"Rövid időn belül immár második alkalommal kirabolták a Békés megyei Hunya község takarékszövetkezeti fiókját. Egy 165-170 centiméter magas, zömök testalkatú férfi, egy fegyvernek látszó tárgyal a takarékszövetkezetben őrzött pénz átadására kényszerítette az ott dolgozókat. Miután az alkalmazottak átadták a zöld ruhába öltözött és arcát fekete sállal eltakaró rablónak a készpénzt, az egy feltehetően zöld színű Opel típusú személygépkocsival elhajtott a helyszínről - mondta el a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. A takarékszövetkezetet két hónappal ezelőtt kifosztották, azóta a szarvasi rendőrkapitányság már előállított egy gyanúsítottat, aki ellen eljárást folytatnak."
Nekem ez a Hunya egy ismerős hely, én ottan má' ittam is, meg hunytam is... bezony! Mer'hogy amikor még nemWágnerként ittam a kotonatolmatschéknál, akkor a Hunya volt a górém... de meg még a sofőröm is, Tarabanttal... és akkor nem a Trebitsch csomagtartójába' volt bérelt helyem, hanem ebbe a zizébe... mindegy, ez egy naaagy és híres család és lám még falú is van róla, továbbá kocsma is... Sör az még nincs, de idő van, csak nyugi.... Egészség!
Most már tudom.
Az itt élők 1896-ban templomot építettek, amihez a telket, más területekkel együtt Hunya József gazda adományozta. A belügyminiszter 1947. február 1-jétől, a lakosság kérésére engedélyezte a Hunya név felvételét. A hunyaiak így kívánták megörökíteni Hunya József nevét.
Majd' három évvel ezelőtt nyitottam ezt a topicot. A rövid idő után, amit virtuálisan ebben a kis békési faluban töltöttünk, Hunya ismét a feledés homályába veszett. Mert igaz ugyan, amit egy nem túl informatív honlap e helyről állít: "a település semmiféle látnivalóval sem rendelkezik", mégis tény, s ezért megjegyzendő, hogy két évvel ezelőtt újra megnyitotta kapuit a '99-ben leégett hunyai templom.
De ami talán ennél is fontosabb: a szavazatok 55 százalékával Hunyán ismét a független Hunyáné lett a polgármester!
Kicsit lemaradtam az információ közlésével, de jobb későn, mint soha.
Szóval: februárban sor került a hunyai polgármester megválasztására. Ami tudható, Hunyát ezentúl nem Hunya vezeti.
Nem veszekedni kell, hanem vitatkozni
Szeretném, ha a jövőben a képviselő-testület minden tagja elmondaná a véleményét itt az ülésteremben. Megfelelő hangnemben, mert nem veszekedni kell, hanem vitatkozni. Úgy dolgozzunk, hogy egyfelé húzzunk, s akkor nem lesz gond a munkával - fogalmazott székfoglalójában Hoffmann Márton, Hunya új polgármestere.
Hunya Az időközi választás után tegnap tartotta alakuló ülését a hunyai képviselő-testület. Hoffmann Márton polgármesteri programja fontos részeként említette, hogy zavartalan legyen a községi intézmények működése. Tovább kell építeni a belvízvédelmi rendszert, s törekedni kell a nyugdíjas napközi otthon létrehozására.
Az időközi választáson 554-en járultak az urnákhoz. A nyolcvanszázalékos részvételi arány országos viszonylatban is magas. Hoffmann Márton 274 érvényes voksot kapott, ellenfele, Hunya Tiborné 270-et. A számláláskor tíz érvénytelen szelvényt találtak. A hét képviselői helyre tizennyolc jelölt pályázott. A választás költsége 150 ezer forint volt. A képviselő-testület a polgármester javaslatára hét igen szavazattal és egy tartózkodással Szmola Illést választotta meg alpolgármesternek.
Hoffmann Márton főállásban tölti be a polgármesteri tisztet. Azt, hogy továbbra is vezesse a helyi termelőszövetkezet sertéstelepét, a jogszabály nem teszi lehetővé. A képviselő-testület hozzájárulásával viszont a jövőben is vezetője marad a Hunyai Gazdák nevű sertésértékesítő kisszövetkezetnek. A polgármester illetményét a képviselők 137 ezer forintban állapították meg.
Hunya Tiborné, a község korábbi polgármestere a testülettől kérte, hogy állapítson meg részére végkielégítést, továbbá engedélyezze a tavaly ki nem vett szabadságnapjai megváltását. A képviselők a harminckilenc szabadságnap megváltását megítélték, a végkielégítést nem.
Nincs semmi poén, kedves VaLaki. Hacsak az nem, hogy sokkal többet tudunk Hunyáról, mint három nappal ezelőtt. Én például akkor még semmit sem tudtam róla.
Mivel egyelőre nem áll bővebb információ rendelkezésünkre a hunyai üggyel kapcsolatban, javaslom, ismerjük meg Hunyát közelebbről.
Hunyát az ág is húzza. Nem elég, hogy képviselőtestület nélkül maradt ez az apró kis falu, de az ár- és belvíz is jelentős károkat okozott a közelmúltban. Sok család kertje, udvara vízben állt, nem egy helyen az állatok is vízben voltak. Több családi ház alapja is elázott, a lakásokba befolyt a víz.
Károsult a hunyai templom is. Megsüllyedt a templom alapja, a karzatot és a tornyot tartó két oszlop a templom belsejében néhány hét alatt több mint 10 centimétert süllyedt. Így megszakadt a karzat fölötti boltozat, lehullott a vakolat. A karzaton majdnem tragédiával végződött a vakolat leszakadás. A vasárnapi mise végén épp felállt egy fiatal pár, amikor a lezuhanó vakolat a fiatalasszony válltáskáját rántotta le.
És mintha mindez nem volna elegendő, 1999. június 4-én 10 óra után becsapott a villám. Bár Sóczó Géza hitoktató az utolsó pillanatban, hősiesen kimenekítette az Oltáriszentséget, a hunyai templom leégett. Minden odaveszett, ami a templomban volt.
Az úrnapi szentmisét a művelődési ház nagytermében tartották a hunyaiak. Sokan összejöttek, és siratták templomukat. Az egyik plébánostól érkezett vigasztalás az Interneten, épp mise előtt: "Akiket az Úr szeret, azokat megpróbálja!"
Ha elfogadom az Általad megadott infót, miszerint a 3 polgármester-jelölt együttesen a leadott, érvényes szavazatok pontosan 118,00 %-át kapta, úgy arra gyanaxom, hogy ez az egész csak fedőakció, és igazából a választási csalás miatt menesztik Hunyánét. Persze, lehet, hogy valamelyikünk téved:-)
Na, szóval: bár Hunya nem került az országos napilapok címoldalaira, várakozásaimat meghaladóan két lap is - a Magyar Nemzet és a Népszava, igaz, csak minuszos hírben - foglalkozott vele. A már eddig ismert tényeken túl azonban új információval ezek a lapok sem szolgáltak.
Látom, sokat dolgoztatok éjszaka, helyettem is. Kösz.
Kedves pindiy! Egyelőre gyűjtöm az információkat Hunyáról és Hunyánéról. Amint megtudok valami fontosat, azonnal jelzem.
rezső!, dekóder nem unatkozik, hanem talált egy izgalmasnak tűnő hírt.
Kedves VaLaki! Ez a Torgyán-díj jól hangzik, bár fogalmam sincs mit takar. Pénz jár hozzá? Legalább annyi, amennyi fedezi a Hunyára való leutazásom költségeit.
Átnézem a mai lapokat, ha van valami hír Hunyáról, jelentkezem.
Na tessék. A kommunikáció és az én hiányosságaim miatt most sikerült mindenkit magamra haragítanom:)))
Galadriel drága: eszem ágában sem volt megbántani, sutkának szántam és nagyon jól tudom, hogy pillanatok alatt utánna tudtál volna nézni és megvilágítani, ne haragudj, nem vacsoráztam vitriolt, én tudom, hogy te kiváló képességekkel rendelkezel és meg is tudnád védeni ezt a szegény önkormányzatot. Na megint túl magyarázom. Szóval bocs és kész. Nem bántásnak készült, rosszul fogalmaztam:(((
VaLaki: ne haragudj, hogy atlasz böngészésekre kényszerítettelek, magam is megtehetettem volna, csak így kényelmesebb volt. Szánom-bánom bűneimet.
Gala kedves, hogy kerül ez ide? Hát úgy és most off vagyok, hogy pindiy Ovi kanadai nyilatkozata kapcsán, amit én kifogásoltam holmi zsebatomceruzákkal jött, amik szerintem nemtartoztak a tárgyhoz, én magát a nyilatkozatot kifogásoltam és kioktatott, hogy ez egy szakma, amihez nem értek és ne szóljak hozzá, mellesleg szerinte néhány amerikai hadosztályra és néhány tucat atombombára van szükséág Mo-on. Én ezzel akkor sem értettem egyet, de nem akartam leállni vitatkozni valakivel, aki egyrészt nem érti a lényeget, másrészt országos butaságokat beszél. Itt viszont eléggé el nem ítélhető módon bele csíptem. Ígérem, hogy nem teszem, nem érdemel meg ennyi figyelmet tőlem.
Ttelettel:
jdr
Létezik ez a Hunya, én már jártam is ott.
Gyomaendrőd-Kondoros, Szarvas-Mezőberény utak kb felénél található.
Kicsi, elöregedő falucska, aki teheti menekül onnan.
El van zárva mindentől, ha jól tudom kétszer jár busz naponta, reggel és este Kondorosra.
A belvíz kapcsán az MTV is készített itt riportfilmet. A házak eláztak, a temetőben féllábszárig ért a víz.
Ezután a nyáron a falu egyetlen templomába vágott a villám, porrá is égett.
Itt majdnam mindenki a TSZ-ből él, ott pedig a belvíz miatt nem sok jövedelem keletkezik.
Most ennyit, ha megtudok többet még írok.
Üdv: Kimi
jdr
Te kis butus, ez a jel "?" magyarul kérdőjel és a mondat végén nem kijelentés, hanem kérdést jelöl.
Miután nem volt hivatkozás (ez akkor van ha nem látod, hogy van hivatkozás) azt jelenti hogy a topic gazdáját kérdeztem és nem téged.
A többit majd a következő órán megtanuljuk gyerekek.
Addig is korrepetálni és korrepetálni.
Reménytelen, de ne add fel.
Te ezt úgyse érted, ez nem hadászati kérdés, mint Ovi kanadai nyilatkozata. Mellesleg ki mondta, hogy a háború túl komoly dolog ahhoz, hogy katonákra bízzuk?
Ttelettel:
jdr
P.s.: Ez egy szakma, amit te úgyse értesz meg:)))
Mégis hol van az a Hunya Békés megyében? Háromszögeld be nekem, mivel én csak Békést, Békéscsabát, Gyulát Szeghalmot, Füzesgyarmatot, Bucsát és Sarkadot ismerem a térségben - mivel csak itt pereskedtem:))), na de hol van ezekhez képest Hunya? Nagyon csodálkozom, hogy a jegyzőt nem Hunyának hívják, itt valami svindli van:)))
Gala drága: a TB a maga öntörvényűsége folytán fizetési meghagyást bocsáthat ki egytelen magyar szervezetként a bíróságon kívül és az ellen keresettel lehet élni a bíróság felé - de melyik felé könyörgöm, hol az a Hunya? Biztos nem tudtak megfizetni egy hozzád hasonló kvalifikált jogászt és ezért szegény Hunyánénak kellett elvinnie a balhét:))) Szomorú, de ez a magyar valóság. Ettől persze nem tudom, hogy miért kellett fegyelmit adni a polgármesternek és lemondani a képviselő testületnek, de azt tudom, hogy Békés megye igen-igen szegény térség és valszeg ott még havi 6.000.- Ft is számít, vagy csak helyi érdekellentétről van szó. Ki tudja, hacsak Rajnavölgyi Roland valamelyik tengeri malaca nem:))) Mindenesetre szerintem senkinek sem jó a jelenlegi állapot.
(Kicsit tartottam tőle, hogy megvezetésről van szó és sajnos még én sem ismerek ebben az országban minden települést, pláne, ha nincs benne bíróság és tartottam tőle, hogy valaki - nem valaki, hanem más valaki - jót röhög rajtunk a markában, én már csak ilyen gyanakvó vagyok, szakmai ártalom.)
Ttelettel:
jdr
Kedves Galadriel!
A TB a járadékot és egyéb baleseti ellátást átháríthatja, ha a munkáltató hibájából következett be a baleset és az ebből következő ideiglenes, vagy tartós munkaképesség csökkenés.
dekóder: a kép szép, de mégis úgy közelebbről - bár az ügy lényegét tekintve indifferens - mégis hol helyezkedik el ez a Hunya? Tudod én mindent térben, időben és társadalmi összefüggéseiben szoktam elhelyezni és sajnos :((( nem tudom, hogy mely tájegységben, megyében van Hunya. Mindensetre SZVSZ nem jó sem Hunyának, sem Hunyánénak, hogy Hunyán nincs polgármester és nincs képviselő testület. Persze az is lehet, hogy jobb nekik, mert nincs aki csődbe vigye őket:))) De hát sajnos én itt elzárva élek a világtól és alig hallok Hunyáról:))) (Amúgy nagyon gyanús vagy nekem ezzel a sok háttér információval, hogy csak egy virtuális Hunyáról van szó (hogy kell morcosnak lenni?))
Ttelettel:
jdr
Vaszkó Imre hunyai fiatalember is itt lakik, akinek hobbija a számítógépezés. Az igazgatónő jóvoltából megnyertek egy pályázatot, aminek a díja egy 80 órás számítástechnikai tanfolyam a 7. és a 8. osztályos tanulók számára.
Rajnavölgyi Roland 13 éves hunyai tanulónak van egy kutyája, George, valamint egy nyula is, Roger. Roland szerint bárki jól érezheti magát Hunyán.
Nem tudom, de mit számít a pártállás ilyen helyzetben?!
Bármi történjék is, a hunyaiaknak nem lesz jó. Mit ér Hunya Hunyáné nélkül? És mit képviselőtestület nélkül? Kemény ügy.
Ez valóban alapkérdés. Majd figyelem a holnapi lapokat, hátha valamelyik jó tollú újságíró megírja a történteknek. Objektíven, elfogultság nélkül. A képviselőtestület, Hunyáné, a hunyaiak és mindannyiunk érdekében.