Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2007.07.16 0 0 110
szerintem is. ja ,az elején írják, hogy tök jó lenne egy nagy kapacitású mp3 lejátszó (nem 128MB) ami nem lenne kompromisszumos... hát ezen aszaltam...megjövendölte a srác a jövőt:) meg kicsit vicces, hogy valaki mp3 cd-ket gyűjt, és van neki 3db, és már ettől raj:) (régen ja,ma vicces ,és nem sértésből!!!) meg az interner sebességéről is írnak, hogy real-time lehessen hallgatni mp3-at, be kellene tömöríteni 8kb/sbe 11.0 khz-cel! ez volt a legjobb!
Előzmény: batu_kán (109)
batu_kán Creative Commons License 2005.10.14 0 0 109
CO2
Előzmény: UpYourz (108)
UpYourz Creative Commons License 2001.05.21 0 0 108
Szia SPafi!

köszi hogy megnézted! Ha engedi az időm, majd nézegetem én is a dolgokat ;))

üdv: up

vega9 Creative Commons License 2001.05.18 0 0 107
valaki légyszíves mondja meg, hogy hol lehet a legújabb számokat letölteni
jdobos Creative Commons License 2001.05.18 0 0 106
Csak akit érdekel :

www.tar.hu/extended

SPafi Creative Commons License 2001.05.13 0 0 105
Kedves UpYours!

Bocs, hogy ekkora késéssel, de megvan a forrása a sávkorlátozásos vizsgálatoknak. A CD lejátszó és digitális magnó c. könyvben a 23. oldalon írják: "...választották a digitális, műholda rádió- és tv-adások mintavételi frekvenciáját 32 kHz-re (fmax = 15 kHz).
Ezzel kapcsolatban a Rádiótechnikai Intézet vizsgálataira hivatkozunk, ahol különböző kísérleteket végeztek az átvinni kívánt hangfrekvenciás spektrum felső határfrekvenciájának 15 kHz-re való korlátozásával kapcsolatban. Megállapításuk szerint 15kHz-re korlátozott felső határfrekvencia esetén érzékelhető hangminőségromlás nem lépett fel a 20 kHz-es felső határfrekvenciánál tapasztalt hangminőséghez képest [3]." [3]: PLENGE, G. H.,JAKUBOWSKI, H., SCÖNE, P.: Which Bandwidth is necessary for Optimal Sound Transmission. AES-Preprint No. 1449, 62. Convention 1979.

Sajnos a hivatkozott cikket elég nehéz megszerezni, de gyakorlatilag bárki elvégezheti otthon a tesztet a Sound Forge-dzsal.

Előzmény: UpYourz (92)
UpYourz Creative Commons License 2001.04.23 0 0 104
Re: 3

a kellemes kezelhetőség relatív, de mondjuk a Lame-hez is vannak ügyes frontendek... amúgy a Xing gyorsabb a lame-nél? (azonos bitrate-en) mert már a lame legalább 3x gyorsabb a fraunhofernél azt hiszem, mindezt úgy, hogy nem piszkálom a prioritását. persze nem tudom minek kérdezek ilyet, majd kipróbálom, hogy gyorsabb-e :)))

no üdv!
up

Előzmény: SPafi (100)
UpYourz Creative Commons License 2001.04.23 0 0 103
köszi, végigolvastam őket (amikor üzenetek száma <= 150-200, akkor ált. megteszem) :))
Előzmény: SPafi (101)
Galileo Creative Commons License 2001.04.18 0 0 102
Hm, elolvastam a 33. (Repa) hozzászólást... végre valaki leírta azt, amit én már évek óta tapasztalok... (mer általában az én fülem véleményére nem szoktak adni, pedig ritkán téved)
Én az L3ENC 2.0-t (Fraunhoffer) használtam 6 éven keresztül, s azért kellett róla leszoknom, mer valahogy mostanság drasztikusan elszaporodtak azok a zenék, amiken ez a tömörítő (és az összes fraunhofferes) elhasalt... vagyis túlságosan hullámzottak a zenében a magas hangok...
SPafi: kár, hogy nem 2 évvel ezelőtt beszéltünk, mert akkor esetleg segíthettél volna MP3 decoder tuningolásban... de mostmár tökmindegy... döglött technológia... :))
Egyébként a legelső Xing tömörítők (windows-os, parancssoros) levágták teljesen a 16khz feletti hangokat, de aztán rájöttek, hogy ez nem jó és a kesőbbi verziókban már (majdnem) a teljes spectrumot feldolgozták...
SPafi Creative Commons License 2001.04.18 0 0 101
UpYourz!

Most nézegettem meg a topic tavalyi hozzászólásait, és látom ám, hogy érdekes technikai részletek is le vannak írva! Ha érdekel a téma, akkor elöször olvasd el az 50. alatti üzeneteket!

SPafi Creative Commons License 2001.04.17 0 0 100
1: Ha veszünk egy pl. n=1024 mintából álló jelsorozatot, és Diszkrét Fourier Transzformáljuk(DFT-zzük) akkor kapunk (mondjuk) egy 513 pontból álló amplitúdó-sorozatot, meg egy 511 pontból álló fázis-sorozatot, amik az 513 diszkrét frekvenciaértékhez tartozó amplitúdó-, ill. fázis-értékeket tartalmazzák. Ezeket hívjuk spektrumnak. Ha n: kettö valamelyik hatványa, akkor erre létezik egy gyors algoritmus, amit Fast Fourier Transformation-nek hívnak, és elöszeretettel használnak a digitális jelfeldolgozásban.

Szóval elö tudjuk állítani a jel(hang) egy szakaszának spektrumát, és ez jó. Csak egy bibi van: ha az eredeti jelben (tehát mielött kivágtunk volna belöle egy darabot) olyan komponens van, ami nem pont a mi 513 diszkrét frekvenciánk egyike, akkor nem 1 db spektrumvonal jelenik meg, hanem gyakorlatilag 513, persze minél távolabbi, annál kisebb, de még a széleken (0 frekin, és a mintavételi freki felén) is elég nagy (,akár -30dB is lehet). Ez a jelenség a spektrumszivárgás. Kiküszöbölni nem lehet, de le lehet csökkenteni úgy, hogy a kivágott jelsorozat mintáit beszorozzuk egy un. ablakoló fuggvénnyel. A legegyszerübb ilyen ablakoló fv. a háromszögfv. Ez úgy néz ki, hogy 0. és n-edik mintánál 0, n/2-dik mintánál 1, a köztes értékek pedig szép lineárisan vannak elosztva. Ezen kívül még annyi ablakfv van, ahány matematikus foglalkozott a DSP-vel. + a Flat-top, amit méréstechnikában elöszeretettel alkalmaznak, mert a legerösebb komponens amplitúdóját 0,01dB-es pontossággal adja vissza, de ez nekünk most nem lényeges.

2: Sajnos report nincs, de majd írok róluk.

3: Nem tudom, hogy azonos bitrate-nél jobb-e a Xing, de én úgy hallom, hogy legalábbis nem rosszabb, viszont sokkkkkkal gyorsabb, és kellemesen kezelhetö. A r3mix írójáról úgy láttam, hogy nem ideológiamentes. Persze sokáig én sem hittem el, hogy egy ilyen gyors kóder jó is lehet, de számos meghallgatás után úgy látom, hogy nekem elég jó.

4: AudioCatalyst. Gyors, kezelhetö, és jól paraméterezhetö. Örülök, ha minél több ember hallgatja meg, mert az én fülem nem etalon.

Minden jót:

SPafi.

Előzmény: UpYourz (99)
UpYourz Creative Commons License 2001.04.17 0 0 99
Kedves SPafi!

Lenne Hozzád néhány kérdésem!

1. spektrumszivárgás = ?

2. a Te tesztjeid mire irányultak, hogyan végezted őket, mit teszteltél? Van esetleg valami report róluk?

3. ha szerinted jobb a Xing (azt hiszem, ez derült ki a hozzászólásaidból), beszéltél erről az r3mix készítőivel? Vagy egyéb, nem Xing-es és hozzáértő emberkével? Nem kötekedésből kérdezem... ha nem tetted, és van időd, írhatnál nekik, szerintem érdekes lenne az érvek ütköztetése, kíváncsi vagyok, mire jutnátok, illetve jutnátok-e valamire. Ha tudsz ilyen weboldalt, azt is szívesen látom.

4. tudsz ajánlani valami Xinges encodert (win alá) ? Kicsit tesztelgetném, persze nem analízissel, csak hallgatással, de hátha nem mindegy mit választok...

üdv: up

P.S. a tesztet amit mondtál sajna nem tudom elvégezni, de nem is értek annyira hozzá, hogy komoly konzekvenciát vonjak le belőle - szóval majdnem mindegy ;)

Előzmény: SPafi (95)
Galileo Creative Commons License 2001.04.16 0 0 98
Nem értem...
Talán próbáld ki az AudioCV-t.
(http://mpxplay.cjb.net win9x verzió)
audiocv.exe -br 350 infile.wav outfile.ogg
(ha jól emléxem)
SPafi Creative Commons License 2001.04.15 0 0 97
"100kbit-nél kisebbet nem is tud az OGG encoder"
Az a verzió, amit én próbáltam, 100k-nál többet nem tudott:-(
Előzmény: Galileo (96)
Galileo Creative Commons License 2001.04.14 0 0 96
Szerintem az OGG nagyságrendekkel jobb ...
ill. jobb lesz mint az MP3... mert valahol mindig elcseszik (és ha szólok, akkor mindig elküldenek melegebb égtájakra)... mer van a kód és vannak a hozzá tartozó kódolási táblák, de eddig sose volt szinkronban a kettő (a táblákat a kódhoz/kóddal kell kiszámolni)...
De félretéve a technikai részleteket, szerintem a jelenlegi hibák ellenére is jobb, mint az MP3.
Bár ez elsősorban 128kbit-nél nagyobb bitrate-re érvényes (100kbit-nél kisebbet nem is tud az OGG encoder). Szubjektiven (hallgatással) és teszteléssel (az eredeti wav és a tömöritett/kicsomagolt wav összehasonlításával) is jobb.
Bár erre mindenki csak a vállát vonogatja... ugyanúgy mint 6 évvel ezelőtt, mikor megjelentek az első mp3 encoderek...
Az AAC döglött a VQF meg nem elterjedt, elsősorban a nem nyitott forrás miatt...
Az MP3-at meg már nem nagyon fejlesztik ill. nem is lehet...
SPafi Creative Commons License 2001.04.12 0 0 95
UpYourz!

"Rosszabb lesz? Ugye viccelsz?"
Nem vicc! Valamit minden kódolónak ki kell hagynia. Ha nem 16-20kHz fölött, akkor a hallható tartomány közepéröl kell többet elhagyni, márpedig erre a fül elég kényes! A Xing egyébként 16kHz fölött kevesebb bittel kódol, de csak 20kHz-töl vág igazán.

Lame: Spektrumanalízis alapján nem mondhatjuk, hogy bármelyik kódoló sokkal kevesebb hibát okozna, mint a többi, mert az analízis átlagol ráadásul a véges mintaszám miatt spektrumszivárgás is fellép. Ha a wavokból képeznénk különbségi jelet, annak az effektív értéke már valamivel pontosabb képet adna, de ilyen tesztet sehol sem láttam, talán azért mert az eredmény elrettentené a laikusokat: a differencia kb. csak 20dB-lel kisebb, mint az eredeti jel!!! Ez 10%-os torzításnak felelne meg, ha ez a fogalom használható lenne MP3-nál. A fül mégis alig-alig veszi ezt észre, mert nem a bevitt hibák nagysága, hanem a frekvenciájuk számít, persze az eredeti jeltöl is függöen.

"A hallás matematikai modelljéről meg annyit, hogy ha létezik is ilyen, ez minden emberi fülre különböző kell, hogy legyen" Ez természetesen így van! Ezért kell mindenkinek magának meghallgatni az eredményt. De azért a szélsö értékek meghatározhatók! Pl 0.1mW-os 20kHz-es szinuszt senki sem hall meg 1m-röl, pedig 2kHz-en böven hallható, stb...

Artifact: Nem tudom, hogy ök mit hallottak, de én sokkal szarabbnak hallom a 48kbps wma-t mint a 160kbps Xing-et, pedig mind sweeppel, mind zajjal jobb eredményt ad (a wma). Ugyanez igaz az OGG Vobris-ra is csak az kevésbé szar szubjektívan, viszont a tesztekkel TÖKÉLETES eredményt ad. Ja, azt elfelejtettem hozzátenni, hogy ezt nem a r3mix tesztelte, hanem én, de ezeknek a teszteknek az a nagy (és egyetlen) elönye, hogy reprodukálhatóak!

"merésznek tűnik a "16 khz fölött semmi" megoldás"

Akkor próbáld ki! Persze analógban, hogy egyéb hibát ne vigyél be! Vagy SF-dzsal mintavételezd 32kHz-re (anti-aliasing!!!) aztán hallgasd vissza. TALÁN hallható a különbség, de hogy nem zavaró, az biztos.

Kalandra fül!

Előzmény: UpYourz (92)
Tity01 Creative Commons License 2001.04.12 0 0 94
Csö Bator!
Megprobáltam azt a cimet, de sajnos nem tudtam megnézni, mert a gépem korlátozva van. Amugy kösz.
Bator Creative Commons License 2001.04.12 0 0 93
Hi Emberek!

Aki minőségi mp3-t akkar készíteni, annak ajánlom a következő cimet:

http://free.x3.hu/csirkefog/index.html

nagyon jó, hogy foglalkozik valaki ezzel a témával.

UpYourz Creative Commons License 2001.04.12 0 0 92
Sziasztok!

SPafi:
Hm... nézz utána ha megkérhetlek, erre kíváncsi vagyok. Mindenesetre nem hangzik valami barátságosan. Ja és ha úgy tetszik, akkor a Lame-ben is levághatsz x khz alatt és/vagy fölött mindent, csak hát humánusabb ha van választás...

> Olyan MP3 kódert könnyebb csinálni, ami átviszi a teljes frekvenciát, de a minösége nem biztos, hogy jobb lesz (söt!).

Rosszabb lesz? Ugye viccelsz?
Ha abból indulunk ki, hogy a Lame-ből visszaírt wav áll legközelebb az eredeti soundhoz (akármilyen soundhoz, egyébként ezt ki akarom majd próbálni...), akkor logikusnak tűnik a feltételezés, hogy az az, ami a fülünk számára is legjobban hasonlít rá. És mi a véleményed az "artifact" néven felsorolt dolgokról??

A hallás matematikai modelljéről meg annyit, hogy ha létezik is ilyen, ez minden emberi fülre különböző kell, hogy legyen, ilyenformán nekem kicsit merésznek tűnik a "16 khz fölött semmi" megoldás...

bye
up

P.S. VORBIS-nál melyik tesztről beszélsz...?

Előzmény: SPafi (91)
SPafi Creative Commons License 2001.04.05 0 0 91
Egzakt és semmitmondó.

Az a bizonyos "hiba" direkt került bele a Xing-be! A tesztek alapján úgy látták, hogy ha levágják a 16kHz fölötti jeleket, az kevésbé zavaró a fülnek, mintha közbülsö frekiket hagynak el. Ezt a bizonyos tesztet az egyik német intézet (talán a Fraunhofer, ha akarod utánanézek) végezte el a DAB elökészítéséhez. Olyan MP3 kódert könnyebb csinálni, ami átviszi a teljes frekvenciát, de a minösége nem biztos, hogy jobb lesz (söt!). Pl. nézd meg az OGG VORBIS (CDex 1.30 beta 9 www.cdex.n3.net) tömörítöt, ami 96kbps-nál is tökéletes eredményt ad a teszttel, mégis szörcsög a hangja. A sávszélesség mérése bevált módszer analóg rendszereknél, mp3-nál viszont a tömörítés elve miatt teljesen semmitmondó! Az EGYETLEN helyes tesztelési módszer a meghallgatás, egészen addig, amíg közzé nem teszik a hallás pontos matemetikai modelljét.

Előzmény: UpYourz (88)
SPafi Creative Commons License 2001.04.05 0 0 90
Határozottan nem! Még a propagandaszövegek szerint is csak "közel CD minöségü". Az MP3 tömörítés információveszteséggel jár. Hiába alakítod vissza, ami elveszett, annak annyi. Ezért nincs értelme 128-as mp3-at 256-ba átkódolni. (Láttam már ilyet!)
Előzmény: kisistvan (89)
kisistvan Creative Commons License 2001.04.05 0 0 89
Sziasztok! Nekem olyan kérdésem lenne, lehet, hogy volt róla már szó, ha a 128 as mp3-mat vissza alakítjuk wav-be, akkor a minősége megegyezik -e az eredetivel(már a cd-én lévővel)
UpYourz Creative Commons License 2001.04.05 0 0 88
Az lehet, de mégis többet mondanak annál, mintha azt mondja valaki hogy a "xing jobban szól", vagy ilyesmi. Ez legalább egzakt - nézd meg a sweep.mp3-at, tökéletesen hallható tartományban van, és elég csúnya dolgokat produkál mind a xing, mind az mp3enc. Szerintem érdemes megnézni. A következtetéseket meg nem ebből vonják le szerintem, csak (más érvek mellett) ezzel is alátámasztják őket. Nem véletlenül: engem azért befolyásol a döntésben, hogy itt egy hiba, amit a Lame nem csinál, a többi meg igen...

üdv: up

Előzmény: SPafi (87)
SPafi Creative Commons License 2001.04.04 0 0 87
Ha már megemlítetted a r3mix.net-et, akkor elmondom, hogy az ott leírt tesztek teljesen korrektek, csak tökéletesen semmitmondóak a valódi minöség szempontjából. A legelsö mondatban írják, hogy ezek a tesztek nem reprezentálják a valóságot (erre tudok szélsöséges példákat mondani) ennek ellenére messzemenö következtetéseket vonnak le belölük.
Előzmény: UpYourz (85)
UpYourz Creative Commons License 2001.04.04 0 0 86
Ja, azzal volt gond az előzőben, hogy a Simple felfogásában a Xing VBR-tag (ami jelzi hogy VBR-ről van szó, és lehetővé teszi a dalhosszak korrekt kiszámolását a playernek meg ilyen finomságok) nem egy fontos dolog. A lame-ben erre van egy kapcsoló. érdemes lame --help -pel indítani, hogy megértsük mit miért adunk neki :)

up

UpYourz Creative Commons License 2001.04.04 0 0 85
Hi

Köszi az infót, de már áthidaltam a problémát :).
Az ütős kombó windows alá szerintem:
Exact Audio Copy + RazorLame (lame.exével), VBR persze (én 128-320-at használok, quality 1 (1-10, 0 a legjobb)

További hasznos cuccok, kodek összehasonlítások, tesztek, FAQ: www.r3mix.net

up

gra66er Creative Commons License 2001.03.30 0 0 84
lame.exe:
http://www.dkutsanov.chat.ru/
már kijött a 3.88-as, exe, dll benne van
valszleg a szám elejétől átlagol. de pl a winamp biztosan nem csinál ilyeneket, legalábbis a régiek. lame kódoláshoz ajánlom a dll-t, pl. az EAC ripper nagyon korrektül tudja kezelni, amúgy meg egy fasza ripper

csákesz

Előzmény: UpYourz (83)
UpYourz Creative Commons License 2001.03.23 0 0 83
Hi!

A Simple-vel akadt problémám, hátha tudtok segíteni...
Szóval lame dll-lel simán tudok VBR-ben kódolni, jól is szól, de vmi formátumot sajátosan értelmezhet, mert akármilyen lejátszóval nézem, egy fix értéket mutat, ill ez 1-2 vel változik csak egy szám során. Pl 151-en indul, és kicsit mászkál föl-le, de nem többet mint 1-2 kbps. Ugyanakkor a minősége nagyon jó, tehát meg vagyok győződve róla hogy jól van kódolva, csak valamiért nem emésztik meg a lejátszók. Esetleg lehet hogy bizonyos darabonként (pl sec) az átlagot írja ki? Engem az zavar borzasztóan, hogy így nem tudom, hogy milyen határok között mozog a bitrate, meddig ugrik fel max...
Ja igen, a winlamer nevű prg-ban mintha lenne ilyen opció (valami vbr tag-ekkel kapcsolatban), de azt nem próbáltam, mert nincs még lame.exe -m... ötletek??

köszi, up

Bojti Creative Commons License 2000.11.21 0 0 82
Kösz a segitséget, közben tárgytalan. Oda minden:-(( Annyira jo számok voltak. Igy jártam.
Előzmény: Rascal (79)
nosferato Creative Commons License 2000.11.21 0 0 81
Csocsesz!

Abszolut nem azért találtam bele a topicba megint mert feljött újra, hanem nézegettem mikhez szóltam eddig hozzá. És akkor leesett hogy mikor először itt jártam még 192-be tömörítettem, most fix 256 stereo-ba. Úgyhogy csókolom, majd olvasgatok.

nosferato
A ma és a holnap mp3-ai

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!