Ez itt az ősrégi Volvo Topik, a néhai Volvo Baráti Társaság, az első hazai Volvo klub melegágya és kemény magja.
A topikot klubtopikká alakítottuk, arra a többitől kissé eltérő szabályok vonatkoznak:
¤ Itt nincs off-topik, alkalomadtán POLITIKÁRÓL is beszélgetünk, természetesen kulturált keretek között.
¤ Ha éppen parázs vitát látsz, az nem jelent mást, mint hogy az egymást személyesen is ismerő kollégák beszélgetnek.
¤ Szeretettel látunk, akkor is ha nincs Volvo a birtokodban. Kérdezz bátran, figyelünk :)
¤ Légy türelmes ha nem jön azonnal válasz, a legénység extra segítőkész.
¤ A trollokat, a kekeckedőket, a kéretlen reklámokat rövid úton eltávolítjuk.
Semmi különös. A kovid alatt elkezdtem fémek polírozásával foglalkozni, mert nagyon megtetszett. Erre nem volt sok igény, viszont a fényezések polírozására igen. Elkezdtem tanulmányozni a témát és elkezdtem okoskodni egy barátomnak, aki éppen csinálta. Hogy nem jó, túl sok a paszta, túl sokáig csinálod... szóval ott okoskodtam neki, aki azt mondta, ha ilyen okos vagyok, akkor csináljam én. És akkor azzal a bazári géppel, de egyébként viszonylag jó pasztával, egész jó munkát végeztem. Szóval vettem egy profi gépet ami a munkák mondjuk 90%-ra elég és megcsinálok hobbiból néha egy-egy kisebb munkát. Vettem egy rétegvastagságmérőt is, így bátrabban állok neki lakkot csiszolni. Szóval ha nem a showcar finish a cél, akkor kisebb karcok kiszedését, vagy a fényezés szépítését tudom vállalni.
A későbbiekben szeretnék még elmenni egy fényezős gyorstalpalóra, mert az is nagyon tetszik.
Na itt a szép új Volvo, milyen gagyi bunkó műanyag darab az a kulcs? Hogy lehet azt egyáltalán zsebre rakni? Persze semmi értelme, mert nincs rajta egy kurva gomb sem, persze a kocsi meg így sem mindig érzékeli, aztán nem tudsz beülni a kurva okos kocsidba. Mert megspóroltak 2 db gombot nyitni, zárni. Hatalmas fejlesztés.
Nem is tudom, hogy van-e még valódi parasztság. Gazdák, mezőgazdászok vannak helyettük. Nálunk hamar kiirtották őket. Mert a valódi parasztság, teljesen független tudott lenni. Megművelte a földet, ellátta az állatait, házat épített, bármit elkészített magának és lehetőleg nagycsaládban élt. Együtt hatalmas erőt képviselt. Az ilyen jellegű erő, nagyon veszélyes a rendszer számára, mert nem lehet befolyásolni. Miután kiirtották a mindenhez értő parasztokat, a családok lettek a célpont. Egy nagycsalád szintén képes jóval függetlenebb lenni, mint egy kevésbé nagy, vagy egy egyedülálló polgár. Mentek ezek a szövegek, hogy ciki anyáddal, meg apáddal élni, legyél független és hasonlók. Szerintem sokkal cikibb, hogy meg kell hunyászkodnod adott esetben, hogy a lakbért ki tudd fizetni, meg legyen egy tál ételed. Ezért akár a megaláztatást is el kell viselned a munkahelyeden. Hogy egyedülállóként tudd nevelni a gyermekedet, vagy tudd fizetni az óvodát, iskolát, ahol vigyáznak a gyermekedre, amíg dolgozol.
Az együttélés a család ereje. Ha van hova hazamenned, ha akad egy tál étel, akkor is ha hetekig kiesel a munkából, az hatalmas előny. Természetes hogy ezt igyekeznek bomlasztani.
A táblafelismerő rendszert lehetne okosan is csinálni: GPS + jó, pontos térkép + kamera triumvirátus szerintem elég hatékony lenne.
A Focusban van egy (un)intelligens limiter is, elvileg a sebességhatárt figyeli és a sebességet nem engedné a korlátozás fölé vinni.
Elvileg.
De mivel nem pontos, ezért használja a franc.
Amit viszont szeretek benne, az a távoli indítás.
Télen beindítom mobilról, az ajtók zárva vannak, közben jár a motor, leolvasztja a szélvédőt, bekapcsolja az ülésfűtést.
A motor nem nagyon melegszik, mert valami nagyon takarékos euro-sokas dízel, így kell menni vele vagy 20 km-t, hogy egyáltalán valami langyot leheljen.
Bezzeg a Volvo! Kiállok az udvarról, becsukom a kaput és már meleget fúj. Imádom!
Azoknak, akik bólogatnak a felvilágosult nyugaton, amikor egy fészbukkommentért 20 hónap böri jár.
Én abban az idézetben nem találtam meg hogy mi az, ami kimeríti a bűncselekmény fogalmát.
Csak egy szabad véleménynyilvánítást hallottam, tényekkel megtámasztva. Természetesen ezek csak akkor tények, ha a valóságban élsz. Egyébként sajnos csak feltételezések és rágalmak. De még ha így is lenne, akkor sem a komment, mint inkább az ítélet a bűncselekmény.
Illetve az érdekelne még, hogy ezekben az esetekben, ki teszi a feljelentést?
Ismerős az általad leírt jelenség, a 960-asba beülni és vezetni többszáz kilómétert, az maga a terápia részemről, mikor rájössz, hogy mi is a békés autózás. Minden ott van, ahol kell, analóg műszerek, méretesek és 30 év után is teszik a dolgukat hibátlanul. Az automata váltó is simán, vajpuhán váltogat, ha átkapcsolom a "Sport" állásba, hát igencsak meglendül a vas. Annó Longboat ezt az állást "Standard" névvel illette :-)).
Másik: megvan a 480-asunk ülésének áthúzása, nem volt olcsó, de érdemli a kisvas. Egy debreceni műhely vállalta, időre elkészültek vele és szép munkát végeztek, a bőr meg remélem tartós lesz, majd néha ápolgatom, ha nem is olyan gondossággal, mint Pepita ugye ;-).
Megfogtam a negyedik chupacabrát a padláson, kitettem neki pár falat aszalt almát meg diót, pikk-pakk belesétált a ragasztóba.
A legutóbbi fogásom egyszerre 3 példány volt belőlük. Reményeim szerint most kifogytam a zegerekből. Egyelőre. Mert úgyis visszajönnek.
Kellene egy macska a padlásra, de sajna nem kompatibilisek a macsekok a kutyámmal. Meg a lusta dögök amúgy is lepaktálnának a zegerekkel, oszt ott lennék ahol a part szakad...
Sorozatok, filmek: épp az elébb nyomta az arcomba a jutyúb Spielberg új ufós filmjének az előzetesét. Kíváncsi leszek rá (Spielberg miatt). Pár nappal ezelőtt pedig valami vámpíros előzetes jött szembe Luc Bessontól, erre is kíváncsi leszek.
Az a baj, hogy amikor valami felvillan a műszerfalon, vagy amikor elkezd visítani a kocsi, akkor én egyből odakapom a fejem, és ez egy mozgalmasabb közlekedési szituációban bizony veszélyes tud lenni. Kell a francnak.
Az ütközés elleni védelem nekem egyszer besatuzott amikor egy sövényhez közel akartam orral parkolni. Lassan közelítettem meg, szépen ráfordultam, oszt másfél méterrel korábban akkorát satuzott, hogy majd kiestem a zablakon. Városi forgalomban is állandóan pirosan bim-bammolt meg fékezgetett. Hát ne fékezgessen, nem vagyok hülye, majd eldöntöm magamnak hogy mikor meg hogyan állok meg. Nem is tudom, kinek fejlesztik ezeket, mert ha vannak olyan vezetők, akik így elbambulnak, azokat ez sem menti meg, azok inkább ne vezessenek. Amúgy meg ezeknek az ostobaságoknak valószínűleg nincs is értelmes alkalmazása, ezzel csak plusz pontokat húznak be amikor a biztonsági minősítéseket osztogatják...
Én pedig megtanultam figyelmen kívül hagyni a sebességhatár-jelzéseket. Nem veszi észre, hogy elmúlt a kereszteződés, tehát már nem érvényes a korlátozás, de még percekig kint van a jelzés. Hatvanas táblánál, ha 62-vel megyek, akkor piros körben írja ki a 60-at, ez sem érdekel.
Az ütközésérzékelő hozta rám kétszer a frászt. Simán szlalomozok a kis utcában a parkoló autók közt, egyszer csak elkezd az autó visítani, meg a műszerfalon piros háttérrel egy hatalmas FÉK felirat villogni. Mert azt hitte, hogy mindjárt neki megyek.
Más nem bimbammol, vagy visít, nem is veszi át az uralmat az autó felett, szóval én nem kapcsolok ki semmit, amúgy meg azt jelez ki nekem amit akar, nem érdekel.
Ha egyszer végre lesittelik valamelyiket, neadjisten fellógatják az ANdrássy úton, talán akkor.
Xarháziak. Rengeteggel találkoztam, de amikor még naiv kiscsikó voltam, az Apám már akkor is szidta őket, pontosan hasonló elfogultsággal vádolva...
Van egy jogász ismerős, hölgy a drága, volt már főügyész meg bíró meg isten tudja még mi. A butaságához foghatót ritkán lát az ember. De legszívesebben a fejemet verném tőle néha a falba, de megsértődne a férje, a barátom.
Émmmeg 30 éves időtartamról beszéltem. Hogy most 30 vagy 35, az nem oszt s nem szoroz, mert ami 30 éve megvolt az autókban, azt kb 35 éve is megtaláltad, max fizetős extraként, később meg ingyen. A dolgon nem változtat, mert pl a jobb oldali tükröt már ezer éve feltalálták, csakúgy mint a németek xarrágását és kapzsiságát, ebben sincs semmi újdonság. Volt az 1978-as Gófomon is. Jobbos tükör, nem xarrágás :-D
Erősen kell gondolkodni azon, milyen jelentős mechanikai fejlesztések jöttek be a 90-es évek óta. Olyasmik, amelyek nem szoftveres alapon hoznak többletet. A LED-es világítás mindenképpen ide való. Meg mondjuk a Tesla fröccsöntött alváza. Meg effélék. De a "táblafelismerő rendszer", ami az esetek felében vagy nem veszi észre, vagy rosszul értelmezi az adott táblát, ellenben legalább elvonja a figyelmedet az útról, az nem.
Értem én és ezzel a ténnyel nem is vitatkozok, csak a beszélgetés az én 1990-es W123 vásárlásommal kapcsolatos és akkor az egyetlen hárombetűs az ABS volt és mint olyan az is méregdrága extra. ..és kétségtelen hogy 1990-től 1995-ig óriási változáson esett át az autóipar, mert például a jobbos tükör, az elektromos ablakemelő és talán még a klíma is kikerült a rendelhető extrák témaköréből.
A különbség csak az, hogy azoknak az opcióknak a része, amit ma a gyártók "extrának" hívnak, csak olcsó szoftveres trükkök, javarészük vagy egyenesen használhatatlan, vagy tökéletesen felesleges...
Igazi "extrákból" kevés van, és még kevesebb új jön be belőlük az autókba. Inkább szűkítik a számukat, mert drága legyártani őket.
Nem nagyon tudsz olyan fizikai extrát említeni, ami nem volt meg 30 éve egy 850-esben. Majdnem minden szoftveres, amivel manapság vakítanak.