Ez itt az ősrégi Volvo Topik, a néhai Volvo Baráti Társaság, az első hazai Volvo klub melegágya és kemény magja.
A topikot klubtopikká alakítottuk, arra a többitől kissé eltérő szabályok vonatkoznak:
¤ Itt nincs off-topik, alkalomadtán POLITIKÁRÓL is beszélgetünk, természetesen kulturált keretek között.
¤ Ha éppen parázs vitát látsz, az nem jelent mást, mint hogy az egymást személyesen is ismerő kollégák beszélgetnek.
¤ Szeretettel látunk, akkor is ha nincs Volvo a birtokodban. Kérdezz bátran, figyelünk :)
¤ Légy türelmes ha nem jön azonnal válasz, a legénység extra segítőkész.
¤ A trollokat, a kekeckedőket, a kéretlen reklámokat rövid úton eltávolítjuk.
Ha bármikor úgy alakul hogy a Volvo AB-ból (Adria sétány) nincs postázás, akkor csak szólj, én beugrok érte és postázom neked.
A web áruházukat felejtsd el. Mármint lehet szétnézni, de telefonon érdemes velük kommunikálni. Csak úgy meg rámenősen, mert a legtöbbször elfelejtenek visszahívni. Szeretem őket, mert képben vannak. Általában tudják mit keresek. Segítőkész banda.
Azt magyarázza már el nekem valaki, hogy konkrétan hogyan tudja ellehetetleníteni az EU vagy az US a magyar gazdaságot, ha mi orosz olajat vásárolunk? Mert hogy az orosz olaj árába ugyi nincs beleszólásuk, az annyi amennyit mi kialkudtunk. Ők szankciókat vetnek ki az orosz energiát vásárlókra. De mik is ezek konkrétan, ami miatt olyan nagyon be kellene xarni? Mittomén, megemelik a vám tarifákat? Vagy szankciós listára tesznek cégeket? Vagy mi a szösz, ami miatt állt itt a pánik???
Yessz! Igen ez az, a tegnap este beleástam magam a keresésben én is (kösz a linkeket!), nem akarom elfogadni, hogy egy ilyen alap kopó-fogyó alkatrész nincs. Aztán kiderült, hogy az Adria sétányosoknak van és reálisabb áron (5 500) adják. Sajna a most indított webáruházuk még nincs élesítve, de klasszikus postai megoldással megoldható lesz, egyből kettőt veszek, mert sajna minden kopik ki a régebbi típusoknál. Kösz még egyszer, hogy besegítettél! Az S40-es htsó csapágy még mindig itt van nálam! :-))
Ami viszont nem tetszik az a forint száguldozása. Ennek nem most van itt az ideje. Értem én hogy aki belföldiként online vásárolgat külföldön az most fellélegzik, hogy "végre", de SZERINTEM még nem elég stabil az alap ahhoz, hogy ez a rész következzen. Azt a kurva makróban forgó pénzeszköz mennyiséget kellett volna előbb feltornázni 100 ezermilliárdra aztán utána lehetne hagyni száguldozni a forintot. Mindegy. Ehhez én senki vagyok, csak báncsa' a szememet.
Persze hogy semmi sincs ingyen, viszont most helyzetben vagyunk. Látod! A mini atomerőműveit és a kiégett fűtőelem tárolási technológoiát máris meg kell vennünk, miközben a BN800-ból kettő tényleg megoldana mindent.
Apropó. Az meg van hogy Amerika a zoroszoktól veszi a hasadóanyagot? Szerintem ez valószínűleg úgy lesz, hogy ezután is az oroszoknál fog készülni az erőműveink üzemanyage csak az USA (egyik cége) lesz a beszállító. :D Trump zsenialitásába ez éppen úgy belefér, mint ahogyan az is hogy ami olajat elad majd az EU-nak azt az orosz finomítókból fogja késztermékként megvenni. Miért szállítgatná át az egész világon az energiahordozót, amikor itt van egy köpésre az oroszoknál és még olcsó is? Még az sem kizárt, hogy Putyinnal erről legutóbb Alaszkában előzetesen egyeztettek.
A kettős adóztatás problematikája már ki van gyakva. :) Ha Trump igazi csapást akar mérni az általa kommunikált politikai ellenfeleire akkor ezt a magyarokon keresztül most tényleg nagyon olcsón megtehetné. A magyar ipar exportja olyan minimális az usa képletében, hogy egy ilyen gesztus nem változtatna jelentősen a mérlegszámaikon, ellenben Pfizer der von Leyen mögött állók hatalát kurvára meggyöngítené.
Szerintem azt majd a kettős adóztatással együtt oldják meg, egy külön körben. Valószínűleg Budapesten :-)
Kétlem a 0%-ot. Szerinted reális? Nekünk egy kölcsönös 15% lenne a kifizetődőbb, tekintve hogy többet exportálnak a jenkik ide, mint mi oda, nagyobb bevételünk lenne nekünk, mint nekik a magyar importból. Ha az exportáló amerikai cégek érdekeit nézi, akkor meg nekik előnyösebb.
Engem kicsit mindig kerülget a frász, amikor ilyen nagyhatalmakkal tárgyalunk, mert ezek nem adnak semmit ingyen, hiába bazsalyog a POTUS mint a tejbetök, senkinek ne legyen kétsége, kőkeményen üzletelnek. Oszt mindig ott motoszkál a fejemben, hogy mibe fog ez nekünk kerülni? Aztán eszembe jut, hogy az Orbán sem ma jött le a falvédőről, kifejezetten tudatosan és erősen képviseli az érdekeinket, pontosan tudja mit csinál... Ezek a mini atomerőművek jól hangzanak, ezeket kellene itt meghonosítani és hídfőállásnak lenni az európai behozatalukhoz. Majd ha a krautok is magukhoz térnek, meg a többi ojrópunijós libernyák államnak is megjön az esze, el fog az terjedni...
Azért a tegnapi megállapodásból én hiányolom a 0%-os kétirányú vámot. Ha már egyszer az a célja Trumpnak IS hogy a brüsszelbe áttelepült mélyállami hatalomgyakorlást korlátozza akkor ezt kár volt kihagyni...
Olajcsere volt, a szűrőhöz sajnos szét kell bontani az egész váltót, ami a garancia elvesztésével járt volna, szóval azt nem erőltettem. Ebben egyébként nem az a klasszikus szűrő van, csak egy fém háló, hogy a nagyobb darabokat felfogja, de szerintem akkor már marha nagy gond van, amikor nagyobb fémdarabok keringenek egy váltóban. A kopadék "szűrését" a leeresztő csavaron lévő mágnes oldja meg. Szerintem hülye egy konstrukció ebből a szempontból, de ez van, ezt köll használni.
Nagy eséllyel szoftveres gond van ott. A téli és a rövid városi használat meg fogja mutatni, hogy kisimul az üzem, vagy állandósul az általad leírt jelenség. Amikor felkerült a csereváltó, olaj és szűrőcsere megvolt gondolom...
Most ma délután csaptam meg az olajcserét a 480-ason, szűrőcserékkel persze. Pollenszűrőt is cserélnem kellene, de egyszerűen nincs itthon, pár éve még 3 ezer Ft. volt, most ebay-en látok, átszámítva 10-18 ezerért ;-)
Égető szükségem lenne egy TCM resetre és újra tanításra.
Ugye megtörtént a váltócsere tesztkörön jól is üzemelt, visszaváltásoknál volt egy enyhe "rúgás".
Nekem viszont használat közben 50-től 70-ig gurulásnál ki-be kapcsolgatja a lock-upot.
Gondoltam majd alkalmazkodik a szoftver, de sokat nem javult.
Ma ott tartunk, hogy hidegen minden fasza, kivéve a lock-up marháskodása, viszont melegen csúnyák a visszaváltások, pirosnál megállva mintha nem váltana vissza, vagy rajta hagyja a lock-upot, elindulásnál rúg egyet. De van hogy állás közben mókol valamit, kicsit rángatózik, aztán jó.
Eljutottunk odáig hogy hibát is dobott, nem tudom kiolvasni sajnos pontosan, de kiírja hogy "Sebességváltó szerviz szükséges". Ennek ellenére működik. Kénytelen voltam hazajönni vele, olyan 15 kilométert. Mire hazaértem sokkal simábban viselkedett, nem rángatta meg a visszaváltásokat és az elindulással sem voltak gondjai. D-ből R-be nem rántott, pedig előre féltem már a leparkolástól.
A felfelé váltások hidegen és melegen is egyaránt szépek, simák.
Még annyi csavar van a dologban, hogy ez egy dízel autó, de egy benzines AW55-50SN váltó jött le róla. Sajnos nem tudom hogy milyen TCM van rajta. Hogy maradt-e rajta a dízel szoftver, ami adaptálódott ahogy tudott a benzineshez, vagy ez egy benzines szoftver, ami most próbál szerencsétlen együtt dolgozni a dízel váltóval, csak nem nagy sikerrel.
Mindenesetre reset és újra kalibrálás nem volt a váltó csere után és nagyon úgy fest hogy igényelné.
Cicem annó egy elég komoly porckorong sérv műtéten esett át, hát egy szavunk nem lehetett az egészségügyre, orvosok, asszisztencia, körülmények, szvsz minden nagyon rendben ment, az operáció is teljes mértékben sikerült...