Keresés

Részletes keresés

kisvacak Creative Commons License 1999.11.11 0 0 8
Hasznos információk

Már ha sikerül...
kv

Bukszus Creative Commons License 1999.11.11 0 0 7
Igen, úgy van, akogy KÁGÉ mondta. az Alkotmánybíróság csak a "korlátozás nálkül használható,általános és egységes" személyazonosító jel használatát minősítette alkotmányellenesnek. (15/1991. (IV. 13) AB Határozat.) Néhány esetben, külön törvényekben szabályozva azonban továbbra is lehetőség van a használatára. Az 1996. évi XX. törvény felsorolja, hogy kik kezelhetik a különböző azonosítókat, az adószámot, a TAJ-számot, meg a személyi számot. A személyi számot pl. a földhivatal az ingatlan-nyilvántartáshoz, vagy a válsztási szervek stb. Ugyanígy a személyiadat- és lakcímnyilvántartás szerve is. Neked a helyi önkormányzatnál kell bejelentened a lakcímedet, a személyi számoddal együtt, ők továbbítják aztán a KÖNYV Hivatalhoz.
Josslain Bau-Mont Creative Commons License 1999.11.11 0 0 6
Kedves Kukorica János!

Nem fogom vissza magam. A lakcímnyilvántartás a KNYVH (Központi Nyilvántartási és Választási Hivatal - ismertebb nevén KÖNYV) hatáskörébe tartozik. Ők a személyi szám hivatalos gazdái, ott Téged, engem, másokat személyi számon tatanak nyilván. Ha személyi adataid vagy címed változik, akkor azt ott kell elsődlegesen átvezetni. Ezért kell a lakcímváltozás bejelentéséhez a személyi szám. (Mint mások is írták: az ezt igazoló cetlit célszerű magadnál vagy otthon tartani, mert szükség lehet rá.)

Üdv!

JBM

kisvacak Creative Commons License 1999.11.11 0 0 5
Tudod Kedves Kukorica János ez is az olyan ügyek közé sorolható, amelyek ellen nem tehetünk semmit. Ez van, ezt kell szeretni. A bajt inkább abban látom, hogy az állampolgárok nem kapnak megfelelő felvilágosítást az őket nagyon is érintő ügyekről. Ha pl. beviszel egy útlevéligénylő nyomtatvány és véletlenül rosszul töltötted ki bezony előfordul, hogy jóóóó hülyének néznek, kioktatnak, holott az ügyintéző pontosan azért van, hogy segítse a polgárokat lehetőleg udvariasan.
kv
Előzmény: Kukorica János (4)
Kukorica János Creative Commons License 1999.11.11 0 0 4
Kedves kisvacak és KÁGÉ!

Köszönöm a hozzászólásokat. Nem az 1500 pénz a gond, hanem inkább az utánajárás (Vidékre a vonatjegy több mint az 1500.), meg a hozzáállás - persze ez inkább a hivatalnokok baja mint a szem.számé.

Köszönöm mégegyszer.

Kukorica

KÁGÉ Creative Commons License 1999.11.10 0 0 3
Tudtommal (javítsatok ki ha tévedek) a szem.szám használatát ilyen-olyan okokra hivatkozva ilyen meg olyan rendelettel/törvénnyel (nem tudom pontosan) megszüntették. Így van?

Nincs így. Az AB az ellen emelte fel a szavát, hogy a személyi számot (vagy bármilyen más azonosítót) nyakra-főre alkalmazzanak minden helyen (iskola, munkahely, TB, APEH, Díjbeszedő,...) mert akkor olyan adatbázisok összekapcsolása válik lehetővé, amelyek együtt túlságosan sok személyes jellegű információt tartalmaznak. A személyi szám továbbra is megmaradt az államigazgatásban meg az adózásban.

Vagyis személyi szám van, és az erről szóló igazolást tedd a születési anyakönyvi kivonatoddal együtt biztos helyre, mert ezeket nehézkes pótolni. És egy személyi számról szóló igazolás 1500 Ft-odba fáj...

Üdv

KÁGÉ

kisvacak Creative Commons License 1999.11.10 0 0 2
Szia!
Na! Semmi tudományos magyarázatom nincsen.
A személyi szám helyett más személyazonosítót még nem tudtak kitalálni, úgyhogy személyi szám van.
A szig-edbe azonban nem tehetik bele, valószínűleg pontosan az AB határozata miatt. De! Hivatalosan csak úgy tudnak "azonosítani", ha a személyi számodat veszik alapul.
Az újfajta személyi igazolványokhoz (ahol a fényképed műanyaggal van leragasztva) kiadnak automatikusan egy hatósági bizonyítványt a személyazonosító jelről. Ezt a személyidben kell hordanod. Ha tényleg nincs ilyened szerezd be, mert mindenhol kell.
kv.
Előzmény: Kukorica János (-)
Kukorica János Creative Commons License 1999.11.10 0 0 1
Most, hogy a nullával kezdődő személyi számokon túl vagyunk...

Kukorica

vismaior Creative Commons License 1999.11.10 0 0 0
0 -val nem kezdődik személyi szám, igaz???
Kukorica János Creative Commons License 1999.11.10 0 0 topiknyitó
Üdv mindenkinek!

Ezt a topicot a személyi szám miatt nyitottam, s ide várok mindenkit, akinek ezzel (használatával/nem használatával) kapcsolatban valamilyen gondja, problémája volt/van. Mert nekem van.

Tudtommal (javítsatok ki ha tévedek) a szem.szám használatát ilyen-olyan okokra hivatkozva ilyen meg olyan rendelettel/törvénnyel (nem tudom pontosan) megszüntették. Így van?

Na mindegy, a sztori/probléma a következő:
Augusztus végén lakást vásároltam Újpesten, s annak rendje és módja szerint be akartam (most is akarok) jelentkezni oda, mint állandó lakhely. Nyomtatványt kitölt, személyi igazolvány, adásvételi szerződés és a már említett lakcímbejelentő társaságában elmentem az önkormányzathoz.
Ügyfélszolgálat: ez mind OK, de hol van a hatósági tanusítvány a személyi számomról?
Én: Momentán nem tudom hogy van-e olyanom és hol van.
Ügyfsz.: Akkor sajna nem lehet bejelentkezni, menjek és szerezzek egyet.
(A jelenlegi állandó lakcímem vidéki ~200 km innen, hétközben elég gázos leutazni az illetékes önkormányzathoz - hozzátartozónak (szülők) meg nem adják ki.)

Szóval: Mi is van a személyi számmal meg a hozzá tartozó egyéb fecnikkel - hatósági tanusítvány? Van? Nincs? Kérhetik? stb.
A témában szakértők ne fogják vissza magukat.

Kukorica

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!