Keresés

Részletes keresés

kaxidu Creative Commons License 2012.12.06 0 0 10

Sziasztok! Lenne egy kérdésem azokhoz akik már snowboardoznak én kezdö lennék, és szeretnék venni most saját részre. Öszintén, tanulás szempontjából és nem túl drágát persze használtan mert az újak karcosak árban vannak számomra. Milyet lenne érdemes vennem ? (188cm vagyok és 77 kg ) Mennyit adhatok egy felszerelésért ? (deszka+kötés, esetleg bakancs)  

 

Köszönöm a segítséget elöre is !

jeep Creative Commons License 2000.01.31 0 0 9
Freestyle boardom van. Tavaly keménykötéssel mentem, most (a múlt héten!) puhakötéssel. Szerintem a puhakötés a jobb. Finomabban, feszítések nélkül lehet csúszni. A síbakancs kényelmetlenebb és fárasztóbb is, pedig nekem lábraöntött bakancsom van. A puhakötés nem veszi annyira igénybe a bokát mint hinnéd, sőt apróbb buckáknál, rossz bedőlésnél ösztönösen a jó szöget állítja be a bokám.

A puhakötések között is sokféle van. Találhatsz nagyon puhát és majdnem síbakancs keménységűt. Az első hétre mindenképpen béreld a bakancsot, a következő alkalommal már tudni fogod, hogy milyent válassz. Az első napokban sok időt fogsz a hóban tölteni, de ha megtalálod a megfelelő bakancsállásszöget (nálam 30/20 fok) és a rögzítések helyét (nálam a súlypont előrébb van, mint az átlag), akkor igazán kényelmes lesz az élen csúszás.

jeep

Taki Creative Commons License 1999.11.19 0 0 8
Lehet, hogy egy kicsit Off-topic.

Nem tudjátok a következő cégek Web-oldalának a címét?

Generics (Board)
Blax (Boot)

Taki Creative Commons License 1999.11.19 0 0 7
Zoom.

Én tegnap vettem egy Step-In kötést.

Én is tavaly kezdtem el Boardozni, akkor kemény cipőt használtam, Step-In nélkül.
Tényleg elég macerás volt ki-be csatolni. Egy ismerősömnek meg Step-In-e volt. Irigykedve néztem hogy ő csak belelép a kötésbe és már suhan is. Kiszállni is sokkal egyszerűbb volt belőle.

Ezért vettem én is Step-In cipőt és kötést is idén.
De oda kell figyelni, hogy a két dolog kompatibilis legyen egymással, mert elöszőr egy Burton cipőt vettem, de később kiderült, hogy az nem kompatibilis az Intec Step-in system-vel, így új cipőt kellett vennem.

De most már minden rendben, tegnap összeraktam, és gyorsan bele is álltam.

Tényleg sokkal egyszerűbb a dolog, szóval én csak ajánlani tudom a Step-In-t.

Zoom Creative Commons License 1999.10.24 0 0 6
007
Köszönöm a kimerítő magyarázatot.

Most már végleg bizonyossá vált számomra a FreeRide. Már csak azon gondolkozom hogy az általad említett step-in kötés legyen-e. Van valakinek ez-irányban tapasztalata? A könnyű felcsattinthatóság nem szempont? Én úgy gondolom hogy a felvonók használatakor ez egy extra segítség. Legalábbis úgy gondolom. Amikor tányéros felvonót használtam és a hátsó lábam nem volt a kötésben... na hát az egy merő kínlódás volt. Viszont ha egy könnyed lábmozdulattal becsattintom akkor mi van? Még nehezebb felvonózni vagy még könnyebb? Vagyis könnyen kiesik az ember, mert nem tud mellélépni vagy eleve nem is kell mellélépni. Gyors felvonónál ez eleve lehetetlen.

Lényeg a lényeg: nem láttam használni a step-in kötést. Mindenkin ez a csatos baszina volt amivel sokkal tovább szórakoztak mint és a síbakkanccsos kötéssel.
Gondolom a kemény cipő (síbakancs és tsai), meg a puha között az a lényeges különbség hogy bokából lehet korrigálni. Mennyire fárasztó ez? Vagy ez teszi vonzóvá?

Még egy érdekes tapasztalat:
A kemény kötések a laphoz képest be vannak döntve. Amikor kikölcsönöztem a lécet az elöl lévő lábamnál pont fordítva lett a kötés beállítva. Ezen ugyanis nem volt dőlésszög, csak az egyik irányban puhább volt az alátámasztás. Na így boardozgattam és nagyon úgy éreztem hogy valami baj van, vagy lesz ha így folytatom. Majdnem kitörött a bokám. Nosza fordítottam rajta úgy 180 fokot és a pokolból a mennybe kerültem. Ha átvonatkoztatom ezt a puha kötésekre, akkor érdekes kérdés merül fel bennem. Ott ugyanis nincs dőlésszög, gyakorlatilag a deszkán áll az ember a cipő 90 fokot zár a lappal. Nem kényelmetlen ez a boka szempontjából. Vagy éppen ezért puha a cipő, hogy a terpesz-állás miatti nem derékszög bekötést kompenzálni tudja?

Más: Milyen márkát merjen az ember fia megvenni. Vannak itt nagy mellényúlási lehetőségek, ha nem csillogó nevüt veszek?
Szabad használtat venni? Ez a sportág nagyon fiatal, még nem kiforrott mint a sí, ergo minden évben változik. Mikor kiválasztom a használt darabot nem egy 8 éves konstrukciót veszek alig használt állapotban? Ez érvényes a vadi új és vonzóan leárazott darabokra is.

Bocs a hosszú hozzászólásért a boltban az eladókat már az őrületig nyúztam vásárlás nélkül tavaly, idén már nincs képem újra ezt végigjátszani. Milyen érdekes hogy az egy évvel ezelőtti állapothoz képest csak sokasodtak a kérdőjeleim.

0 0 7 Creative Commons License 1999.10.23 0 0 5
Na, akkor sorjában, a felszerelés típusok:
- alpin (szlalom): hosszú, keskeny, piskóta lap (ami általában nem túl hajlékony),csak az egyik vége van felhajlítva, a kötés is kemény, a bakancs is. Még nem láttam alpin lapon puha kötést/cipőt...
- freestyle: tömzsike, hajlékony, széles, nem annyira piskóta a lap (és mind a két vége fel van hajlítva); a kötés is, a cipő is puha (a puhábbik, ld. lejjebb). Na , ezen láttam már alpin kötést és SÍcipőt...büdzsé megoldás ;)
- freeride: mind a két végén felhajlított, viszonylag rövid, de a freestyle-énál hosszabb lap (emellett kb.ugyanannyira hajlékony), ami eléggé piskótaformájú; kötés: kb. mint a freestyle, csak a lábszártartó hátlapon (általában) van egy plusz csat; cipő: természetesen puha, de a freestyle-nál ált. vastagabb anyag, így masszívabb/merevebb.

és most, hogy mire találták ki őket:
- alpin: gyalult pályán száguldozásra-szlalomozásra, szűzhavazás nagyon ritka, akárcsak az ugrálás
- freestyle: a létező összes terepre jó. Ám elsősorban az ugratókat kedveli (meg a félcsöveket ) :))) persze ezt csak mondják, én is ilyet használok, tényleg mindenhol el lehet vele menni...
- freeride: na, ez az igazi - ezt igazából szűzhóra találták ki (erre való a vastagabb bakancs), de ezzel is mindenhol jól fogsz menni.
Mondjuk itt kevesebbet "akrobatikázhatsz" ugrás közben, lévén van egy plusz csat, ami merevebbé teszi a lábad - nem tudod olyan könnyen csavarni.

Összegezve: szerintem neked a freeride fekszik a leginkább. A kötés kellően merev, akárcsak a bakancs, de nincs az a "betonbaöntöttség-érzés", mint a kőkemény alpinbakancsoknál.

PS: katonai surranóval eleve öngyilkosság snowboardozni tanulni... :)
PS2: létezik egy olyan kötésfajta, ami puha, ugyanakkor szinte minimális felépítmény van a lapon - ez a step-in . Én még csak puhában láttam, lévén igazán itt van értelme. Úgy működik, hogy van a lapon egy mechanika, ebbe csatlakozik bele a PUHA cipő egy spec. merevített résszel. Az oldás egy kar segítségével történik.

Zoom Creative Commons License 1999.10.23 0 0 4
Kedves Rettegen!
Ócckodom a puhától. Bevallom félek tőle. Elég nagy pénz beruházni és ha nem jön be?
Az tetszett a kemény kötésben hogy gyakorlatilag az alsó lábszáram előre hátra döntögetésével oda tudtam lépni neki, ha kellett elég erősen is. Ezzel szemben mi a helyzet a puha kötéssel? Nem kell ott a bokámat teljesen megfeszítve erőlködnöm a kanyarokban? Lehet hogy ezért fárasztóbb?
Eddig másfél hetet snowboardoztam. Az első három napon puha kötéses FreeStyle lapon amibe katonai surranót kötöztem bele. Arról most nem szólok hogy majdnem megfagytak a lábujjaim, csak annyit hogy olyan laza volt hogy annál lazább puha kötés már nincs is. NEM IS MENTEM VELE SEMMIRE! Csoda hogy újra próbálkoztam. Hát ezért vagyok szkeptikus a puha kötéssel szemben. Tudom, hogy ez túlzás volt de az emberre az érzelmei hatnak a leginkább. Arra várok hogy meggyőzzetek! és felhőtlen örömmel az orcámon menjek az leendő új szerkómmal a hegyekbe!!!
Zoom Creative Commons License 1999.10.23 0 0 3
007
Köszi a választ. De lehet hogy nem vettem ki pontosan. Mivel ebben a témában kezdőnek érzem magam megismétlem amit fentebb írtál a saját szavaimmal. Ha valamit félreértettem akkor válaszolj.
3 fajta léc és hozzávaló kötés létezik:
1. - Szlalom, keménykötéssel és síbakkancsszerű műanyag boardcipővel (hosszú karcsú léc)
2. - Freestyle, puhakötés hótaposószerű bakkancs amit kb 3 csattal kell odakötözni a léchez (rövid tömzsi léc)
3. - Freeride, kettő közti. A kötés és a cipő a fenti kettő valamelyike.

Na engem az utóbbi izgat a legjobban. Lehet hogy kezdőknek ezt lehet ajánlani? A hozzászólásodból azt a következtetést vontam le hogy mindenképpen meg kell válnom a sibakkancsomtól ha boardozni akarok. Ez eddig ok, de sajna nem értettem a freeride kötés és bakkancsleírásodat. Kicsit részletesebben is leírhatnád.
Láttam olyan kötést ami elviekben (de csakis elvi müködésben) ugyanolyan mint a síkötés. Tehát a boardbakkancs és a kötés kiképzése olyan hogy hogy felcsattintáskor csak bele kell lépni.Nagyon tetszik ez a megoldás. Ezt tavaly tél előtt láttam, de a francia hegyekben ahol tavasszal voltam egy szemet sem láttam belőle. Nem jött be a megoldás, vagy csak még nagyon új és drága?

rettegen Creative Commons License 1999.10.23 0 0 2
Hello
szerintem az ideális választás a számodra a freeride lap a puha kötéssel, hozzá a cipő (nem árt ha megnézed elötte mekkora a lábad és milyen széles a board).
Arra számitsál hogy kicsit több energiát vesz ki a boardozás puha cipőben , de nagyon élvezetes, gyorsan lehet menni igy is hidd el. Igaz az alpin lap jobban megy élen, de azért az érvek a puha mellett szólnak.
Ne freestyle-t vegyél - hanem freeride-ot.
Előzmény: Zoom (-)
0 0 7 Creative Commons License 1999.10.23 0 0 1
Szerintem pedig akkor is számít, ha nem boardozol olyan sokat egy évben. Alapvetően igazuk volt azoknak, akik azt mondták neked, amit. DE! A puha kötésnek (meg persze cipőnek :)) a legnagyobb előnye az, hogy ha kutyagolnod kell, azt nagyon könnyen megteheted. Szóval kényelmesebb... ja, és én azt vettem ki soraidból, hogy sícipőt szeretnél használni keménykötéshez...az az igazság, hogy a keménykötésekhez tervezett (magasított talpú, csapott orrú/sarkú) cipők sokkal használhatóbbak...mert nem akadsz el kanyar közben.

Összesítve: ha szlalomozni akarsz, vegyél szlalomlapot (persze kemény kötéssel), ha ugrálni/forogni/stb akarsz, freestyle lap, ugyanilyen cipővel/kötéssel. Ha meg nem akarsz lecövekelni egyiknél se, akkor vegyél freeride lapot és ugyanilyen (freeride :)) kötést és cipőt. Ezek annyiban különböznek a freestyletól, hogy keményebbek, de még mindig puhák (a kötésnél van egy plusz pánt, ami a lábszárat tartja, a cipő vastagabb...ja, és a lap pedig "piskótább" és karcsúbb/hosszabb, mint a freestylenál).

Som-Som Creative Commons License 1999.10.23 0 0 0
Nulla tapasztalatom van ezügyben.
Előzmény: Zoom (-)
Zoom Creative Commons License 1999.10.23 0 0 topiknyitó
Bocs ha már volt ilyen téma. Szívesen olvasnék róla ha megmondjátok hol. De ha nem volt még akkor épp itt az ideje!
Tulajdonképp egy kérdéssel indítanék, de minden őrült fanatikus élményeit is szívesen látnám itt viszont.
Én nemrég kezdtem ezt a sportot (szórakozást) és teljesen beleszerelmesedtem. Úgyhogy alig várom már a szezont...
A kérdésem a következő:
Most szándékozok lécet venni. Milyet vegyek?
Sícipős kemény kötéssel vagy puha kötéssel + boardcipőt. (A síbakancsot tavaly vettem.) Tavaly boardoztam egy hetet kemény kötéssel. Nagyon tetszett és úgy érzem elég jól megtanultam(magamhoz és az igényeimhez képest :-). Viszont mindenkin boardcipőt láttam. Vajon sokkal jobb a puha kötés? Vagy csak külön célt szolgál? Nekem a bótba azt mondták hogy ha alpesi sízéshez hasonlóan akarok boardozni akkor kemény kötés, ha akrobatikázni akarok akkor meg puha kötés kell. Csakhogy ez szerintem azoknak jó duma akik a fél életüket a hegyekben töltik. Nekem aki egy évben max 2 hetet síelek (boardozok) ez nem lehet választási szempont.
Szóval akinek tapasztalata van kérem válaszoljon. Valamit mindenképpen akarok venni.
De nem csak ez érdekel. Minden boardal kapcsolatos dolgot szívesen olvasnék.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!