Még több érdekes cikk a totalcar.hu-n!
Balra Jobbra

Keresés

Részletes keresés

spedway Creative Commons License 5 perce 0 0 266437

Rendben :)

Előzmény: specialist (266436)
specialist Creative Commons License 10 perce 0 0 266436

gyakorlatilag tételesen elmagyarázod a jelenlegi penske hozzáállást, amit én eddig is felfogtam, de mindezek ellenére én továbbra is langyosvíznek, letolt gatyás lődörgésnek, vagy még egyszerűbben, elvesztegetett lehetőségnek tartok.

 

Előzmény: spedway (266434)
spedway Creative Commons License 2 órája 0 0 266435

*miért nem költ

Előzmény: spedway (266434)
spedway Creative Commons License 2 órája 0 0 266434

A tárgyalások/egyeztetések folyamatosan vannak, Richmond is erre volt példa, Homestead-del is voltak egyeztetések, de ezek sokszor nem jutnak túl tapogatózásokon, hiszen ha a másik fél nem akarja, akkor az IC-nek meg van kötve a keze, marad a pályabérlés. De itt van pl. Milwaukee, felmerült az igény, elmentek tárgyalni, a tulajnak tetszett, szóba jött a pénz, beszállt a kormányzó, gondolom már kinéz valami szponzor is, fejlesztik a pályát, összeálltak a dolgok. Aztán majd jövőre kiderül, hogy mindenki egyfelé húzza-e a szekeret. Ez másképp azért nem megy. Persze, lehet szidni Penske-t, miért költ MÉGTÖBBET, de ő már így is sok százmillió dollárral benne van a bizniszben (300+ millió volt csak az IMS és a széria megvásárlása) és gondolhatod, hogy ennyi pénzt nem ad ki, ha nem gondolja komolyan. 

Előzmény: specialist (266433)
specialist Creative Commons License 7 órája 0 0 266433

köszi a választ. ennek ellenére úgy gondolom, ez is jó példa arra, hogy miért nem sikeresek igazán azok az emberek vállalkozások, amelyek ha kihívások elé állnak, folyton azokat az érveket sorolják, amelyek miatt nehéz, vagy szerintük lehetetlen megfelelni a feladatnak és nem arra koncentrálnak, hogyan tudna az mégis működni.

tiszta sor, hogy van egy csomó nehézség, de pont az lenne egy sikerre éhes széria feladata, hogy tegyen valamit azok leküzdésére.

 

minden tisztelet mellett azt se te, sem én nem tudhatjuk 100%-ban hogy az általam felsorolt oválok esetében nem állnak rendelkezésre a feltételek. egyáltalán megpróbálták, folynak tárgyalások, keresnek promótereket, tesznek valamit ezért? ha rövid távon nem megy, elkezdtek már projekt szinten gondolkodni?

 

ha a Liberty media úgy állt volna az USA-hoz, mint Ecclestone, a mai napig nem lenne F1 amerikában. 10 évvel ezelőtt a jelenlegi helyzet olyan tündérmese volt, amit senki sem hitt el igazán, aztán mégis sikerült.

 

erre mondom most már sokadjára, hogy a Penske féle vonalnak tök jó ez a jelenlegi langyos víz, ez a letolt gatyás, (jajj csak nehogy NFL meccs legyen aznap valahol) hozzáállás.

 

működik? valamilyen szinten persze, de egy olyan izgalmakat és élményeket sorra hozó széria, mint az Indy, sokkal, de sokkal nagyobb is lehetne, ez nem is kérdéses.

 

 

Előzmény: spedway (266429)
spedway Creative Commons License 9 órája 0 0 266432

Így van, Detroit Penske szerelemgyereke, amíg ott van verseny addig Michigan kb. soha nem tér vissza. 

Ezért fontos hogy legyen Texas, még Fontana és Pocono ami nagyon hiányzik, de előbbi szétb.sszák valószínűleg Pocono meg hát eléggé mostohagyerek lett sajnos.

Előzmény: toto92 (266424)
spedway Creative Commons License 10 órája 0 0 266431

Utah? Mi van ott ami érdekes lehet az IC-nek? 

Mert emberből, fizetőképes közönségből, üzleti érdekből nincs sok. 

A sivatagban verseny rendezni max. Vegas-ban jó ötlet. 

Értem én hogy jó a pálya, de nem véletlenül nincs ott semmi. 

Előzmény: convar (266422)
spedway Creative Commons License 10 órája 0 0 266430

Ez egy jó térkép, az IndyCar célja sokáig volt az, hogy eljusson a keleti partra, ez Watkins Glen-nel volt meg legutóbb, próbálkozások voltak Bostonnal, Loudonnal ezek befuccsoltak. 

WG-ben sem volt olyan promóter, aki akart sikeres IndyCar versenyt, a pályát a széria bérelte, nem volt főszponzor és kb. 5000-es volt a helyszíni nézettség, kb. erre emkékszem. 

Totális kudarc. 

Előzmény: specialist (266414)
spedway Creative Commons License 10 órája -1 0 266429

Ezekhez az oválokhoz promóter is kell, az meg nincs. 

Mert a pályát ki lehet bérelni, pénzért, de akkor minden másért is a széria felel. 

Penske bár kiszállt a pályabizniszből (kiv. IMS), van promóteri cége, ők csinálják Detroitot. 

Nyilván akár csinálhatnának oválversenyeket is, persze, de ott van Iowa és Gateway példája, hogy megfelelő promóterrel és vízióval igenis lehet jól kinéző, a lelátókra nézőket vonzó eseményt szervezni. 

Lehet Texasnak is jót tesz a szünet, újratervezés, egyéb. Milwuakee is azért tér vissza, mert a pálya tulaja, az állam kormányzója és a széria közös nevezőre jutott, van vízió, szándék és pénz, hogy szervezzenek egy sikeres versenyhétvégét. A semmiből ezek a lehetőségek nem teremnek meg, a széria sikerét akaró és pénzzel rendelkező befeketetőkre, promóterekre és szponzorokra van szükség. Ezeket fel kell kutatni, meg kell nyerni az ügynek. 

Szóval az általad felsorolt oválok esetén a fentiekből semmi nem teljesül azon túl, hogy LÉTEZNEK fizikai állapotukban.

Előzmény: specialist (266412)
convar Creative Commons License 17 órája 0 0 266428

"Poconóban Wickens lebénult, Wilson meghalt. Biztos maradni kellett volna még egy kicsit, hátha bővül a lista!"

 

Mindkettő, de főleg Wilson esete bárhol megtörténhetett volna (de Wickensé is min. még pl. az Indy 500-on, lévén, hogy ez a baleset ugye a pálya Indy-t mintázó kanyarjában történt) és ezt te is tudod. (Meg tudtommal pl. Dixon, Power és Pagenaud is tudta, akik 2019-ben, egy sajttájon megvédték a pálya biztonságát.)

 

 

"Michigannel szerintem az a baj hogy túl közel van Detroit, nem bírna el a térség két versenyt"

 

Hát amilyen nyomi lett úgyis az az új detroiti vonalvezetés, legalább egy vetésforgós megoldást akkor is mindenképp megérdemelne Michigan is. (Meg amúgy hamár jövő évi naptár és a valóság, ezzel az erővel akkor egy évben Road America és Milwaukee is nem lesz sok? És a tetejébe ezek még közelebb vannak egymáshoz.)

Előzmény: toto92 (266424)
toto92 Creative Commons License 18 órája 0 0 266427

Nem Canapino miatt nyomják, Juncos tolja a dolgot.

Előzmény: Target8 (266421)
Lyukaszokni Creative Commons License 18 órája 0 0 266426

Ilyen alapon akkor kukázzák Indyt is mert ott hányan meghaltak. 

Előzmény: toto92 (266424)
Lyukaszokni Creative Commons License 18 órája 0 0 266425

O'Wardnak egy darab rajongója nincs Mexikóban. Texasra is kampányolt hogy jöjjenek a rajongói el is jött az a 10-15 ember csak azzal nem lehet eladni egy versenyt eladni. Canapino szezon előtt ment pár demokört egy IndyCarral Argentinában és 25-30 ezer ember ment el megnézni. 

Előzmény: Target8 (266421)
toto92 Creative Commons License 18 órája 0 0 266424

Poconóban Wickens lebénult, Wilson meghalt. Biztos maradni kellett volna még egy kicsit, hátha bővül a lista!

 

Michigannel szerintem az a baj hogy túl közel van Detroit, nem bírna el a térség két versenyt (ahogy a MotoGP-ben is beszakadt Brno nézőszáma miután lett futam a Red Bull Ringen is).

Előzmény: convar (266423)
convar Creative Commons License 19 órája 0 0 266423

"tényleg érdeklődésképpen, az olyan ovál pályák, mint kentucky, chicagoland, homestead miami, kansas (úgy tudom, ezeken nem, vagy csak ritkén vannak NASCAR versenyek) miért nem jöhetnek szóba? esetleg pikes peak oval?"

 

Poconoról is akkor mentek el amikor már épp kezdett volna felfutni. Nagy üzleti zsenik ezek :D

 

De én pl. azt sem értem hogy miért nem lehetne mondjuk Michigan-be is visszamenni végre, hogy a sebességfanatikusoknak legyen az Indy mellett legalább még egy igazán "combos" ovál is a naptárban, ne csak ilyen Milwaukee/Iowa féle, alapvetően road konfigos leszorítőerőt igénylő hurkatöltők. (Lassan 1997 végére érek, abban az évben pl. Michiganben és Fontanában is rendeztek versenyt!)

 

Na de sebaj, így legalább akkor jövőre se kell sok IC-t néznem, úgyis nagyon el vagyok maradva filmek terén is :D

Előzmény: specialist (266412)
convar Creative Commons License 19 órája 0 0 266422

"Azon agyaltam hogy egyáltalán van bármi középen?"

 

Hát, egy azért biztosan volna:

https://en.wikipedia.org/wiki/Utah_Motorsports_Campus

https://www.racingcircuits.info/north-america/usa/utah-motorsports-campus.html

 

A T1-nél, a Sunset Bendnél jobb kifékezési pont nem kell, aztán az első szektor a Dreamboat-Work out-Scream kanyarokkal meg veszett gyors, és a Demon-Devil-Diablo és a First/Second/Bad Attitude is kifejezetten izgalmas kanyarkombinációk, de a Fast-Faster-Gotcha-Mabey is nagyon technikás ahogy fokozatosan, és mindinkább meg kell fékezni az autót az egyre kisebb sugarú kanyarok miatt.

 

És ha már nem is 1x jó volt pl. az ARCA-nak, a WSBK-nak, az ALMS-nak és a MotoAmericának is, akkor az IC-nek is miért ne lehetne az?

 

És még Salt Lake City is csak egy köpésnyire van.

 

Az egyedüli probléma az egésszel hogy a jelenlegi üzemeltetőnek köszönhetően egy ideje inkább már csak autótesztekre, pályanapokra és pilótaképzésre használják. Pl. jelenleg lelátói sincsenek, dehát azokból meddig tartana felhúzni ismét egy párat, ha az IC igazán akarná ezt a helyszínt és egy komoly üzleti tervvel állna az Mitime/Geely elé.

Persze tudom hogy valszeg ebből se lesz már soha semmi, pedig tényleg, én úgy gondolom hogy lenne benne fantázia. (Sztem legalább annyi mint pl. Nashville-ben, ill. biztos több mint pl. Barberben, ahol még nézőszámnak is nehéz nevezni azt a néhány erdőben sátorozó, a verseny alatt is épp piknikező, barbecue-t sütögető lakókocsis családot.)

Előzmény: toto92 (266417)
Target8 Creative Commons License 20 órája 0 0 266421

Érdekes az is hogy egy Canapino miatt nyomják Argentínàt de O'Ward-ot nézve  eszükbe se jut Mexikóban futamot rendezni pedig anno Fernandez idején 2002-ben 2 versenyt is rendeztek és szuper pályákon. Évadnyitó és évadzáró volt.

 

Előzmény: NewmanHaas (266419)
NewmanHaas Creative Commons License 23 órája 0 0 266420

https://racer.com/2023/09/26/askew-rasmussen-both-encouraged-after-ecr-indycar-test/

 

Rasmussen volt a gyorsabb, de nem csak ez alapján választanak Carpenterék...döntés hamarosan...

 

De Vries meg közben visszament a Formula E-be...viszont Lawson csak teszterke lesz jövőre a F1-ben, szóval igazán átjöhetne versenyezni a tengerentúlra.

NewmanHaas Creative Commons License 23 órája 0 0 266419

Egyetértek...Nekem is tele a hócipőm azzal, hogy mindenféle más sporteseményekhez (meg nem sporteseményekhez) igazítgatják folyamatosan a naptárat (mint valami huszadrangú csicskaszéria). Szerintem minimum 20-22 verseny kellene (közte minimum 7-8 ovállal), a duplaversenyek felejtősek, és simán lehetne 1-1 verseny Kanada mellett Mexikóban, Dél-Amerikában (Argentína vagy Brazília) + Japánban és Ausztráliában. Ja és persze február végétől minimum nov. közepéig tarthatna a szezon.

Aztán mingyá fel is ébredek :)

Előzmény: specialist (266412)
toto92 Creative Commons License 24 órája 0 0 266418

Watkins Glen volt pár éve, két év után kimúlt, gondolom nem ok nélkül (azt nem tudom hogy ki volt a ludas, az IC vagy a promóter vagy csak szimplán nem működött).

 

Richmond jött volna ha a covid nem mossa el 2020-at, utána nem tudom miért nem tértek vissza mégis.

 

Abban egyetértek hogy a keleti parton is jól mutatna egy-két verseny.

 

továbbra is az a véleményem, hogy az IndyCarnak a más szériákhioz, sportokhoz való igazodás helyett sokkal önálóbb stratégiával kellene fellépnie. ez a letolt gatyás hozzáállás soha nem hoz áttörést.

 

Ez azért rizikós, mert az IC is pénzből működik és letolt gatyával létezni még mindig jobb mint önállóan elbukni. A WTCC is bátran felvállalta a TC1-et ahelyett hogy letolt gatyával a TCR koncepció felé indultak volna, aztán láttuk hogy melyikben volt végül a nagyobb jövő.

Előzmény: specialist (266412)
toto92 Creative Commons License 24 órája 0 0 266417

Azon agyaltam hogy egyáltalán van bármi középen? Kb semmi, a CART-nak és a Champ Carnak volt Denverben futama, Kansas még tud javítani, de szerintem arrafelé se épkézláb pálya, se elég ember nincs hozzá hogy bármi megéljen.

Előzmény: JarnoTrulli (266416)
JarnoTrulli Creative Commons License 25 órája 0 0 266416

Kb ugyanez a Nascarban is, de ott Kansas valamit javít a térképen

Előzmény: specialist (266414)
Generic Jingle Creative Commons License 28 órája 0 0 266415

Ilyesmi volt. A keleti part stornó, de így sem jobb a helyzet. Sőt!

Előzmény: specialist (266414)
specialist Creative Commons License 29 órája 0 0 266414

ez az?

Előzmény: Generic Jingle (266413)
Generic Jingle Creative Commons License 30 órája 0 0 266413

Múltkor láttam egy térképet az IC futamok helyszíneiről, szinte csak a keleti és a nyugati parton vannak futamok. Jó, tudom, ott él a lakosság nagyobbik része, de akkor is érdekes volt ezt térképen látni.

Előzmény: specialist (266412)
specialist Creative Commons License 30 órája 0 0 266412

akárhogy is, az IndyCar naptárral és versenyhelyszíneivel kapcsolatos legfőbb problémákat most sem sikerült orvosolni.

  • nevetségesen hosszú a holtszezon
  • a szezon elején elképesztően hosszú idő telik el két verseny között
  • érdekes ovál pályák hiánya (a milwaukee-i és iowai duplahétvége nyilvánvaló kényszermegoldás)

 

tényleg érdeklődésképpen, az olyan ovál pályák, mint kentucky, chicagoland, homestead miami, kansas (úgy tudom, ezeken nem, vagy csak ritkén vannak NASCAR versenyek) miért nem jöhetnek szóba? esetleg pikes peak oval?

 

de ha már az ovál pályák megszerzése ennyire körülményes, miért nem próbálkoznak a keleti parti klasszikus versenypályákkal? miért nincs Sebring, Watkins Glen, miért nincs Road Atlanta, vagy Virginia?

 

továbbra is az a véleményem, hogy az IndyCarnak a más szériákhioz, sportokhoz való igazodás helyett sokkal önálóbb stratégiával kellene fellépnie. ez a letolt gatyás hozzáállás soha nem hoz áttörést.

 

persze, ha nem ez a cél, akkor nem szóltam semmit.

Előzmény: spedway (266411)
spedway Creative Commons License 1 napja 0 0 266411

Ez nem szarkavarás, hanem érvényesítik a saját érdekeiket. 

A NASCAR jogosan akarja áthozni tavaszra a versenyét, mert a szeptemberi hőségben nem kényelmes a nézőknek. 

A TMS szempontjából pedig érthető, hogy első körtben a NASCAR szempontjainak akar megfelelni, hiszen a NASCAR TV-s szerződései alapján a pályáknak is jár pénz, az IC szerződéseiből viszont nem. Vagyis a TMS közvetlenül profitál egy NASCAR verseny megrendezéséből, míg az IC esetében pusztán a jegyeladásokra és a szponzorokra van hagyatkozva.

Ez pl. egy orvosolandó probléma a következő periódusra nézve, amivel az IC vezetése is tisztában van. 

De ehhez a szériának is értékesebbnek kell lennie és remélhetőleg az elmúlt évek növekedése megágyazhat annak, hogy 2025-től több pénzt tudjanak elkérni a közvetítések után, ergo ilyen fronton is javuljon a széria tárgyalási pozíciója. És akkor majd könnyebb lesz alkudozni pl. a TMS-el is.

Előzmény: IndyGWR (266409)
spedway Creative Commons License 1 napja -1 1 266410

2024 NTT INDYCAR SERIES

 

Teljes szezonos csapatok/autók: 

 

1. (C) AJ FOYT RACING = #14 – Santino Ferrucci ???

2. (C) AJ FOYT RACING = #88 – Benjamin Pedersen

3. (H) ANDRETTI GLOBAL = #26 – Colton Herta

4. (H) ANDRETTI GLOBAL = #27 – Kyle Kirkwood

5. (H) ANDRETTI GLOBAL = #28 – Marcus Ericsson

6. (C) ARROW MCLAREN = #5 – Pato O’Ward

7. (C) ARROW MCLAREN = #6 – David Malukas

8. (C) ARROW MCLAREN = #7 – Alexander Rossi

9. (H) CHIP GANASSI RACING = #8 – Linus Lundqvist*

10. (H) CHIP GANASSI RACING = #9 – Scott Dixon

11. (H) CHIP GANASSI RACING = #10 – Alex Palou

12. (H) CHIP GANASSI RACING = #11 – Marcus Armstrong

13. (H) CHIP GANASSI RACING = # – Kyffin Simpson*

14. (H) DALE COYNE RACING/HMD = #18 – Romain Grosjean v. Devlin DeFrancesco ???

15. (H) DALE COYNE RACING/RWR = #51 – Sting Ray Robb

16. (C) ED CARPENTER RACING = #20 – Oliver Askew v. Christian Rasmussen ???

17. (C) ED CARPENTER RACING = #21 – Rinus VeeKay

18. (C) JUNCOS HOLLINGER RACING = #77 – Callum Ilott

19. (C) JUNCOS HOLLINGER RACING = #78 – Agustin Canapino

20. (H) MEYER SHANK RACING = #06 – Tom Blomqvist*

21. (H) MEYER SHANK RACING = #60 – Felix Rosenqvist

22. (H) RAHAL LETTERMAN LANIGAN RACING = #15 – Graham Rahal

23. (H) RAHAL LETTERMAN LANIGAN RACING = #30 – Jurij Vips ???

24. (H) RAHAL LETTERMAN LANIGAN RACING = #45 – Christian Lundgaard

25. (C) TEAM PENSKE = #2 – Josef Newgarden

26. (C) TEAM PENSKE = #3 – Scott McLaughlin

27. (C) TEAM PENSKE = #12 – Will Power

 

További lehetséges csapatok/autók:

 

28. (C) AJ FOYT RACING = #11 – ???

29. (H) ANDRETTI GLOBAL = # – ???

30. (H) ANDRETTI GLOBAL = #98 – Marco Andretti [Indianapolis 500]

31. (C) ARROW MCLAREN SP = # – Kyle Larson [Indianapolis 500]

32. (C) DREYER & REINBOLD RACING = # – ??? [Indianapolis 500]

33. (C) DREYER & REINBOLD RACING = #23 – ??? [Indianapolis 500]

34. (C) ED CARPENTER RACING = #47 – Ed Carpenter [Indianapolis 500]

35. (H) MEYER SHANK RACING = # – Helio Castroneves [Indianapolis 500]

36. (C) PARETTA AUTOSPORT = # - ???

IndyGWR Creative Commons License 2 napja 0 0 266409

Azért ebben erősen benne van a Nascar szarkavarása, az NBC és a TMS Nascar párti vezetése is, de az IndyCar is balfasz, hogy nem tudták épkézláb versenyhelyszínnel helyettesíteni Texast, hanem beraktak egy 2. Milwaukee versenyt.

Előzmény: Lyukaszokni (266407)
spedway Creative Commons License 2 napja -1 0 266408

 

A fura az, hogy Texas-szal elvileg van élő szerződése a szériának, ennek ellenére nem lesz verseny, de az ígéretek szerint 2025-ben visszatér a pálya. 

Helyszűke azért is van a naptárban, mert az NBC közvetíti a nyári olimpiát és így három hét kiesik a közvetítési ablakból (mondjuk a Peacockéból nem, de mindegy, nem értem mi akadálya lenne versenyt rendezni ha van egy stream platform kéznél...). 

 

Amúgy Milwaukee visszatérése baromi jó, van benne egy nagy adag nosztalgiafaktor, a duplaverseny pedig nyilván kényszermegoldás, de legalább rendesen tud debütálni a pálya, programból nem lesz hiány. 

 

Szerencsére kiszitálták a nyári versenyt az IMS-ről, ami a NASCAR-ral volt közös, kb. semmi értelme nem volt. 

 

Argentínáról semmi hír, de szerintem exhibition versenyből egy is bőven elég. 

 

A TV-s nézettség valszeg jövőre nem lesz nagyobb, mint idén, vagy ha mégis, az nagy fegyvertény lenne ilyen felosztás mellett. 

Viszont azt is újra fogják tárgyalni (mármint a TV-s és a digitális jogokat), kíváncsi vagyok lesz-e végre normális, bárki számára elérhető, fizetős stream opció.

Előzmény: IndyGWR (266406)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!