Keresés

Részletes keresés

dj Creative Commons License 2000.06.18 0 0 9
FixY,

köszönöm a segítségedet, mégha a stílusod "némi kívánni valót" hagy is maga után. Nyilván nem azért tesz fel az ember (mások szemében) "hülye" kérdéseket, hogy ezzel bosszantsa őket, hanem mert valamilyen oknál fogva egy apróság elkerüli a figyelmét vagy mert addig másként csinált bizonyos dolgokat. Ez van. Most már megy a mount, neked köszönhetően, de mindentől függetlenül, ha valakinek ilyen problémája adódik a jövőben az elég ha beleolvas majd ebbe a topicba és megkíméli magát némi idegeskedéstől, bár én nem nagyon voltam ideges, mert csak próba szinten van fennt a debian, tetszik is és lehet, hogy váltok majd rá.

linuxuser,

egyből lecseréltem a kernelt 2.2.16-ra, hogy ne legyenek ebből adódó problémáim.

Köszönet mindenkinek!

Üdv:
dj

Ui.: ha lesznek még hülye kérdéseim azokkal sem foglak kímélni benneteket :-))

Előzmény: Törölt nick (7)
linuxuser Creative Commons License 2000.06.17 0 0 8
Szia dj!
Én is mostanában tértem át RedHat-ről Debian-ra és azt találtam, hogy az Slink-beli gyári kernel nem támogatja a 2.x.x kernellel bíró ext2 filesystemet (ez van ugye egy mostani RedHat-ben, én se láttam a RH particiókat). Szerintem fordíts 2.2.16-os kernelt (security okok miatt amúgy is tanácsos) vagy mégjobb, ha Potatot telepítesz, ahhoz már 2.2.15 van.
"a linuxuser"
Előzmény: dj (6)
dj Creative Commons License 2000.06.17 0 0 6
FixY,

ez nem az a hely ahol az embert sértegetni szokás, tehát nem veszem sértésnek.

A /rhroot könyvtár akkor létezne, ha a mount parancs a /dev/hda1 particióból azt létrehozná. DE az a bökkenő, hogy nem hozza létre, mert valamilyen makacssága révén semmit nem tudok mountolni a debian particiókon kívül (lásd lejjebb). Miután a mount parancs és az fstab állítgatása sem hoz igazán eredményt nem nagyon tudok mit leírni neked, hacsak nem az a parancs érdekel aminek a végeredménye a "könyvtár not exist" üzenet, és tökmindegy, hogy a létrehozandó könyvtár /rhroot, /cd, /mnt/cdrom vagy netán /rhhome MERT sem ext2 sem iso9660 sem vfat filerencereket NEM tudok mountolni a debian alatt. RedHat alatt semmi gondom tudom mountolni a debian particiokat és minden mást is.

Üdv:
dj

Előzmény: Törölt nick (5)
dj Creative Commons License 2000.06.16 0 0 4
NevemTeve,

próbálkoztam a manuális mount kiadásával megfelelő paraméterekkel, erre mindíg a mount: mount point /rhroot does not exist üzenetet adja. Azután beállítottam az fstab file-t íme:
# /etc/fstab: static file system information.
#
#
/dev/hdb1 / ext2 defaults,errors=remount-ro 0 1
/dev/hdb2 none swap sw 0 0
proc /proc proc defaults 0 0
/dev/hdb5 /home ext2 defaults 0 2
/dev/hdb6 /usr ext2 defaults 0 2
/dev/hda1 /rhroot ext2 exec,dev,suid,rw 0 2
/dev/hda5 /rhhome ext2 exec,dev,suid,rw 0 2
/dev/cdrom /mnt/cdrom iso9660 ro,user,noauto,unhide 0 0

De mint említettem tökmindegy, hogy mit csinálok folyamatosan nem mountolja fel a /dev/hda és cdrom partíciókat :-((

Üdv:
dj

Előzmény: NevemTeve (3)
NevemTeve Creative Commons License 2000.06.16 0 0 3
Áruld el, hogy milyen módszerekkel próbálkoztál eddig :-)
Mutasd meg az /etc/fstab -odat. Az enyém ilyen:

/dev/hda1 /mnt/win vfat uid=0,gid=333,umask=002 0 0
/dev/hda6 / ext2 defaults,errors=remount-ro 0 1
/dev/hdc /mnt/cdrom iso9660 ro,user,noauto,exec,nosuid 0 0
/dev/fd0 /mnt/floppy auto user,noauto,exec,nosuid 0 0

/dev/hda5 none swap sw 0 0
proc /proc proc defaults 0 0

Előzmény: dj (1)
vastika Creative Commons License 2000.06.16 0 0 2
Ha nem tudsz mountolni semmit, annak több oka is lehet. Találgatok: ;-)
- Nem root vagy. Teendők: lejjebb. Bár ha dselect-et futtatsz, valószínűleg az vagy...
- Nem ismeri az adott file-rendszert a kerneled. Csakhogy ext2-t biztos ismer, tehát a R6 partíciódat be kellene tudnod mountolni... Meg cd-s filerendszereket is ismer, ha tudtál telepíteni... Különben meg a legtöbb distrib "gyári" kernelében szinte minden földi jó benne van...
Összegezve: én már vagy 3 éve használok debiant, de még soha nem tapasztaltam ilyet. Elképzelésem sincs, mi a hiba... :-(
De ha rájössz, hogy mi volt a gond, feltétlenül írd meg!
Előzmény: dj (1)
dj Creative Commons License 2000.06.15 0 0 1
Sziasztok!

Másfél évnyi Linuxozás után arra gondoltam, hogy engem már nem etethet meg semmi, szinte az összes disztribet kipróbáltam, jöjjön hát aminek jönnie kell belecspok a lecsóba és felrakom a debian slink 2.1-t, mert ugye nem Linuxos igazán aki nem küzd meg egyszer a hétfejű debiannal és különben is miért pont ez maradjon ki?!
Nos elképzelem a "kezdő" usert aki ebbe vág bele és mered a képernyöre minden angol tudását összeszedve próbál egy linuxot varázsolni a gépébe, majd a végén a karakteres konzolt bűvölgeti. (Kérlek benneteket, hogy csak fanyar humornak vegyétek előző szavaim, mert igazán nem kritikának szántam.)
Na az én esetem nem ennyire vált tragikussá, CSAK valamilyen módon sehogyan sem tudom mountolni sem a cd-t sem a red6 particióimat pedig (a tutin kívül) mindent kiprószáltam már. Amit a telepítéskor beállítottam particiók a debiannak azok rendben feljönnek, de setőled sehozzád más particiók nincsennek. PEDIG az eszköz biztosan jól van beállítva pl. CDrom esetén mert a dselect a /dev/cdrom eléréssel lazán beolvassa a distribet. Nem életbevágó a kérdés, csak szeretném tudni, hogy mihez nincs éppen most lövésem sem. Ha valaki már megjárta ezt a dolgot leírhatná mit kéne most csinálnom.

Előre is köszönet!

Üdv:
dj

riGormORtiS Creative Commons License 1999.10.31 0 0 0
0 :-))

Az smbmountot nem tudom, hogy működik, de a "sima" mountnál ezt úgy lehet megcsinálni, hogy van a /etc/fstab file, ez egy táblázat és ezek az oszlopai:
file system;mount point;type;options;dump;pass

ha egy fájlrendszernél az options oszlopba beírod, hogy "user", akkor azt a mezei felhasználók is tudják mountolni, unmountolni

Előzmény: Csoma Sandor (-)
Csoma Sandor Creative Commons License 1999.10.31 0 0 topiknyitó

Sziasztok !

Hogyan allithatom be,hogy a tobbi userek is felmountolhatjak a particiokat ! (mount,smbmount...).

Udv ,Eszet.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!