Ez itt az ősrégi Volvo Topik, a néhai Volvo Baráti Társaság, az első hazai Volvo klub melegágya és kemény magja.
A topikot klubtopikká alakítottuk, arra a többitől kissé eltérő szabályok vonatkoznak:
¤ Itt nincs off-topik, alkalomadtán POLITIKÁRÓL is beszélgetünk, természetesen kulturált keretek között.
¤ Ha éppen parázs vitát látsz, az nem jelent mást, mint hogy az egymást személyesen is ismerő kollégák beszélgetnek.
¤ Szeretettel látunk, akkor is ha nincs Volvo a birtokodban. Kérdezz bátran, figyelünk :)
¤ Légy türelmes ha nem jön azonnal válasz, a legénység extra segítőkész.
¤ A trollokat, a kekeckedőket, a kéretlen reklámokat rövid úton eltávolítjuk.
Én még mindig küzdök a könyvelőmmel, mert nem igazán megy bele, hogy útnyilvántartással számoljam el a havi benyámat, csak ha fizetek cégautó adót is. Ez utóbbi a Volvora havi 97 ezer. Aszongya egyszerűbb, ha vállalkozói kivétként leadózom. Szerintem nem, de hajthatatlan. Be kell mennem a NAV-hoz egy állásfoglalást kérni. Faxom...
Höhh, gondolj bele, a munkaadóm is ilyeneket javasol, sőt, még merészebbet, járjak be vonattal (az meg egy napra 1100 Ft, a töltés költségétől is kedvezőbb. Csak hát ott van az a fránya lustaság és kényelem faktor.
Hiába na, jó egy precíz könyvelő haver! :-) Jó a kalkulátor, az általad figyelembe vett napok száma is közel áll a gyakorlati értékhez, inkább egy két héttel kevesebb. A 480-as (most már három hónapja) mért fogyasztása 6,3-6,7 l között mozog. Ami nálam kicsit (jó irányban) torzít, az az, hogy az üa. költségemet térítik, ezért nem sietek semmivel. A kopás és szervizelés ktg-ei viszont rámesnek.
Robbanómotor hatékonysága az ugyi az egyik legrosszabb, tudjuk, hogy az energia nagy része hővé alakul, viszont épp ezért szuperjó a benzinesek fűtése! Ez bizony jól is esik a késő őszi téli reggeleken ;-)).
Akarommondani' módosítsd az éves futásteljesítményt 30 ekm-re. A többi számadat már ebből van kiszámolva. Először 35 eKm-rel terveztem aztán ez sajnos bent is maradt a szövegben.
A munkanapok száma éves átlagban 252 és ebből levontam a 30 nap szabadságot. A kimutatás így is túl steril, hiszen nem csak munkába fogsz vele járni, hanem lesznek a munkábajárással egybekötött egyéb kilométereid is amelyek még hatékonyabbá fogják tenni a költségvállalásodat. Viszont most a kilométerekkel szándékosan alultervezünk csakis azért, hogy a létező legmagasabb havi költséget mutassuk ki. Depi ilyenkor rulez, mert később nem lesz csalódás. :)
Katt: https://www.tesla.com/hu_hu/model3/design#overview -> itt válaszd ki a legolcsóbb verziót, majd kattints a "Pénzügyi feltételek és megtakarítások szerkesztése" linkre. Módosítsd az éves km-t ~35000-re (131 km*222 nap=29082 km) majd a következő lépés legyen a pipa "A becsült üzemanyag-megtakarítás -> Testreszabás. Itt mint látható a benzines autó hatékonysága* 6,4 liter (nekem ez a fogyasztás bőségesen megfelel, így bent hagytam). Ezt módosítsd arra az általad mért fogyasztásra ami a jelenlegi munkába járós vasadra jellemző, majd állitsd be az Auchan 95 benzin árát ami jelenleg 555 Ft {ezt most azért csináljuk mert az Auchan az egyik legolcsóbb kút és úgy akarunk tervezni, hogy abba a legszarrágóbb olvasó se tudjon belekötni :)}, majd az elektromos áram díját módosítsd meg a 70 Ft/kWh-ra (mert felültervezni így életszerű). Aztán a bal felül visszanyílra kattintsd és az így kapott minusz összeget szorozd ki 36 hónapra. Azért ennyire, mert a lízinged is 36 hónap lesz (amit ugye ugyanitt már korábban beállítottál?). Nos. A számok beszédesek. Azt ne felejtsd el hogy mivel ez lízing ezért a havi bérleti díjra rá kell szorozni a 27% áfát és ezért a ktg. 162564 Ft/hó (-80608 Ft az üza megtakarítás).
...és ezt nem azért mutattam meg, mert mindenáron egy Teslában szeretnélek látni (ugye érted Kopiteki?), hanem csak azért, mert ezen a honlapon találtam ennyire tényszerűre szabott tervezőt. Ahogy én ezt látom csak az üzemanyag megtakarításon 5-6 éven belül megjön a jármű bekerülési ára. ...és hat év után mennyi is lesz kb. benne? Talán 200 eKm?
Aztán ha van egy jó napelemes pályázat, amire esetleg beneveznél akkor ez a tervezés lehetne ennél sokkal jobb is.
Persze akkor lenne igazán jó ez a tervező, ha lehetne zárt végű lízingmódozatot beállítani**, de sajnos ilyen itt most nincsen.
*Köze nincs a hatékonysághoz, de most ebbe ne menjünk bele. Értyük' hogy mit akar a hülye amerikai - ugye Törpöm?.
**A zárt végű lízing esetében nincs maradványérték és ezért a havi bérleti díj is magasabb összegű.
Új autót cégesen vesznek többnyire. Csak az adókon spórolsz 600e-1millát évente, 30e km éves futás esetén az üzemanyagon még körülményektől függően akár egy másik millát.
Ha tisztán csak észérvekre hallgatnék, talán! ;-) De kalkuláljunk, 14 guriga, az bizony csak sok sok km után térül meg, ha üzleti célra veszed a vasat. Nekem munkábajárásra lenne "ideális", tehát ki lenne használva rendesen, napi 131 km. Használtan már más kérdés..., közlekedőedénynek persze! :-))
Minden egyébnek meg ott a Volvo, abból is a veteránkorú, a fordkorszak óta bajban lennék, ha választani kellene! (Dec. elején viszem egy debreceni autókárpitoshoz a 480-as sofőrülését, megérdemel egy teljes felújítást 30 év után. Három évtized és még mindig fut a vas, extra hibák és gondok nélkül! A maiak hol lesznek 15 év után?)
Egy vellanyautós cikket olvastam minap, ezek a kiskínaiak a szegedi byd-jükkel nagyot fognak Európában durrantani, az árban legalábbis verhetetlenek lesznek... 10-14 millió között adnak egy elég jó paraméterekkel rendelkező vasat, a jótállásaik is nagyvonalúak. Figyeljünk 2026 második felére, mikor indul a forgalmazás! No nem mintha ilyet szeretnék venni :-)).
És természetesen legalul, az időszaki kiállítás címe alatt mintegy csak úgy mellékesen megemlítve:
Cím: 1087 Budapest, Kőbányai út 24-28
Nyilván ha egy múzeum címét, elérhetőségét, megközelíthetőségét keresem, akkor a legelső információ amire szükségem lehet az a székhely címe, majd utána az irodáé és csak azután a valódi cím... Zsenik!
Remélem borítják a kártyavárat hamarosan. Csütörtökig kapott haladék Zselé, hogy válaszoljon az ajánlatra. Szerintem addig még elbeszélgetnek vele mások is. Főleg ha borulni látszik a domino akkor, hogyha visszautasít mindent. Ha a vesztüket érzik az eus vezetők is, akkor lehet gyorsan rábeszélik Zselét, hogy fogadja el, csak kuss legyen róluk. Ilyenkor hirtelen meg tud szakadni a nagy barátság.