Keresés

Részletes keresés

nyman Creative Commons License 2000.06.11 0 0 39
Kedves http!

Oxfordrol nem tudok nyelvleckeket, de akad egy link, ahol alapnyelvleckek (szamok, koszonesek egyszeru kifejezesek) vannak jo par nyelven, koztuyk magyarbol is, kiejtessel egyutt. Megprobalom megkeresni, bar utoljara ugy egy eve, hogy lattam.

Nemet tudasom erosen konvergal a nullahoz, tehat nincs ilyen osszehasonlitasi alapom, mint a fiadnak, viszont az az az altalanos benyomasom, hogy angolul gyorsabban lehet gondolkozni, viszont magyarul sokkal logikusabban. Neha hasznalom is az elobbi elonyoket, persze azert magyar gondolkodas a dominans.

OFF
Otello: van egy topik a neten a helyesiras szuksegessegerol a forumban. A velemenyem, hogy itt nem tul lenyeges. A hibak nagyreszet elutesek teszik ki, nalam akadnak szandekos hibak is mint pl. eszt, ly helyett j es forditva stb.
ON

Előzmény: http (32)
ben de kinn is Creative Commons License 2000.06.10 0 0 38
miért KELL?
abban egyetértek, hogy jó volna (ez mindenkinek az érdeke - de a hazafiasság ne legyen már megint kötelező).
Előzmény: Otello (37)
Otello Creative Commons License 2000.06.10 0 0 37
"magyarl = magyarul"
Otello Creative Commons License 2000.06.10 0 0 36
Szasz!

Egyetértek azokkal, akik azt mondják: "Előbb magyarl kéne megtanulni."
Ha végignézzük ezt a topicot, láthatjuk, hogy hemzsegnek a helyesírási hibák.

ben de kinn is Creative Commons License 2000.06.10 0 0 35
töllük=tőlük (mielőtt valaki rám lő)
Előzmény: ben de kinn is (34)
ben de kinn is Creative Commons License 2000.06.10 0 0 34
pontosítsunk: Áprád vagy Kalman? : )

a német nyelvről annyit, hogy európában világnyelv, de azon túl szünet...
osztrák társaim hat hónap alatt nem találkoztak afrika szívében olyan ott élő emberrel akivel egy szót is válthattak volna németül - beleértve a repteret, szállodát, taxit, éttermet stb. (én meg kb. 10 német szót tanultam ezalatt töllük: sajze, gema, árbájt, niht sláfen, früstük, esszen, meg ilyeneket - közben jókat röhögtünk angolul).

azok (a magyarok) akiknek életbevágóan fontos volna angolul olvasni-beszélni (pl. szakirodalom, külföldi partnerek, delegációk stb.), sem mind tanulnak.
ehhez képest, egy angol vagy amcsi miért tanulna külföldiűl? (kivétel a nyelvtanulás mint hobby, vagy a pár szó, amivel kedveskedni akarnak külhoni vendéglátóinak).
ők anyanyelvükkel mindenhol otthon vannak (és a nóták szövegét is egyből megértik : ))

Előzmény: http (32)
http Creative Commons License 2000.06.10 0 0 33
Pardon: curzus=kurzus
http Creative Commons License 2000.06.10 0 0 32
Kedves nyman!

Igazad van, biztos. Nekem mindig az volt a véleményem, hogy az angol nyelv tanulása és tudása egy nemangol számára elsősorban azért fontos, hogy tökéletesen megértesse magát egy másik nemangollal. Egészen bizonyos vagyok abban, hogy ezen a területen a svédek listavezetők. Úgyhogy ennek kapcsán egy csöppet sem csodálkozom azon, hogy Svédországban kényelmesebben érezted magad angolul, mint angol nyelvterületen.

Egyébiránt, ha valaki egy nyelvet 10-12 éves korára nem tanul meg tökéletesen beszélni, már soha nem fogja megtanulni (tökéletesen).

Tóth Áprád törzstársam kissé diktatórikus ökörségén azért is pöccentem be, mert személyesen is érintve vagyok. Én a fiam tudatosan német tagozatra irattam ötödikben, gondolván, hogy angolul úgyis megtanul. Ősszel Németországban folytatja az egyetemi tanulmányait és tud angolul. Ráragadt! Sőt azt mondja, hogy szívesebben fejezi ki magát angolul, mint németül, jobban közelít ahhoz, amit valójában közölni akar.

Az Oxfordról meg nem írok, mert nagyon fölidgesítem magam, aztán át kell menjek az 'Alig moderált dühöngde' topicba. Úgy lenne korrekt, ha az első írásjel amit megtanítanának ez lenne: $. Azért nem sajnálom tőlük, mert ennyi maradt a Brit Birodalomból.

Ha véletlenül tud valaki mondani nekem egy URL-címet, ahol egyetlen, akár rövidke on-line angol curzust tartalmazó honlap van az Oxfordtól, azt nagyon megköszönném, mert akkor lényegesen kevésbé fordulna ki a belem tőlük. Én mindig keresem, de nem találom. Csak mindig egy könyvborítókat látok (leírás harmadolt nyúlfarok), meg azt, hogy Price.....

Előzmény: nyman (31)
nyman Creative Commons License 2000.06.10 0 0 31
Megvan meg vkinek az a vicc, amiben az eu-ban a nemet es az angol nyelvet szinkronizaljak, egyszerusitik evenkenti karaktercserevel?

http: rohogni fogsz, de nekem is valoban az a benyomasom, hogy a svedek es a norvegok valoban jobban, tisztabban, pontosabban beszelnek, mint az angolok. Svedorszagba 20 honapot, angol nyelvterulten 4,5-t toltottem. A hivatkozott tanulmanyt nem lattam. Ugyan semmi csodamodszer nincsen, csak mint pl Cyrus is emlitette, nincsenek szinkronizalt musorok, a boltokban,m konyvtarakban a gyorsan avulo szakmai konyvek, pl. szamitastechnikaiak csak angolul jelennek meg stb. A nemzet nagyjabol egyforma (Svedorszag 9 millio), tehat a normalis kulfoldi kapcsolatokhoz elengethetetlen a nyelvtudas.

Ugyan a kotelezove tetellel nem ertek egyet, de asszem egy nyelv valasztasa kotelezo az iskolakban. A nyelvizsgak szamabol kitunik, hogy a nemet es az angol vezet. De aki kinait szeretne valasztani, az is megteheti.

Ja a szinkronizalashoz. Nemz ,meg pl., hogy a nemetek, spanyolok milyen akcentussal beszelnek. De ok megengethetik, hiszen az anyanyelvukkel is sokfele jol elboldogulnak.

http Creative Commons License 2000.06.10 0 0 30
Kedves benn de kinn is!
(21) (A B-szektor nem ugyanazt a nyelvet beszéli, mint Tóth Árpád stb.)
Majdnem tökéletesen egyetértek veled. Meg az őrségi parasztasszony se Kosztolányi nyelvét beszéli.
De azért mindnyájan egész jól értjük, hogy mit mond a másik.
Szóval ezeket így, egyben, együtt hívjuk magyar nyelvnek.
És nincs ez másként az angoloknál sem. A svédek természetesen kivételt képeznek, mert ők az Oxford Let's speak Englis-ével szívták magukba az anyatejet, és az egyedül autentikus ún. Oxford English-t beszélik, habár a manchesteri melóssal egy szót sem tudnak váltani.
Előzmény: ben de kinn is (21)
http Creative Commons License 2000.06.10 0 0 29
Kedves morticia addams!
"igaz, ami igaz, az adatok a nyolcvanas evek elejen keletkeztek, de talan Oxford es Cambridge kozos erofeszitessel nem tevedhettek akkorat..." (20)

A biznicelést ne téveszd össze egy anyanyelv fejlődésével. Oxoford és Tsai természetesen kimutathatnak olyan boromságokat, hogy a sévdek - természetesen az ő zseniális módszereikkel - jobban beszélnek angolul mint az angolok. Ezt úgy hívják, hogy reklám, de a legganajabb fajtájú, mert tudományoskodással álcázzák. Ha nem tévedek az Oxford University Press pl. egy eléggé multinacionális-szagú cég, társával együtt, melyek igencsak nyomulnak Svédországban. Kérlek, hogy állítólagos kutatási eredményeiket, melyeknek kb. olyan a tartalma, hogy a "Schwartz-féle paróka jobb mint a valódi", kezeld a szokásos, gyanakvó fenntartással.
Na, semmi baj.

Előzmény: morticia addams (20)
NaNe Creative Commons License 2000.06.10 0 0 28
Kedves Tóth Kálmán!

"Mivel a Europai Unio hivatalos nyelve es a vilag de facto vezeto nyelve is az angol, EZERT JAVASLOM: tegyek kotelezove MAGYARIA-ban az angol nyelv tudasat. Csak igy lesz kepes MAGYARIA felzarkozni a fejlett orszagokba."

Hát először is sokkal inkább hiszem, hogy a német nyelv lesz a meghatározó az EU-ban.
Másodszor, sokan még magyarul sem tudnak beszélni. Először ennek tanulását és tökéletesítését javasolnám.
Harmadszor, Magyarország akkor lesz képes felzárkózni a fejlett országok mellé, ha nem törvényekkel kötelezik az állampolgárait a nyelvek tanulására, hanem egy belső igény formálódik meg bennünk az új ismeretekre.
Egy polgári társadalom kialakulásának első lépcsője, hogy az embereket felnőtteknek nézik, nem pedig marhacsordának, amit csak úgy be lehet hajtani az EU-ba.

NaNe

Előzmény: Toth kalman (-)
morticia addams Creative Commons License 2000.06.10 0 0 27
:-)
Előzmény: ben de kinn is (26)
ben de kinn is Creative Commons License 2000.06.10 0 0 26
igen.
személyes tapasztalat is alátámasztja amit írsz: Angliában más könyvekből tanulták az angol nyelvet, nem abból amiből én (az általános iskolában).
láttam már külföldieknek szánt magyar tankönyvet.
ne tudd meg; abból én sohasem tanultam volna meg magyarul.
(közben az off vágányon vagyunk) : )
Előzmény: morticia addams (24)
morticia addams Creative Commons License 2000.06.10 0 0 25
bocs:

szuletett magyar helyett inkabb (gyakorlo)magyar anyanyelvut mondanek

Előzmény: morticia addams (24)
morticia addams Creative Commons License 2000.06.10 0 0 24
ha jol ertem kerdesed, igen, kerdes.Hallgatokat teszteltek,verbalis es irasos formaban.
De szerintem ez az egsz talan nem is lenyeges, hiszen en vaahol megertem a vegeredmenyt. Ha egy nyelvet jol megtanulsz, azert mindig marad annyi distanciad hogy ne kovess el pl. helyesirasi hibakat, vagy hogy igyekezz minel tobb kifejezest, szofordulatot alkalmazni.
Van egy amerikai haverom, sok ev 'hallgatas"utan kb. ket eve kezdett magyarul beszelni, es olyan kifejezeseket ismer es hasznal, amiket sok szuletett magyar ma mar csak egy kotoszoval intez el.
Előzmény: ben de kinn is (23)
ben de kinn is Creative Commons License 2000.06.10 0 0 23
kérdés a felmérés módszere???
Előzmény: morticia addams (22)
morticia addams Creative Commons License 2000.06.10 0 0 22
kedves ben de kinn is ;
ez biztos:)))) sajnos:(

de az infom oxford "certificat"os embertol szarmazik, anyanyelve angol:)))

Előzmény: ben de kinn is (21)
ben de kinn is Creative Commons License 2000.06.10 0 0 21
kedves morticia adams,

ha egy fradi meccsen megszólaltatná valaki a "B közép" tagjait (de lehetne példálózni a lagzilajcsi/zámbódzsimi fanokkal is), nyugodtan kijelenthetnénk, hogy ők és Tóth Árpád (mondhattam volna mást is, de ma este épp az ő könyvét lapozgattam) különböző nyelveket beszélnek. : D

Előzmény: morticia addams (20)
morticia addams Creative Commons License 2000.06.10 0 0 20
dear http;
igaz, ami igaz, az adatok a nyolcvanas evek elejen keletkeztek, de talan Oxford es Cambridge kozos erofeszitessel nem tevedhettek akkorat...
Előzmény: http (17)
ben de kinn is Creative Commons License 2000.06.10 0 0 19
elfelejtettem megemlíteni, a kötelező dolgokat én sem bírom.
az általánosításokat sem.
ben de kinn is Creative Commons License 2000.06.10 0 0 18
„Kötelező angol tanítás... nem hiszem hogy a primitívség erény... de ha mégis az lenne akkor az angol valóban a nyerő nyelv lenne!”

kedves busmagyar,

ne légy bushman! : )
sekszpír is angolul írt, de senki sem foghatja rá, hogy nem eléggé árnyalt a szövege.
neked talán az is sekély víznek tűnik?

Előzmény: busmagyar (12)
http Creative Commons License 2000.06.10 0 0 17
Kedves morticia addams (14)

"... a svedek talan meg a briteknel is jobban beszelik a nyelvet ..."
Azért ne vessük el a súlykot!!! (Hacsak nem a svéd nyelvről van szó...)

Előzmény: morticia addams (14)
http Creative Commons License 2000.06.10 0 0 16
Tisztelt topicnyitó!
Föl szeretném hívni a figyelmedet arra, hogy totál ökörségeket dumálsz. Az Európai Unio hivatalos nyelve nem az angol!!!
Hanem az angol, a francia és a német!
Légy szíves, mielőtt az érzelmi kitöréseiddel topicot nyitsz, minimálisan informálódj, legalább középiskolás fokon.
http Creative Commons License 2000.06.10 0 0 15
Hát én le vagyok döbbenve. Kötelezővé....? Ekkora marhaságot.
T. Topicnyitó! Nem lenézőleg mondom, de Te nagyon fiatal lehetsz, valószínűleg nem léteztél még, vagy nem jártál még iskolába, amikor az orosz volt a kötelező. Nem is értem miről van itt szó.
morticia addams Creative Commons License 2000.06.09 0 0 14
CYRUSnak van igaza. pl.a svedek talan meg a briteknel is jobban beszelik a nyelvet, legalabbis volt valami ilyen iranyu nemzetkozi felmeres,es ez lett az eredmenye, ha nem tevedek.Hollandiaban mar a kiskolykok is eleg jol elhablatyolnak angolul. Na, persze, biztosan oktatas kerdese is, de meginkabb azon all a dolog, hogy a tarsadalom milyen hozzaallassal kezeli az idegen nyelveket. A feliratozas aldasos:) hatasat tapasztalatbol ismerem,es allitom, hogy sok gyerek pont ettol kap kedvet az idegen nyelvekhez.

Szoval, en sem tennem kotelezove, barmilyen fontos lenne, marcsak azert sem, mert nem igazan tetszik a kotelezosdi.

Egyebkent kopasz indian is jot mondott: ha tiltanak, biztosan erdekesebb lenne:))

Törölt nick Creative Commons License 2000.06.08 0 0 13
Esetleg be kellene tiltani:) Hátha akkor többen meg akarnák tanulni.

Ez az angolos írásmód elég régi dolog. A C-64 idejében, mikor mindenféle vezetőképzőn oktattam, a hallgatók kedvenc szórakozása volt, pl. "boota peacha", stb.

Yfel, egy hivatalos nyelv, az egy hivatalos nyelv. Nem a lélekszám, a gazdasági erő a döntő ebben az esetben.

Az étkezésnél az amerikai könyöklős stílust meg ki nem állhatom, bármily fennkölt és demokratikusch.

busmagyar Creative Commons License 2000.06.08 0 0 12
Ha a Magyarok alig beszélnek más nyelvet, miért van az hogy a világon az angol nyelvü szervek, vezetők, stb. az egyetlenek akiknek MINDIG fordítani kell.

A Magyarok is tudnak Angolul beszélni ha kell, más népek is. Csak az Angol nyelvüek (Amerikaiak főleg) olyan bunkók hogy képtelenek vendéglátóik nyelvét tiszteletbe tartani és amikor helyes használni.

És hagyál a késsel villával... az átlagos Amerikai egyetemista nem tud 5. osztályos szinten se olvasni. Nagy százalékuk pedig (Times felmérés szerint) nem tudnak alapvető valószinűségi matek problémákat megoldani, se nem tudják elmondani saját szavaikban hogy miért van hidegebb télen mint nyáron.

Kötelező angol tanítás... nem hiszem hogy a primitívség erény... de ha mégis az lenne akkor az angol valóban a nyerő nyelv lenne!

Előzmény: Hayloft Ezekiel (11)
Hayloft Ezekiel Creative Commons License 2000.02.18 0 0 11
nem is volna olyan nagy baromság, csak olyan nem létezik, hogy magyaria...
Ha a Magyar Köztársaságra, Magyarországra gondoltál, akkor meg ne ugass bele már megint.
Van már erről topik.
"Koztudott, hogy a magyarok kevesse beszelnek mas nyelveket."
Mit tudsz te erről? Köztudott, hogy az amerikaiak mind műveletlen parasztok, még késsel-villával sem tudnak enni...
Voltaképpen, ha olyan elfogadott nyelvet keresel, amit igazás sokan beszélnek, akkor a kínait kellene oktatni. Azt tényleg sokan beszélik.
Yfel Creative Commons License 2000.02.18 0 0 10
Azt hiszem, hogy egy kicsit rosszul vetted volna az adást, ugyanis a magyar nem a világ legmeghatározóbb nyelve, minek tennéd kötelezővé bárhol? Viszont az angol tényleg szinte közös nyelvvé nőtte ki magát az utbbi időben, ezért igenis előny ha valaki rendesen beszéli.
Viszont kötelezővé én sem tenném, mert az emberek általában nem szeretik a kötelező dolgokat, egy nyelvtanulásba pedig nem lehet nemszeretem hozzáállással belevágni. Ellenben egy erősebb állami támogatás a nyelviskoláknak, hogy elfogadható áron kínálhassák a tanfolyamokat szerintem előnyös megoldás lenne (itt most ne bocsátkozzunk vitába arról, hogy honnan vegyünk rá pénzt :-)

Yfel

Előzmény: pancho (9)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!