Folyamatban van a jelöltek csatája, a verseny győztese fogja kihívni a világbajnok Gukesh-t. Nos, a sötét lónak kikiáltott 20 éves üzbég Sindarov repülőrajtot vett, az első 6 partiból 5,5 pontot gyűjtött, 3150-es performansz mellett ...
Amíg ezek a hatalmas, abszurd hibák (mint itt is, áldozatnak kinézve) nem hatalmasodtak el rajtam, a Lichess-en 1400-1450 között voltam, itt a chess.com-on 1200-1220-on (kb 200 ponttal tér el a két számítás, de kb ugyanaz a játékerő).
Ha fent vagy a chess.com-on egyszer játszhatnánk. Üdv.
Elég zűrös parti volt, egy (számomra) érthetetlen áldozattal (22. Ne5?). Szerintem eddig a lépésig jól toltad, utána mintha elvesztetted volna a fonalat. Sötét nem fejezte be a fejlődést, nem sáncolt el és nem igazán látszott, hogy mire akar játszani. A középen maradt királya megérdemelte volna a kivégzést.
Sajnos nincs előfizetésem. De majd megnézem valahogy. Kösz. (Ha ráérsz, rápillantanál a feltett partira? Értéke, vita-alapja a sziciliai ellen kitalált un. Grand-Prix megnyitásnak van, rapidban többször is bevált. Egy baja van, de erről nem tehet: a megnyert partit meg kell nyerni.
Hol lehet megnézni? Ugyanis megnézem (eddig is lebecsülték, szót sem ejtettek Mádl Ildikóról) ezen már nem fogok morogni, megnézem.
Addig viszont nem állom meg, hogy fel ne tegyek egy harmadosztályú, de használható megnyitású partit: "Hogy lehet elveszteni egy hülyére nyert partit" címmel, és szándékosan nem olyat, ahol a hülyére nyert partit a legvégén egy durva bástyaelnézéssel elvesztjük. Itt "finomabb" a módszer, a hülyére nyert partit amatör barátunk több gyenge lépés sorozatával, nem tisztelnézésekkel veszti el. Ehelyett sorozatban nem lépi a "legjobb" (biztos nyrő) lépést, mindig csak a "második, v. harmadik legjobbat". Aztán veszít. Ennyiből tanulságosabb, mint az oly gyakori durva tiszt-elnézések esete.
A sakk királynője. Megnéztem a filmet, felemás érzéseim vannak. Kár a kissé szenzációhajhász stílusért, szerintem erre semmi szükség nem volt, Judit eredményei így is magukért beszélnek. A film alapvetően rendben van, bár kicsit túlteng benne a Kaszparovval való vetélkedése. Valóban óriási fegyvertény volt Kaszparov legyőzése, de ezért lássuk be, hogy Judit nem igazán volt egy súlycsoportban Garryval, aki sokáig szinte külön kategóriát képviselt a sakkelitben. Polgár apuka szerint Juditnak inkább napi plusz 3-4 órát kellett volna foglalkoznia sakkal, minthogy családot alapítson. Amikor Judit már önállóan dönthetett az életéről, akkor inkább a családalapítást választotta. Van ilyen ...
A film végén a riporter megkérdezi Juditot, hogyan élte meg a "kísérleti nyúl" szerepét. Hosszú hallgatás és egy kis nevetés után bevallja, hogy nem igazán lelkesedett érte ... Úgy rémlik, hogy korábban még jobban összezárt a Polgár család és a lányok is lelkesen bizonygatták, hogy ez a kísérlet milyen szuper volt ...
Amit hiányolok a filmből, az, hogy nem említik Mádl Ildikó hősies helytállása a szaloniki sakkolimpián: a vőlegénye elvesztése után, a súlyos lelki teherrel is vállalta a játékot és az ő győzelmével vertük az addig legyőzhetetlennek hitt orosz gárdát (Zsuzsa és Judit remizett). Ennek nagy szerepe volt az aranyérem megnyerésében is. Erről valahogy nem esik szó a filmben. Azt felhozni, hogy Ildikó "megelégedett volna az ezüsttel", egyszerűen pofátlanság vele szemben, még ha valóban ezt is mondta. Ok, hogy ez a film Juditról szól, de kicsit több tárgyilagosság nem ártott volna ...
Aki pedig nem szeretne feketével végigvédekezni egy betolós francia védelmet ("nyomorgás!" - mondta kb 40 éve Bilek nagymester), annak itt egy riasztó Caro-Kan vereség (rokon-megnyitás).
A szép ebben a bravuros mattban, hogy a belga "CAro-Kan király", nemzetközi mester kapja feketével, természetesen Cari-Kan megnyitásban.
A győztes is belga, lengyel neve ellenére. Koltanowski a fiatalkori barátja volt Colle-nak, a Colle-megnyitást is kettesben dolgozták ki. Colle 33 éves korában halt meg, Koltanowski 96 éves korában. És februárban, tehát évfordulója van. Szép márciust a Colle-nyitóknak.
"A lányok csak mosolyogtak az U20 előadáson, amikor azt mondtam, hogy bárkit nézhetnek, csak az indiaikat ne! Pedig komolyan gondoltam.. Kiváló példa erre a mai partija Erigajisnak! Ha nem valami beteg, komputeres, sakkellenes állás van, ahol számolni kell, hanem normális, sakkszerű, poziciós állás, akkor nekik végük van! (tegnap Gukesh-Bluebaum) Fogalma nem volt róla, hogy mit , hova, miért, és egy spanyol alapállást (nyilván nem az Ő műfaja, lehet soha nem is látott ilyet) pár lépésben vesztésig fokozott teli táblán.. Ez többnyire vonatkozik a többi indiaira is, Gukeshel az élen.. Aki szeretne tanulni és nézi a mostani Wijk aan Zee (Tatasteel) versenyt, az nézze a Bluebaumot, Girit, Keymer, vagy Niemann partijait.. HOGYAN NE SAKKOZZ!!"
Lehet benne valami ... Arra azért kíváncsi leszek, Gukesh hogyan védi meg a címét, mert amióta világbajnok, azóta nagyon nem megy neki.
Voltak érdekes partik, Erigaisi Evans-csel játszott Abdusattorov ellen, rá is fizetett :) (játszma a fenti linkben). Keymer harcos sakkot játszott, 13 partiból csak 3 remit csinált, igaz, sok veresége is volt. Sokat tanult Lékótól, szerencsére a "drawcula" stílust nem vette át. Azt viszont megemlítették az egyik CB cikkben, hogy valamelyik partijában a végjátékot olyan szinten játszotta, hogy látszik rajra az "endgame guru", mármint Lékó hatása :)
Sajnos magyar résztvevő nem volt, szerintem Rapportot már csak akkor hívják meg, ha sikerül visszakapaszkodnia a TOP10-be. Óriási a tülekedés az élmezőnyben ...
Átgondolva, nem vagyok biztos benne, h Sinkovics a Chesstempo, vagy inkább a Chessable honlap követője volt. Egyik sem a legismertebb, és most látom,hogy a Chessable-en látható a legrészletesebb Francia-védelem oktatóprogram.
Tavaly ilyenkor halt meg Hübner. Egy VB-selejtezőn Portischt ejtette ki, majd a negyedöntőben majdnem Szpasszkijt, ha nem tévedek. Nem látott meg egy több lépéspár alatt folyamatosan fennállt 3 lépéses mattot (az ő lehetőségét), egyre nagyobb csoport vette körül a partit, ebből sem észlelte, hogy 3 lépéses mattja lenne, amit csak ő nem lát. Mikor kiderült, feladta az egész tornát. (Ha igaz a legenda...)
Kösz, de új mániám, a legutolsó próbálkozásom támadó stilussal, mielőtt végképp nyugalmas öregkorra a szolid d4-re térek. Tehát utolsó próbálkozásom az 1.e4, e5 2.Hc3 -. Bécsi Játék. Erre a chessable.com honlapon csábítanak, pénzes tanfolyamokkal. Újnak reklámozzák bizonyos GMPetrov ötletét a harmadik lépésben világos g3!
Fischer meg szinte mindig az 1.e4 nyitást használta. Meg is lepte Szpasszkijt Reykjavikban, amikor 3 partiban is d4-gyel kezdett, sőt volt egy c4-es nyitása is. Szpasszkij erre nem igazán készült ...
Megkérdeztem az AI-t, melyik régi klasszis kezdett mindig 1.d4-gyel. Azt hittem, Capablanca, de tévedtem. A válasz:
A sakktörténet melyik nagy játékosa kezdett szinte kizárólag 1. d4-gyel? A sakktörténet egyik legmeghatározóbb alakja, aki szinte kizárólag 1. d4-gyel (vezérgyalog-megnyitással) kezdett, Akiba Rubinstein volt.Rubinstein a 20. század elejének egyik legerősebb játékosa volt, akinek elméleti munkássága alapjaiban határozta meg a modern megnyitáselméletet, különösen a vezércselt és a Nimzoindiai védelmet.