaki leírás, netán egy kósza hír vagy valami lappangó gondolatfoszlány felbukkanása a tudatalattiból, váratlan megvilágításba helyezheti a dolgokat. Cixin Liu munkájának átfogó szerteágazósága különösen elősegítheti a gondolati aranymetszetek létrehozását.   

Előzmény: _kitsilatzi (219125)
_kitsilatzi Creative Commons License 2 napja 0 0 219125

Neked a második kötetnél nem jutott eszedbe a P. Mobil? Egészen pontosan az a sor a Honfoglalásból, hogy: "Rajtad a sor, hallod, mondd tovább, Énekes!" ? Lehet csak én dimenzionálom túl, de nekem ez egy ilyen nagy, évtizedeken platformokon átívelő együttállás volt, amikor két egymástól tökéletesen független mű egy pillanatra összekacsintott a végtelenben.

Előzmény: divaoni01 (219120)
_kitsilatzi Creative Commons License 2 napja 0 2 219124

A második kötet a legjobb. Egy kicsit most irigyellek, hogy még előtte vagy az élménynek.

Előzmény: agymosott09 (219119)
Tenebres Creative Commons License 2 napja 0 5 219123

AOTD-k On

 

 

W.A.S.P. - The Crimson Idol

 

Egyszerű, mint a faék: all-time W.A.S.P. top3 nálam a debüt és a The Headless Children mellett, hangulattól függően bármelyik lehet első. Annak idején engem nem tántorítottak el a negatív kritikák, felhangok, sőt, elsőre is kifejezetten tetszett a beborulós jellege és a kimértebb hangvétel. Értem én, hogy az első három lemezhez képest ez sokak számára óriási csalódás, én viszont imádom mai napig. 10/10

 

 

Type O Negative – Slow, Deep and Hard

Naná, hogy én is a Bloody Kisses örökbecsűjénél ugrottam fel a vonatra és csak sokkal később vettem a fáradtságot visszaásni, de talán jó is ez így. Pláne, hogy addigra már alaposan megbarátkoztam a punk zenékkel, így sokkal könnyebb volt befogadni ezt is. Csírájában már érezni itt is a később kiteljesedő sötét varázslatot (bár lehet annak idején időrendi sorrendben hallva nem mondtam volna ezt), itt még káoszos diszharmóniába csomagolva, Peter éneke is kevésbé cizellált. Nem a kedvencem tőlük, de havi egyszer biztos lepörög még mostanság is. 10/8

 

 

AOTD-k Off

Alternative Thor Creative Commons License 2 napja 0 0 219122

De kipróbálnám egyszer, milyen lehet ez állapot :) Ha egy napig nem szól semmi, elvonási tüneteim vannak.

Előzmény: agymosott09 (219119)
Alternative Thor Creative Commons License 2 napja 0 1 219121

(sóhajt, vállat von, legyint)

Előzmény: nscatto1 (219117)
divaoni01 Creative Commons License 2 napja 0 1 219120

Na, abban egész biztosan nem fogsz csalódni.

Előzmény: agymosott09 (219119)
agymosott09 Creative Commons License 2 napja 0 2 219119

Én sajnos nem igazán hallgatok zenéket mostanában, lemezeket pl. egyáltalán nem. Vannak ilyen fázisok, remélem vége lesz hamar, de sajnos hetek óta nem érzek semmi késztetést. Se újra, se régire, se metalra, se popra, se klasszikusra. Egyáltalán nem érdekel az egész.

Viszont ma kiszállítják a Háromtest-probléma második kötetét, nagyon várom.

Előzmény: Magic Horse (219112)
NAR Creative Commons License 2 napja 0 0 219118

Bevallom, ez nem ment végig. Eléggé más, mint amivel később befutottak, én inkább maradok a goth zenéjüknél.

Előzmény: Alternative Thor (219111)
nscatto1 Creative Commons License 2 napja -17 0 219117

Baj lehet a rendszerrel, mert két tagnak tetszik, amit írtam. 

Ismétlés: nincs mi, én nem vagyok többen.

 

Miért baj, ha én a youtube-ről linkelek be zenét, és nem az AOTD-ről, amiről még az "itteniek" mindegyike sem tudja, hogy micsoda?

 

"No meg hát ha az új csak arra képes, hogy belepofázzon valamibe, amikor azt sem tudja, miről van szó, arra nehéz bármi jót reagálni. "

 

Na igen, amikor a régi csak arra képes, hogy minősítsen valakit, de el sem olvassa, miről van szó, arra nehéz bármit jól reagálni.

 

 

Amikor egy új írt valamit, akkor az egyik befogadó régi két hét vagy hónap cölibátust vállalt, annyira örült. 

Előzmény: Alternative Thor (219116)
Alternative Thor Creative Commons License 2 napja 0 8 219116

Te meg miről hadoválsz itt megint? Nektek ez valami becsípődés lehet, vezető, Tizek Társasága és hasonlók, ez nem egy szekta, ide nem kell guru, jól elvagyunk egyenrangú felekként. Az állítólag be nem fogadott újak is írhatnának akármit, pl. AOTD-zhetnének is, senki sem tiltakozna, sőt örülnénk. Lásd Old Danube-ot, hogy csak egy példát említsek, őt vajon miért nem küldte el senki a halál faszára? Inkább legyen itt két hét csend, mint napi harminc alkoholmámoros beírás, vagy teljesen irreleváns yt-videó.

 

No meg hát ha az új csak arra képes, hogy belepofázzon valamibe, amikor azt sem tudja, miről van szó, arra nehéz bármi jót reagálni. Vagy legalább venné a fáradságot, és hármat visszaolvasna, hogy rájöjjön, a Tool-koncertről írogatunk, amin csak ülőhelyek vannak.

Előzmény: nscatto1 (219115)
nscatto1 Creative Commons License 3 napja -17 2 219115

Ha egy közösségbe a régi tagok nem engednek be újakat, ám a régiek kihalnak/megunják az addigi tevékenységet a közösségben, akkor a közösségi tevékenység és a közösség elsorvad. 

 

Ez történik akkor is, ha a közösség vezetője begyepesedett, aki fél a változástól (ezek az újak, akik csatlakoznának a közösséghez), illetve a közösség régi tagjai az ő iránymutatásainak igyekszik megfelelni. Mert a régiek kihalnak/megunják/elfáradnak/másik közösséghez csatlakoznak/máshol fejtenek ki tevékenységet - esetleg a régi közösséggel megegyezőt - és emiatt a közösségi tevékenység és a közösség elsorvad. 

Előzmény: Alternative Thor (219111)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!