Idén ősszel átszervezik a bécsi belvárosi buszközlekedést. Az 1A-t nem piszkálják, azonban a 2A és a 3A jelentős átalakításon megy át. Érdekes, hogy 2A belső szakasza felhagyásra kerül ami amúgy is használhatatlan, csak araszolnak a nap nagy részében a buszok.
Picit olyan érzésem van, hogy a gombhoz varják a kabátot. Van X db új midi, amit mindenképpen használni akarnak, ezért nyitják ki a 2A-t Lipótváros-felé. Ha nagyon kell a Schwedenplatz kapcsolat, akkor azt egy módosított 1A is megadhatta volna.
Ha spanglival huzogatja a ház oldalát, akkor az biztosan nagy nézettséget hoz a celebnek, még akkor is, ha messziről látszik, hogy nem ért a házépítéséhez. Ezzel felhívhatja a figyelmet bármilyen társadalmi, struktúrális... stb. hibára.
A legpontosabb vonat az, amelyik nem is közlekedik, az ugyanis biztosan nem késik. Ez motiválhatta a Kleve - Düsseldorf elővárosi vonatok üzemeltetőjét, tavaly ugyanis a járatok 41%-a maradt ki teljesen.
Ezt a járatot egy magáncég üzemelteti, akik kiszámolhatták, hogy a kötbér kevesebb, mint amennyit a karbantartáson spórolni tudnak. Idén aztán alaposan kiritkították a menetrendet, a korábbi 30 helyett egész nap csak 60 percenként jár, de januárban így is 20% maradt ki.
Inkább az a gond, hogy egyáltalán felmerül ilyesmi.
Nekem úgy tűnik, sok évtizedes szinten annyira gyűjt0ttük az elmaradt karbantartósság adósságot, hogy a gyűjtött hegyről már olykor kisebb lavina indul lefele...
Nekem azzal van bajom, hogy a társadalom egy része, sajnos egyre nagyobb része ilyenből ért.
Ha elmondta volna két mondatban, jelmez nélkül, arccal a kamerába akkor a valóvilágon nevelkedettek nem értenek belőle semmit, mert két mondat megértéséhez már kicsi értelem is szükséges.
8000 km vasúthálózaton mindig volt van és lesz olyan 100 méter ahol a bolond gyerek lefutja a vonatot.
A bolond gyerek arra hívta fel a figyelmet, hogy egy 78 km-es szakaszra 110 perc a hivatalosan megadott menetidő. És nem azért, mert 60 körüli a megállók száma, mint egy villamos esetében. S mivel gyakran hangsúlyozod ezt a szempontot, ezért én is megteszem: mindez síkvidéken.
Úgyhogy a bolond gyerek nagyon is jól tette, hogy átütötte az ingerküszöböt. Lehet, hogy egy lassújeles szakaszt választott ki, de egy igenis létező problémára világított rá, nem pedig öncélúan trollkodott egyet.
A csigajelmezes fószer sohasem futott le egy vonatot se.
Futott egy vonat mellett 100 vagy 150 métert ?
Minden vonatnak van olyan 150 métere (talán még a TGV-nek is) amit 100 méteren futva le lehet hagyni,.
A csigajelmezes akkor lesz hiteles ha nem 100 métert fut a vonat mellett Mátészalkától Debrecenig (110-es vonal) hanem mind a 78 km-t és Ő ér előbb célba mint a vonat.
Én arra tippelnék hogy a mindenféle vezetékre ráfagyó ónos eső nem könnyíti meg a villamosok helyzetét se (plusz azt nem írta Attus hogy a busszal/S-Bahnnal nem volt gond, de gondolom azok nem álltak le kompletten).
Itt a János felé a belső sáv a buszsáv, de gyakorlatilag értelmetlen. Az autósok a lámpához sorakozva feltöltik, a buszok pedig jellemzően nem is használják, mert a jobb sávból tudják a megállót könnyebben megközelíteni.
Szerintem jobban működne, ha a jobb szélső lenne a buszsáv, de nem tartana egészen a kereszteződésig, hanem még előtte 'elfogyna', és a bal sáv ágazna ketté. Így az autók abban állnának sorba, abból töltenék fel a lámpa előtti rész mindhárom sávját - ahogy máshol is van.
Kívülről nézve én azt látom, hogy két dologra épít az önkormányzat:
1) Ez a klasszikus menetdíj-kiegészítésre rájátszó módosítás. Minden eladott kedvezményes bérlet után jár Mosonmagyaróvárnak 1710 forint kiegészítés. Közvetlenül linkelni nem tudom, de az önkormányzat honlapján a 2025 novemberi előterjesztésekben vannak konkrét számítások is. Gyors fejszámolás után arra jutottam, hogy kb. kétszeres mennyiségű kedvezményes bérletet kell eladni ahhoz, hogy bevételi oldalon ne legyen változás. Erre részben lehetnek eszközei egy önkormányzatnak, részben a székesfehérvári példa alapján nem is tűnik életszerűtlennek egy ekkora mértékű növekedés. Teljesárú bérletnél csak 20-90 darab közötti növekedéssel kalkulálnak, illetve az eladott menetjegyek megfeleződésével. Mosonmagyaróvár és a járás lakossága kb. 70 ezer fő, szóval nekem ez nem tűnik irreálisnak.
2) Mosonmagyaróváron a helyi hálózat nagyon erősen épít a bevont helyközi járatokra. 1-2 megálló térségét leszámítva egyébként nagyon szépen el lehet lenni csak a helyközi járatokkal a legforgalmasabb tengelyeken. Valószínűleg belátták, hogy hosszabb távon amúgy is a vármegyebérletek felé váltottak volna az emberek, ezért inkább kitalálták az olcsóbb bérletet, csak maradjon érdemi mennyiségű helyi jegy/bérlet eladás, mert az is több, mint a semmi.
Bele se merek gondolni mi lenne ha a nyugdíjasoknak ki kéne gazdálkodni azt a +100 forintot. Remélem értékelik a szociális érzékenységet és a megtakarításból vett +1 db zsemlét jól beosztják a hónapra. Mi ezzel is segítjük őket.
Filléres buszbérletek jönnek Mosonmagyaróváron: február elsejétől a felnőttek havi 200 forintért, a diákok és nyugdíjasok pedig mindössze 100 forintért utazhatnak a város helyi járatain.
Mit lehet még tudni?
Az önkormányzat célja, hogy csökkentse a forgalmi dugókat, és többeket tereljen az autózás helyett a tömegközlekedés felé.
A városvezetés arra számít, hogy az eddigi évi 250–300 bérlet helyett akár kétezret is vehetnek a helyi lakosok, ami az állami hozzájárulással együtt fedezheti a kieső bevételeket.
Részletek.
A kedvezmény nem lakcímhez kötött, az ingázók is élhetnek vele, az éves bérlet ára pedig felnőtteknek 2400, diákoknak és nyugdíjasoknak 1200 forint lesz.
A 35 ezer lakosú Mosonmagyaróvár éves szinten mintegy 120 millió forintot fordít a tömegközlekedés fenntartására.