Keresés

Részletes keresés

Seki Waker Creative Commons License 1999.11.02 0 0 13
Persze az éremnek volt másik oldala is. Családunk sok régebbi barátja került minkent, mint a leprást.
Előzmény: Seki Waker (12)
Seki Waker Creative Commons License 1999.11.02 0 0 12
Kedves Speaker!

Én 1954-ben születtem. '56-ról csak áttételes élményeim vannak. Pl. azért vagyok hüje, mert az apám előzetes letartóztatási ideje alatt egy árvaház szerű hetes bölcsödébe dugott be az anyám, mert menteni akarta apám életéből a menthetőt, így nem nagyon maradt ideje rám.

Másrészt: időnként hip-hop csomagok kerültek az ajtónk elé. Hogy mindenki lyól értse a szitut: a mellékbüntetés a TELJES vagyonelkobzás volt. A csomagokban ruhák voltak, meg narancs és csoki. Valószínűleg komoly kockázatot vállaltak a csempészek. Én viszont csak a csomagok révén jutottam narancshoz gyerekkoromban. A történet persze ennél sokkal többről szól. Arról, hogy volt, van és mindig is lesz igazi szolidaritás ebben a társadalomban.

Előzmény: speaker (11)
speaker Creative Commons License 1999.11.02 0 0 11
Nekem két osztálytársamat lőtték le. Az egyiket a többi sráccal együtt tóltuk haza kordén. Tizenegy évesek voltunk.
Egy másik gyerek meg a Duna parton robbant fel, amikor az összegyüjtött lövedékkekel játszott. A szomszéd házban meg lelőttek egy öreg nénit, az ablakban.
25-én ott voltam a Parlamentnél, megúsztam, mert elfutottam, de láttam a nyitott teherautókon szállított, egymásra dobált véres halottakat az erkélyünkről.
És még vagy több tucat elsetett embert és összeégett orosz katonát láttam, mert nem voltam otthonűlő tipus.
Szerintem három-négyezer polgári áldozat lehetett, és legalább fele ennyi orosz katona.
Emlékszem, amikor november 10 körül vagy harminc halottaskocsi pásztázta végig a várost és szedte össze az utvcán temetelenül heverő embereket.
Emellett atereken is voltak sírok. Én egy Károlyi kerti temetésre emlékszem.
Előzmény: Seki Waker (10)
Seki Waker Creative Commons License 1999.11.02 0 0 10
Drága Barátaim!

Nem kéne itt anyázni. A cél inkább a tények gyűjtögetése lenne. SZVSZ '56 nincs lyól feldolgova pl. katonai, haditechnikai szempontból. Nincsenek igazán megbízható adatok a veszteségekről sem. Nagyjából tudjuk az akasztások számát, de alig tudunk valamit a harcok áldozatairól. Sem a barikád egyik, sem a másik oldalán.

Aki megtud valamit, kérem, írja (linkelje) ide.

R_Süni Creative Commons License 1999.11.02 0 0 9

Pupu!

Te honnan ismered ilyen jól a szovjet páncélosokat?
Csak nem te voltál az egyik parancsnoka '56 őszén?
Lehet, hogy a te géppuskásod lőtt egy sorozatot az anyám fölé 20 centivel, amikor elment kenyérért?

Előzmény: PuPu (7)
speaker Creative Commons License 1999.11.01 0 0 8
Ami az első emeletig ér, az nagyobb vagy kisebb annál, ami egy földszintes ház teteje fölé ér?
Na ezt fejtsd meg, bolsi észkombajn!
Előzmény: PuPu (7)
PuPu Creative Commons License 1999.11.01 0 0 7
Na és volt még egy csipet különbség:
Az egyiknek diesel motorja volt.
Melyiknek?
A szerencsés nyertesek között kisorsolok egy harckocsit ábrázoló fényképet.
A speakernek pedig üzenem, hogy ami akkora, mint egy ház, - az nem harckocsi, hanem az ő gyagyasága.
:O)
Előzmény: Seki Waker (6)
Seki Waker Creative Commons License 1999.11.01 0 0 6
Való igaz, hogy bevetettek néhány T55-öst is. Ezek sokkal korszerűbb eszközök voltak, mint a T34-esek. Nagyobb volt az ágyújuk, vastagabb a páncélzatuk és alul volt rajtuk a hűtőrács. Kilövcésük ezért lényegesen nehezebb volt, mint a T34-eseké. A koreai elvtársak adták meg a recipét (meg az apám). A lényeg: akszd meg, oszt gyújts alá.
Előzmény: speaker (4)
PuPu Creative Commons License 1999.11.01 0 0 5
off
Te pesti vagy?
Előzmény: Seki Waker (3)
speaker Creative Commons License 1999.11.01 0 0 4
November 4-e után már nem csak T34-esek voltak, hanem akkora monstrumokat is lehetett látni, hogy a hűázak első emeleetéig értek. Egy ilyen tépte le a villamos felsővezetékeit a Bajcsy-Zsilinszky úton.
Előzmény: Seki Waker (3)
Seki Waker Creative Commons License 1999.11.01 0 0 3
Kedves Speaker!

A T34-esnek jó nagy ágyúja van. Alkalmas arra, hogy jelentős kárt tegyen egy lakóházban, ami ugyi sok polgári hullát is jelnet egyben. Ugyanakkor, a hűtője fent van a decken, és nagy. Ha legyőződ magadban a géppuska elleni félszt, akkor a tank mellöl 2-3 méterről garantáltan rá tudod dobni a molotov koktélt a hűtőrácsra. A 2-3 méter nem csak a pontos célzás miatt fontos, hanem azért is, mert a T34-es géppuskáinak holtere kb. 5 méter. Ez azt jelenti, hogy a géppuska kezelő egyszerűen nem lát, ha 3 méterre megközelíted a tankot, és ha látna is, akkor sem tudja olyan kis szögbe fogatni a fegyvert, hogy lelőjön. Ezért kellene a városi harcban gyalogsági fedezet a T34 mellé. A bakáknak az lenne a dolguk, hogy kilőjék a kapualjak alatt bezinpalackokkal olálkodó forradalmárokat. Ók azonban késve érkeztek. A páncélos egységek középkéderei ezért egyszerű önvédelemből szétlőtek minden gyanus helyet. Öket nem érdekelték Ráday Mihály szempontjai, mivel azt sem tudták, hogy hol vannak.

Előzmény: speaker (0)
speaker Creative Commons License 1999.11.01 0 0 2
Ez a bolsi finomkodás! Töröld meg a szád pupos teve, mert csokoládénak nézik és megirigyelik az elvtársaid.
Előzmény: PuPu (1)
PuPu Creative Commons License 1999.11.01 0 0 1
Hát akkor ne írj süketségeket, kedves Waker!
1. Az oroszok nem T34-el jöttek, - az a mi kis hadseregünk tulajdona vótt.A harckocsi használhatóságát a páncélzata, fegyverzete, _és_ a menettulajdonságai döntik el, - lehet az fürge, ha nem bírja a gyűrődést.(ld: A halál ötven órája) T-54...
A harckocsi temészetesen nem városi taxi, - ezzel együttjól tudja támogatni városi harcban is a gyalogságot.
2.Az oroszok nem vóttak Szuezben.
3. Mint ahogy a hadsereg, úgy a légierő sem harcolt az oroszok ellen.
4.Egyátalán hogy gondolod, hogy a két hadsereg összemérhető?
Tudod, - ott a górét úgy hívták, hogy Zsukov...

A speaker baromságaira kár is szót vesztegetni, - ez már kóros, hogy mindenből az optimális mennyiségű sz*rt tudja kihozni...

Előzmény: Seki Waker (-)
speaker Creative Commons License 1999.11.01 0 0 0
Szerintem a T34-es alkalmas a városi harcra, amit Budapest belső kerületeinek földig rombolása bizonyít. A várost '56-ban sokkal jobban szétbombázták, mint '45-ben.
Előzmény: Seki Waker (-)
Seki Waker Creative Commons License 1999.11.01 0 0 topiknyitó
A félreértések elkerülése végett tisztázzuk: október 23. számomra legalább akkora, ha nem nagyobb ünnep, mint március idusa.

Ugyanakkor kissé csípi a szemem az a füst, amit a megemlékezések légköre áraszt. E századi forradalmunk – nincs mese – az emberarcú szocializmusról szólt. Ki tudja, mi lett volna, ha nem jönnek a tankok.

Mellesleg tudjátok, hogy nem a tankok döntötték el a csatát, hanem a légi fölény? A T34-es ugyanis tök alkalmatlan a városi harcra. 4-5 félliteres benzinpalack (Molotov koktél) a hűtőjükre, oszt annyi. Páncélosokkal egyébként is csak gyalogsági és légi fedezet mellett lehet megszállni egy várost. Az orosz légierő azonban le volt foglalva Szuezben, a gyalogság meg lassabban mozog, mint a T34-es. A II. világháborúban azért volt ez a tank a legsikeresebb, mert jóval mozgékonyabb volt, mint pl. a tigrisek. Berlint azonban gyalogosok foglalták el, házról-házra. A ruszkiknak azért volt légi fölénye, mert az egész irányítási rendszer a kezükben volt, meg az a pár gép, amit ide irányítottak nagyságrendekkel korszerűbb volt, mint azok, amelyek esetleg harcba vethetőek lettek volna ellenük.

Egy szó, mint száz: elmélkedjünk gyönyörű forradalmunkról, és ha lehet gyűjtsük össze a tényeket. Jó lenne, ha ezt úgy tudnánk megtenni, hogy kimaradna a csevegésből aktuális pártkötődésünk.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!