A csonkára nem fér be 3 kocsis tátra, az átmenő meg időről időre kell a beálló 4-6-osoknak.
Az 1-es amúgy is egy baromira zavarérzékeny vonal, ezen már most sokat ront az 1A, zavarban meg végképp nem lenne arra kapacitás, hogy egy Mester utcai viszonylattal foglalkozzon az irányítás.
A Mester utcai villamos addig ilyen teszthalott állapotban lesz amíg a belső végén borít a körútnál és nem megy tovább bármerre. Továbbra is az a baj vele hogy ahhoz ritkán jár hogy a körútra kisétálás helyett várjon rá bárki, a jelenleginél különösebben sűrűbben járatni meg nincs értelme mert annyi utas meg nincs ami ezt indokolná.
Egy ilyen rövid - de amúgy sűrű beépítésű környezetben haladó, belvárosi - vonalnál, ahol amúgy nincs semmi extrém körülmény, ami ilyesmit indokolna, szerintem általában nincs értelme hárommegállós vonalakat fenntartani: integrálni kell más vonalba. Ez persze lehet akár busz is, de mivel ahogy Il Leone is rámutatott, ez egy nélkülözhetetlen kocsiszíni beálló szakasz, a vágányok mindenképp ott lesznek, karbantartva, így érdemes villamosvonalba integrálni - például az említett módon, a 2B Boráros téri kivezetésével a belváros felé a mostani, Haller utcai megoldás helyett.
Mint a blogbejegyzés írója annyi kiegészítést hadd fűzzek hozzá, hogy rémisztő volt végignézni azt, hogy közeledik az év vége, nincs új szerződés, nincs is látótávolságban megoldás, és egyesek már az autolineot nézték, hogy mit lehetne kis pénzért venni, hogyha esetleg tényleg nem lesz január 1-től volán, legalább napi 2-3x ki legyenek szolgálva a zártkertes övezetek. Aztán szerencsére megoldódott, jöttek új buszok, de tavaly év végén ha nincs az ÉKM, lehet helyijárat nélkül maradt volna a város.
Akár tetszik, akár nem, az 51-es gyakorlatilag egy hárommegállós vonallá degradálódott a minimálforgalmú önálló szakasza miatt, beleértve a Mester utcai végállomást is. Na most egy ilyen rövid szakasznál nem hiszem, hogy olcsóbb a villamost járatni, mint a buszt.
"A 2B azért vette át az 51-es szerepét, mert az 51-et gyakorlatilag értelmezhetetlen mértékben kiritkították, az 51A-nak meg a semmiben van a vége "
Ez is, de akkor el kéne talán gondolkodni, hogy az 51 teljes üzemidőben járjon megint, az 51A-t meg elengedni. A Koppány utcai végállomás tényleg a semmi közepén van (más kérdés, hogy a pótlóbusz is ott tud értelmesen visszafordulni a Soroksárit érintve).
Érdekes ezt az érvelést olvasni akkor, amikor számos más alkalommal én írtam, hogy nem kell oda villamos, és folyamatosan az volt az érv, hogy de oda kell mert már ott van, és ha kapna értelmes kapcsolatotkat és menetrendet, akkor sokkal többen lennének rajta.
A 2B azért vette át az 51-es szerepét, mert az 51-et gyakorlatilag értelmezhetetlen mértékben kiritkították, az 51A-nak meg a semmiben van a vége.
Igazán nem értem, hogy miért kell azonnal ilyen szinten elutasítani egy mindenki számára sokkal jobb megoldást.
Ha a vágányzár miatt most járó 51 pótló maradna a Mester utca/Ferenc körút és a Koppány utca között- esetleg a Borárosig menne-, és az 51/51A leállna, senkinek fel se tűnne. A 2B egyértelműen átvette az 51 szerepét.
Önmagában lehet, hogy aaz 51-es két megállója ezt nem igényelné, azonban úgy gondolom, hogy érdemes lenne kicsit tágabbaan vizsgálni ezt, minthogy csak az adott két megállót nézzük.
A 2B beindulásával gyakorlatilag az 51-es belső szakasza a teljes elsorvadás szélére sodródott, miközben maga a belső Mester utcai szakaszra a Nagykörút kocsiszíni kapcsolata miatt mindenképpen szükség van.
Így viszont előállt az a helyzet, hogy középső - Ferencvárosnak aa tereületén belül értelmezhető közösségi közelekedési kiszolgálása érdemi szempontból teljesen megszűnt, de aa villamosvágányokra meg szükség van.
A 2B belépésével egy életképtelen menetrendi struktúra alakult ki az 51/51A leosztással.
A Pesterzsébeti utasoknak vélhetően teljesen mindegy, hogy a Haller utca - Soroksári út vagy a Mester utca - Ferenc körút útvonalon át érik el a Boráros teret és a Közraktár utcát valamint a Pesti rakparti villamospályát.
Ugyanakkor a Mester utcai vonalvezetéssel legalább nem a totális elhalásra lenne ítélve a belső Mester utcában a villamos.
Az érveid közül szerintem az utolsó mondatog az ami egyébként teljesen érthetetlen logikailiag legalábbis számomra.
A pesterzsébeti lakosoknak legyen jobb közvetlen Jászai Mari tér kapcsolata, de a belső Mester utcának meg elég lenne egy Kálvin tér kapcsolat. Megint erőteljes kettős mércét érzek a dologban.
Igazából nem értem, hogy miért fájna ha gyorsabban és direktebb módon juthatnának el az emberek a Boráros térhez és a 2-es vonalához a mostani Haller utcai kanyargásokkal, aminek a melléhatása az lenne, hogy a belső Mester utca a mainál sokkal jobb és átszállásmentes kapcsolatot kapna.
2. Az uj "KÖZÖSSÉGI KÖZLEKEDÉS PARAMÉTERKÖNYV"-t PDF formátumba hol lehet megnézni???, (Letölteni), Nekem a legutolso amit hosszas kutato munka után megtaláltam az a 2008-as évi volt, de ujat,vagy tavalyit sehol se találom!
3. Erdei vasutakrol szeretnék "Menetrendábrákat", vagyis a 318 sz Szob--Nagybörzsöny, illetve a Kismaros--Királyrét, illetve a Kemence-Hajagos i vonalakrol, egy régebbi még meg van, az ezen a cimen volt: vasutuzem/grafika/gif/mrabra/php/ De most igy nem találom, Milyen URL cimen tudom ezeket megnézni???
"A 2021-ben megismételt pályázatkiírásra ismét nem érkezett ajánlat, így folytatólagosan a Volánbusz lett mint szolgáltató kiválasztva, legkésőbb 2024. végéig. Az akkor elhúzódó szerződéskötés nyomán, és a felhalmozott hatalmas tartozás miatt a Volános helyijárat megszüntetésre is napirendre került, erre azonban a MÁV-Volán fúzió és a város ÉKM-mel kötött egyezsége miatt nem került sor, sőt, a 2024. októberében felállt új városvezetés nyomán egy átfogó fejlesztés is kezdetét vette. "
Autóból az látszik, hogy falusias környezet, mintha nem is Budapesten lennél.
Ha gyalogosan, tömegközleekdéssel jársz ott, és vegyük ide Csepelt, akkor meg az az érzésed, hogy innen k. gyorsan menekülni kell. Nem látsz egy értelmes tekintetű fehér embert, csupa lecsúszott proli, alkoholista, csöves és kisebbségi mindenhol...
Emlékeim szerint különösen a reggeli iskola-járatok voltak kihasználtak.
Az utóbbi időben nem követem a helyzetet, korábban volt járatösszevonás sofőrhiány (illetve közvetve alighanem a megye felé elvont adóbevételek) miatt -- ezt vajon visszacsinálták már?
Harasztin nem tudom mennyit számít, a helyijáratos teljesítmény saccra kb 75-80%-a a HÉV - Némedi út - Tesco tengelyen mozog, és a minimális útvonalbeli átfedés miatt nagyjából csak a két végállomáson merülhet fel hogy akkor hova is megy a busz (az is lehet hogy ezeknél van valami kiegészítő tábla amúgy és akkor végképp nincs kérdés).
"Dunaharasztin jó hogy elvileg vannak viszonylatjelzések, gyakorlatilag se a menetrendben, se a járműveken nincsenek feltüntetve."
Mór kb ugyanez, a buszokon csak "Helyijárat" feliratú tábla van, és ennyi, bár legalább a menetrendnél van járatszám feltüntetve. Az ilyen kis/közepes városok helyijáratainál sajnos az utastájékoztatás az egyik leggyengébb láncszem.
Ehhez hozzátartozik, hogy Szekszárdon nem sokon múlott asszem tavaly, hogy beszántsák a helyijárati hálózatot... Az új közgyűlés mentette meg a dolgot.
Gyömrőn jártam már néhányszor, ezért szeretnék hozzászólni a leírtakhoz.
A város nagy részén végighalad Liget lakóparktól a Kastélydombig az 505-ös járat, Harmóniáig az 508-as Örs - Rákoskeresztúr felől/felé 30-60 percenként, érintve a vasútállomást és a városközpontot, plusz ott van óránként az 575-ös Kö-Ki - Gyömrő városháza járat is. Bár ezek nem helyi tarifával járnak, de megyebérlettel biztosan sokan használják helyi forgalomban is.
(Ráhordó szerepe is van a busznak, hiszen az állomásnál átszállva reggel pl. 10-20 percenként elcsípheti az S60-as, G60-as vonatot, amivel 30-35 perc alatt a Keletiben van.)
"2006-ban 35.040 állandó lakosra 12.262 db, míg 2020-ban 31.595 állandó lakosra már 13.912 db személygépjármű jutott Szekszárdon.
A csökkenő lakosságszám ellenére növekedett a gépjárművek száma, míg a város területe (96 km2) lényegesen nem növekedett, így a meglévő parkolóhelyekre egyre több személyautó jut napjainkban. A növekvő tendencia járási, megyei és az országos adatokra is ugyanígy releváns."
Az 51-es önálló megállói igényelnék ezt? Gondolok itt a Ferencvárosi Rendelőintézetre és a Bokréta utcára.
Ugyanis véleményem szerint ahhoz, hogy az 51-51A-val bármit kezdjünk, ahhoz a pesterzsébeti villamoshálózatot - 2B, 3, 51(A), 52 - alapjaiban át kellene gondolni. (Természetesen az autóbuszhálózat megfelelő illesztésével, igazításával együtt.)
S ha már valamibe ilyen nagyságrendben ölnénk bele pénzt, én azt gondolom, a meglévő villamosvonalak eljuttatása a pesterzsébeti utasokhoz a lakótelepre, a városközpontba oly módon, hogy a meglévő autóbuszvonalakat figyelembe véve annak értelme, haszna, az utazóközönség számára érdemi előnye legyen, elsőbbséget kellene hogy élvezzen.
Az 51-es, no pláne az 51A belső megállói jelenleg az üzemidő nagy részében valószínűleg bármely, a IX. kerület feltáratlan részeire mondjuk a Kálvin tér felől indított, szóló autóbuszos viszonylatra felfűzhetők lennének, minden mást kiszolgál a 2B.